Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2017.10.13. 21:00

Akkor megismétlem, mert látom, még mindig nem fogad fel:
Az ingóságokat nem tarthatod vissza. Az adós neked nem tartozik, nem is fog tartozni, ezért törvényen alapuló zálogjogot sem érvényesíthetsz ellene. Egy ingóságok kiadása iránt indított pert simán meg fog nyerni ellened. Gondolom, ezt szeretnéd...

drbjozsef # 2017.10.14. 17:28

satisfaction,

szerintem az ügyvéded azzal keveri, hogy ha lenne egy BÉRLŐD szerződéssel, akkor lakbér tartozás esetén zálogot érvényesíthetsz az ingóságain.

Árverésen vett ingatlan előző tulajdonosához nincs közöd. Az ingóságaihoz sem. A végrehajtót kérdezd meg, ő tudja hogyan kell, felszólítod, hogy vigye el, és ha 30 napon belül nem teszi meg, akkor kidobhatod őket. De nem tarthatod vissza, ha vinni akarja.

Azt kellett volna csinálni, hogy írtok tartozáselismerést arra a pénzre, amit kifizettél helyette. Ezt még most is megteheted, de ha van egy csepp esze, nem írja alá, mert már semmi sem kötelezi utólag őt erre. Előre kellett volna gondolkozni, vagy kérdezni.

Próbálkozhatsz az ingóságaival zsarolni, de ha nem ugrik be, és észnél van, akkor bukni fogod.

drbjozsef # 2017.10.14. 19:06

Nem érted jól. Egyáltalán nem érted.

Hajdukarcsi # 2017.10.15. 01:16

Én megmondtam, hogy troll...

Frankline # 2017.10.15. 14:28

Satista...
Hogy lehet valaki ilyen elvetemült nyerészkedő ? Az ingatlant szerezted árverésen, ami benne van, az az adósé. Gondolom, a végrehajtó által, jegyzőkönyvbe lett véve az ingóság, amelyeket neked kötelességed lett volna 30 napon belül az adós részére megőrizni, hogy azt szabadon elvihesse. Amit csinálsz, az konkrétan lopás, ha azóta sem engeded neki.

drbjozsef # 2017.10.15. 16:55

Most tényleg keressem meg neked a lopás Btk tényállását, és másoljam be? Jobb lesz attól neked? Ha ennyi egybehangzó válasz után nem hiszed el, akkor attól se fogod.
Tégy ahogy jónak látsz, aztán elválik mi lesz, miért kell vállalnod a felelősséget, és miért nem. A válaszokat már megkaptad.

2345678 # 2017.10.15. 18:39

Kedves Fórumtársak!
Ha valaki érti ezt az árverési kiírást segítsen nekem megérteni.Az ingatlan becsértéke beköltözhetően :6 millió forint.Kikiáltási ár:6 millió forint.Minimum ár:3 millió forint.Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni:nincs ilyen személy.Létezik,hogy becsérték alatt is lehet licitálni? Ha becsérték alatt megnyerem az ingatlant,akkor is beköltözhető,vagy már nem ?Akkor már nem köteles kiköltözni az adós,mert nem becsértéken jutottam hozzá,és kérheti a különbözetet,ha birtokon belül akarok lenni ?

Grave7 # 2017.10.15. 18:41

@satisfaction: Azt írtad, van ügyvéded. Ha az ügyvéd azt mondja csináld nyugodtan, majd probléma esetén képviselni fog téged, akkor kik vagyunk mi, hogy beleszóljunk?
Ha pl. egy áruházi tolvajt nem kapnak el, attól még elkövette a bűncselekményt.

.
@2345678: Létezik, beköltözhető, köteles és nem kérheti.

drbjozsef # 2017.10.16. 05:55

majd probléma esetén képviselni fog téged

Inkább kérje a véleményt írásban, és akkor nem képviselni, hanem kártéríteni fog, ha téved.

2345678 # 2017.10.16. 06:00

Kedves Grave 7.

Köszönöm a gyors segítséget !

Érdeklődő30 # 2017.10.16. 06:40

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, ha az van a hirdetményben, hogy a bíróság az adós részére az árverés időpontjától számítottan x hónap időtartamra az ingatlan elhagyására halasztást engedélyez, akkor ott mi számít az árverés időpontjának?

  1. Az árverés kezdete?
  2. Az árverés vége?
  3. A jegyzőkönyv aláírásának időpontja?

Kerestem, de ezt nem találtam meg a vht-ben.

További kérdésem az lenne, hogy azon túl, hogy itt legalább előre tudom, hogy csak x idő múlva kapom meg a lakást, eltér-e még valamiben a folyamat a "szokásos" rendtől? Gondolok itt a hatósági birtokba adás kérésére, illetve, ha megtámadja az árverést az adós, akkor meg kell várni, hogy arról döntés szülessen és csak azután indul el a halasztás, vagy az attól függetlenül elindul?

Előre is köszönöm a segítséget!

gerbera317 # 2017.10.16. 07:02

Az árverés napja az árverési jegyzőkönyv aláírásának napja. Tudunk példát arra, hgoy a bíróság úgy ítélte, hogy az árverés napja a licitnapló lezárásának ideje, de ennek alapvetően nincs jelentősége, hiszen néhány nap eltérésről van szó.
154/A. § (4)-(5) A végrehajtást foganatosító bíróság az adósnak a - becsérték közlésének kézhezvételétől számított 15 napon belül előterjesztett - kérelmére az ingatlan elhagyására egyszeri halasztást adhat (...) A halasztás időtartama legfeljebb az árverés időpontjától számított 6 hónapig terjedhet. Ezen nincs mit magyarázni.
154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
(10) Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.

Szerintem elég egyértelmű, minek mikor jön el az ideje, illetve minek van (pontosabban: nincs) halasztó hatálya a határidők számításának kezdetére.

Érdeklődő30 # 2017.10.16. 08:35

Köszönöm!

kecsandi # 2017.10.16. 20:48

Tisztelt Fórumozók!
Segítségetek szeretném kérni abban, hogy egy Pest megyei végrehajtás alatt álló ingatlant szeretnénk megvásárolni. Közvetlen a banknak nyújtottuk be vételi ajánlatunkat, amit el is fogadott. Ez az összeg kevesebb, mint a házon lévő teljes tartozás, de a végrehajtói díjat már tartalmazza.
Ma bementünk az adóssal a végrehajtóhoz, hogy az ajánlatunkat ott is megtegyük. Ott elmondták, hogy az illetékes két banknak, akik felé a tartozás fennáll, elküldik ezt a jegyzőkönyvet és meg kell várnunk az ő válaszukat, hogy igen, az ingatlant ők kiengedik nekünk ezért az összegért.
A gondok ott kezdődnek, hogy mivel ez nem egy sima árverésen nyert ingatlan, hanem árverésen kívüli, de árverési vétel hatályával vásárolt ingatlan lenne, a végrehajtó azt mondta, hogy az árverési jegyzőkönyv megírása után maximum 15 napunk van kifizetni az összeget. Törvényre hivatkoztak.
Gondunk az, hogy hitelt kell felvennünk, ezt pedig egyik bank sem tudja kivitelezni 15 nap alatt.
Tudja esetleg valaki, hogy ez valóban így van?

Ha a bankokkal állapodtunk meg az összegben, akkor miért a végrehajtó szabja meg a fizetési határidőt?

A pénzt a végrehajtónak fizetnénk, ő leveszi a díját és utána kifizeti a bankokat a maradékból.
A végrehajtó nem tudott felajánlani kiskapukat, neki nem érdeke, hogy a kis pénzét megkapja?
Mi van ha a 16.napon kapja meg az utalást? Visszaküldi az összeget?
Ilyen rövid határidő miatt a bankok nem is biztos, hogy befogadják hitelkérelmünket.

Van ötletetek hogyan vásárolhatnánk meg az ingatlant? Járt már valaki hasonló cipőben? Ha a rövid határidő nem lenne, akkor semmi gond nem lenne...

Előre is köszönöm válaszotokat!

Szép estét!

gerbera317 # 2017.10.17. 06:33

A pénzt a végrehajtónak fizetnénk, ő leveszi a díját és utána kifizeti a bankokat a maradékból
Ez itt egy jogi fórum. A kérdezőnek nem kell elmagyaráznia, hogyan működik a Vht. 157. § szerinti ingatlaneladás.
Csak hogy értsed is:
https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ami a finanszírozást illeti: olyan bankot kell keresni, aki árverési vételt is finanszíroz. Az ügyintézők nincsenek erre kiképezve, ezért az ilyet fiókvezetői vagy osztályvezetői szinten kell intézni. A problémát nem így kell felvezetni, ahogy lejjebb írod, és nem kell magyarázkodni. Azt kell elmondani, hogy a Vht. 157. § szerinti árverésen kívüli vétellel kívántok ingatlant vásárolni, a vételár ennyi és ennyi lesz. (punktum). A felek egyhangú kérelme már megvan (tehát azt előre le kell játszani!), már csak a jegyzőkönyv aláírása és a vételár kifizetése hiányzik. (punktum).

És csak egy topikban kell az ilyet megkérdezni.

Hrvthk # 2017.10.17. 10:11

Gerbera, a földhivatal mely dátummal jegyzi az tulajdonost, ha fizetési halasztás a birtokba csak moratórium elteltével várható?
Licit zárult: szeptember 5.
Jk: szeptember 15.
Fizetési határidő: nov. 15.
Földhivatali bejegyzés kérése: kb. nov. 15.
Átadás: kb. jövő április 30.

Tekintettel, hogy a lakás költségei birtokba vételéről, de legkésőbb tulajdonbejegyzéstől már a vevőt terhelik, valahogy halogatható a tulajdonbejegyzés?

Egyáltalán hogyan bizonyítható, hogy rezsi nem az utolsó moratórium alatt keletkezett?

gerbera317 # 2017.10.17. 11:07

153. § (2) b) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlannyilvántartásba való bejegyzése végett.

Hrvthk # 2017.10.17. 11:47

Akkor nincs kecmec, a moratórium alatt fizetjük rezsit. Nos, ebben esetben hogyan bizonyítjuk, hogy 1000köbméter víz nem moratórium fogyott el, hanem hosszú során halmozódott?

Hajdukarcsi # 2017.10.17. 11:55

Nagyon egyszerűen. A birtokbavètelig nem is kell fizetni rezsit. A tulajdoni bejegyzéstől csak a közös költséget, aminek ha része víz vagy a fűtés, az úgyis általány, nem fogyasztásfüggő.

Hrvthk # 2017.10.17. 11:56

Mert leolvasni csak a birtokba vételnél tudjuk, a vízmű követelése pedig évekkel ezelőtti leolvasáson alapul.
Mondjuk akkor követeltek 20köbmétert, most áll 100köbméteren /de nem tudjuk/, és áprilisban lesz 120, a vízmű tényleg joggal követelheti rajtunk a 120-at, e legalább a 100-at, mert a jóisten a megmondhatója, mikor mennyit fogyasztottak.

Ezért halasztanám el a tulajdonbejegyzést fél évvel.

Hrvthk # 2017.10.17. 11:59

A tulajdonbejegyzéstől kell. A vízmű bármikor követelhet tulajdonostól. Ehhez joga van.

Hajdukarcsi # 2017.10.17. 12:02

Pedig nem.

Hrvthk # 2017.10.17. 12:48

A törvény másképp vélekedik, mint te.

Sajnos sok olyan forgatókönyv van, amikor a vízmű követelése részben törvényes. Például amikor a tulajdonbejegyzés túl gyorsan megtörténik. Onnantól a tulajdonos is felelős a számlafizetésért, és nem tudni, mennyi fogyott ettől a naptól kezdve.

Hajdukarcsi # 2017.10.17. 12:56

Akkor jó.
Amúgy nem túl gyorsan történt, hanem túl lassan. Te kérted a halasztást amivel beleesik a moratóriumba, így az adósnak a kisujját sem kellett mozdítania.

gerbera317 # 2017.10.17. 14:04

Most végül is kinek a nevén vannak a közműszolgáltatások: víz, gáz, villany? (A fűtést szándékosan nem vettem bele.)