Kft. - s kérdések


elza11 # 2011.07.20. 16:46

Próbáltam már érdeklődni Tőled a munkajogi témakörben. Az van, hogy a munkaszerződésemet nem a cégjegyzésre jogosult személy írta alá, hanem az édesapja, aki tulajdonosa a cégnek. Nincs odaírva nyomtatottan a név. Most hogy kaptam egy próbaidő alatti munkaviszony megszüntetést, és azon nem ugyanaz az aláírás szerepel, mert arra sincs ráírva nyomtatott betűkkel a név, derült ki, hogy a munkaszerződésem esetleg nem is érvényes. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy ha a munkáltató hibájából történik ilyen, akkor érvényteleníteni kell (ez már megtörtént a próbaidő alatti megszüntetéssel) viszont akkor a rendes felmondáskor lévő szabályok lépnek érvénybe, azaz jár nekem még egy havi felmondási időre járó bér. Aláírási címpéldányt kell kérnem, de az eléggé nehézkes, mivel a cégbíróság ahová be van jegyezve a cég, az tőlem 400 km-re van. próbálok utánanézni, hogy lehetséges-e, hogy volt aláírási joga a tuljdonosnak csak én nem tudtam róla.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.20. 18:23

Nem érdekes. Ha nem volt neki jogosultsága, akkor is volt. Vagy előkerül a meghatalmazása, vagy egyszerűen jóváhagyja az eljárását az ügyvezető utólag.
Már elsőre is mondtam, hogy vedd tudomásul a dolgot, nem tudsz igényt érvényesíteni.

Legközelebb pedig ne utólag, hanem előre ellenőrizd, hogy akivel szerződést kötsz, az szerződhet-e egyáltalán.

elza11 # 2011.07.20. 18:49

Ilyet lehet??? Utólag kreálni egy meghatalmazást? És az úgy érvényes? Nem kell benne lennie a cégkivonatban, vagy valami hasonló?
Persze, ellenőrizzem előre... Mielőtt aláírok egy munkaügyi szerződést, kérjem el az ügyvezetőtől a cég papírjait, hogy leellenőrizzek mindent? Okos gondolat, valószínűleg soha az életben nem lenne többet munkám. Ezek csak költői kérdések, nem kell rá válaszolnia, köszönöm szépen a segítséget.

Dr.Attika # 2011.07.20. 19:05

Nem kell elkérni a cég papírjait. A nyilvános cégjegyzékben 1 perc alatt ki lehet deríteni a neten, hogy ki a cég törvényes képviselője. Az köthet munkaszerződést a cég nevében. Ha ön a "portással" köt szerződést, akkor az az ön hibája. Önt is leigazolták, vagy nem?

Beszke # 2011.07.21. 07:44

Tisztelt Fórumozók!

már többször írtam,alap probléma:
kft. 3 éve alakult, 3 tulajdonossal, 2 ügyvezetővel (én vagyok az egyik), 2 hónapos működés után nézeteltérés alakult ki a tagok között, azóta húzzuk magunk után a céget, mint a véresrongyot, mert nem sikerült megegyeznünk. mult hét végén kaptam egy levelet, hogy a cég adatait használva illetéktelen felvett pénzt egy hölgytől, másnap a szükséges rendőrségi feljelentést megtettem, mivel semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytat a cég már 3 éve, és munkavállalót sem foglalkoztat.
Kérdés:
értesítenem kell-e a másik két tagot, hogy feljelentést tettem a rendőrségen, és nagyvonalakban, hogy miért?

köszönettel

Beszke

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.21. 07:48

Az ügyvezető törvényes képviselő, nem illetéktelen. Ettől, persze, még követhetett el csalást.

Beszke # 2011.07.21. 07:51

ezzel tisztában vagyok..

de van-e értesítési kötelezettségem a másik két tag felé, hogy kaptam egy levelet, cég adatait használják, és hogy feljelentést tettem ez ügyben a rendőrségen?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.21. 08:02

Inkább csak illik.

Beszke # 2011.07.21. 08:04

köszönöm szépen a segítséget!!!

szép napot mindenkinek!!

toag86 # 2011.10.08. 16:37

Üdvözlöm!
Sajnos van egy problémám,ami elég nagy.
A mi cégünk Szlovákiából szállít építőanyagokat,és a napokban történt az az eset,h megérkezett az áru,le lett pakolva,nekünk kifizette az a cég akinek szállítottunk,adtunk is róla számlát..
Mi is kifizettük a szlovák cégnek(mindig a kamionosoknak kell fizetnünk),ő adott is róla számlát,cmr-t stb.
viszont a főnökének a kamionos azt állította mi nem fizettük ki.
A szlovák cég és mi közöttünk van egy magyar közvetítő(mi Ő neki adjuk le a megrendelést és ő továbbítja a szlovk cégnek),de a közvetítőnek senkivel nincs szerződése(mindig feketén fizetjük neki a jutalékát).
Most fölhívott ,h bemegy a rendőrségre feljelentést tenni a cégünk ellen..
Tehet Ő feljelentést(annak ellenére,hogy egyik céghez sincs semmi köze)?
És hogy mi kaptunk hivatalos számlát az nem elég bizonyíték?
És ha tehet feljelentést akkor be kell mennünk a rendőrségre?
Gyors válaszát előre is Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.08. 18:40

Nem csak a sértett tehet feljelentést. A számla önmagában nem bizonyítja a teljesítést - csak ha készpénzfizetési, vagy megfelelően igazolták rajta, hogy fizetve van.

toag86 # 2011.10.09. 08:30

Köszönöm gyors válaszát.
További szép napot kívánok!

Guardtower # 2011.11.06. 11:09

Tiszteletem!

Volna egy elég nagy problémám.
Van egy építőipari Kft amelyben egyszemélyes tag és ügyvezető vagyok. Az egyik "barátommal" kezdtük a céget Ő ügyvezetőként szerepel a cégben. Sajnos későn jöttem rá, hogy átverés áldozata lettem. Mindenben az ügyvezetőre hagyatkoztam. Ő intézte a papírmunkát és kezelte a cégpénzét is. Sajnos semmiről nem írtunk papírt mert megbíztam benne.
Mint később kiderült nem fizette ki a járulékokat, könyvelőt, dolgozókat, felvett anyagokat stb. Mikor kiderültek a dolgok felelősségre vontam. A cég pénzével, könyvelési anyagával lelépett és nem hajlandó elszámolni vele. Ami bizonyítékom van ellene kimerül a bankszámlakivonatokban.
Mit tehetek?
Hogyan mászhatok ki ebből?

Dr.Attika # 2011.11.06. 11:33

Tiszteletem!
Küldje meg a cég nevét , cégjegyzékszámát, adószámát - ami rendelkezésra áll- az alábbi elektronikus címemre.
Annak alapján tudok további tanácsot adni.

ObudaFan # 2011.11.06. 12:57

Sikkasztás és számvitel rendjének megsértése miatt büntetőfeljelentést lehet tenni.

gizi52 # 2011.11.14. 19:21

Üdvözlöm Önöket!

Visszaolvastam pár kérdést, de a saját problémán nem szerepelt benne, illetve majdnem, csak más szereposztásban.

14 évvel ezelőtt alapítottam egy 1 személyes kft-t. Idén nyár elején nyugdíjas lettem, azaz még nem lettem, mert időközben kiderült, hogy a könyvelőnk, nem csinált meg egy csomó bevallást (NYENYI, ADÓ, Iparűzési adó) és még a jó ég tudja mik fognak kiderülni! A könyvelőnk kitalálta, hogy nem fizettem neki 13 évig és egyik napról a másikra nem hajlandó szóba állni velünk. Ki lett fizetve mindig, de sajnos nem írtunk róla soha papírt, annyira megbíztunk benne. Meg egyébként is ha nem fizettünk volna 13 évig, akkor miért csinálta meg a cég dolgait? Már amit megcsinált.
Ha kaptunk levelet az APEH-tól illetve egyéb helyről, azokat mindig oda adtuk neki. Ő azt mondta, hogy minden rendben van, mindent elintézett. Hát most derült ki, hogy mi mindent nem csinált meg. Fizetem a büntetéseket miatta, hogy rendezve legyenek a papírok, hogy intézni tudjam a nyugdíjamat. Egyszóval nem tudunk vele sehogy sem kommunikálni, sem az e-mailekre nem válaszol, a telefonját sem veszi fel. Kellenének a cég papírjai, hogy tudjunk fogadni másik könyvelőt, de nem adja oda. Egy ismerősünknél szintén Ő könyvelt, velük ugyanezt csinálta. Fel is jelentették, de a bíróságon a szemükbe hazudta, hogy minden papírjukat visszaadott. Egyébként a feketelistán is rajta van a könyvelő cége, csak nem tudom, hogy miért! Aki könyvelőt most megkerestünk, ő letöltötte az internetről a cégem mérleg adatait és az eredmény kimutatást, amit én nem írtam alá, ő beküldte a NAV-hoz elektronikusan. Ez volt az utolsó amit dolgozott nekünk. Az eredmény kimutatáson egy nagy összeg szerepel, mintha tagi kölcsönt vettünk volna fel! Semmi ilyen nem volt.
Kérdésem, hogy mit tudunk tenni a könyvelővel?
Az ismerősöm is feljelentette, mégsem ért el vele semmit. Nekik is azt mondta, hogy nem fizettek neki és nem adta vissza nekik sem a cég papírjait. Kérem segítsenek, mert már nagyon elegem van ebből az egészből.
Ki fizeti ki nekem a büntetésekre kifizetett pénzeket? Ha a cég kapna egy ellenőrzést, nincs semmi papír nálam, arról nem is beszélve, hogy azért fogadja az ember a könyvelőt, hogy ő csinálja meg azokat a céggel kapcsolatos dolgokat, amihez én például nem értek. A felelős mégis én leszek mindenért?
Várom válaszukat és elnézést a hosszú irományért!
Üdvözlettel: Gizi

ObudaFan # 2011.11.14. 21:05

Kártérítési pert indíthatsz ellene.

Dr.Attika # 2011.11.16. 06:42

Üdvözlöm Gizi!
Sajnos ez a vége, amikor "ócsó" könyvelőt alkalmaznak, nem kötnek vele szerződést és nem számla alapján fizetnek és a könyvelő nem az adóhatósághoz bejelentett, illetve nem regisztrált könyvelő.

Egy kártérítési perben nem tudják igazolni a szerződés tartalmát ( jogok-kötelezettségek) ezáltal azt sem, hogy mit nem végzett el a könyvelő. Egy ilyen pernek az ön által leírtak alapján semmi esélye.

fridamaar # 2011.11.16. 09:44

Kedves Szakértők!

Kft-m 2008-ban alakult, most január 1-től szeretném átalakítani nonprofit kft-vé.

Kérdésem: ennek mi a módja? A NKft-re mely szabályozások vonatkoznak? A gazdasági társaságokra vonatkozó vagy mást is figyelembe kell venni? Lehet-e a szervezet közhasznú vagy kiemelten közhasznú - ha igen, ennek mi a feltétele?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.11.16. 11:03

A társasági szerződést kell módosítani, így először is egy ügyvédet kell felkeresni.

Gt. 4. § (1) Gazdasági társaság nem jövedelemszerzésre irányuló közös gazdasági tevékenység folytatására is alapítható (nonprofit gazdasági társaság). Nonprofit gazdasági társaság bármely társasági formában alapítható és működtethető. A gazdasági társaság nonprofit jellegét a gazdasági társaság cégnevében a társasági forma megjelölésénél fel kell tüntetni.

(2) Nonproft gazdasági társaság létrejöhet úgy is, hogy a már működő gazdasági társaság legfőbb szerve elhatározza a nonprofit gazdasági társaságként való továbbműködést.

(3) Nonprofit gazdasági társaság üzletszerű gazdasági tevékenységet csak kiegészítő jelleggel folytathat, a gazdasági társaság tevékenységéből származó nyereség a tagok (részvényesek) között nem osztható fel, az a gazdasági társaság vagyonát gyarapítja.

(4) Nonprofit gazdasági társaság más társasági formába csak nonprofit jellegének megtartásával alakulhat át, nonprofit gazdasági társasággal egyesülhet, illetve nonprofit gazdasági társaságokká válhat szét.

(5) Külön törvény határozza meg, hogy a nonprofit gazdasági társaság milyen előfeltételek fennállása esetén minősül közhasznú szervezetnek, és ehhez milyen követelményeket kell teljesítenie. A közhasznú tevékenységet a társasági szerződésben (alapszabályban, alapító okiratban) meg kell határozni. A közhasznú szervezeti minőséget - a társaság alapításakor vagy később - kérelemre a cégjegyzéket vezető megyei (fővárosi) bíróság (a továbbiakban: cégbíróság) állapítja meg. A közhasznú szervezeti jelleget cégnevében a nonprofit gazdasági társaság feltüntetheti.

(6) Ha a közhasznú szervezetnek minősülő nonprofit gazdasági társaság jogutód nélkül megszűnik, úgy a tartozások kiegyenlítése után a társaság tagjai (részvényesei) részére csak a megszűnéskori saját tőke összege adható ki, legfeljebb a tagok (részvényesek) vagyoni hányadának teljesítéskori értéke erejéig. Az ezt meghaladó vagyont a cégbíróság a társasági szerződés (alapszabály, alapító okirat) rendelkezései szerint fordítja közcélokra. Ilyen rendelkezés hiányában a cégbíróság a megmaradt vagyont a megszűnő nonprofit gazdasági társaság közhasznú tevékenységével azonos vagy ahhoz hasonló közérdekű célra fordítja.

A közhasznúság feltételei épp most fognak változni rövid időn belül, érdemes ebben az ügyben viszont megvárni, mik lesznek az új szabályok pontosan.

ObudaFan # 2011.11.16. 11:04

Egy kártérítési perben nem tudják igazolni a szerződés tartalmát ( jogok-kötelezettségek) ezáltal azt sem, hogy mit nem végzett el a könyvelő.

Ez egyrészt az e-mailek alapján elképzelhető, hogy igazolható. Másrészt a kérdező által említett perben olyan sikeresen tudott védekezni a könyvelő, hogy nem a szerződés tartalmát vitatta, hanem azt bizonygatta, hogy ő teljesített, amit viszont neki kell igazolnia. Ezért eleve reménytelennek biztosan nem tekinthető a per. Az kétségtelen, hogy nem árt előtte ügyvéddel konzultálni, megmutatva az összes bizonyítékot, és úgy eldönteni, hogy a kérdező belevág-e.

Karak70 # 2011.11.19. 16:58

1 személyes Kft-t szeretnék alapítani, mely többek közt hitel közvetítéssel, (pályázat írással, stb.)fog foglalkozni. Ezen ügyletek lebonyolítása a Kft-nek megbízási szerződéssel dolgozó közgazdásszal történik, aki a Kft nevében aláírási jogosultsággal rendelkezik (tehát ő ír alá minden ezzel kapcsolatos iratot).
A kérdésem az lenne, hogy ha az ügyfél kártérítéssel lépne fel a jövőben ezen ügyletekkel kapcsolatban, akkor az ügyvezető is kártérítésre kötelezhető?
Ha igen, akkor egy felelősségvállalási nyilatkozat az aláíró részéről, mentesítheti e a felelősség (kártérítés) alól az ügyvezetőt?
Vagy van más megoldás a kártérítés az aláíró (közgazdász) felé történő áthárítására?
Köszi a segítséget!

stabi (törölt felhasználó) # 2011.11.20. 07:08

Sziasztok, Van egy könyvelőm meg egy ügyvédem, de minek. Csak ha rákérdezek KONKRÉT dolgokra akkor adnak infót. Egyébként nem. Pedig jó előre felvázoltam a helyzetemet.
Ezeket most nem vetem fel,mert már tökmindegy.
Egy kérdés csak. Ha a NAV KFT számláján inkasszál arról szerzek tudomást azelőtt, hogy megjönne rá pénz, és hipp-hopp eltűnik?

Másik kérdés.

Ha jól tudom van az a törvény (OV megcsinálta!), hogy amíg egy cég ellen eljárás van (jelenleg nincs) addig másik céget nem alapíthat.
Lehet -e most mint egyszemélyes KFT ügyvezetője egy másik KFT-t alapítanom?
Ha itt fizetek járulékot (laza kis 100.000,-Ft/hó ha van bevételem, ha nincs)akkor ha a másikat nemfizetés miatt felszámolják, le-e bajom belőle? Sajnos 0,-FT bevételből nem tudok havi 100.000,-FT adót kifizetni...

Vagy érdemes-e egyéni vállalkozónak lenni, és később kft vé alakulni?
Könyvelőm már nem kérdezem, mert folyamatosan hülyeségeket mond (Egymásnak ellent mondót, meg hiányosat)

ObudaFan # 2011.11.20. 07:30

Egy kérdés csak. Ha a NAV KFT számláján inkasszál arról szerzek tudomást azelőtt, hogy megjönne rá pénz, és hipp-hopp eltűnik?

Valószínűleg nem szerzel.

Ha jól tudom van az a törvény (OV megcsinálta!), hogy amíg egy cég ellen eljárás van (jelenleg nincs) addig másik céget nem alapíthat.

Egyelőre még nincs ilyen. (És ha lesz, valószínűleg az sem pontosan így fog kinézni.)

Dr.Attika # 2011.11.20. 08:16

Könyvelő: a külsős könyvelők bár olcsóbbak, mint az alkalmazott, de nem vesznek részt folyamatosan a társaság üzletmenetében, így nem tudják ellátni a "vállalkozás motorja" szerepet.

Az ügyvéd mivel szükségszerűen "külsős" ő is csak konkrét kérdésekre tud válaszolni. Ha olyan könyvelőt és jogászt akar, akik konkrét kérdések nélkül is "válaszolnak", akkor alkalmazza őket. Az alkalmazott jogász a jogtanácsos, aki csak az őt alkalmazó cég ügyeit intézi. Viszont ez pénzbe kerül és nem is kevésbe.