Kft. - s kérdések


Kata1970 # 2010.08.12. 11:21

Sziasztok!

Jajjj! Pár napig nem jártam erre és látom, hogy micsoda dolog pattant ki a kérdésemből:)
Szóval a cég nem egyszeri ügyletre lett alapítva:
Egész egyszerűen butaságom története az egész.
Egy ingatlanfejlesztő/értékesítő cégnél dolgoztam ahol volt egy megállapodás miszerint bejelentett munkakörben dolgozom. (ill. dolgoztunk 4-en)
Új építésű ingatlanokat értékesítettünk és tudtuk, hogy az alap 65.000 forinton túl csak akkor fizet a cég ha szerződés van.
5 ingatlant "adtam el" ez nekem 1.000.000.- forintot jelentett és a reményt a további keresetre.
Közben a cég nevet változtatott ezáltal új megállapodás született és én naív "hülye" lélek fel sem merült bennem, hogy a feltételek is változtak. Az új megállapodásban már szerepelt, hogy számlára fizetnek. Az én számomra elég nagy volt az az összeg ahhoz, hogy hagyjam elveszni...ráadásul nem kis összeget kocsikáztam el Üllő és Göd között 4-5 hónap alatt. Szóval megcsináltuk a céget nekem kifizettek 200.000.- ft-ot , elmentünk 3 hét szabadságra míg a cég az új helyére költözik...aztán mire visszajöttünk, már nem volt cég! Tudom talán pereskedhettem volna vagy valami...de sajnos időközben saládi tragédiák miatt teljesen kiürült a családi kassza...én pedig gyorsan visszamentem a régi munkahelyemre ahol legalább minden hónapban utalják azt a keveset. Újabb hülyeségem: nem szűntetjük meg a céget ha már ennyibe került! :)jó lesz az még valamire...aztán hanyagságom miatt seperc alatt összejött az a bünti:) Szóval nincs ebbe huncutság csak egy csomó tudatlanság és naivitás...vagy mindenki nevezze ahogy akarja...tudom én hogy mondják ezt :) - most pedig vakaródzok,mert hatalmas lelki teher nekem ez a 800.000 e forint.

üdv:
Kata

misso # 2010.08.30. 13:26

Üdv.

Ha taggyűlést hirdetek egy 2 tagú kft esetében (tagok között elmérgesedett a viszony), akkor ha kiküldöm 15 nappal előtte a meghívót, ahogy kell, aztán kapok egy levelet, hogy előbb küldjem el a mérleget (revizíió volt), akkor mennyi idővel a meghirdetett taggyűlés előtt kell megkapnia a másik félnek? Van erre szabály? Az a helyzet, hogy csak előtte való nap lesz kész a könyvelő vele, így nem tudom előbb megküldeni nekik, csak egy nappal előtte emailben. Ha így megtartom a taggyűlést és nem jönnek el, akkor a póttaggyűlésen elfogadhatom a mérleget az 50%-al? Köszi

ObudaFan # 2010.08.30. 20:11

Véleményem szerint igen.

misso # 2010.08.30. 20:58

Köszi Obudafan!
Azt esetleg még meg tudhatnám, hogy van-e erre bármi féle szabály? Tehát, hogy hány nappal előbb kell megküldenem a mérleget a másik félnek? Vagy egyáltalán meg kell-e küldenem? A könyvelő ott lesz a taggyűlésen és el fog magyarázni mindent, mert én is kuka vagyok hozzá. Nem szívatni akarom őket, a könyvelőm mondta, hogy nem tudja sokkal előbb befejezni, max 1-2 nappal a taggyűlés előtt. 6 évnyi önrevizióról beszélünk azaz annak mérlegeiről! Üdv

ObudaFan # 2010.08.31. 09:20

Csak a meghívó tartalmára ír szabályt a törvény.

tuci2002 # 2010.09.04. 20:24

Kérem a hozzáértők segítségét! Egy kereskedelmi kft-t üzemeltetünk férjemmel.Ebben az évben el szerettük volna adni. A vevővel megállapodást kötöttünk ügyvéd előtt,aki kifizette a 3 milliós vételárat. Megállapodtunk,hogy aug 2-án végszerződést kötünk.Július 23-án bezártuk a boltot,leltár felújítás.
Július 31-én közölte a vevő,hogy csak most jutott el az interneten a mérlegünkhöz amiben nagy hiány mutatkozott.
A megállapodás előtt mindent elmondtam a cégről ,átadtam a mérleget és főkönyvi kivonatot ( ezt a vevő letagadta.)A 3 millió forintból visszafizettük a Széchényi hitelt és a bolt készletének jelentős csökkentéséből minden fizetni valót rendeztünk. a vevő visszalépett az üzlettől és követeli a 3 milliót amit jelzálog hitelből tudunk fedezni a gond az ,hogy perrel fenyegetődzik,ha nem fizetünk még 2,5 millió forintot.
Bevásárolt a bolt részére számítógépet,vonalkód leolvasót,számlázó programot pedig még nem volt végszerződés ennek az árát is követeli.4 napig "üzemeltette" a boltot, 2 nap bevételét elvitte. Itt állunk 60 évesen és ki akarnak semmizni. Önöknek mi a véleménye?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.04. 21:07

Látni kellene a szerződést. De miért nem az ügyvédet kérdezi, aki közreműködött.

tuci2002 # 2010.09.05. 06:44

Köszönöm a választ.Aug.9-én volt egy megbeszélés a két fél ügyvédje előtt, erről jegyzőkönyv is készült,ezen az új ügyvédünk jót " nevetett " .Azóta a veveő is új ügyvéddel iratott felszólító levelet,válaszunkra még nem jött válasz.Azt szeretném megkérdezni, ha mégis feljelent minket azt milyen formában tudjuk meg. Egyébként végig azt mondja az ügyvédünk,hogy miért írta alá a megállapodást amíg nem látta a cég helyzetét.A beszámoló nyilvános, mindenki megtekintheti.Ráadásul én is elmondtam,persze azt meg letagadja.Arra hivatkozik,hogy ő egy 3 milliós törzstőkéjü társaságot akart megvenni,de a hiány miatt ez nincs meg. Az árukészlet 1,1millió., a berebdezés és gépek kb 500-600 ezer.Egy 12 éve működő boltnak egyéb értéke is van,hiszen ez egy bevezetett üzlet ,vevőkörrel.Sajnos nehezen jut el a fejemig ez a törzsköke,saját tőke, jegyzett tőke magyrázata,és a könyvelőm nem hívta fel a figyelmemet,hogy eladás előtt erre is figyeljek .Azóta mgtettem a megfelelő intézkedéseket a tőkecsökkentésre.

Dr.Attika # 2010.09.05. 08:33

Ez nyilván nem megállapodás, hanem előszerződés volt. Nem a boltot adták el, hanem a kft-ben lévő üzletrészt. Vagy az ügyvéd kollégák dilettánsak vagy ön nem fogalmazott helyesen. Jogilag így értelmezhetetlen a dolog. Ha a 3 millióból a Szécheny- hitelt fizeték visza, akkor azt nem jogszerűen tették, mert úgy keletkeztettek kötelmet a kft-vel, hogy erre nem volt jogalapjuk.Magyarán az üzletrész adásvételt követően mint nem tagok hiteleztek a cégnek. Szóval nagyon zavaros a dolog. Ahogy KBS is írta , ezt az eljáró ügyvéddel kellene megkonzultálni.

ObudaFan # 2010.09.05. 12:52

Vagy még inkább az újjal.

tuci2002 # 2010.09.05. 13:50

Köszönöm a hozzászólásokat. Bizony ez is alátámasztja amit eddig több témával kapcsolatban gondoltam. Aki nem jog-ismerő ember bizony melléfog.Ma egy vállalkozónak legalább 3 témában jogi végzettséggel kell rendelkezni ahhoz ,hogy hozzávetőleg jól csinálja a feladatát. Ez a história bő egy hónapja kezdődött. Eddig 5 ügyvéd foglalkozott vele , voltak kérdések melyre egyértelmű választ senkitől sem kaptunk. Ugyanígy vagyok a könyvelőkkel,mert egydologról 5 könyvelő 8 félét mond.Tehát lehet, hogy évekig elmorgunk ezen a témán? Lehet, hogy meg sem éljük a végét ?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.05. 14:32

Ma egy vállalkozónak legalább 3 témában jogi végzettséggel kell rendelkezni ahhoz

Dehogy! Átalánydíjas szerződést kell kötnie egy jó ügyvéddel.
Én sem tartok tehenet az erkélyen, mert a gyerek szereti a tejet.

tuci2002 # 2010.09.05. 15:14

Sajnos a mi kis csaldi vállalkozásunk nem bírja el az ilyen jellegű szerződés kötést. Nekem nagyon sok 20 forintos másolást és 50forintos ceruzát kell eladnom ahhoz,hogy minden költséget ki tudjak gazdálkodni.Nekünk mikrovállalkozóknak ugyanazokat a terheket kell viselnünk ,mint a multiknak akik kivették a kenyeret a kezünkből.Nem véletlen,hogy úgy gondoltam,ez a világ már nem nekünk való el kell menni nyugdíjba, behúzódni a csigaházba és csöndben maradni.Erre bekerültünk egy darálóba és nem tudom hogy mászunk ki belőle. Többen mondták ,hogy keressek egy jó ügyvédet.Mitől jó egy ügyvéd? Honnan tudom látatlanban,hogy aki ajánlja magát az tényleg jó?Attól,hogy mennyi az óradíja? Mert most is azt tapasztalom,hogy egyok ügyvéd rossz véleménnyel van a másik munkájáról az orvos kritizálja a másikat, a könyvelő a másikat. Hová vezet ez?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.05. 17:54

Mert most is azt tapasztalom,hogy egyok ügyvéd rossz véleménnyel van a másik munkájáról

Ha úgy is van, azt te nem vehetd észre. Gondolni ugyanis szabad, de mondani etikai vétség.

gourman # 2010.09.06. 16:23

Üdvözlet!

Augusztus hónapban egy, két tagú Kft-ből egy személyes kft-vé alakultunk,úgy hozta a sors hogy megszünt a telephelyünk és gyakorlatilag nincs bevételünk,viszont a TB és egyéb költségek maradtak,van-e valami módja a Kft szüneteltetésének vagy csak és kizárólag a végelszámolás az egyetlen út,ahhoz hogy a Tb-t és egyéb költségeket ne kelljen tovább fizetni?
Későbbiekben lehetséges hogy más telephelyen újra működnénk,de egyenlőre erre nincs anyagi mód.
köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.06. 18:01

Nem lehet társaság működést szüneteltetni. De miféle Tb? Nincs munkavállaló - nincs Tb.

gourman # 2010.09.06. 18:37

Elnézést nem biztos hogy jól értelmezem,ha cégem van akkor magam után kell fizetnem Tb-t nem?Vagy ez nem kötelező?Mármint munkavállalóként benne lennem a cégben,elég ha tulajdonos vagyok,és akkor nem kell fieztnem Tb?
Pár szóban elmagyarázná nekem,köszönöm.

ObudaFan # 2010.09.06. 19:53

Csak személyes közreműködés, vagy munkaviszony esetén. Ha munkavállaló vagy a cégben, akkor fizetni kell. A legegyszerűbb lenne a munkaviszonyt megszüntetni.

Dr.Attika # 2010.09.06. 22:00

Személyes közreműködés esetén csak akkor, ha azért díjazást kap.

gourman # 2010.09.07. 06:54

Köszönöm szépen,értem már,csak a könyvelőnket nem értem miért erőltette eddig hogy munkavállalók legyünk a cégben:(

De köszönöm szépen ismét!

Dr.Attika # 2010.09.07. 07:07

Nyilván azért, mert így több a könyvelési munka és így több könyvelési díjat kérhet. Nullás bevallásokat kell beadni, meg kell szüntetni a munkaviszonyt. Ezt már havi 5 ezerért lekönyvelik könyvelők.

tímea78 # 2010.09.07. 08:57

Tisztelt Fórumozók!

Van egy kft-ém amiben mint alkalmazott voltam bejelentve, és a kft egy boltot üzemeltetett sajnos a bolt veszteséges és ezért be kellett zárni.Van adó-és egyéb tartozásunk is amit nem tudunk egyenlőre rendezni mert a társaságnak nincs annyi vagyona.Mivel a bolt bezárt nincs alkalmazott így a biztosítási jogviszonyom is megszünt de a kft-ben továbbra is tag vagyok a kérdésem az lenne meddig vagyok egészségügyi ellátásra jogosult,és mehetek-e munkanélkülire?
A válaszokat köszönöm!

petyabanya # 2010.09.07. 10:13

Tisztelt Válaszadó!

Romániából, Magyarországba történő tüzifa kereskedelemmel szeretnék foglalkozni. Idővel elképzelhetőnek tartom a termék feldolgozását is. Amit nem tudok eldönteni, hogy magyar vagy román céget érdemes alapítani?! Ha jól tudom, ennek adózási szempontból van jelentősége. Legyen kedves némi felvilágosítással a segítségemre lenni.

Üdvözlettel: Péter

Dr.Attika # 2010.09.07. 10:44

Kedves Tímea!
Biztosítási jogviszonya Önnek nem abból a tényből keletkezik vagy szűnik, hogy van-e , volt-e alkalmazott. A társasvállalkozó tb. jogviszonya a közreműködés ellenértékeként kapott pénzöszeg léte vagy nem léte függvénye. Van ilyen?

drviki # 2010.09.07. 12:01

Tisztelt Fórumozók!

Én egy kft. tőkeleszállításának eljárásában akadtam el. Ha a kft. 3.000.000.-Ft-ról 500.000.-Ft-ra szállítja le a törzstőkéjét veszteségrendezés céljából, akkor nem kell a cégközlönyben 2szer közzétenni a hitelezői felhívást, és nem kell csatolni a lappéldányokat, ugye, hanem rögtön beadható a cégbírósághoz a változás bejegyzési kérelem.

Köszönöm válaszotokat.
Viki