jelzálog alatt lévő ingatlan, és más végrehajtás


Loti # 2015.05.12. 16:46

Akkor egyszerűsítsük le a kérdést, hátha így könyebben kapok választ:

  1. A Diákhitel központ a végrehajtás során előnyt élvez a bankkal szemben? (Hisz a NAV-on keresztül hajt végre)
  2. Ha nem akkor mi az eljárás a végrehajtás során?
  1. Először a jelzálog, aztán ha marad, akkor a DHK (mert a jelzálog korábbi bejegyzés a tulajdoni lapon)
  2. Először a DHK aztán ha marad akkor a bank (mert a jelzálog ugyan hamarabb volt, de az nem végrehajtás)
  3. A tartozás arányában osztozkodnak a bevételen
mucogi # 2015.05.12. 11:51

Grave7!
Köszönöm szépen!
jelenleg kutakodok papírok után,minél több legyen!
Itt csak tanácsot kértem,megoldani nem itt szeretném,csak sokat segítettek itt már nekem és nem éreztem magam a hülyének,hisz felvilágosítottak :)
Azért is érdeklődök,mert jelenleg nem tudom megoldani anya elhelyezését,néhány hónap még kéne nekünk is,hogy neki is helye legyen.Nyilván nem hagyom,hogy utcára kerüljön,de a jelenlegi helyzet nem engedi,hogy ideköltözzön.
Mihelyt többet tudok még írok,mert azt hiszem ezzel kapcsolatban sok tanácsra lesz még szükségem!De az időhúzás nem rossz ötlet,pláne hogy 80%os rokkant beteg asszonyról beszélünk.
Tényleg köszönöm:)

Loti # 2015.05.12. 11:08

Tisztelt szakértők!

Ha esetleg már szerepelt ez vagy ehhez hasonló kérdés, akkor elnézést kérek, de én nem leltem.

Dióhéjban az előzmények:
Van egy ingatlan, aminek jelenlegi piaci értéke 12-13MFt közt van (válság előtt a bank 13,5MFT-ra értékelte, tehát szerintem ez reális).
Az ingatlanra 1 jelzálog (16,5MFt) és 3 végrehajtás van bejegyezve (3,1Mf [Diákhitel], ~450eFt [NAV], ~100eFt [egyéb] - utóbbi kettőt még nem ellenőriztem, csak a tulajdoni laprea bejegyzett összegek alapján saccolom). Ez összesen 20,15MFt, ami bőven meghaladja a piaci értékét.

Meg szeretném venni az ingatlant, de a tulajdonos külföldre költözött. Megállapodtunk 13MFt-ban. Ha ennyiért sikerül tehermentesíteni, akkor van üzlet, ha nem akkor nincs A bank végrehajtással és árverezéssel fenyeget és teheti is, hisz van második ingatlan fedezet és adóstárs is.

És akkor a kérdés:
Ha a bank beváltja fenyegetését és megindítja a végrehajtást, illetve az árverezést, akkor a befolyt összegből milyen sorrenben részesülnek a résztvevők? Ha jól értem amit eddig összeolvastam, akkor a NAV az első, tehát ott nem sok alku lehetőség van (legfeljebb méltányossági alapon elengedhetnek valamit, de szépen kellkérnem). A Diákhitel (aki a NAV-on keresztül végrehajtat) szintén előnyt élvez a bankkal szemben? Ha nem (és egyenlőek a bankkal) akkor ki mekkor összeghez jut a végrehajtás után? (Feltételezve, hogy 13MFt-ért, tehát a piaci értéken sikerül elárverezni az ingatlant). Én mint laikus két variációt tudok elképzelni:

  • a bejegyzés sorrendjében történik a kielégítés
  • arányosítanak

Kérdem mindezt azért, mert a banktól van egy nyilatkozatom, hogy 10,5MFt-ért leveszi a bejegyzést (és átteszi a maradékot a másik ingatlanra). Most intézem a Diákhitelt, de ha a teljes összeget ki kellene fizetnem, akkor az már meghaladná a megállapodott összeget, tehát alkudni szeretnék, csak nem ismerem az alku pozíciómat.

Előre is köszönöm ha valaki felhomályosít.
Loti

Grave7 # 2015.05.11. 19:17

brr.. félreírtam -.- helyesen:
"az elmondottak alapján ezt nem valószínű, hogy fórumon keresztül meg lehet oldani"

Grave7 # 2015.05.11. 19:16

@mucogi: az elmondottak alapján ezt valószínű, hogy fórumon keresztül meg lehet oldani, fogadj ügyvédet - ellenkező esetben lehet tényleg hajléktalan lesz édesanyád.

Ugyanakkor addig is ami lényeges információt meg kell szerezned:
.ki hívott telefonon, hogy anyukádnak költöznie kell? Ha nem a végrehajtó mondja, rendőrökkel karöltve, akkor ne tegye. (Ha másra nem, ez időhúzásra/nyerésre jó - noha költségnövekedést okoz.)
.milyen fázisban van az ügy? Ha még nincs végrehajtás, akkor jobb a helyzet.
.papírok, papírok, papírok. Minden legyen meg, ha neki nincs, akkor azt kell megkeresni akinek megvan és másolatot kérni. Minden iratról másolatot készítve, el tudsz menni ügyvédhez.

mucogi # 2015.05.11. 09:36

Sajnos vannak itt is páran,akik csak leszólni tudják az embert..
3 éve még 2,5 millió volt,most 10millió.
Annyit tudok,hogy keresik a vállalkozót,engem tegnap hívtak telefonon,hogy sűrgősen ki kell költöznie anyának és oldjam meg.....3 éve leköltözött hozzánk,3 hónapig bírta,eszében sem volt eladni a lakást,pedig akkor még lett volna lehetőség megoldani ezt az ügyet...akkor még tudtunk volna segíteni is....vasárnap megyek hozzá vidékre,remélem okosabb leszek már akkor,mert én is csak elmondása alapján ismerem a történetet,és nekem sem kerek ez az egész,hogy történhetett meg,hogy idegen ember tesz jelzálogot az ingatlanra....az nem lehet,hogy bejelentkezett anyához arra az időre míg ezt megtette?Mert ugye ahhoz anya aláírása is kellett,és ahogy említettem beteg,sokszor nem is beszámítható,sok esetben döntésképtelen...

gerbera317 # 2015.05.11. 09:27

Alázó,gyalázó kommentekre nem vagyok kiváncsi,csak érdemleges válaszokat

De akkor érdemben is kellene kérdezni. A történeted nem kerek: attól, hogy valaki tartozik, nem kell rögtön elköltöznie a házából. Hány évet ugrottál át két félmondat között?
És csalás miatt történt már feljelentés? Ugyanis nem ártana kideríteni, hogyan ajánlhatta fel egy idegen fedezetül az ingatlant.

mucogi # 2015.05.11. 08:44

Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy..édesanyám beteg,egyedül él,gyerekei vidéken,és ezt kihasználva egy építési vállalkozó jelzáloghitelt vett fel anya házára....igazából nekem nem tiszta,hogy ez hogy történhetett meg,de papírok is vannak róla...a probléma az,hogy az eddigi 2,5 millió forintból több mint 10millió ft lett,tehát már a ház értékén túlnőtt a hitel...most anyának el kell költöznie,csak az a baj,hogy nincs hova,sajnos tesómék anyósáéknál laknak,mi meg 1szoba konyha-ba 4-en...tehát sehova nem fér....
Mivel becsapták,és betegségéből kifolyólag nem volt nehéz,mit tudunk tenni?Vagy van egyáltalán kiút ebből,netán anya hajléktalan lesz?
Mondott valami olyasmit,hogy próbálnak egyezkedni valakivel,de nekem bűzlik a dolog,de sajnos majd 100km-re lakom nem tudok minden dolog miatt utazgatni..
Valaki segítsen legalább tanáccsal,mert ez így nem állapot,hogy beteg embereket csapnak be és rakatnak utcára....
Alázó,gyalázó kommentekre nem vagyok kiváncsi,csak érdemleges válaszokat kérek!Köszönöm!

Sherlock # 2015.05.05. 16:57

Ez nem jogi probléma, az életviteli tanácsok meg úgysem érnek semmit: legközelebb felelősebben kell eladósodni, ill. többet kell keresni. Ez a hitel meg egyébként is menthetetlen, feleennyiért palotát lehet bérelni.

ius latratus # 2015.05.05. 12:36

Eddig mit tettél?

kp08 # 2015.05.05. 09:50

Kedves Fórumozók!

Van egy ingatlan amit megvettem, de szüleim házára terhelve. A másik lakást képtelenség eladni, így a szülők háza végrehajtás alatt áll. Más ingatlan és hitellehetőség nincs. Én vagyok a főadós, de a hitelben még 4 családtagom is szerepel. A bank által felajánlott lehetőség, mostantól min. 400.000/hó, amit fizetnem kéne több, mint 2 évig, hogy szóba áljon velem a bank. A családom nem tud elköltözni, ha végrehajtják, lefoglalják, stb, sem rokon, sem más ingatlan nincs. Ott tartunk, családom már szinte szóba sem áll velem, nagymama 80 éves 2 szívműtéttel, már most folyton rosszul van,ebbe pedig belehal. Tudok tenni még valamit?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.05. 05:49

De. Csak valószínűleg nem fogja, amíg nem árvereznek.

bambika81 # 2015.05.04. 21:16

Üdvözletem!
Jelzálog hitelem van.a ház 50%-ban az enyém.Nem banki ügyben van 1 milliós tartozásom ami végrehajtónál van.végrehajtási jogot bejegyezte az ingatlanra.ma részletfizetési szerződést kötöttem a vh.-val.Az lenne a kérdésem,hogy ugye a bank nem mondja fel a hitelemet.Választ előre is köszönöm!

gerbera317 # 2015.04.23. 16:02

Itt valami nem kerek. 200 ezer Ft tőke nem kamatozik 2 év alatt 600 ezret, még hitelkártya-tartozásnál sem (ehhez nagyjából 6 év kell).

már volt munkahelye miért nem kezdték abból levonni

Ugyan honnan tudta volna a bank, hogy van munkahely? És ha tudta is, a bank nem vonhat le munkabérből. Ellenben, ha volt munkahely, ugyan ki tartotta vissza az adóst attól, hogy önként teljesítsen?

Egyezkedni nem lehet, megegyezni viszont igen.

judit31 # 2015.04.22. 14:29

Tisztelt szakértő.

Segítségét szeretném kérni,hogy lehet-e valamit tenni abban az esetben ha egy hitelkártya tartozást ráterheltek az ingatlanra(200000 Ft).Majd több mint két év után jött a levél,hogy 800.000Ft -ot fizessünk be 15 napon belül.Amikor a terhelés megtörtént a páromnak már volt munkahelye miért nem kezdték abból levonni az akkor még 200000-et (ebben az esetben megállt volna a kamatozás?)miért vártak két évet,valóban közben nem kellett volna küldeniük felszólítást?Lehet-e ilyenkor egyezkedni a behajtócéggel nem tudjuk ezt az összeget befizetni.

Köszönettel

mozsi_ # 2015.03.27. 20:00

Igen, kedves "szakértő", csak a "bazmegezés" sértő az emberre és szerintem ezzel a hibás "felé" kifejezésselén nem bánottamés nem sértettem meg SENKIT! Lehet, hogy egyszer még Te fogsz az én utcámba jönni, és akkor én is lehurroglak, mert nem tudsz valamit,ami az én szakterületemen viszont elvárás...Mindenesetre köszönöm a választ, de szégyellni egyáltalán nem fogom magam ilyenért!!! :-)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.27. 10:04

:) OK.

gerbera317 # 2015.03.27. 09:09

MÉGMINDIGOFF
Imma, akár igazad is lehet, de itt nem erről van szó. A bazmegezés is elfogadott, és irodalma is van. Mégis elvárják tőlem egyesek, hogy velük ne bazmegezve beszéljek. Én meg őtőlük várom el, hogy velem ne "felézzenek". Klar?
ON

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.27. 08:57

Ezt is jegyzik a szlengek között. Én azt írtam, hogy tartozni valaki felé és tartozni valakivel szemben, hivatalosan használatos kifejezés. A szótárak jegyzik.
Élő nyelvről beszélünk. Folyamatosan változik, éppen attól szép, hogy nem szűkítjük le egyetlen elfogadottra, hanem hagyjuk változni és befogadjuk más népcsoport, valamint a legújabb trendek változásait is.

Pld. Ha azt mondják hogy gyere minálunk, akkor nem mondjuk, hogy ilyen nincs, el kell fogadni, mert élő beszéd és több megyében is így használatos.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.27. 08:29

Ja, "Esztike vok oszt cső". abszolút helyes, hiszen több százezren így használják. A suksükölésről nem is beszélve.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.27. 08:17

Tartozni nem valaki felé, hanem valkinek. Szégyellje magát, aki ezt magától nem tudja.

Nem értek ezzel egyet. A hivatalos nyelvben használatos szó a felé és a szemben is. Ha egyes szavakat, kifejezéseket akár egy népcsoport, vagy jelen esetben több százezer ember így használ, akkor az nemcsak elfogadott, hanem a szótárak is jegyzik. Nem lehet hagyományosan használatos kifejezéseket kiirtani csak azért, mert esetleg a népnyelv művelők nem azt a formát tartják a legmegfelelőbbnek.

gerbera317 # 2015.03.27. 07:47

mozsi_

Kérni kell a végrehajtót, hogy foganatosítson helyszíni ingófoglalást, a végrehajtást kérő jelenlétében, aki majd ott megmondja, hogy mit kíván lefoglalni, és mit nem. Sőt, kifejezetten kérje a végrehajtót, hogy mindent (a szekrényeket és fiókokat is) vizsgáljon át, készpénz és egyéb értékek után kutatva. Szükség esetén pedig nyissa fel az ingatlant. Ezek csupa olyan dolgok, amiket a végrehajtó a végrehajtást kérő jelenléte nélkül nem tesz meg, de ha ez is ott van, akkor minden további nélkül, hiszen az igényper kockázatát ilyenkor a vh-kérő viseli.
Ha már volt ilyen eljárás, de sikertelen volt, a végrehajtó - teljesen jogosan - vonakodni fog, és csak a költségek előlegezését követően fog újabb ingófoglalást megkísérelni. De a vh-kérő legyen jelen, különben nem lesz eredmény!

OFF
Tartozni nem valaki felé, hanem valkinek. Szégyellje magát, aki ezt magától nem tudja.
ON

mozsi_ # 2015.03.25. 18:35

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő:
Régóta tartoznak nekem, mint magánszemélynek 2,5 millió Ft-al. Az adósoknak más magánszemély felé is van több milliós tartozásuk illetve bank felé is több, mint 10 millió forint tartozásuk van. A végrehajtás ellenük kb. 5 éve húzódik, de egyik tartozásukat sem rendezték ez idő alatt. Ennek ellenére látszik, hogy nem élnek rosszul, és annak ellenére, hogy házukat árverezik, folyamatosan költenek rá, márkás, drága ruhákban járnak, és nemrég óta több autót is fent tartanak...
Hogyan lehetséges ez, ha az adósságkérők még semmit sem láttak a pénzükből (a végrehajtási eljárás alatt sem?) Az adósok, meg élnek mint "Marci hevesen"...

Sutake # 2015.03.24. 22:57

Tisztelt Ugyved Ur!

A hugom jelzaloghitelt vett fel es Edesanyam volt a kezes aki nyugdijas.
A tulajdonjog a hugome aki nem hajlando lemondani Rola. Edesanyam fizette a hitelt a segitseggemmel de Januar ota nem tudja igy ugy dontottek kerik a Unicredit banktol, hogy meltanyossagbol az Eszkozkezelonek vissza adjak a hazat/ hitelt. Kifizetnem a hitel osszeget de a haz a hugom neven van. A terve az volt,Hogy veszek egy masik hazat de olvastam a vegrehajto továbbra is vonhatja a hitel osszget a nyugdijabol igy Nincs ertelme hazat venni mert akkor is kellene hitelt fizetni. Mi lenne a legbolcsebb megoldas?

Deface # 2015.02.09. 07:55

Kedves Jogászok és Szakértők!

A házastársam fele részben tulajdonosa a lakásomnak. Tartozik, és jelzálogjogot bejegyzés van a javamra a tulajdoni lapon, az ő részére. Ez a lakás árának kb a fele.

A napokban pénzbüntetésre és nagy összegű vagyonelkobzásra is itélték, de nem tudja kifizetni. Kell aggódnom a lakásom fél része miatt?

Szép napot mindenkinek! :)