Szakvizsga - "A " rész (polgár)


br83 # 2012.01.29. 14:38

No para, én is túléltem. Kérdések: PP:tárgyalás elmulasztása, hatáskör-illetékesség, vh. kifogás, szünetelés,apasági per, Ptk: haszonbérlet, elbirtoklás, házastársi vagyon, biztatási kár, sz. megtámadása, átruházás, Gt:felszámolás, szövetkezet alapítása(!)

MrsBean # 2012.01.29. 15:01

@br83: Szovetkezet alapitasa?:D es errol mit tudtal elmondani?:)

br83 # 2012.01.29. 15:07

Hát nem sok mindent :)

MrsBean # 2012.01.29. 18:06

Basszus hihetetlenul eselytelennek erzem a helyzetet jelen pillanatban....:(

Pippa # 2012.01.29. 18:39

MrsBean, ha egy kicsit is segít,a társasház tanulása közben én szorítok Neked nagyon:)És Cézé85-nek meg küldöm az erőt ! (Pp-ből írni? Atyaég!)

Diandra # 2012.01.29. 22:53

Pippa, mrs bean én is ideértem :-)

március végén szeretnék menni...kinyomtattam a tételsort, nos.....brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr :-(

ennek jobbnak kell lennie, mint a cének, nem lehet, hogy nem jobb...

sok sikert mindenkinek.

vicaszabo # 2012.01.30. 07:05

Diandra, nem halmozod kicsit az élvezeteket?! :)
MrsBean: ha így érzed, ez normális! Egy a lényeg, érzés nélkül, de hozd ki magadból a maximumot amikor kérdeznek, ne fagyj le, mondd amire gondolsz. Valami történni fog... mondjuk addig meg szétizgulod magad, de ez van ebben a műfajban.
Cézé: küldöm a pozitív gondolatokat, meg a jó tétel húzását...

MrsBean # 2012.01.30. 09:36

@Diandra: jobbnak mindenfelekeppen jobb, csak tobb is sajnos :S meg annal is...

@vicaszabo: igyekszem minimalisra csokkenteni a parazast, de ez a multkor sem volt maskepp, ismerem magam. Amint bejutok a vizsgara, alabbhagy.. Igazabol sztem az embernek ilyenkor a legnagyobb baja az, hogy egyreszrol tudja, hogy nem tud mindent tokeletesen megtanulni, masreszol viszont ezt a tenyt nehez elfogadni:)

AMDE # 2012.01.30. 10:46

Pp írásbeliről tudtok infokat?

Cézé85 # 2012.01.30. 12:09

Végeztem. 9től kezdődött az adminisztratív rész az írásbelin, ültetés volt, tényleg csak a szűz jogszabályt lehetett használni. 9:15 körül lehetett elkezdeni a tételhúzás után, én 9:30-ra végeztem, 9:45-re meguntam, beadtam és eljöttem. Igazából olyan egyszerű volt a feladat, hogy megijedtem, hogy ebben tuti van valami buktató, de miután megkonzultáltam a fél bírósággal, már azt gondolom, ez tényleg ilyen egyszerű volt.
A feladat:
Gyermektartásdíj megfizetése iránti per első tárgyalásán felperes kéri a meg nem jelent alperessel szemben meghagyás kibocsátását. Alperes idézését azonban egy harmadik személy vette át, akinek átvételi jogosultságát nem tüntették fel a vétíven. Feladat, hogy ha ki lehet bocsátani a meghagyást, akkor szerkeszd meg azt, egyébként indokold, hogy miért nem. Én megoldásom, hogy naná, hogy nem, alperes idézése nem szabályszerű, mulasztás jogkövetkezményeit nem alkalmazzuk. Halasztás, új határnap kitűzésével, felperest szóban, alperest írásban rendeli idézni. Illetve leírtam, hogy a postai szolgáltató akkor járt volna el helyesen, ha feltünteti az átvétel jogcímét.

Mellettem egy srác ült, de ő olyan feladatot húzott, hogy csak pislogtam én is, hozzá se tudtam volna szagolni. Szóval lutri.

Szerdán folytatás szóban, a KIM-ben.

vicaszabo # 2012.01.30. 12:23

Cézé, nem úgy van ha 11 ig kijössz, akár pisilni, új tételt kell húzni? Elfogadták hogy olyan korán beadtad és végeztél?
De azért örülök, ez tényleg az, de hát az élethez kell egy kis szerencse :)

MrsBean # 2012.01.30. 12:28

Na akkor nagyon ugyi vagy es szerencses is!! Remelem, szerdan is valami hasonlo jo hirrel orvendeztetsz meg minket:))

Cézé85 # 2012.01.30. 12:29

Ketten jöttünk ki egy lánnyal, és szó nélkül elvették. Szerintem ez a 11 előtt nem mehetek ki ez arra vonatkozik, akik utána folytatják még, csak kicsit kimennek a mosdóba, adott esetben egy telefonnal :) Vagyis ott úgy mondták, hogy aki előtte megy ki, az új tétel, utána pedig már csak azt írják rá, hogy kiment. Gondolom, hogy a javító lássa, hogy esetleg volt-e valami fordulat a kimenetel előtt és után a megoldásban. Papírt se lehetett használni, csak amit ott adtak.

AMDE # 2012.01.30. 12:47

Cézé! Először is gratulálok, másodszor, milyen törvényeket vittél be írásbelire?

Cézé85 # 2012.01.30. 14:58

Köszönöm:)

Volt nálam Pp, Ptk, Itv, Vht, fmh törvény, 6/1986-os, 32/2003-as. Azt hiszem, ennyi. De csak a Pp kellett, hogy kiírjam belőle a 134. §-t, a bírósági meghagyást.

AMDE # 2012.01.30. 15:36

Szerencsés feladatot húztál, de a szerencse is okkal szegődik valaki mellé ;)
Nagy kalappal a szóbelihez is!

Csipkebokor # 2012.01.30. 16:38

Mikor lesz a szóbelid?

totmerc # 2012.01.30. 19:23

Sziasztok !

Aki a napokban vizsgázik, majd írja már meg miket kérdeztek. Sokat segítene. Köszönjük

MrsBean # 2012.01.31. 10:22

Mindenkeppen megirjuk majd a kerdeseket!!

ceze! Neked egy nagy kalappal holnapra,bar biztosan menni fog!!

Meglepodve tapasztalom, hogy a gazdasagi resztol felek a legjobban...tokre nem igy ereztem az elejen...

Cézé85 # 2012.01.31. 10:54

Abszolút a gazdaság a mumus nekem is, benne főleg a Gt, azon belül is az Rt, ami 30 oldal. Rt-k ráadásul jobbára a fővárosban vannak, így én vidéki létemre nem sokkal találkoztam a gyakorlatban.
De lehet csak mi vagyunk így ezzel, mert tegnap az írásbelin végzett gyors közvéleménykutatásom alapján a gazdasági rész az írásbelik favoritja, egy-két ember írt csupán mást. Ügyvédjelölt kollégák szinte csak abból.
Mellettem ült egy illető, ő polgári anyagiból írt, elolvastam a feladatát, és ultra brutál volt. Felperesek, alperesek tömkelege, közös tulajdon, volt benne kisajátítás, árverés, elbirtoklás, zálog, jogutódlás, amit csak el tudtok képzelni :) Szerintem én még most is ott ülnék felette:)

AgotaM # 2012.01.31. 11:06

Mindenkinek nagyon nagy kalappal és nagyon megértő bizottságot kívánok!én egy hét múlva megyek, most kényszeríteném rá magam vmi ismétlésnek nevezett,lóhalálában történő átfutásra (+lukak betömésére- ami az első körből kimaradt),de úgy érzem, kezdhetném elölről az egészet, annyira ki van szipolyozva az agyam. próbáltam minél többet átnézni, így viszont annyira felszínesnek érzem ezt a "tudást", hogy még a Ptk-ból és Pp-ből is igen könnyen meg tudnak izzasztani, alapdolgokkal is.úgyhogy, ez is zsákutca...és nem tudom, hol vannak még tartalék erőforrásaim.

MrsBean # 2012.01.31. 11:29

AgotaM! Ha ez vigasztalt, en csutortokon megyek es ugyanigy erzek:) szoval ne aggodj, mindent tegyel meg, amit tudsz! Nekem az elozonel is bejott es most is valami hasonlot probalok: osszeszedtem innen a forumrol az elmult kb masfel evben feltett kitolmitkerdeztek tipusu hozzaszolasokat es amint atneztem ( ez is vicces erzes h elvileg csak atnezed, gyakorlatilag pedig panikolsz h sz*rt se tudsz...) akkor ezekre a kerdesekre koncentralok. Ez is sokfele, de le lehet szurni, mi az amit nagyon szeretnek, pl agi orokles, foglalo, ppbol a jogorvoslatok, stb..

Ceze! Hat igen a rt, meg az egesz szaros csodtv...

Doktornő # 2012.01.31. 12:44

Kedves fórumozók!
Két hete voltam A részből, megosztom a tapasztalataimat, mert nálam semmiféle papírforma nem érvényesült. Jártam előkészítőre, olvastam gyik-et és fórumokat, de olyan kérdéseket kaptam, amikre nem számítottam.
Polgár írásbeli:
Az autókereskedő hibásan vesz át az importőrtől egy autót. Van a hibáról jegyzőkönyv is. De úgy adja el, hogy a vevővel nem közli a hibát. A vevő ittasan belemegy az árokba, összetörik az autó. A szakértő azt állapítja meg, hogy a hiba részben az ittasságból, részben a hátsó futómű hibájából ered, amit nem közöltek a vevővel. A vevő kéri a teljes vételár megtérítését. Az eladó pedig kéri ennek elutasítását, vagy kármegosztást, illetve perköltséget is.
Én a következőt válaszoltam:
A vevő veszélyes üzemi felelősség szerint, az eladó általános felelősség szerint felel, kármegosztás és perköltséget egyenlő arányban viselik. Ez jó is volt.

Doktornő # 2012.01.31. 12:51

Polgári jog:
Birtokvédelem, de nem a törvény érdekelte őket, hanem, hogyha a jegyző határozatát megtámadják, ki lehet az alperes és ki a felperes, mert csak az egyik lehet felperes mindegy, hogy ki támadja meg. Még azt szerették volna tudni, hogy ez nem közig per kategória.
Holtnak nyilvánítás és halál tényének bírói megállapítása közti különbség.
Beépítés, ráépítés, túlépítés.
Apasági vélelem. Mi van akkor, ha az apa holtnak nyilvánítása megdől és hamarabb halt meg, mint ahogy az apasági vélelem beállt volna, tehát a 300 nap.(megdől az apasági vélelem)

Doktornő # 2012.01.31. 12:57

pp:

  • ítéletek fajtái, de az ügyvéd aki, bent volt tudott egy olyan csoportosítást, ami sehol nem szerepel
  • ideiglenes intézkedés, de úgy, hogy mondott konkrét példákat és ott kellett megmondani, hogy mi a konkrét intézkedés
  • igényper
  • teljesítési határidő
  • konkrét pédák bírósági tárgyalásokról, de nem nagyon értettem, mert csak a példát 3 percig sorolta és azt kellett megmondanom, hogy mit csinál a bíró ilyenkor