Nincs mit.
Kft. - s kérdések
Sziasztok!
Kérdésem a következő:
A Gt. 117. § (2) szerint a cégbejegyzést követően az egyes vagyoni hozzájárulások teljesítésének megtörténtét az ügyvezető köteles a cégbíróságnak elektronikus úton bejelenteni.
Mi ennek a technikája? Ez változásbejegyzésnek minősül, vagy milyen formában kell ezt bejelenteni(elektronikus beadáson belül)?
Kell ezért illetéket vagy költségtérítést fizetni?
Köszönöm előre is!!
Szonya
Nem változás ejelentés és nem illetékköteles. Még csak az ügyvédi közreműködés sem kötelező, de ha az ügyvezetőnek nincs legalább minősített biztonságú elektronikus aláírása, akkor mégis csak meg kell bíznia egy ügyvédet.
Köszönöm szépen!!
Szervusztok!
Adva van egy KFT, két, 50-50%-os tulajdonrészű tulajdonossal.
Egyik az ügyvezető, határozatlan időre szóló megbízatással, a másik én.
Szóban megegyeztünk, hogy kiválok, megveszi a tulajdonrészem.
Később ezt írásban is megerősítette, de most húzza az időt.
Többszöri kérésem ellenére több mint egy éve nem hajlandó még a
közgyűlést sem összehívni, a kötelező évi egyet sem tartottuk meg.
A céget, annak vagyonát persze közben zavartalanul használja.
Most kicsit alátettem a cégbíróságon, így valószínűleg végre meglesz a közgyűlés.
Kérdésem a következő:
Van e valami lehetőség arra, hogy kezdeményezzem a cég megszüntetését, a vagyon felosztását?
Esetleg az ügyvezető leváltását, vagy bármit, amivel ki tudom mozdítani a holtpontról az ügyet?
Válaszotokat előre is megköszönve:
H. G.
Szervusztok!
Szeretném kérdezni, hogy egy cég megszűnése költségek nélkül, vagy minimális költségekkel hogyan lehetséges?
A paraméterek:
- a cég formája kft.
- 2 tagy 50-50% tulajdonlással
- az egyik tag az ügyvezető, nem munkaviszonyos
- kötelezettségei nincsenek, nem tartozik senkinek a cég.
A helyzet az, hogy a cég 2 éve nem működik és nem is akarnak vele semmit csinálni.
Azt hallottam, hogy ha a cég ügyvezető nélkül marad, azaz a jelenlegi ügyvezető lemond és nem tudnak új ügyvezetőt választani, akkor a Cégbiróság több lépésben megszüntetni a céget, felszámolóhoz adja, amennyiben az ügyvéd kérvényezi ezt.És nincs költsége, mert hivatalból van és nincs tartozás.
Erről tudna nekem mondani valaki valamit? Aki már csinált ilyet?
Köszönöm szépen előre is a segítséget,
Julcsi
Sziasztok!
Segítséget kérnék, a történetem a következő.Egy egyéni vállalkozót megbíztam egy vendéglátó egység üzemeltetésével,pénzt is adtam hozzá.A szerződésünk amit kötöttünk rövid volt, azt tartalmazza,hogy én mennyi pénzt adtam neki,és csak az üzletre fordíthatja,felém teljes elszámolási kötelezettsége van.Nemrég megtudtam,hogy a tudtom nélkül visszaadta a vállalkozói igazolványát és kft-t alapított a feleségével ugyanebben a vendéglátó egységben.
Akkor én most itt elbuktam a pénzem?
Mit tehetek ez ügyben?Kérném a segítségeteket.
Köszönöm
És mi lett volna az ő ellenszolgáltatása? Kölcsönként visszafizeti, fizet a nyereségből, vagy mégis mi?
Elküldtem a történetem e-mail-en,remélem odaért,és előre is köszönöm.
Nem ért.
Szilvia!
Ez mindenképp bűncselekmény. Ne várjon vele, jelentse fel sikkasztásért!
Amenniyben szükséges mail-ben a részleteket, ne itt!
Kedves laeyer,
kicsit elhamarkodott a véleményed...
még nem derült ki, hogy Szilvia76 elbukta-e a pénzét...
egyéni vállalkozásból kft.-t csinálni nem bűncselekmény...
Kedves Szilvia76,
miért baj neked, hogy más formában folytatja a tevékenységét?
Kacsa11
Köszönöm a segítséget.
Voltam a rendőrségen,de nem vettek fel jegyzőkönyvet.
Meg kellett adnom a telefonszámom,és egy speciálisan ilyen ügyekkel foglalkozó nyomozó fog megkeresni.
Idézem a nyomozó hölgyet:
"Én is felvehetném most a jegyzőkönyet,de elég karcos az ügy,ezért inkább tanácsolnám,hogy a nyomozó kolléga felvegye önökkel a kapcsolatot.Sokkal jobban járnak így,mert lehet,hogy én elsiklok olyan információk mellett,amik esetleg a késöbbiekben perdöntő lenne.A kollégának nagyobb a rutinja."
Ez tegnep történt.Azóta várok.....
Üdv.Segítséget szeretnék kérni.Adott egy kft aminek én voltam az ügyvezetője 2008.-ban,azóta lemondtam a tisztségemről a céggel megszünt minden kapcsolatom.Az APEH kért tőlem a 2008.as időszakra dokumentumokat.tájékoztattam őket a tényekről,majd jött egy idézés hogy tanuként akar meghallgatni.Kérdésem,hogy kérhetem e vagy van e lehetőségem az írásbeli nyilatkozattételre?Köszönöm előre is.
Sziasztok!
Több helyen azt olvastam, hogy KFT alapítása esetén a bejegyzéstől számított 8 napon belül ugye bankszámlát kell nyitni, és azon elhelyezni a törzstőkét? Ez igaz? Melyik jogszabályban van benne?
A másik, hogy igaz az, hogy ha külföldi a cég tulaja, akkor már nem kell kézbesítési megbízott?
Már nem kötelező a kézbesítési megbízott.
Üdvözletem!
Kft alapításával kapcsolatban érdeklődnék szakavatottaktól :)
Nem sokat tudok róla sajnos. Kft-n vagy Bt-n gondolkodtunk (2 barátommal),de a Kft annyiban jobb lenne,hogy azzal a cégen kívül eső magánvagyonunk nem kockáztatnánk,viszont 500ezer Ft tőke kell hozzá (ezt a 3 tulajdonosnak együttesen kell kifizetnie?A cégbejegyzéskor?.
Kft vagy Bt érné meg jobban,ha egy kisebb szépészeti helyet szeretnénk nyitni egy bérelt helyiségben?
És legfőképp cég bejegyzéséhez kell valamilyen végzettség? Kissé értetlenül és bután hangzik a kérdésem,de fontos lenne tudnom,hogy például „üzletvezetői“szakma vagy tanfolyam szükséges-e hozzá,vagy bármilyen más végzettség alapfeltétel-e? (erről sajnos sehol nem találtam bejegyzést)
Illetve a megtermelt haszon,amit a tagok saját részüknek megfelelően leosztva kapnának,adóköteles?
És milyen adóformákra lehet számítani?
Minden hasznos információ érdekelne:)
Segítségüket előre is köszönöm!
Nikolett
A cég bejegyzéséhez ügyvédre mindenképpen szükség lesz, a folyamatos működéshez könyvelőre, így az optimális megoldást velük konzultálva kell megtalálni.
A társaság bejegyzésére csak azután kerülhet sor, ha a bejegyzési kérelem benyújtásáig minden egyes pénzbeli hozzájárulásnak legalább a felét a társaság javára befizették. Ha a pénzbeli hozzájárulások teljes összegét a társaság alapításakor nem fizették be, a fennmaradó összegek befizetésének módját és esedékességét a társasági szerződésben kell meghatározni. A társaság cégbejegyzésétől számított egy éven belül valamennyi pénzbeli hozzájárulást be kell fizetni. A nem pénzbeli hozzájárulást a társasági szerződésben szabályozott időben és módon kell a társaság rendelkezésére bocsátani. Ha alapításkor a nem pénzbeli hozzájárulás értéke eléri a törzstőke felét, akkor ezt alapításkor teljes egészében a társaság rendelkezésére kell bocsátani. Ha a nem pénzbeli hozzájárulást a társaság alapításakor nem bocsátották teljes egészében a társaság rendelkezésére, akkor ezt a társaság cégbejegyzésétől számított három éven belül teljesíteni kell.
Hogy milyen engedélyekre lesz szükség a bejegyzés után, arról a helyi polgármesteri hivatalban érdemes érdeklődni.
Köszön a választ!
Már csak az érdekelne mindenképp,hogy egy ilyen Kft nyitásához szükséges-e valamilyen szaktudás?Úgy hallottam,hogy legalább az egyik tagnak a vállalkozáshoz illő szaktudással kell rendelkeznie. Ha ez igaz,akkor mit ír elő a jogszabály,okj-s végzettség vagy tanfolyam is elég?
És haszon amit felosztanánk a bevételekből,az SZJA köteles?Vagy olyan mint a nettó fizetés amit kézhez kapunk:)Buta de fontos kérdések számomra:)
Köszönöm a segítségét!
Nikolett
Az alapításhoz nem kell szaktudás. A tevékenység folytatásához esetleg.
Az adózási kérdéseiddel keress meg egy könyvelőt.
Az osztalékjövedelem is SZJA-köteles.
Üdvözlet,
a közeljövőben egy kisteherautóval folytatott fuvarcéget szeretnék alapítani, melynek 2, 50 %-ban tulajdonos tagja lenne. A másik tagnak munkaviszonya van egy másik cégnél, tehát ő csak tulajdonos lenne, a céget én vezetném. Egyik kérdésem az lenne, hogy milyen típusú céget érdemes alapítani (egyéni vállalkozás esetleg egy személlyel, esetleg Kft?).
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy magunkat be kell e jelenteni mint alkalmazottat. Tehát kell e magunk után járulékokat fizetni, mintha saját cégünk alkalmazottai lennénk, esetleg csak engem, hiszen máshol nem állok munkaviszonyban?
Válaszát előre is köszönöm!
Ha ketten szeretnétek egy céget, akkor nyilván az egyéni vállalkozói forma nem lesz jó.
A tevékenységre jellemző átlagkereset utáni adó- és járulékfizetés miatt valószínűleg célszerűbb a munkaviszony, mint a személyes közreműködés.
Üdvözlök minden kedves szakértőt!
Véleményüket kérném a jelenlegi sláger témához.
Több magánszemély tulajdonában lévő Kft.-ben az egyik magánszemély tulajdonos az ügyvezető, egyben a munkáltatói jogok gyakorlója is, miközben a társaság tényleges tevékenységében is részt vállal (pl. autót szerel).
A társasági szerződés nem rendelkezik semmilyen személyes közreműködési kötelezettségről, nem rendelkezik a vezető tisztségviselő jogállásáról sem.
Eddig a kedves szerelő ügyvezetett és szerelt a tagsági jogviszonyára tekintettel.
Mivel nem kívánják a TJK (tevékenységre jellemző kereset) rejtvényt megfejteni, ezért a taggyűlés úgy határozott, hogy a résztulajdonos - ügyvezető munkaviszonyban fogja ezek után ellátni a tevékenységét.
A taggyűlési határozat kijelölt egy tagot, aki a munkaszerződést aláírja. A munkáltatója a taggyűlés lesz a szerelő - ügyvezetőnek. Az ügyvezetést 0 Ft-os megbízási szerződéssel látja el.
Kérdés: helyes-e az, hogy a szerelői munkára tekintettel a taggyűlés a munkáltató, és ezt taggyűlési határozattal elegendő-e alátámasztani.
Köszönöm a segítséget.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02