Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


drbjozsef # 2017.03.25. 18:30

Jaj, Attika, ne szívasd már szegényt. Persze, az elvi lehetőség akár meg is lehetne rá, de emiatt én nem aggódnék.

Azért fordultak már elő keményebb kérdések is ezen a fórumon.

Immaculata # 2017.03.26. 06:32

jogi tudatlan

Ha közösen kaptátok meg a lakást, és most a stróman pénzért akar kiköltözni, akkor semmi félnivalód nincs, mert nem te, hanem a stróman szolgáltatott hamis adatokat a lakás megszerzéséhez.

Maradj szépen és senkinek se fizess.

Dr.Attika # 2017.03.26. 06:58

Ez úgy szokott történni, hogy a stróman jogosult a bérlakásra. (Vagy megörökölte a bérleti jogot vagy szociálisan jogosult önk-i bérlakásra.) Maga mellé vesz egy bérlőtársat élettársi viszonyra hivatkozva. Így már ketten megvásárolhatják a bérlakást 20 évi kedvezményes törlesztéssel. A stróman és a befogadott (a kérdező) közös tulajdonosok, de a lakás elidegenítési és terhelési korlátozásával. Vélhetőleg a stróman azért kér pénzt, hogy a tulajdoni hányadát átruházza. Nos ez nem fog menni amíg az önkormányzatnak ki nem fizetik a teljes hátralékos vételárat.

votinka # 2017.03.26. 16:43

Tisztelt gerbera317!

Esetemben valószínű,hogy az adós nem fog kiköltözni önként.
Szeretném megkérdezni,hogy előbbre vagyok e azzal(időben) ha a jegyzőkönyv aláírásával egyidejűleg kérem az ingatlan kiürítését a végrehajtótól? Kérhetem,vagy csak a 30 nap lejárta után?
Vissza olvasva konkrét választ nem találtam a kérdésemre(lehet,hogy elkerülte a figyelmem)!
Segítségét előre is köszönöm!

jogi tudatlan # 2017.03.26. 18:53

Tisztelt DrAttika.Ön írta jól szinte a történetet.2006-ban az apám aki önk képviselő volt a barátjának kiutalt lakást,majd pár hét múlva velem eltartási szerződést kötött,amit sose kellett fizetnem,majd később megvettem a lakást,1/1 tulajdoni rész van a nevemre bejegyezve.Most apám a barátjával kiakarnak semmizni úgy ,hogy nem fizettem az eltartási szerződésben megállapított havi 60-ezer forintot,amit míg apám képviselő volt nem is kellett.Most vannak gondok és vissza menőleg kérik a pénzt,felmondták az eltartási viszonyt és a lakást kérik vissza.Be is pereltek nem fizetésért.Azt hiszem akinek ilyen apja van,nincs szükség ellenségre.Most kérek valami bíztató tanácsot.Köszönettel egy tudatlan leány

gerbera317 # 2017.03.26. 19:02

DrAttika.Ön írta jól szinte a történetet

Biztosan bennem van a hiba, de a te történeted legkevésbé sem hasonlít Attika történetére.

drbjozsef # 2017.03.26. 19:12

jogi tudatlan,

biztatót nem nagyon lehet erre. Belementél, nem kellett volna. Bíztál valamiben, ami nem jött be.

Legalább azt tudod valahogy bizonyítani (szerződés, bankszámlakivonat, átvételi elismervénye), hogy fizettél a lakásért? Egyáltalán mennyit fizettél, annyit, amennyi a szerződésben szerepel?

jogi tudatlan # 2017.03.26. 19:22

Bocsánat ha nem írok mindent jól,nem vagyok jó ideg állapotban.

Burn Out # 2017.03.26. 20:41

jogi tudatlan: ha engedélyezett a részedre a bíróság költségmentességet, akkor az arról szóló döntéssel együtt menj be a lakó- vagy tartózkodási helyed szerinti járási hivatalba, ott keresd a "jogi segítségnyújtó szolgálatot" és kérd, hogy engedélyezzenek a részedre pártfogó ügyvédi képviseletet.

ha van valamilyen szociális rászorultságod (gyermekvédelmi kedvezmény, aktív korúak), akkor az alapján is kérhetsz segítséget.

és Attika még csak hasonlót se írt a Te történetedhez...

bszmaresz # 2017.03.27. 08:03

Kedves Fórumozók!
A mai napon próbálkoztam iratbetekintéssel,annyit tudtam meg,hogy a járásbíróság az adós végrehajtási kifogását elutasította,az adós fellebbezett,így jelenleg a megyei törvényszék előtt van az ügy. A kérdésem az lenne,hogy amennyiben ott is elutasítják,tud máshová fordulni,fellebbezni? 2018.tavaszán szerettünk volna beköltözni,de vannak kétségeim,hogy addigra lezárul-e egyáltalán a dolog...

Mesterember # 2017.03.27. 09:33

Ez elég érdekes, a behajtók szempontját ismertető cikk: http://azenpenzem.hu/…kszunk/3921/

gerbera317 # 2017.03.27. 14:13

bszmaresz

Ezt most már szerintem hamar elbírálják, akár már a nyáron is megtörténhet a kiürítés.

rockyb # 2017.03.27. 15:03

Sziasztok !

A történetem :
Sikerült vásárolnom egy laksást az mbvk keresztül az árverés vége 2016 decemberben volt , ingatlanárverési jegyzőkönyv aláírása pedig 2017 januárjában megtörtént.
Az adóssal felvettem a kapcsolgatott, mert nem sikerült kérelmet benyújtanom a végrehajtómhoz...(önhibámból)
Az adós álláspontja, hogy közreműködne a birtokba adással kapcsolatban,(mivel érdeke megszabadulni a lakástól) de ő előtte az ügyvédjére vár , hogy bizonyos dolgokat elrendezzen, kevesebb legyen a tartózása (volt egy másik tulajdontárs), addig nem írja alá a birtokadási jegyzőkönyvet, illetve a lakás kulcsokat sem adja át !
A földhivatalnál már a nevemen van a lakás de még nem került átadásra.
Tudok-e valamit lépni az ügyben hogy minél gyorsabban lezárhassam az ügyet?

Válaszokat előre is Köszönöm !!!

gerbera317 # 2017.03.27. 15:25

Mivel lekésted a birtokbaadási kérelem határidejét, ezért ez már nem végrehajtási kérdés. Úgy veszed az ingatlant birtokba, ahogy tudod. Még szerencsésnek is mondhatod magadat, hogy a volt tulajdonos valamennyire együttműködő. Bár, erről én nem volnék annyira meggyőződve, mert olyan körülményre hivatkozva késlekedik átadni a lakást, aminek semmi köze a lakáshoz, úgyhogy csak vakítani akar téged.
Ne legyen igazam...

Dr.Attika # 2017.03.27. 20:03

"Tudok-e valamit lépni az ügyben hogy minél gyorsabban lezárhassam az ügyet?

Válaszokat előre is Köszönöm !!!"

Indíthat lakáskiürítése iránti pert. Cca 2 év a jogerős ítéltig amikor is kérhet végrehajtást a kiürítésre. Jól bevitte a mostani végrehajtó az erdőbe.

votinka # 2017.03.28. 05:33

Sziasztok!
Esetleg tudna válaszolni valaki a korábbi kérdésemre?
Köszönöm szépen!

gerbera317 # 2017.03.28. 07:16

@drAttika

Jól bevitte a mostani végrehajtó az erdőbe.

Csak így, látatlanban??? Mikor a kérdező maga sem tagadja, hogy saját hibájából nem adta be a kérelmet? Ccc

abekazs # 2017.03.29. 07:03

Üdv, Az lenne a kérdésem hogy van e valamilyen lehetőség arra hogy a megnyert ingatlant valahogy visszamondjam? Ismerem az előleget elveszítem féle lehetőséget, de van e más megoldás? Mondjuk beleköthetek e abba hogy nem a valóságnak megfelelő adatok vannak a leírásba? pl, nem annyi szoba van az ingatlanban vagy van rajta még egyéb ingatlan ami nem volt benne a leírásba. Kiderült közben hogy gyerek is lakik abban az ingatlanban amire licitáltam és nem szeretném ezt az ingatlant ilyen feltételekkel. Az adós nem említette előzőleg csak most. Már aláírtam a jegyzőkönyvet és azóta nem telt el még két hét. Van olyan opció hogy 15napig előleg vesztés nélkül visszamondhatom? Vagy másik lehetőség hogy beszéltem az adóssal és van hajlandósága megegyezni a végrehajtóval mert most már komolyan veszi az árverést. Van e még lehetősége ebben a szakaszban megegyezni a vh-val, hogy elkezdi fizetni a részleteket az adós? Ezáltal érvényteleníteni a nyertes licitem? Az adós elmondása szerint azért nem vette komolyan az árverést mert a vh azt mondta hogy úgyse veszi meg senki ezért nem is izgult.

gerbera317 # 2017.03.29. 08:13

Magad írod, hogy ismered a mulasztás jogkövetkezményét: elveszíted az előleget. Más lehetőséged pedig nincs.

Ferenc75 # 2017.03.29. 08:50

Plusz, ha következő árverésen alacsonyabb ár alakul ki, akkor a különbözetet ki kell fizetned.
Az nem megoldás, ha kötsz egy kölcsönszerződést az adóssal, és akkor innentől nem a vh-val lesz kapcsolatban, hanem veld? Akkor nem bukod el az előleget, ő is maradhat az ingatlanban, és ha innen már komolyan veszi a dolgot, akkor törleszti majd neked, mindenki jól jár...

Ferenc75 # 2017.03.29. 09:04

Egyébként előtte miért nem jártál ott, hogy mi újság van?
Hozzám jöttek akik licitálni akartak... Igaz be nem engedtem őket, de elmondtam nekik, amire kíváncsiak voltak. Úgy voltam vele, ha sikerül megegyeznem közben a bankkal, akkor úgyis törlik az árverést, ha viszont nem, akkor jobb, ha a vevő tudja mire licitál, így nem vesz teljesen zsákbamacskát, és nem minimáláron megy el... Azóta is jött egyszer, aki megvette, de tök normálisan megbeszéltük a dolgokat. A bíróság úgyis eldönti kinek van igaza, ha neki van, akkor bármit teszek, akkor azt jogsértően teszem, van anélkül is elég bajom. Persze ahogy írtam, peres úton az igazamat azért a bankkal meg a végrehajtóval szemben még megpróbálom majd kivívni...

abekazs # 2017.03.29. 11:23

gerbera317

Igen, csak megerősítést akartam, hogy biztos legyek. A vh-nak nem feltétlen hiszek el mindent.

Ferenc75

Voltam előtte, de akkor nem voltak még ott csak azután fogadta be a rokonait az adós, mert nem vette komolyan az ügyet.

Aira # 2017.03.30. 21:29

Tisztelt fórumozók!
Az volna a tiszteletteljes kérésem, hogy az érvényben lévő törvények szerint egész pontosan mit jelent az, hogy beköltözhető állapotú ingatlan?
Laikusként, sőt végrehajtási jogban nem jártas, de egy ügyvéd + egy közjegyző ismerősöm szerint is a beköltözhető állapotúnak hirdetett lakás azt jelenti, hogy 30 napon belül amennyiben kifizettem a teljes vételárat + nem támadták meg az árverési kiírást, akkor a vh minden további nélkül átadja számomra az üres lakást, a megfelelő dokumentációval. Magyarán a lakás a tulajdonomba kerül. (Ennek tudatában, ezen feltételek kipipálásával licitáltam egy ingatlanra.) Ezzel szemben most ott tartok, hogy sikeres licit után kiderült, hogy a beköltözhető állapotú, tehermentesnek kiírt lakásban laknak, és amennyiben az adós nem költözik ki 30 napon belül, akkor 15 napon belül kérhetem majd a kilakoltatást, és elkezdődik egy min. 6 hónapig, de akár évekig tartó kilakoltatási procedúra, miközben a lakás köztartozását, terheit illetve a hosszas procedúra összes terhét nekem kell viselni. A végrehajtó szerint ez törvényes, merthogy a beköltözhető állapot az csak birtokba adást jelent, nem azt, hogy a vevő ténylegesen beköltözhet, rendelkezhet a kifizetett, jogilag a tulajdonába került a lakásával, és majd valamikor beköltözhet. Lehet, hogy nagyon naiv vagyok, de valóban ezt jelenti jogilag a "beköltözhető állapot"? Teljesen jogosan írta ki a vh az árverést, értelmetlen lenne végrehajtási kifogást benyújtani ellene? Szándékosan megtévesztve, félrevezetve érzem magam. Licit előtt külön rákérdeztem, hogy lakott-e az ingatlan, azt mondta a vh, hogy nincsenek információi. Így, ilyen áron semmiképp nem licitáltam volna erre /egyetlen egy / lakásra /sem/.) Előre is köszönöm a válaszokat.

Rumfo # 2017.03.31. 05:56

Ez már rengetegszer volt. Ha egyszerűen szeretném megfogalmazni, a beköltözhető mindössze ezt jelenti: Nincs olyan - az ingatlannyilvántartásba bejegyzett - tulajdonos vagy haszonélvező, aki vagy ne lenne adós, illetve adóstárs, vagy írásban beleegyezett az illetősége értékesítésébe, és az állandó lakcíme az ingatlan. Vagy a haszonélvezetét a végrehajtás megindítása után jegyezték be. Remélem nem hagytam ki semmit.

Ferenc75 # 2017.03.31. 06:17

Bizony Aira, ez eltarthat egy darabig... Persze lehet, hogy az adós az első 30 nap alatt önként kiköltözik, nincs kizárva. De nem hinném, hogy ez olyan gyakori lenne. Egyébként teljesen jogos, hogy az adós élhet a fellebbezési jogával (és gyakran él is), hiszen lehetnek olyan tények a birtokában, amik úgy gondolja, hogy a végrehajtás ellen szólnak. Én is megtettem a magam fellebbezését, vizsgálja is a bíróság. Ez nem a vevő szívatására van, hanem arra, hogy változtat-e a bíróság döntésén, az, ha ismeri a fellebbezésemben előadottakat. Ha nem áll meg a törvények szerint, amit az adós állít, akkor el fogják utasítani, és a tied lesz az ingatlan, csak később. Ilyen vásárlásnál ezt bele kell kalkulálni. Ha viszont igaza van az adósnak, akkor marad az övé. Én is úgy fogom a jogerősítés után átadni a házat (ha elutasítják a fellebbezésem), hogy legalább tudom, hogy megpróbáltam a fellebbezéssel élni, és ezek szerint a jogszabályok alapján nincs igazam. Így azért könnyebb az ember tudata, mintha ott van benne, hogy basszus, lehet, hogy jogellenes volt az egész végrehajtás...