Jó napot Kívánok!
Tanácsra lenne szükségem!
Nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élek! 5 évvel ezelőtt közösen vásároltunk egy családi házat úgy hogy eladtam a saját lakásomat amelynek az árát teljes egészében az új ház vételárába forgattam a párom,az előző házasságából született két gyermeke után felvette a szocpolt és hitelkérelmet nyújtottunk be a fennmaradó összegre!A hitel intézése folyamán derült ki,hogy Passzív BAR listás vagyok,és a hitelező intézet csak akkor folyósít,ha nekem nincs tulajdonrészem a házban!
Közben a általam eladott saját lakásom árát már átutaltam az uj ház eladójának a részére,tehát visszacsinálni már nem volt lehetőségem az egészet!
Röviden az a lényeg,hogy a párom 1/1-es tulajdonosa a háznak amelyen a velünk közös háztartásban élő édesanyám holtig tartó haszonélvezeti joga van!
Nos a kapcsolatunk nagyon megromlott a párommal,a szétváláson gondolkodunk,és azt szeretném kérdezni,hogy ha ne adj isten édesanyám már nem élne,joga lenne-e engem kitenni a lakásból!Arra bizonyítékom,hogy a ház vásárlásához melyikünk milyen mértékben járult hozzá csak egy ügyvéd által hitelesített élettársi vagyonmegosztási szerződésem van!
Tanácsaikat előre is köszönöm!
jelzálog alatt lévő ingatlan, és más végrehajtás
Ha fedezet elvonásról van szó akkor azt először a bírósággal jogerősen ki kell "mondatni".
Monalisa,azt szeretném megkérdezni, hogy akkor is fedezetelvonásról van e szó, ha válás után én egy elkülönített telek egyedüli tulajdonosa maradok? Arra átterhelheti a végrehajtó a tartozást?
Köszönöm
kérdezd a jelkzálogos bankodat.
Tiszteletem!
A kérdésem a következő lenne: eladjuk a lakást, és a rajta lévő régi jelzáloghitel átvihető egy másik ingatlanra, amit most veszünk, vagy nem?
Csak azért kérdezem, mert ez régi hitel, a bank már az első gyerek után jóváírta a szocpolt és a másikat még két év múlva tervezzük.
Segítségét előre is köszönöm!
Pontosítanom kell, hogy kerek legyen a dolog és érthetőbb. Két évvel ezelőtt egy kft ügyvezetőjeként a kft részére készfizető kezességgel ellátott szállítási szerződést írtam alá azzal a céggel, amelyik az ingatlanunkat végrehajtással terhelte. Az az ingatlan pedig, amelyiket a szállító cég a teljes tartozás fejében elfogadott és jelzálogjogával terhelte,a kft tulajdonjogában volt, ahol én akkor épp ügyvezető voltam. Én már kb. a szerződés aláírása után fél évvel felmondtam.
Közben ez a cég felszámolás alá került. Hívtam a felszámolót, hogy tényleg eladták e a jelzálogjoggal terhelt házat, azt felelte, nem adhat nekem felvilágosítást, mert nem vagyok a társaság hitelezője.
Hát ezért kellett más helyekről tudakozódnom.
Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de van e különbség, ha valaki ügyvezetőként vagy magánszemélyként ír e alá készfizető kezes szerződést.
A szállító pedig időközben azért nem lett fizetve, mert a kollégám a kft-től 15 millió forint kölcsönt vett fel amit azóta sem fizetett vissza a cégnek, holott a szerződés visszafizetési határideje már rég lejárt.
Az más kérdés hogy a lakás értékesítésével a kft. felé fennálló tartozás csökken, de az adásvétel nem történhetett úgy ahogy azt leírtad: másodkézből értesülve...
A történetben valami nem kerek. A felajánlott másik lakás a tulajdonodban maradt -bár a kft. jelzálogot rakatott rá-, tehát azt tudtod és aláírásod nélkül nem lehetett eladni.
Tehát ez a "másodkézből értesülés" valamiképp sántít, de nagyon...
Attól a személytől tudtam meg aki az ingatlanban lakott és az eladás miatt ki kellett költöznie onnan.
mi az hogy másodkézből értesültél róla?
Szép estét!
Köszönöm a válaszokat, viszont még lenne egy kérdésem, miszerint az a kft amelyik végrehajtás alá helyezte a tulajdonrészemet, még a végrehajtás megkezdése előtt elfogadott egy másik lakóingatlant a feléjük meglévő tőke és járulékainak fedezetére, itt ennél a lakóingatlannál a kft be is jegyeztette a jelzálogjogot saját részükre. Másodkézből értesültem róla, hogy nemrégiben ezt az ingatlant értékesítették. Ilyenkor nem kellene a végrehajtónak csökkentenie a fennálló tartozást, vagy esetleg teljes mértékben törölnie is? mivel a cég a teljes tőke és járulékig elfogadta az az ingatlant tartozás fejében, viszont azt nem tudom, hogy mennyiért értékesítették.
Azt akarom kérdezni, ha a ház hitelét rendesen fizetem, de ne adj isten a többi bebukik, ráteheti a kezét a házra a legrosszabb esetben az a másik két bank, vagy a ház úgymond védve van az álamkincstár révén( szocpol, kezesség vállalás fészekrakó miatt), az OTP révén ( ő adta a hitelt) illetve, hogy én csak az 50%-a felett rendelkezem.
Ha a többi bebukik akkor végső soron a ház is ugrik, valamint a a hitelező bankok felmondják a szerződést (hiába fizetted rendesen).
Történetem a következő!
4 éve vettük a házunkat, akkor fészekrekó programmal. A vétel ár 6400000 volt. Beletettünk 200000 ft-ot, és az első gyerek 750000 félszocpolját. Így a többit az OTP-n keresztül megkaptuk.50-50%-ban az asszony és az én nevemen van, de a hitel is az én nevemen fut. A mésik gyerek félszocpolját 450000 ft-ot annak születése után, még abban az évben beleforgattuk. A kölcsönt azóta törlesztem, nincs elmaradás. Viszont vannak jócskán személyi hitelek, hitelkártya stb 2 külön banknál, ami szintén az én nevemen van, kezes nincs egyiken sem. Ezeken sincs egy ft elmaradás sem szerencsére, remélem nem is lesz. Mégis bármi történhet. Azt akarom kérdezni, ha a ház hitelét rendesen fizetem, de ne adj isten a többi bebukik, ráteheti a kezét a házra a legrosszabb esetben az a másik két bank, vagy a ház úgymond védve van az álamkincstár révén( szocpol, kezesség vállalás fészekrakó miatt), az OTP révén ( ő adta a hitelt) illetve, hogy én csak az 50%-a felett rendelkezem.
Köszönettel várom a választ.
Pontosan becsérték 70%-ig mehet le a az ingatlan ára árverésen.
Ez a "bagóért" a végrehajtási ár ca. 80%-a lehet.
Mivel nem te adod el a fél lakásodat hanem kényszerárverezik, a tulajdonostárs elővásárlási joga nem játszik. Ellenben a férjed megveheti a tulajdoni hányadodat az átverezéskor, sőt már azt megelőzően is ha hajlandó megfizetni a végrehajtó által megszabott összeget. (Tessék felkeresni a végrehajtót!)
Vagy pedig az árverezésen "bagóért" - lévén egy ca. 14 M Ft-os tartozással terhelt fél lakástulajdonért nem fognak tolongani a vevőjelöltek.
A vételárat a bank kapja, a végrehajtási költségek levonása után.
A bank felé részben- a kft. felé a tartozás egészében megmarad azzal, hogy a jövedelmedből 33% + 17% = 50% levonásba kerül - egálig.
Attól függően hogy tőled mennyit tudnak havonta letiltani, rossz esetben a késedelmi kamat a következő években megduplázhatja a jelenlegi alaptartozást...
A jelen helyzetben a tulajdonrészeddel bármit is csínálni (...) fedezetelvonást jelentene amit a törvény büntet.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Szép estét!
Szeretnék kérdezni, miszerint jelenleg van egy 1/2 tulajdonban lévő saját tulajdonú házrészem, mely egy kft által végrehajtás alá lett téve. A házunk jelzáloghitellel terhelt kb. 3 millióig, rajta a szocpol és az áfa jelzálogjoga is, utána van bejegyezve a kft végrehajtási joga, amely 11 millió ft.A lakás fele kb 2,5milliót ér. Ha az árverezésig jut a dolog a férjem jogosult e elővásárlási jogra? Ha megveszi az én tulajdonrészemet, mi a kielégítési sorrend, és mi lesz a többi tartozással?
Ha beadom a válópert, és lemondok tulajdonrészemről a gyerektartás fejében, hogyan módosulnak a dolgok?
Köszönöm
Az ingatlan becsértékét a végrehajtó az önkormányzat adó és érték bizonyítványa alapján határozza meg.
Ez pedig sok mindentől függ.De ha nem ért egyet vele akkor vh kifogásban szakértő becsüst kell kérni a bíróságtól.Ennek költségét az előlegezi meg aki kérte.
innen megitélni a becsértéket lehetettlen...
6 m Ft a felvett hitelösszeg.
Tényleg lehet,hogy csak a fele lesz a kikiáltási ár? Mert ezt is hallottam. Vagy ez mitől függ?Köszönöm az eddigi választ!:)
Ha nem kell el akkor 2.árverést tűznek ki.Oszt' végsősoron a vh kérő átveheti az ingatlant.
Köszönöm. És mi történik akkor ha nem kell senkinek a ház? Elöbb-utóbb más úton fogják behajtani a tartozást? Van valamennyi idővallentum amig várnak,hogy valaki megvegye?
Kiköltözni még ráér.
Sokszor évekig tart.Jósolni nem tudok.Azt hogy hogyan működik olvasd vissza a topicot.
Szép estét!
Szeretnék választ kapni a kérdésemre, ha valaki segitene megköszönném:)
Házunkat jelzálog alapú kölcsönnel vettük meg.
Nagyon úgy néz ki a dolog,hogy nem tudjuk fizetni a részleteket.(már túl vagyunk a halasztáson egyéb lehetőségeken)
Mennyi idő múlva kerül elárverezés alá és ez hogyan mükődik?
Már gondolkodunk azon, hogy keresünk albérletet és kiköltözünk a házból.Ez igy müködhet?
Naná! Mégis ki mást terhelne?
A végrehajtó foglalhat ingót, követelést, vagyoni értékű jogot, inkasszálhat bankszámlát, letilthat jövedelemből.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02