Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Berényi Miki # 2012.07.24. 18:35

Szia Textilhal, köszönöm a tippeket, valószínű eljárás lesz. A jogiszakiért pedig külön köszönet!!!!

hunfrakk # 2012.07.24. 16:24

Gt. és Ctv. mindenképpen

fabma # 2012.07.24. 12:34

Sziasztok!
Ma kinyomtattam a gazdasági joghoz tartozó joganyagot. Teljes mértékben tanácstalan vagyok ezzel kapcsolatban.
Van-e esetleg valakinek jótanácsa, hogy mi az ami nagyon fontos ebből az anyagból,mi az amit gyakrabban kérdeznek, illetve, ha valaki ebből a főbb dolgokat tudja az elég-e ketteshez?

Bandi4 # 2012.07.24. 11:02

Másnál is csak nov 14 re lehet jelentkezni legkorábban polgárból?

fabma # 2012.07.24. 06:31

Szia Textilhal!
Véleményed szerint anyagi vagy eljárási jogból érdemes-e írni.
Nem igazán dolgoztam egyik területen sem.

Bandi4 # 2012.07.23. 16:05

Ha majd befizetem a csekket utána már nem lehet költségmentesen időpontot változtatni? Hogy is van ez pontosan?

Thx.

"Tájékoztatom továbbá, hogy az Ön által kiválasztott vizsgaidőpontot a rendszer a jelentkezés elfogadásáról szóló értesítés továbbításától számított 14 napig tartja fenn. Akkor ha ezen időtartamon belül a vizsgadíjat (a rendszer által a vizsgaidőpontról szóló értesítésben megküldött fizetési azonosító feltüntetésével) nem fizeti meg, vizsgaidőpont-előfoglalását feloldjuk."

Bandi4 # 2012.07.23. 13:32

Az e-mailem re 1 nap alatt reagáltak és hitelesítették az adatlapot. Ez is egy kisebb csoda.

Textilhal # 2012.07.23. 12:32

Szia Miki!

Feltételez, de nem ez a jellemző és mérvadó. Eljárásjogi feladatnál az eljárásjog a lényeg, a feladat úgy van meghatározva, hogy ha van is anyagi jogi vonzata, az irreleváns a megoldás szempontjából, vagy éppen már maga a feladvány is tartalmazza az anyagi jogi tudnivalókat. Szerintem kijelenthető, hogy tisztán az eljárásjogi tudás kell a helyes megoldáshoz, anyagi jogi sokkal kevésbé (vagy egyáltalán nem).

Fontos még, hogy eljárásjognál sokkal nagyobb súlya van a formának, küllemnek. Tehát ha végzést kell hoznod, beadványt fogalmaznod, itt sokkal jobban figyelnek a külalakra, s nem annyira csak a tartalom a meghatározó. Ezért érdemes odafigyelni a formai követelményekre és nagyon szeretik, ha a megoldás ilyen szempontból is ott van a topon (anyagi jognál ez mellékes kategória, nem azt mondom, hogy nem számít, de a tartalomhoz képest sokadrangú).

Legtöbbször végzést kell hozni, az ítélet inkább anyagi jogra jellemző. Vagy beadványt készíteni.

Én is eljárásjogból írtam, ha visszalapozol 2011. májusáig, láthatod a feladatomat (és a dilemmáimat is...). Javaslom még a jogiszaki.hu oldalt, ahol elvileg vannak feltöltve eljárásjogi feladatok (és megoldások), amik egyébként szinte kivétel nélkül BH-alapúak és évek óta változatlanok, azt hiszem.

A munkajog (ami ezek szerint közel áll hozzád) olyan szempontból kockázatos, hogy az utóbbi időben állítólag kérésre sem választják el a TB-től, tehát simán belehúzhatsz az utóbbiba is. Ennél fogva ha fázol a TB-jogtól, akkor szerintem nem érdemes kockáztatni. Persze lehet szerencséd (miért ne?), de tényleg nem lehet tudni.

Én az eljárásjogra buzdítanálak, de ez cseppet sem elfogulatlan álláspont ám...:-)

Sok sikert!

Berényi Miki # 2012.07.22. 18:43

Sziasztok, érdeklődtem már a C fórumban is, érdeklődök itt is... Mire lehet számítani eljárásjog írásbelin? Mert ugye bárminemű beadvány, határozat elkészítése kell, hogy feltételezzen valami anyagi jogi tudást is... esetleg pl végzés az eljárás szüneteléséről vagy ilyenek?

bandeeraz # 2012.07.21. 04:19

Nochta Tiboros gazdasági jogos könyve(ke)t vennék használtan. Akinek van, az pls. szóljon.

De aki esetleg egy rekesz sörért/karton bonbonért kölcsönadja, az is szólhat:)

Előre is köszi!!!

milly28 # 2012.07.18. 16:27

Sziasztok.

Én is októberben megyek.

Én a tanulást úgy tevezem, hogy szeptembertől lesz rá négy hetem, akkor csak arra koncentrálok. Addig max hétvégén.
Ti miből tanultok?

fdori # 2012.07.17. 20:27

Fabma!
Én sajnos vagy szerencsére:) már csak anyagiból megyek; így nyilván nem irányadó a tanulási beosztásom.
De a javaslatom, h minden témát minél többször vegyél át, akkor fog rögzülni.
Nekem anyagiból nagyon hasznosak voltak a novissimás könyvek (azért buktam meg, m olyat kérdeztek amit el sem olvastam, tehát jogos volt), de pp-ből felesleges sztem a könyv. Gt-ből meg tudomásom szerint nincs is könyv, ott marad csak a jsz. Nekem a a gazdaságis rész ment a legnehezebben.

Bandi4 # 2012.07.17. 10:41

Ok, köszi szépen, egy e-mailt azért küldök előtte nekik, próba szerencse.

kikk # 2012.07.17. 09:25

Bandi4!
Nekem tavaly augusztusban hetekig nem okézták az adataimat, és végül úgy sikerült megoldani, hogy beszéltem velük telefonon, és akkor a beszélgetés alatt átállította a státuszomat a leányzó, leokézott mindent. Úgyhogy próbáld őket telefonon zaklatni, nekem az e-mailre nem reagáltak

hekate # 2012.07.17. 06:12

Sziasztok!
fdori én október 4-én megyek, gondolkoztam a 23-ai héten, de nekem 14-én lesz a szülinapom és addigra le akarom tudni már ezt az egészet :) és bulizni egy nagyot, szóval én már fel is jelentkeztem, mondjuk még nem fizettem be a pénzt...

Bandi4 # 2012.07.16. 18:20

Köszi az információt. Valami e mail címük nincsen, amin meg lehet őket sürgetni, mert már most alig van hely? Én nem akarok arra spkeulálni, hogy lejelentkeznek. Az októberi helyek már majdnem most beteltek és nekem írásbelis hely kell, amire még kisebb a limit.

Ha ilyen tetű lassúak, akkor lehet, hogy célszerűbb lesz papír alapon jelentkezni.

Pippa # 2012.07.16. 17:45

Bandi4!

A feltöltött adatok ellenőrzésére nem tudom mennyi idő, nálam emlékezetem szerint 1,5 hónap volt, most nyáron gondolom kicsit lassabb, de október-novemberre simán be tudsz jelentkezni, és sikeres vizsga esetén, ha gyorsan feltöltik az eredményeidet (nálam 3-4 nap volt) jelentkezhetsz decemberre is. Figyelni kell, mert üresednek is meg helyek, vagy telefonon be tudod könyörögni magad, valaki írta már itt a fórumon hogy így tett.

Bandi4 # 2012.07.16. 11:17

Hát most pang a fóum rendesen, legalább azt írja meg valaki, hogy mennyi időbe telik, míg ellenőrzik a feltöltött adatokat, mert nem tudok vizsgára jelentkezni addig.

Thx.

fabma # 2012.07.16. 10:56

szia fdori!
Én még új vagyok itt, olvastam, h. te is október közepe felé mész, te, h. tervezed a tanulást?

fdori # 2012.07.16. 10:49

Sziasztok!

Kis pihi után visszajöttem, sajnos:(
Nagypimpo, nagyon szívesen, örülök, ha hasznosítani tudtad az infokat.
Hekate, mikor mész? Én okt. közepén.

fabma # 2012.07.16. 10:49

Sziasztok!
Jön v.ki 10. 08.-án és 10-én?
Szerintetek ebben az időpontban van értelme belevágni, ha addig csak napi 4-5 órát tudok tanulni munka után és vizsga előtt két jét szabim lesz.??
Választ előre is köszi mindenkinek.

milly28 # 2012.07.14. 21:37

Sziasztok.

Keresek egy könyvet, de sajnos eddig sehol sem sikerült bezsereznem:

Németh János és Kiss Desy: Polgári jogi-éljárásjogi és csládjogi iratmintatár.

Ha valakinek megvan megvenném.

Polgárból az AB. hat.-okat mennyire kérdezik?
Gondolom a Pk-kat mindenképpen meg kell tanulni a tételekhez.

BH-kból elég annyi, amennyi a Novissimás könyvekben van?

Előre is köszi

Bandi4 # 2012.07.12. 12:28

Üdv lenne egy technikai jellegű kérdésem:

Látom, hogy a vizsgára jelentkezésnél alig lehet az írásbelis helyekre jó időpontot kifogni. A kérdésem az lenne, hogy egy sikeres október, november körüli vizsga esetén egy másik vizsgára (siker esetén B részvizsgára) decemberi időpontra neten jelentkezni mennyi az esély? Gyakorlatilag hibázni nem lehet, mert a helyeket elfoglalják hónapokra előre?

fabma # 2012.07.11. 07:45

Sziasztok!
Az A részen belül a Gazdasági jogi részhez keresek kidolgozott tételeket!!!!
SOS-ben.
Köszönettel

papamaci # 2012.07.09. 18:10

Kedves larnaca!

Ha ez segít Neked, elmondom, én miből készültem a polgári részre. Hozzáteszem, nyilván egyedi és egyéni mindenkinek a felkészülése, nekem azonban az alábbi jegyzetek segítettek:
Polgár anyagi: Nagy Éva - Pecze Dóra (Dialog Campus) Polgári jog I.-II. Ez a jegyzet 2007-es zárású. De ne ijedj meg, mert véleményem szerint kitűnő jegyzet. Jól rendszerez, követhető. Az igaz, hogy nagyon részletes, azonban rengeteg BH-t is tartalmaz nem beszélve az állásfoglalásokról. Részletesebb. mint a Novissimás jegyzet, de nekem bevált. államvizsgára is ebből tanultam anno.
A II. kötet tartalmazza az öröklési joganyagot. Családjogot törvényből néztem, de a BH-k és jogegységnyik miatt elolvastam a Novissimás jegyzetet.
Eljárásjogból szerintem - és ezzel nem vagyok egyedül - nem kell könyv. A Novissimásba belenéztem, számomra siralmas volt, az áráról nem beszélve. Szerintem a törvény bőven elég, igaz azt a lehető legszabatosabban.
Gazdaságiból is törvényt tanultam, elég volt.

Szeptemberben nekimegyek a C résznek, ez lesz az utolsó. Jó lenne már elfelejteni ezt a borzalmat. Üdv mindenkinek!