Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Textilhal # 2012.01.19. 08:47

Kedves MrsBean!

A házasság "nemlétező", ha a felek nem voltak személyesen jelen, nem tettek házasságkötésre irányuló nyilatkozatot, vagy nem anyakönyvvezető közreműködésével tették azt meg. Tehát a Csjt. 1. §-ából lehet ezt levezetni, azzal, hogy az abban foglaltak közül az "együttesen" kitétel érvénytelenségi ok (lásd 12. § b. pontja), a többi 3 közül ha valamelyik hiányzik, akkor viszont létre sem jön a házasság (tehát "nemlétező").

MrsBean # 2012.01.19. 09:13

Hu, koszi;) tehat valoban nem lattam a fatol az erdot:)
"es ez akar szakvizsgazni?" ehehe

vonsch # 2012.01.19. 09:33

@MrsBean Eléggé :) Mármint ahogyan éreztem magam az leginkább.

Az egész légkörön érződött, hogy át akarnak engedni és nem akarnak visszatérő vizsgázót.

vonsch # 2012.01.19. 09:48

"es ez akar szakvizsgazni?" ehehe

Vizsga előtt már a nemedet sem tudod majd, szóval van fejlődési lehetőség.

vonsch # 2012.01.19. 09:48

"es ez akar szakvizsgazni?" ehehe

Vizsga előtt már a nemedet sem tudod majd, szóval van fejlődési lehetőség.

MrsBean # 2012.01.19. 13:03

Tudom, halistennek ez mar nem az elso, a c-n tulestem, szoval tudom h lesz meg rosszabb is, de azert vicces h miket tud produkalni az ember beszkult tudata:)

Cézé85 # 2012.01.19. 17:09

Vonsch, szívből gratulálok, ügyes vagy. Kérdésekről lehet tudni valamit?:)

MrsBean # 2012.01.19. 20:24

Ha az alperesnek nincsen belfoldi lakohelye v tartozkodasi helye, akkor a birosag a keresetlevel kezbesitesevel felhivja arra h nevezzen meg kezbesitesi megbizottat...de hogy kezbesiti a keresetlevelet ha eccer nincs hova?!:) asszem aludnom kene

vonsch # 2012.01.19. 20:32

Kérdésekről csak részben, magyrészt elfelejtem.

ptk: adásvétel, kölcsön/haszonkölcsön, kétoldalú öröklési jogviszonyok + csomó apróság öröklésből
pp: anyagi/eljárásjogi határidők, a többi kiesett
gt: kreált példák: törzstőke leszállítás, felszámolás, végelszámolás

A GYIKek hasznosak, persze nem tudsz rá készülni, hogy hogyan és mit kérdeznek - vagy az egy-egy mondatos részletek, vagy az eljárás a gyakorlati példákról már inkább ne is beszéljünk.

Cézé85 # 2012.01.19. 20:37

Külföldön lakik, azt a címét ismerjük, oda írunk neki, hogy adjon meg kézbesítési megbízottat.
Ez az a szabály, amivel mi nem foglalkozunk:)

Cézé85 # 2012.01.19. 20:39

vonsch, mázlista, micsoda kérdések:)

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2012.01.20. 08:44

Sziasztok!

Én dec 15.-én voltam vizsgázni - hóóóót utolsóként. Pj-ből visszatapsoltak, most megyek újra 25.-én. NEM a törvény nem tudása volt a gond, hisz azt nem is kérdeztek, hanem a gyakorlat, pedig előtte kérdezték, hol töltöttem a gyakorlatot, melyre elmondtam, hogy büntis irodában.

A feladat a köv. volt:

Eladó eladja ingatlanát a vevőnek. Megkötik a szerződést, melyben kikötik, hogy a szerződést egy későbbi időpontban fogják majd teljesíteni. A vevő VÉTELI ELŐLEGKÉNT átadja az eladónak a vételár 10%át. Ahogy kell a szerződést ügyvéd ellenjegyzi.
EGY HÉT elteltével az ellenjegyző ügyvéd felhívja az eladót, hogy jelentkezett egy jobb (kedvezőbb) vevő, hozza vissza a kapott 10% vételi előleget és az egy hétre járó kamatot és álljon el a szerződéstől.

Az eladót kételyek gyötrik, ezért felkeres egy másik ügyvédet (jelen esetben engem), hogy tanácsot kérjen!

KÉRDÉS: Ön mit tanácsol az eladónak????? Van kamat vagy nincs kamat????

Nekem halvány fi....om nem volt az egészről, teljes bénulás..... Vizsgáztató által elmondott megoldásból csak annyit jegyeztem meg, hogy MÉG NINCS TELJESÍTÉS!

Gyakorlatom polgári jogból valamivel kevesebb mint egy nagy NULLA, de azóta utánanéztem a válasznak, DE KÍVÁNCSI VAGYOK A TI MEGOLDÁSAITOKRA IS!!

Vizsgáztató utána kérdezett a törvényből - arra hivatkozva, hogy nem tudtam a feladatot, akkor kérdez.

Ennek én nagyon meg is örültem. Kérdezte, hogy kik támadhatják meg az apaság vélelemét és kérdezte a kellékszavatosságot. Az utóbbiról minden!!! Ezekről el is mondtam mindent, az ide vonatkozó tv teljes egészében. Ezért volt csupán fájó, hogy ki tett a vizsgáról, mert azzal indokolt, hogy a feladatot tudni kellett volna. RENDBEN, ha ez ennyire fontos volt, akkor minek kérdezett utána????? :-) de nem baj, örülök annak is, hogy meg van a Pp és a Gt, mert ro....t nagy az anyag. Most van 5 napom elkezdem átismételni a Ptk és a Csjt-t.

Várom válaszaitokat!!

Üdv Mindenkinek!

vonsch # 2012.01.20. 10:51

@Murphy2

A bizottsággal nem tudsz mit csinálni. Bármikor bármelyik bizottság ki tud rakni bárkit, a fegyverek egyenlőtlenek, ezzel együtt kell élned.

A példa genya, de címszavakban: vételi előleg előleg (vevő elkezdte a teljesítést), szerződés hatályba lépett, elállás nem megy (megállapodás alapján lehetne), clausula rebus nem áll meg. Elállás+kamat szintén nem ok, mgnszemek között külön ki kellett volna kötni. Amúgy is ha eláll, akkor amúgy is szerződésszegés van.

MrsBean # 2012.01.20. 19:36

Vonsch: nagyon szepen mondtad: a fegyverek egyenlotlenek:) ez valoban igy van, ennek tudataban kell megtenni mindent, amit tudunk, aztan fortunaban bizni...

MrsBean # 2012.01.20. 21:43

Kezdek besokallni...en ezt nem ertem... Igyekszem mindig ismetelni, amit csak tudok, hogy a vegen ne legyen akkora panik...de egyszeruen olyan, mintha SEMMI nem maradt volna meg a 4-5napja tanultakbol.full panik lett rajtam urra...ilyet mas is erez??

Kriszi83 # 2012.01.21. 07:18

Sziasztok! Tegnap kicsit visszaolvastalak titeket, h tájékozódjak...az egyik, hogy megtudtam, h újak a tételsorok. Balga módon én a KIM oldalát néztem, mégis az a hivatalos...nem? Mindegy, köszi ezt nektek. Márc utolsó előtti hetére jelentkeztem be hirtelen felindulásból...de enyhén berezeltem, itt titeket olvasva...Én kb 3 hetet kapok előtte, ha kapok, de ezek szerint jobb ha már szépen nekiállok...már miután összeszedtem az anyagokat. Tudom ez a legnehezebb, legszerteágazóbb rész, de szerintetek mennyi idő kell hozzá, vagy reális, úgy h nem bírósági fogalmazó vagyok, szóval biztos nem fogok 5 hetet csücsülni otthon....és nem is fogllakoztam egyetem óta polgári joggal...jajajajaj

Ttibor80 # 2012.01.21. 08:27

Eladó könyv:
Nagy Éva-Pecze Dóra: Polgári jog I.
Dialog Campus Kiadó 2007.

Cézé85 # 2012.01.21. 09:11

Kriszi, én fogalmazóként, úgy, hogy két évet polgáriban töltöttem, egyet büntetőben, hat hetet voltam itthon, illetve vagyok, 30-án megyek, napi 8-10 óra tanulással, de még mindig vannak sötét részek. De lehet, én lihegem túl. Azzal együtt, hogy én az ötösért megyek, mert ez az elvárás, legalábbis polgáriból mindenképp. Szerintem ennél kevesebb is elég kell, hogy legyen. Na meg egy jó bizottság, az kell :)

Cézé85 # 2012.01.21. 09:23

A példára én azt mondtam volna, hogy ez foglaló.

Cézé85 # 2012.01.21. 10:21

Ha pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy ez előleg, ami ugye a vételár része, ami, ha nem megy teljesedésbe a szerződés, visszajár. S mivel más pénzét használtam, köteles vagyok kamatot fizetni utána, késedelmit. Az más kérdés, hogy hogyan szűnik meg a szerződés, mert az eladónak nincs elállási joga, hacsak a szerződésben ki nem kötötték.

Tehát megszüntetik mondjuk szerződéssel, és abban úgy állapodnak meg, ahogy akarnak. Viszont, ha azt mondták, hogy a szerződést egy későbbi időpontban teljesítik, akkor ez mégiscsak foglaló, hiszen a kötelezettségvállalás jeléül adták. Tehát én emellett vagyok. Viszont arra van BH, hogy aki az előleg foglaló jellegére hivatkozik, annak kell bizonyítani, ami a példában nyilván nem az eladó lesz.

MrsBean, én is pont így voltam vele, ahogy te. Eleinte én is ismételtem, meg teszteltem magam, hogy szerdán emlékszem-e a hétfőire, de semmi. Nulla. Pánik, kétségbeesés. Aztán egy barátnőm, aki már túl volt rajta, azt tanácsolta, hogy ne teszteljem magam, ne vizsgáztassam magam, mert az csak idegesít, hanem pörgessem az anyagot, haladjak vele, és ha majd mindennel végeztem, akkor kezdjek ismételni, célirányosan. És igen, így jobb volt. Ülepedett bennem a dolog, jobban átláttam az összefüggéseket, és elég sok minden könnyedén visszajött, amire nem is számítottam. Ezt tanácsolom neked is.

MrsBean # 2012.01.21. 10:22

Kriszi, sztem a harom hettel is at lehet menni (legalabbis a c reszbol nekem sikerult:)) de mindenkepp olvasd at elotte, hogy ne legyen teljesen szuz az anyag. Hallottam olyanrol is aki 4nap tanulassal atment, sajnos bizottsag kerdese az egesz!!

MrsBean # 2012.01.21. 10:25

Koszonom, Ceze! Megfontolando, mert nagyon beparaztam tnap, holott tudom, hogy milyen szinten probalok mindent a leheto legjobban elsajatitani...igazabol az volt a baj, hogy a c-nel en is igy voltam, hogy a vegere hagytam 3-4 ismetlos napot es ha a vegen panikolsz be, az is eleg rossz erzes es ugy erzed, mar valtoztatni se tudsz rajta. Szoval mindig az vezerel, hogy meg jobban csinaljam, mint az elozot, de lehet h eppen ezzel rontom el?!

Cézé85 # 2012.01.21. 10:30

Túllihegjük, én mondom. Én tegnap már azt mondtam, hogy megbukok, és? Fiatalok vagyunk, szépek, okosak :) Nem a világ vége, majd meglesz legközelebb.

MrsBean # 2012.01.21. 12:49

;) helyes, ennek szellemeben toltsuk a maradek masfel hetet:D

Cézé85 # 2012.01.21. 14:34

Te mikor mész?