egyéni vállalkozó / BT

eulimen # 2025.03.25. 07:21

@Bogi78
Azt akarjuk elkerülni, hogy a cégbíróság az "egytagú" bt törvényi tilalma miatt esetleg kényszertörölje a céget
Nem eszik olyan forrón a kását. Előbb a cégtörvény 92.§-a szerinti törvényességi felhívás jön némi hivatalos levelezés után, úgy három hónapos határidővel.

A kérdésem az, hogy megszüntethetem-e az egyéni vállalkozást most, azonnal, hogy a bt beltagja lehessek?
Igen. A megszüntetéssel minden bizonnyal azonnal esedékes lesz a rendkívüli áfa és hipa bevallásod (+megfizetése) is.

És mennyi idő, míg egy egyéni vállalkozást megszüntethetünk
Ha jól tudom, ezt a NAV webes ügysegédjén kell intézni. Ezt azt jelenti, hogy lényegében azonnal hatályosul, de másnapra már a törzsadatodban is látszódnia kell a változásnak. Minden esetben a bejelentésben foglalt megszüntetési dátumra fognak törölni.

Bogi78 # 2025.03.24. 23:45

Kedves Fórumozók,
egy kis segítséget kérnék.
Jelenleg egy 1 személyes bt kültagja, egyben ügyvezetője vagyok, a beltag (anyukám) elhunyt.
Apukám vállalná, hogy ő legyen a kültag, én pedig (társasági szerződés módosításával) átvenném a beltagságot,
addig is, amíg a céget meg nem szüntetjük (mert ez a cél.) Azt akarjuk elkerülni, hogy a cégbíróság az "egytagú" bt törvényi
tilalma miatt esetleg kényszertörölje a céget, így ez lenne a legjobb megoldás.
Viszont van egy szüneteltetett egyéni vállalkozásom is, és most tudtam meg, hogy a szünetelő egyéni vállalkozó se lehet
egy bt beltagja a dupla felelősség tilalma miatt.
A kérdésem az, hogy megszüntethetem-e az egyéni vállalkozást most, azonnal, hogy a bt beltagja lehessek?
Vagy a társasági szerződés módosításával, amint a bt beltagja leszek, automatikusan megszűnik a szünetelő egyéni vállalkozói
státuszom?
Hogy van ez pontosan? És mennyi idő, míg egy egyéni vállalkozást megszüntethetünk, ill. mennyi időn belül tudok a bt
beltagjává válni?

Előre is köszönöm a választ.

segitsetek! # 2005.10.13. 14:14

Aki tud, kérem segitsen!!!!
11.)Mi az a betétlap es mikor van ra szuksegem????

2.)a törzslaphoz szükséges mellékleteket honnan es hogyan tudom beszerezni?
Mit kell tudni a kitoltesevel kapcsolatban??

Nagyon fontos!
Varom a gyors segitseget.....
köszönöm

ObudaFan # 2005.10.06. 16:34

nincs mit

TikeTike # 2005.10.06. 16:21

köszönöm

ObudaFan # 2005.10.06. 15:58

Nem csak magyar állampolgár lehet egyéni vállalkozó, de ilyen tevékenység végzésére jogosító tartózkodási engedély is szükséges.
Nemzetközi szerződés nemzeti elbánást is biztosíthat (1998. évi LXXII. tv.)

A közös vagyonból rá eső résszel felel beltagként, de házassági szerződésben pontosan el lehet határolni a közös vagyon és a külön vagyon tárgyait.

TikeTike # 2005.10.06. 12:24

Sziasztok!

Két kérdésem van:

1. Magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár lehet-e itt egyéni válallkozó, vagy csak magyar állampolgárok lehetnek?
  2. A barátom beltag egy bt-ben, nekem semmi közöm a céghez. Hogyan tudom azt kivédeni, hogy házasság után bármilyen anyagi felelősséggel tartozzam a bt dolgaival kapcsolatban? Házassági szerződés megoldást jelenthet?

Köszönöm
Tike