Szakvizsga - "A " rész (polgár)


papamaci # 2012.01.21. 16:31

Sziasztok!

A tavaly novemberi, sikeresen teljesített büntető rész után úgy gondoltam, nekivágok a polgári fejezetnek.
A tételsor láttán elsírtam magam! :-)
Az lenne a kérdésem, hogy a tapasztaltabbak véleménye szerint, a Novissima, avagy a Dialóg kiadványok alkalmasabbak a tankönyves tanuláshoz? Jogszabályokról nem beszélek, mert eleve össze kell szednem.
4 hetem lesz rá, remélem elég.

Köszönöm a válaszotokat!

Üdv!

totmerc # 2012.01.21. 17:36

Sziasztok!

Mostanában milyen kérdéseket kaptatok a vizsgán?

MrsBean # 2012.01.22. 10:07

Ceze! Februar 2...

AgotaM # 2012.01.22. 13:21

hali, meg tudja nekem vki mondani, hogy a Pp tételek között az "Alkotmányjogi panasz esetén követendő eljárás" nevű kemény 1 oldal valahol el van-e rejtve a tételek között? mert a különleges eljárások között nem látom és ha nem muszáj, még ezzel a pár betűvel sem olvasnék többet a kelleténél. (marad még elég...)előre is köszi!

MrsBean # 2012.01.22. 15:30

Szerintem NINCS, ez is az elet apro oromei koze sorolhato:)

MrsBean # 2012.01.22. 18:34

Kedves mindenki!! Anyagi jog 84es tetel, a kiskoruakrol valo allami gondokodashoz vajon a gyvt/gyer szabalyai kellenek? Mert semmi ilyen jogszabalyhely nincs megjelolve a joganyagban, a 2011. Evi 211es meg csak nagy kozhelyeket durrogtat?!?

Cézé85 # 2012.01.22. 19:04

Én 1-én megyek vizsgázni:)

A kiskorúakról való gondoskodásos tételhez én nem tanultam semmit. Nincs hozzá jogszabály megadva. Arról nem beszélve, hogy magában a csjt-ben van egy ilyen cím.

Cézé85 # 2012.01.22. 19:05

Agota, ajaj, van egy rakás ilyen a tételsorban, pl a cégeljárásban, hogy arra lehet következtetni, hogy nem kell tudni. Na, én pár sorokat is képes vagyok kihagyni :)

Textilhal # 2012.01.22. 19:34

AgotaM és Többiek:

A Csjt.-ből kiemelve a gyermekvédelmi törvény szabályozza, amin anno én is padlót fogtam, mert hosszú és rágós törvény. Én annyira voltam hajlandó, hogy a 15. §-ában foglalt összefoglaló felsorolást megtanultam, itt vannak leírva az egyes gondoskodási formák, utána pedig hosszasan részletezi ezeket a törvény.

Nézzétek meg az említett szakaszt, hogy legalább fogalom legyen arról, milyen gondoskodási formák léteznek...egyébként még soha senkitől nem hallottam, hogy kérdezték volna sem részleteiben, sem pedig említés szintjén.

Kitartást és sok sikert!

Textilhal # 2012.01.22. 19:35

Bocs: MrsBean és Többiek:-) (Eggyel alá néztem.)

MrsBean # 2012.01.23. 13:32

Koszi, Textilhal, en is erre gondoltam (irtam is lejjebb)

Kovetkezo kerdesem: tarsashaz es kisajatitas temakorokben barminemu szukites celszeru v minden reszletebe belekerdeznek? Most az utobbira keszulok, de gondoltam, hatha...

Cézé85 # 2012.01.23. 15:07

Ezen én is gondolkodtam. Van a novissimás oldalon a gyakran feltett kérdések rovat, és ott egy darab kérdés sincs ezek közül. Ingatlannyilvántartásból se sok, pedig szerintem az a tételsor egyik csúcspontja. Sőt, ott vannak olyan kérdések is, hogy a kishúgom is tudná a választ :) Pl mi jut eszébe a 10-15 évről. Amilyen az én szerencsém, nekem majd olyasmi lesz, hogy mi jut eszébe a közbeszerzésről?:)

Én ma a csődtörvénnyel küzdök. Ő áll nyerésre. De a fenti kérdések közt ezen témakörből nincsenek olyan brutális kérdések. Ebben reménykedem, hogy talán nem fognak olyan részekbe belemenni, amit szó szerint fel sem tudok fogni, mert abban a jogszabályban van olyan.

MrsBean # 2012.01.23. 16:19

Csucspont az inytv?:) ez most ironikusan ertendo?:) egyebkent alapszintu dolgokat megtanulok ezekbol a hosszabbakbol h fogalmam legyen rola, de melyebben belemenni sajnos nincs idom, esetleg lenyegesebb temaktol venne el az idot...

Cézé85 # 2012.01.23. 19:17

Igen, engem is ez idegesít, mikor tanulom mondjuk a közjegyzői nemperes törvényt, hogy tudom, hogy sokkal többet érne, ha a Pp-t tanulnám, de hát bármiből meg lehet bukni.

hunfrakk # 2012.01.23. 19:39

sziasztok, én még tavaly vizsgáztam sikeresen

kisajátításról csak legalapvetőbbeket tudjátok
(tulajdonos kártalanítása, hatáskör: megyei kormányhivatalnál /volt közig., majd állig.hivatal/, kisajátítást helyettesítő adásvétel /közig.út helyett/, célhoz kötöttség elve /kisajátított ingatlant arra kell felhasználni, amilyen célra kisajátították)

Inytv. - kéz a kézben jár a dologi joggal
ez jóval fontosabb, mint kisaj.

jog bejegyzése, jog feljegyzése
konstitutív, dekleratív hatály
széljegy
rangsor elve
jogi ellenjegyzés
mi kell ahhoz, hogy adott okirat megfeleljen földhivatalban
osztott tulajdon hogy jelenhet meg ing-nyilv-ban
tulajdoni lapon mi van, hogy néz ki

közjegyző:
közjegyzői okirat
közjegyzői feladatok: FMH (hol, mikor, hogyan, ki)
nálam Pp.-ből kérdezték FMH-t (perre alakul ellentmondás után, aztán perben bírsági meghagyás van...)

ezek szerintem nem nehezek
a csődtv. rosszabb

drapansz # 2012.01.24. 18:17

Sziasztok!

Pár napja voltam pótvizsgázni anyagi jogból.
Normálisak voltak. Füredi Károly nyugalmazott államtitkár volt az elnök, ő a Gt.-t kérdezte a többiektől. Az anyagis, valami Debreceni nevű fiatal ügyvéd volt, ő kérdezett.
kérdések: Biztatási kár, 339. § szó szerint, megtámadhatóság szabályai részletesen, ingatlannyilvántartás részei, bejegyezhető jogok, tények felsorolása, közös tulajdon megszüntetése, tartozáselismerés a törvény szerint, gyermekelhelyezés alapelvei, gyermektartásdíj mértéke pontosan a törvény szerint (itt az általában szóra volt kiváncsi, h tudom-e a 15-25 %-nál...persze nem tudtam :))
Csak olyat kérdezett, ami a törvényben volt (előtte volt a tételsor és azt böngészte), semmi olyat, ami nincs benne a tételsorban.
Sikerült a vizsgám, de nem tudom hányas lett, mert elfelejtettem megkérdezni... a lényeg, h megvan. :)

Azt javasolom, hogy a Ptk. szövegére menjetek rá jól, hogy minél pontosabban vissza tudjátok adni, mert azért ezt elvárják...(mondjuk én képtelen vagyok szó szerint visszaadni)

Kitartás!

Cézé85 # 2012.01.24. 18:54

Gratulálunk:)

MrsBean # 2012.01.26. 10:07

Panikhangulat. Igaz, hogy "csak" 38 tetel a gt, de milyen szintuek basszus...hat a zrt-t kb egy napig lehetne tanulnu, nekem kb 2 oram ha jut ra...foleg h onhibamon kivul buktam kb masfel napot az idombol...

light # 2012.01.26. 14:04

Sziasztok!
Tegnap voltam polgári jogból. Utolsó részvizsga volt, szerencsére sikeresen! :-)
Szóval a kérdéseim:

Anyagi jog: közös tulajdon, szerződés milyen módon jöhet létre, ajánlati kötöttség, teljesítés módja, határideje, helye, nem vagyoni kár, "rendes" öröklés (törvényes), lemondás az örökségről.

Eljárásjog: bíróságok kijelölése hatáskör-illetékesség összeütközése esetén, ítélet-részítélet-közbenső ítélet, fellebbezés-csatlakozó fellebbezés, igazolás, házassági bontóper, pertárgy érték meghatározása.

GAzdasági jog: OBA, ideiglenes részvény-részvényutalvány, dolgozói részvény.

Mindenkinek sok sikert kívánok, én már többet nem jövök erre a fórumra. :-)

macyca # 2012.01.26. 18:21

Light, gratulálok! És irigykedem. Én éppen most jelentkeztem be május 2-ára, és ez még csak - optimistán - az utolsó előtti vizsgám lesz...

zsoly # 2012.01.26. 21:08

Sziasztok!

Ma voltam polgárból, és azért szerencsére annyit nem kérdeztek tőlem, mint Light-tól, sőt a gazdasági kérdéseit elnézve, abból megbuktam volna...

Jó bizottságom volt, polgáris tanácselnök a FB-ról és két ügyvéd.

Anyagi jog:

  • szomszédjogi generálklauzula jogesettel,
  • általános szerződési feltételek (hogy válik a szerződés részévé, mikor tisztességtelen, mik a jogkövetkezmények);
  • ingatlan adásvétel a PED alapján;
  • részteljesítés pénzkövetelésnél (a jogosult eltérhet a Ptk. szabályától)

Pp:

  • határidők általában;
  • részletesen az anyagi jogi és az eljárásjogi határidők elhatárolása példákkal;
  • mi a helyzet akkor, ha a magánokiratot olyan ember írja alá, aki nem tud sem olvasni, sem írni;
  • szünetelésről, hatása a rész- és közbenső ítéletre (nincs)

Gazdasági:

  • hol találkoztam a gazdasági joganyagban büntetőjogi vonatkozással (ezt azért kérdezték, mert büntetőjogász vagyok, jó fejek voltak), én erre elmondtam a jogi személlyel szemben folytatott büntetőeljárás cégtörvényes meg csődtörvényes vonatkozásait;
  • felszámolás: fogalma, kik a szereplők, ki az adós, hogyan hat a felszámolási eljárás a vezető tisztségviselők és a legfőbb szerv hatáskörére, miért nem lehet az állammal szemben felszámolási eljárást indítani, a felszámolás mint eljárás (eljárásjogi szempontból milyen jellegű, mik a jogforrásai, mögöttes a Pp), ki lehet felszámoló, ki lehet kényszer-végelszámoló és végelszámoló;
  • a vagyonrendezési eljárás;
  • mi az üzletrész; hogy minősíteném az üzletrészt anyagi jogi szempontból (na erre először nyeltem egy nagyot, majd szépen megszültem, hogy átruházható vagyoni értékű jogról van szó)

Még annyit, hogy "teljes munkaidőben büntetőjogász" vagyok, semmi közöm a civilhez, sosem csináltam. Három és fél hetet tudtam tanulni ebből két hetet munka mellett. Jó volt a bizottságom, normálisan álltak a többi vizsgázóhoz is. Mindháromból négyest kaptam.

Fel a fejjel mindenki és kitartást azoknak, akik készülnek!!!

AgotaM # 2012.01.27. 11:57

Komolyan elismerésem minden sikeres vizsgázónak ebből az anyagrészből!én egyelőre nem tudom elképzelni, h tudnak tőlem olyat kérdezni, amire a bizottság által elfogadott választ képes lennék összeszedni. persze az első vizsga után tudom, h másként működik az ember agya ott bent, de így a kérdéseket olvasva...azt hiszem, csodára lenne szükségem. felszámolás, alig-látom-betűmérettel, tiszta jogszabály 23 oldal= 1 tétel.a rá fordított idő, energia=megfizethetetlen.

MrsBean # 2012.01.27. 13:16

AgotaM! Maximalisan egyetertek, tudom mit erzel! Hiaba tudod, hogy a vizsgaztatokon (is) mulik, egyszeruen elkepzelhetetlen egyelore szamomra is...
Es raadasul sztem ez a temakor erosen valoszinu h nem megkerulheto...
Mikor vizsgazol?

Cézé85 # 2012.01.27. 14:53

Jövő héten ilyenkor már nagyon jó lesz :) Most már várom, és szeretnék túl lenni rajta.
Mindenki azt mondja, hogy majd ott előjönnek a dolgok, élesben. Hát nem tudom.

A legfélelmetesebb most nekem a Gt. Tudom, eddig a közbeszerzés miatt sírtam, de az talán marginálisabb jogszabály, mint a Gt. Ezt kérem tudni kell. És olyan iszonyú hosszú, olyan terjengős, hogy borzasztó. A felét fel sem fogom. Ilyen tőke, amolyan tőke. Zrt, mint tétel, az egy vicc. Barátnőmtől azonban megkérdezték belőle a részvénykönyvet, amire én azt gondoltam, hogy azt azért nem kell tudni, el se olvastam eddig.

hunfrakk # 2012.01.27. 15:11

részvénykönyv fontos