Kft. - s kérdések


ObudaFan # 2010.09.07. 12:56

Ha kötelező leszállításról van szó, akkor nem kell.

drviki # 2010.09.07. 13:56

Köszönöm a választ, de mik a kötelező esetek, mert, hogy ezt nem találom a jogszabályban.
Viki

tímea78 # 2010.09.08. 07:27

Tisztelt Dr.Attika!

A munkaviszonyom szünt meg amely alatt volt bérkifizetésem. Így a munkaviszony megszűnésével már semmilyen kifizetés nem történik felém a cégtől.Már csak mint tag vagyok benne a kft-ben ahol semmilyen feladatot nem látok el és ezáltal kifizetés sem történik.Osztalékra jogosult lennék de mivel a cég veszteséges így ezt sem kapok.A céget tartozásai miatt nem tudom megszüntetni.Így jogosult vagyok-e munkanélküli járadékra, illetve egészségügyi ellátásra vagy fizetnem kell magam után?

Köszönöm a válaszokat!

bobo0402 # 2010.09.08. 10:24

Tisztelt Fórumozók!

Egy egyszemélyes kft.-ben vagyok ügyvezető, a kft egy élelmiszerboltot üzemeltet, ami hamarosan megfog szűnni, mert nincs bevétel.
A kérdésem az lenne, hogy így hogy nincs bevételem kell e kötelezően magamnak fizetést adni, illetve járulékot fizetni?

Válaszukat előre is köszönöm: Viktória!

ObudaFan # 2010.09.08. 11:48

Nem.

gourman # 2010.09.09. 07:16

Lentebb feltett kérdésemre ,miszerint ha egy személyes kft-ben vagyok tulajdonos akkor kell-e TB-t fizetnem és járulékokat,mivel a cégünknek nincs bevétele,sőt már telephelye sem.
Önök az ajánlották hogy csak akkor kell fizetnem TB-t ,ha van személyes közremüködés és javadalmazás,magyarán fizetésem.
Rákérdeztem a könyvelőnknél és a biztonság kedvéért egy független könyvelőnél is a dologra miszerint akkor nem szeretnék munkavállaló lenni a cégembe és nem kérek fizetést,hát finoman szólva is elküldtek a melegebb éghajlatra,hogy ki mondott nekem ilyeneket,mert ilyet nem lehet csinálni.
Nos akkor kinek van igaza?Ennek az Önök által mondott tanácsnak van valami törvényi cikkeje vagy ahol utána lehet ennek nézni?

C a s a b l a n c a # 2010.09.09. 10:01

Gondolkodj egy kicsit. Ha nem kellene TB-t fizetni egy cég vezetőjeként, holott a jövedelmed épp a cég tevékenységéből nyernéd, akkor mindenki céget alapítana, nem is dolgozna sehol máshol, és esze ágában sem volna TB-t fizetni, ergo: akkor miből is finanszírozná az egészségbiztosítás a nyugdíjas Marika néni csípőprotézis-műtétét???...

bobo0402 # 2010.09.09. 16:51

Tisztelt Obudafan!

Gondolom az én kérdésemre válaszolta azt, hogy "Nem".
Ha megkérhetném , hogy részletezze egy kicsit, mert a könyvelőm azt mondja, hogy kötelező tagi fizetést adni, ami, csak papíron van, mert nem tudom miből kivenni. És természetesen járulékot is fizetek ez után.

Köszönettel : Viktória!

ObudaFan # 2010.09.09. 18:57

A cég nem köteles semmilyen juttatást adni a saját ügyvezetőjének az ügyvezetői jogviszonyra tekintettel, ha annak ellátását vállalja az ügyvezető ingyen is.

Marcsi70 # 2010.09.09. 19:53

Tisztelt Szakértők!
2010 áprilisában vettem egy Kft -t (tulajdonosa lettem). Sajnos most derült ki, hogy a cégnek elég súlyos tarozásai vannak. Ezek az átvétel előtt keletkeztek, de én nem tudtam róla. Meg tudnák mondani kérem mi ilyenkor a teendő? Ezt most én, mármint a Kft kell kifizesse, vagy hogyan tudom ezt behajtani az előző tulajdonoson? Egyáltalán hol tudok ennek utánanézni? Van erre valamilyen törvény? Gyors válaszukat előre is nagyon köszönöm. M

ObudaFan # 2010.09.10. 09:24

A kft-nek kell kifizetnie, nem neked. Te azt követelheted az eladótól, hogy térítse vissza azt a részét a vételárnak, amennyivel kevesebbet ér így a cég, vagy kirívó esetben elállhatsz a szerződéstől.

Marcsi70 # 2010.09.10. 09:48

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a választ. Ugye ez akkor is érvényes, ha a könyveléssel van probléma és apeh-tartozása van a cégnek? Ha elállok a szerződéstől, azt csak bíróságon lehet elintézni? És ki állapítja meg hogy mennyivel ér kevesebbet a cégem? Ha jól sejtem ha vita van erről, akkor pereskedés lesz a vége? Köszönöm

Titiána # 2010.09.10. 12:45

nem találtam megfelelő topicot, ezt találtam a legközelebbnek a kérdésemhez.
Ha a neten a cégközlöny oldalán egy cégnél azt látom, hogy felfüggesztve április 7-én és törölve április 8-án, ez lehet 1 nap alatt? Egyáltalán nem vagyok otthon ebben a témában, a tulaja érdekelne, hogy mennyire megbízható, a cégéről ezt látom. Tényleg 1 nap a törlés? Vagy ilyenkor az ő kérésére, saját elhatározásából történik? Ő azt mondja, hogy vállalkozóként dolgozik, de így hogyan...
Megnéztem a cegfurkesz.hu oldalon is a céget, ott pedig még működőként szerepel. Nem értem.

Dr.Attika # 2010.09.10. 15:49

Kedves Titánia!
Adja meg a cégjegyzékszámot. Utánna járok.

ObudaFan # 2010.09.10. 16:31

Igen, megegyezés hiányában a bíróság dönt.

bobo0402 # 2010.09.10. 17:43

Tisztelt Obudafan!

Köszönöm a válaszát! Sokat segített!

Köszönettel : Viktória!

ObudaFan # 2010.09.11. 09:05

Nincs mit.

tímea78 # 2010.09.13. 08:53

Tisztelt fórumozók!

Szeretném ha valaki tudna konkrét választ adni arra a kérdésre, ha tag vagyok egy kft-ben de az ügyvezetőséget ingyen látom el (mivel a cégnek nincs is bevétele és a tevékenysége is szünetel)nem vagyok alkalmazott egyéb helyen sem.Ebben az esetben jogosult vagyok-e munkanélküli ellátásra addig amíg nem lesz biztosítási jogviszonyom?

Köszönöm a válaszokat!

nandy # 2010.09.13. 11:21

Álláskeresési ellátásra az jogosult, aki az igénylést megelőző 4 évben legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezik. Az ingyenes ügyvezetőség biztosan nem munkaviszony, mert munkaviszonyban nem lehet díjazás nélkül dolgozni.

darkrant # 2010.09.16. 07:52

Sziasztok

A kérdésem az lenne, hogy ki alapíthat egyszemélyes Kft. -t?
Pontosabban: alapíthat -e magánszemély is vagy csak jogi személy (pl: egyéni vállalkozó) alapíthat egyszemélyes Kft. -t

Dr.Attika # 2010.09.16. 07:58

Egyéni vállalkozó ne alapítson egyszemélyes kft-t. Ott van neki a korlátozott felelősséggel működő egyéni cég, amely ugyanazt biztosítja, mint az egyszem.kft.
Olcsóbb egyszerűbb.

ObudaFan # 2010.09.16. 08:12

Magánszemély alapíthat akkor is, ha egyébként egyéni vállalkozó. Csak tényleg nem biztos, hogy az éri meg.

Nebetta # 2010.09.16. 12:28

Szeretném megkérdezni,hogyha a Kft ügyvezetője ad egy megbízási szerződést a kft egyik tagjának,hogy járjon el helyette bizonyos ügyekben,akkor azt be kell-e a cégbíróságra vezetni?
Ha igen és ez nem történ meg,mik lehetnek a következményei?
Ha az üzletrészt eladja a tulajdonos,akkor arról kel-e hivatalos adás-vételi szerződésnek lennie?
Ha taggyűlés történik akkor arról kell-e mindegyik tagot hivatalosan(tértivevényes levéllel)meghívni?
Ha a taggyűlésen megszavazzák,hogy az egyik tag eladja a tulajdoni részét,és ezt ott le is írják,hogy mennyiért és kinek,és erről más dokumentum nem készül csak a taggyűlés jegyzőkönyve,akkor az hivatalos adás-vételnek minősül?
Köszönöm a választ.

bandeeraz # 2010.09.16. 12:53

Szeretném megkérdezni,hogyha a Kft ügyvezetője ad egy megbízási szerződést a kft egyik tagjának,hogy járjon el helyette bizonyos ügyekben,akkor azt be kell-e a cégbíróságra vezetni?
Ha igen és ez nem történ meg,mik lehetnek a következményei?

Nem kell, hiszen valszeg csak egy-egy ügykörre szólhat a meghatalmazás, általános jellegű képviseletre nem.

Ha az üzletrészt eladja a tulajdonos,akkor arról kel-e hivatalos adás-vételi szerződésnek lennie?

Igen. Nem hivatalosnak, inkább írásba foglaltnak.

Ha taggyűlés történik akkor arról kell-e mindegyik tagot hivatalosan(tér­tivevényes levéllel)meghívni?

Nem feltétlenül tértivevényesen, de mindenkit külön meg kell hívni.

Ha a taggyűlésen megszavazzák,hogy az egyik tag eladja a tulajdoni részét,és ezt ott le is írják,hogy mennyiért és kinek,és erről más dokumentum nem készül csak a taggyűlés jegyzőkönyve,akkor az hivatalos adás-vételnek minősül?

Nem, nincs ott a másik fél, a vevő aláírása. Kivéve persze, hogyha másik tagnak adja el, akkor már igen, mi legalábbis már csináltunk ilyet.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/40/19781?…

Nebetta # 2010.09.16. 13:03

Bocsánat elírtam.
Ha azt írják a taggyűlés jegyzőkönyvébe,hogy névértéken vásárolják meg a tulajdonrészt,de pontos összeg nincs beleírva akkor az érvényes adás-vételi?
Mikor kell bejelenteni a cégbírósághoz,hogy a taggyűlésen ilyen történt?(eladta az egyik tag a a részét?)
mondjuk ha ez a gyűlés egy hónappal ezelőtt volt?akkor annak már meg kellene jelenni a cégbíróságon mint bejegyzés?
A megbízási szerződés az pénzügyi és egyéb dolgokra is kitér.
Bár közben volt a cégnél tag váltás,de új megbízási nem jött létre,tehát a régi tagi aláírással ment a megbízási szerződés.Akkor az érvényes?