Szakvizsga - "A " rész (polgár)


MrsBean # 2012.01.27. 15:27

Ceze, egyet kell ertenem, de nekem most osszessegeben a gazdasagos resz total mumus. Viszont hunfrakknak igaza van, reszvenyfajtak-reszvenkonyv, foleg ezekre mennek ra...

kismancsi # 2012.01.27. 16:54

Sziasztok! Az év végén beszerzett Ptk. idei "hatályosítása" közben tűnt fel, hogy a Ptk. 172. § már nincs a törvényben (magyarorszag.hu-n néztem meg a most hatályos verziót).
Tudja valaki, mi lett az állami tulajdon tárgyaival, hova lettek? :-)
Mi az oka, hogy a felsorolást kivették a törvényből, van erre esetleg valami új, külön törvény? Lehet, hogy illene tudni a változás okát, talán kis is lehetne bogarászni a neten, de február vége felé megyek A-ból, így kicsit elfoglalt vagyok, az anyag átláthatatlan és számomra helyenként megjegyezhetetlen... Mindenkinek sok sikert, kitartást a készüléshez!

kismancsi # 2012.01.27. 17:25

Köszi mosza! Nyilván oda kerültek át a föld méhének kincsei...

chelsy # 2012.01.27. 17:48

Hát ez nagyon jó! Köszi! Nekem fel sem tűnt volna hogy eltűnt a 172. :))
Szerintem egyébként követhetetlen hogy mik a változások! Én már feladtam! Január elején nyomtattam törvényeket jó lesz az még február közepén. Ha meg az lenne a baja a vizsgáztatóknak hogy nem hatályos a tudásom közlöm hogy el voltam zárva a külvilágtól az utóbbi hetekben sorry! :)

Cézé85 # 2012.01.27. 19:02

Ne idegesítsetek már, az a rész nem is kell :)

MrsBean # 2012.01.27. 19:14

Emberek, de most komolyan!! Van valaki, aki a gazdasagi reszt behatoan meg tudja jegyezni/tanulni es majd visszaadni? Ketsegeim vannak efelol, mar a magam reszerol...

Textilhal # 2012.01.27. 19:25

MrsBean: NINCS!!! Képtelenség...ennek nagyrészt az a nyomorult Zrt. az oka...de egyébként is gáz. Úgyhogy ne érezd magad emiatt rosszul, s különösen ne pánikolj miatta (tudom, könnyű mondani...).

hunfrakk # 2012.01.27. 19:39

csak az kell, hogy mely vagyontárgyak tekintetében van forgalomképtelenség (kizárólag a magyar állam tulajdonában lévő vagyontárgyak)

megoldást a nemzeti vagyonról szóló törvényben olvashatjuk

kismancsi # 2012.01.27. 19:56

Szerintem az anyagi 14-es tételnél a tulajdonjog tárgya körében éppen felemülhetett volna az állami tulajdonra vonatkozó kérdés, ezt a felsorolást az egyetemen is előszeretettel kérdezgették.
A gazdasági rész, Zrt. stb. megtanulhatatlan, ráadásul pont az állandó módosítgatás miatt tiszta elvesztegetett energia, én igyekszem az alapfogalmakkal tisztában lenni, de nem vagyok hajlandó mindenféle piszlicsáré határidőt/részletet bemagolni....majd kiderül, bejön-e, egyébként is erősen számítok a vizsgáztatók jóindulatára (ha viszont szeretnének újra látni, ebből az anyagmennyiségből úgyis hamar találnak gyenge pontokat). Rossz hír, gondolom közismert, azért jelzem, a 2011. évi 197. tv. egy rakás fontosabb Gt, Ctv, Cstv stb. módosítást vezetett be. Szerintem is követhetetlen, valószínűleg a vizsgáztatók által is, azért igyekszem hatályosat tanulni, még ha lehet, hogy másnapra nem is lesz az...
Mosza, köszi a segítséget, az állami tulajdon "eltűnésével" kapcsolatban nekem is az volt az első gondolatom, hogy tán' ellopták :-)

MrsBean # 2012.01.27. 20:11

Viszont ha mar az allami vagyont elloptak, akkor ellophatnak a jogi szakvizsga intezmenyet is :)

Egyebkent meg orulok h nem en vagyok gyengeelmeju- mar ami a gazdasagi reszt illeti, es meg hatravan a cstv...:S
Teljesen egyetertek kismancsival, nem lehet reszletesen tudni, kever is az ember dolgokat, nem is erti, stb...meglatjuk

Mindenesetre koszonom a biztatast, textilhal, a c elott is a biztato szavaid olvastam, amikor idegosszeroppanast akartam kapni:)

Amugy arra jottem ra, h aki nem csinalt e-cegeljarast, annak a ctv is tartogathat erdekes perceket:)

Textilhal # 2012.01.27. 20:50

Igazán nincs mit...én magam is sok segítséget kaptam itt, az elmúlt napokban főleg a B-fórumon panaszkodtam és pánikoltam és kaptam biztatás, megerősítést, bátorító visszajelzéseket. Sokat jelentenek, már önmagában az is király érzés, hogy itt olyanok vannak, akik megértenek és átérzik a helyzetet, illetve egyes felvetéseknél, bonyolultabb dolgoknál nagyon jól érvényesül a "több szem többet lát" elve.

Én ugyan végeztem szakvizsga-ügyileg (éppen ma sikerült abszolválnom az utoljára hagyott B-vizsgát), de vissza fogok azért nézegetni ide, amikor csak időm engedi. És amiben tudok, segítek, nyugtatok, biztatok, stb.

HAJRÁ Mindenkinek és kitartást, szerencsét, s mindent ami a sikeres vizsgákhoz szükségeltetik!:-)

MrsBean # 2012.01.27. 21:13

Hat akkor egy nagy GRATULA-t megerdemelsz:) meselj nekunk, milyen erzes szakvizsgazott jogasznak lenni?:)

Cézé85 # 2012.01.28. 07:06

Én is gondolkodtam azon, hogy cégbírósági gyakorlat nélkül a Ctv. és a csődtörvény milyen kis aranyos napokat szerezhet az embernek :)

Tegnap este közjegyzőztem. Fmh törvény még csak-csak, hagyatékból az a kevés, ami kell, még szintén csak-csak, a nemperes eljárásos törvény meg szerencsére rövid, de könyörgöm, a közjegyzőkről szóló törvény, azt ti tudjátok? Azokat a felsorolás-hegyeket...?

Textilhal # 2012.01.28. 08:21

MrsBean, köszi!:-)

Őszintén? Örülök, hogy megvan és vége van, de egyébként meg semmi különös. Még ma reggel is ugyanaz az ábrázat nézett vissza rám a tükörből, mint eddig...:-)

MrsBean # 2012.01.28. 13:55

Sorstarsaim!! A hajraban vagyunk, vagy igy vagy ugy de hamarosan tulleszunk rajta;) (en azt almodtam, sikerult, igy szuper volt felebredni reggel es szembenezni a csodtorvennyel....)

Textilhal te pedig pihenj nagyot helyettunk is, asszem mindanyiunk neveben mondhatom, most nagyon irigylunk, meg ha a tukorben nem is latszik valtozas;)

MrsBean # 2012.01.28. 14:13

Ja es amugy feltunt Nektek, hogy az egyeni vallalkozod torveny I. Fejezeteben ket olyan cim szerepel, hogy "az egyeni vallalkozoi tevekenyseg"? :)))

Cézé85 # 2012.01.28. 19:56

Igen :)

Gt-vel más is van úgy, hogy már rengetegszer megtanultuk, zh, pótzh, vizsga, szigorlat, záróvizsga, de mégsem tudja?:) Mert én valahogy így.

MrsBean # 2012.01.28. 20:08

Ceze sztem van;) az a baj amugy, hogy ez a gt-s joganyag annyira SOK es hasonlit egyik a masikhoz, hogy az ember ugy van vele, hogy egy budos nagy maszlag az egesz, es ha szerencsed van, olyan huz ki a vizsgaztato, amihez konyitasz picit:)

vicaszabo # 2012.01.28. 20:10

Sziasztok!

Én ugyan már végeztem az a A-val, de az én fórumomon most olyan csönd van, átjöttem ide, csak úgy a hangulatért :)
Látom küzdötök a gazdasági joggal, hát, mit mondjak, megértem:)
Vigasztalásul: szerintem nézzétek át azokat a kérdéseket amiket a sikeresen vizsgázóktól kérdeztek gazdasági jogból és itt vannak a fórumon. Azon már el lehet indulni mit kérdeznek, és mennyire részletesen. Meg ha jó a bizottság. sok mindenre rávezetnek, esetleg nem forgatnak olyan sokáig belőle, egy pár kérdés és már készen is vagytok.
Ne izguljatok, C résznél én visszasírom az A-t:)
Kitartás, tanuljatok, és kapjatok jó bizottságot!

Vica

Cézé85 # 2012.01.29. 07:54

Holnap lesz a nagy nap, legalábbis írásban, Pp-ből. Jobban félek tőle, mint a szerdai szóbelitől, mert itt végképp nem tudom, mire készüljek. Nem vagyok ideges típus, mert a vizsga csak vizsga, bele nem lehet halni (bár az utóbbi napokban már ebben is kételkedtem), de most mégis megy az izgalom. Ma még lehetne ismételni, és így is terveztem, de nem megy, nem tudok figyelni semmire. Csak hogy lenne már holnap.

MrsBean # 2012.01.29. 08:58

Nyugi Ceze, az irasbeliben az a nagyszeru, hogy van ra 4 orad!! Higgadtan gondold at a feladatot, keress ki minden jogszabalyt hozza es amikor osszeall a fejedben, vesd papirra :) raadasul meg szobelin javithatod is (nekem is kellett, megsem haraptak le a fejem;))

vicaszabo # 2012.01.29. 09:42

Cézé: nekem az írásbeli előtt bejött, hogy a jogiszakin lévő írásbeli feladatokat és megoldásaikat átnéztem + ami én gondoltam hozzátettem, és átolvastam. Végül olyat húztam amit megnéztem, így is több mint 2 órán keresztül raktam össze, hogy jó legyen (már ami én annak gondoltam), de nagyon nagy segítség volt, hogy nem tök idegen volt a feladat.
Próbáld meg, hátha segít!
Holnapra egy kalappal!

MrsBean # 2012.01.29. 10:11

Vicaszabo! Elhiszem, hogy szenvedsz a C-tol, de szerintem az A-val meg az a problema, hogy az anyag jellege miatt sokkal pontosabban illik/illene tudni mindent...vagy nemtom, lehet, hogy mar negszepult a C a pozitiv vizsgaelmeny miatt!:) mikor mesz?

Ja es en is pontosan erre gondoltam a gazdasagi resz kapcsan: leszurheto, hogy mire kivancsiak altalanossagban...

vicaszabo # 2012.01.29. 11:01

Febr 15, és már erősen szenvedek, mert innentől nincs lehetőség a lazításra. Ennyire látszik hogy szenvedek? :))
Szerintem valahol sokkal nagyobb anyag is az A, mint a C, csak nem áll rá az agyam.

Meg azt nem tudom láttátok e a fórumban, de van egy ügyész, aki kivétel nélkül a termékfelelősségi törvényt kéri szó szerint, meg az alapítványt, egyesületet, amit azért az ember első második harmadik körben is kiszelektál. Ennek kapcsán örömmel vág ki bárkit. De ő a kivétel, a nagy része a vizsgáztatóknak nagyon segítőkész, kedves, oldja a hangulatot, nyoma nincs a záróvizsgák-szigorlatok-államvizsgák lealázós hangulatának.

Igen, az A vizsga előtt már nagyon nehezen toleráltam mindent, de a sikerélmény mindig mindent felülír:) azt hiszem ez után sóvárgok de nagyon, hogy túllegyek, és csinálhassam az élet többi dolgát:9 addig meg végülis mindegy hogy ti az A val én meg a C vel: a sanyargás közös :)

MrsBean # 2012.01.29. 12:54

Igen, a termekfelelosseget direkt neztem, mert lattam h sokaktol kerdezik...annak neg orulok h te is megerositesz abban h az alapitvany meg az egyesulet masok altal is szelektalt...De akkor azert meg pluszban atnezem (ha jut ra ido)...es igen, tobb!! Nem hittem a c tanulasakor h ez lehetseges, de ez meg tobb:) mondjuk inkabb a ptk meg a csjt mint az otv vagy az eu:)

Jaj en is ugy varom mar h vege legyen, mert teljesen zombi lesz az ember a vegere a beszukult lehetosegektol:)