végrehajtás gépkocsira


papinianus88 # 2024.08.01. 13:41

Igazából akkor lenne mentes vagyontárgy,hogyha rokkantsági kártyával rendelkeznél, akkor nem foglalható. (Vht. 90. § (1) bek. i) pontja) A 13/2001 IM rendelet is konkretizál eseteket, de az azokra vonatkozik, akiknek foglalkozásához úgy nélkülözhetetlen a gépjármű, hogy az fogalmilag is kizárt (például taxis, anélkül nehéz) és a típustól függően van egy becsérték is megállapítva, ami sajnos jó ideje nem került módosításra, pedig szerintem elég kevesen taxiznak 1,2 milliós becsérték alatti gépjárművel.

Ha nem is lesz mentes vagyontárgy, a végrehajtó foglalásától számított 8 napon belül kérelmezheted (Vht. 103. § (8) bek.) a foganatosító bíróságtól az árverésig történő használatot, méltányolható okokra hivatkozva (pl: kisgyermek szállítása), de vigyázz, ha felszólít a végrehajtó, hogy árverésen értékesítené, és te nem bocsátod a rendelkezésére, akkor speciális rendelkezésként a gépjármű becsértékének megfelelő összegű rendbírságal sújthat a bíróság. (Vht. 45/A. § (8) bek.)
Persze a végrehajtást kérő a rendelkezési joga alapján nyilatkozhat, hogy hozzájárul a feloldáshoz/ vagy ne legyen foglalva, de ez ritka.

detti789 # 2024.08.01. 09:49

Tisztelt Szakértők!

Van egy 20 éves, kb 400 ezer forintot érő autóm, melyet munkába járáshoz használok egyik településről a másikra, illetve iskolás kiskorú gyermekemet szállítom vele napi szinten.

Bármilyen módon kikerülhet ez a kocsi egy esetleges végrehajtás esetén a végrehajtás alól?

Segítségüket köszönöm!