végrehajtás szünetelése és elévülés


Marton751012 # 2024.07.17. 11:13

Üdvözlet.
Kapott a feleségem levelet a végrehajtótól, hogy szünetel a végrehajtás, illetve kapott díjjegyzéket a tartozásról, költségekről. A szünetelés oka: a követelés jelenleg behajthatatlan, a Vht. 52.§.d alapján szünetel. Szerettünk volna ésszerű részletfizetési egyezséget kötni(már elég sok tartozásnál sikerült) viszont nem sikerült. A végrehajtó díjjegyzékén szerepel egy összeg amire felajánlottunk havi fix összeget amit meg tudnánk fizetni. Válaszként kaptuk, hogy a tartozásunk nem is annyi hanem még plusz 1,2 millió forint, nem adnak arra az összegre részletfizetést csak plusz havi 20,000 Ft-al többre, és nem a végrehajtó szerinti tartozásra, hanem az Ő általuk számoltra. Ez a szüneteltetés meddig tart, illetve mit jelent pontosan? Jelen esetben ez a tartozás kifizethetetlennek tűnik számunkra. Választ előre is köszönöm.

papinianus88 # 2024.07.17. 11:44

Marton azt jelenti, hogy az eljárás lefolytatása során nem volt lefoglalható vagy értékesíthető vagyontárgyad, az eljárást felesleges a világmindenségig folyamatban hagyni. Ilyen esetben az eljárás szünetel, mindaddig ameddig a végrehajtást kér nem valószínűsíti, hogy az adósnak van olyan vagyontárgya, amely lefoglalható, illetve értékesíthető. Akkor újraindul az eljárás és ismételten kiadja a szükséges megkereséseket a végrehajtó, hátha van lefoglalható vagyontárgyad. A Vht. 54. § (1) bek. d) amúgy úgy fogalmaz, hogy valószínűsítették, így a gyakorlatban van olyan végrehajtó, aki a tételes jogi többesszám miatt a végrehajtót is beleérti a vagyontárgy valószínűsítésébe (például az adós másik ügyében sikeres vagyonkutatás), van olyan is, aki csak és kizárólag a végrehajtást kérő rendelkezési jogára bízza, hogy kérelmezi-e a folytatást, a vagyontárgy valószínűsítését lényegében. Sajnos a kifizetés napjáig kamatozik az eljárás, így a szünetelés hatálya alatt is. Megtiltani az önkéntes teljesítést nem lehet, a szüneteléstől függetlenül is befizethetitek a havi 20 ezret a végrehajtói letéti számlára. A Vht. 52. § d) pontja szerinti végrehajtást kérő által megfizetendő díj amúgy csak a végrehajtó fennálló munkadíját és készkiadását tartalmazhatja, ezért említették, hogy nem annyi a tartozás.

Hozzátenném, a részletfizetés nincs összeghez kötve, akár 500 - Ft teljesítés + adósi kérelem + végrehajtói lefoglalások/megkeresések fennállása esetén is megállapítható a részletfizetés, azonban a végrehajtást kérőnek a kézbesítéstől számított 15 napon belül törvényi lehetősége, hogy biztosítékot, egyéb ajánlatot tegyen. A gyakorlatban ezért szokták a végrehajtást kérők előre jelezni, hogy hány havi részlethez járulnak hozzá, ami bizonyos támpont.

Marton751012 # 2024.07.17. 12:40

Köszönöm a gyors választ. Szerepel a díjjegyzéken a végrehajtási ügyérték. Részletezve van mint, Főkövetelés, Kamat, Elrendelési költség, Illeték.
Ezen felül szerepel: A végrehajtás során felmerült költségek elszámolása, illetve még egy pontban a végrehajtás során előlegezett költségek.
Mi a főkövetelés, Kamat, Elrendelési költség Illeték összegére kértünk volna részletfizetést. Mivel a Főkövetelés összege nem változik, ezek szerint a kamat számításánál kell keresni azt az 1,2 millió forint különbséget, és az nagyon sok.
Elég sok tartozását fizettük ki az elmúlt 6-7 évben, most teljesen megállt a vh. kérökkel az egyezkedés lehetősége.

papinianus88 # 2024.07.17. 12:56

A végrehajtási ügyérték a 8/2021 SZTFH rendelet 7. § (1) bek. alapján a végrehajtási ügyértékként a végrehajtható okirat végrehajtóhoz történő érkezésének napján fennálló, forintban meghatározott összeget kell figyelembe venni, a főköveteléshez társuló járulékok időközbeni változásától függetlenül. Tehát a kamat mértéke a végrehajtható okirat érkezésének pillanatában. Nyilván megtévesztő, hogy nem a jelenlegi, de ugyanezen rendelet 28. § (3) bek c) pontja írja elő, hogy kötelező a végrehajtási ügyértéket a Díjjegyzéken feltüntetni.
Ha kérsz a végrehajtói irodától egy esedékes tartozásról szóló okiratot, akkor láthatod, hogy miből tevődik össze a tartozásod, kinek, mennyi.

Marton751012 # 2024.07.17. 14:03

Értem.Köszönöm.
Tehát akkor amíg végrehajtóhoz került addig is kamatozott 2,5 év alatt több mint 1 milliót, az utána levő 10 év alatt pedig még 1,2 milliót. Így jön ki az a plusz összeg.