Kft. - s kérdések


Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.19. 10:42

Ptk. Egyetlen társaság sem működhet már a Gt. szerint.

lemon # 2018.01.19. 08:40

A lentebb leírt esetben a végelszámolónak a Ptk. vagy Gt. szabályainak kell lenyilatkozni, hogy nincs jogszabályi akadálya, hogy végelszámoló legyen?

ObudaFan # 2018.01.18. 14:36

A NAV-ot és a NYUFIG-ot majd akkor kell megkeresni, miután a végelszámolás kezdetét a cégbíróság bejegyezte. Ha nem tért át az új Ptk-ra, akkor a végelszámolás miatt ez már szerintem nem lesz kötelező, de a végelszámolás szemponjából óriási jelentőségét ennek nem látom-

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.18. 11:38

Úgyis ügyvédköteles az eljárás...

lemon # 2018.01.18. 11:25

Ha 2001-ben alapított és utoljára 2012-ben módosított 3 milliós tőkés Kft-t szeretnénk megszüntetni, akkor a végelszámolónak az új Ptk. rendelkezéseinek kell megfelelni vagy a régi Gt-nek? A cég Ptk. hatálya alá helyezése nem történt meg, de ha jól tudjuk,akkor aszerint működik már. Ez így van? Mikor kell a biztosítottak miatt a NAV-ot és NYUF-ot megkeresni?

Rexor # 2018.01.17. 09:24

"vagy jogosulatlan pénzintézeti tevékenység" tudtommal egyszeri jelleggel, nem üzletszerűen történik és ha gazdaságilag indokolható (pl. jegybanki alapkamat + 5% mindenképpen jobb befektetés mintha lekötné a pénzt egy bankbetétben) ez a veszély nem fenyeget.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.17. 09:01

Vékony jégen jár az ilyesmi. Könnyen lehet belőle a társaságnak okozott kár vagy jogosulatlan pénzintézeti tevékenység. (A munkavállalónak adott munkáltatói kölcsön természetesen kivétel.)

Rexor # 2018.01.17. 08:11

Tudnék-e kölcsönt adni magánszemélynek, vagy akár saját magamnak, mint ügyvezetőnek a Kft pénzügyi vagyonából.??

Tudsz.

MIlyen feltételek, lehetőségek lennének könyvelés részéről ?

Le kell könyvelni mint kölcsönkövetelést.

Kell-e hitelszerződést kötnöm ?

Kölcsönszerződés nem ártana.

Ha igen akkor kell-e hozzá ügyvéd ?

Nem kell.

Mennyi időre adhatom a kölcsönt ?

Amennyire akarod, de kamatot ajánlatos kikötni (minimum jegybanki alapkamat plusz 5 %, egyébként kametekedvezményből származó jövedelmenek minősül).

legyen-e nyoma hogy esetleg havonta , vagy egyösszegben visszafizetésre kerül ?

Igen, a visszafizetésenk nem árt ha nyoma van :).

Erika1955 # 2018.01.17. 06:30

Üdvözlöm.

A kérdésem a következő lenne.
Van egy jól müködő Kft-m. Tudnék-e kölcsönt adni magánszemélynek, vagy akár saját magamnak, mint ügyvezetőnek a Kft pénzügyi vagyonából.?? MIlyen feltételek, lehetőségek lennének könyvelés részéről ?Kell-e hitelszerződést kötnöm ? Ha igen akkor kell-e hozzá ügyvéd ? Mennyi időre adhatom a kölcsönt ? legyen-e nyoma hogy esetleg havonta , vagy egyösszegben visszafizetésre kerül ?

Válaszát előre is köszönöm

ÜDvözlettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.14. 09:19

Szerintem ezek diszpozitív szabályok. De azért óvatosan. Tudniillik, ha az összeférhetetlenség alól fel is ment a társasági szerződés, az esetleges kártérítési felelősség alól nem.

Gianni.hu # 2017.12.14. 08:59

Elnézést, a Ptk 3:115. §-ra gondoltam az előbbi kérdésnél.

Gianni.hu # 2017.12.14. 08:57

Összeférhetetlenség azonos főtevékenységű cégek vezető tisztségviselőinél ?

A hatályos Ptk 3:15. § szerint

"(1) A vezető tisztségviselő - a nyilvánosan működő részvénytársaság részvénye kivételével - nem szerezhet társasági részesedést, és nem lehet vezető tisztségviselő olyan gazdasági társaságban, amely főtevékenységként ugyanolyan gazdasági tevékenységet folytat, mint az a társaság, amelyben vezető tisztségviselő. Ha a vezető tisztségviselő új vezető tisztségviselői megbízást fogad el, a tisztség elfogadásától számított tizenöt napon belül köteles e tényről értesíteni azokat a társaságokat, ahol már vezető tisztségviselő vagy felügyelőbizottsági tag.

(2) A vezető tisztségviselő és hozzátartozója - a mindennapi élet szokásos ügyletei kivételével - nem köthet saját nevében vagy saját javára a gazdasági társaság főtevékenysége körébe tartozó szerződéseket."

A régi Gt. 25. §-a lehetővé tette az ettől való eltérést a társasági szerződésben.

Kérdésem az, hogy az Ptk 3:15 § szerinti összeférhetetlenségi szabályoktól is el lehet térni, ha a társasági szerződésben így rendelkeznek?

nonolet # 2017.10.28. 12:39

Azt, hogy van-e még foglalható vagyona sajnos nem igazán tudhatod....

atish82 # 2017.10.28. 12:22

Köszönöm a segitséged! Pechemre épp csütörtökön voltam jegyzőnél ,mert lakást vettem. :) átolvastam amit linkeltél és valóban egyszerűbb,mintha űgyvéddel mennék biróságra,nem hallottam még erről,mivel nem volt rá szükségem.

Azért akarom megvárni a testület végét,hogy kapjak olyan hivatalos papirt melyben benne van,hogy nem teljesitett és mivel a gyártó által adott csere szaklapban csak csere szerepel igy rögtön pénzt nem is biztos,hogy követelhetek. Remélem ez is kiterjed odáig,hogy pénzt is követelhetek,elvileg a kellékszavatosságban benne van a visszatérités is.
Olvastam,ha elsőre nem teljesit,akkor ha biroságra kerül mégegyszer 5000 ft plusz egyéb költségek. Mennyire szokott sikeres lenni? A kft nek valószinűleg már nincs vagyona,mivel már nincs üzlete. Errefel kérdem.

nonolet # 2017.10.28. 09:44

Ne bénázz a testülettel... tojnak rá.

Irány a közjegyző hétfőn és küldd a Fizetési meghagyást.

Az ár+közjegyzőidíj+postaköltségek+stb. teljes összegéről.

5000 Ft-csak megér a kísérlet... 100 ezerért

De a cég hivatalos székhelyét előbb keresd ki!!!
Itt: https://www.e-cegjegyzek.hu/

Olvasmány...

https://www.mokk.hu/…jarasrol.php

atish82 # 2017.10.28. 04:54

Nonolet

Köszönöm.
Már a békéltetö testületnél van az ügy és elfogadták az email beszélgetés nyomtatványát.
Mivel a kereskedés honlapján csak egy email cim szerepel. A testület már irt nekik levélben is,nekem 22 nap után csak a szokásos sablont küldték,hogy csak 1 év garancia van a termékre,azt elfelejtették,hogy 2014 óta már szavatosság is van
Attól félek,hohy ez a maffia cég már minden vagyonát átiratott stb,mondhatni beleölöm a sok pénzt és nem lesz mit lefoglalni elkobozni. Azért is kérdeztem,hogy egy kft-nek kell e letett vagy bármilyen vagyonnal rendelkeznie ,ha még aktiv a cégszám.
Volt egy másik ugyanilyen ügye is a céggel szemben a testületnek és a meghallgatásokra el se ment a cégvezetö. Levélben dobálgatta,hogy a gyártónak kell rendezni. Az ügy egy év után még folyamatban van. Még a peches helyzet az,hogy 200 km-re lakok a cégtöl.

nonolet # 2017.10.27. 22:27

atish82

Amíg van létező cég vagy jogutódja...

Addig azon leverheted a szavatosságot.
Akár van boltja, akár nincs már.

1.
Felszólító levél, határidővel tértivevénnyel
a cég cégjegyzék szerinti székhelyére.
http://www.e-cegjegyzek.hu/

HA fizet OKÉ!

HA nem fizet.
2.
Fizetési meghagyás kibocsátása a közjegyzőnél.
(5000 Ft-odba lesz, kérd ezt is)

HA fizet OKÉ!

HA nem fizet.
3.
Két eset lehetséges.

  • nem mond ellent a meghagyásnak a határidőig

ekkor rákültheted a végrehajtót a cégre
(neked kell a díját előlegezni)

  • ellentmond neki

ekkor eldöntöd, hogy perré alakítod-e az ügyet

atish82 # 2017.10.27. 19:06

Akkor ezt,hol tegyem fel?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.27. 18:45

Akkor meg végképp rossz a kérdés.

atish82 # 2017.10.27. 18:41

Állj!!! :) Általànosba kérdeztem,nem irtam,hogy enyém a cég. Pont ezzel a céggel szemben vagyok most a békéltetö testületnél. A keteskedéstöl vettem egz telefont tavaly,mely szavatossági idön belül meghibásodott,a gyártó csere jegyzökönyvet adott,a kereskedés közben megszünt. Viszont van jogutódja,mellyel szemben inditottuk a követelést. Az adószàm ugyanaz,igy követelhetö. És ezért kérdeztem az elöbbieket. Hogy mi a búbànatos faxért nem szünteti meg az adòszàmot,ha mar nincs meg a kereskedése? Illetve ha komolyabbra viszem az ügyet,egy ilyen kft-töl foglalhat e le értéket a javamra a biróság,végrehajtó stb?
Azért bosszant,hogy még él a cégszàm,mert ha már nem létezne,a gyártó kicsetélné nekem. Igy a kereskedésre háritja. Kb 100 ezerröl van szó.

Szomorú örökös # 2017.10.27. 17:46

atish82

Atya-gatya! Te komolyan ennyire értesz az általad alapított céghez, mint ahogy leírtad? Eléggé siralmas! De csak szólok, ha követelés van a cég felé, akkor szerintem semmilyen körülmények között nem tudod csak úgy, lazán megszüntetni a céget, meg kell várnod, amíg a hitelezők teszik ezt meg. Akkor ugyanis már nem végelszámolás, hanem felszámolás lesz belőle, amit már az illetékes törvényszék fog elrendelni. Persze természetesen még végelszámolás ügyében is az ügyvédnek is fizetni kell, ráadásul illetéke is van, közzétételi díja is van. Aztán ha felszámolás volt, akkor 5 évig nem lehetsz cégvezető, akár a felelőtlen gazdálkodás miatt mögöttes felelősséget is megállapíthatnak - ez esetben a privát vagyonoddal felelsz a tartozásért, mint cégvezető - és még sorolhatnám a következményeket. Jobbik esetben csakis a törzstőke erejéig felel a cég a tartozásért, hiszen ezért kft.

Szóval a cég megszüntetése nem csak annyiból áll, hogy kitöltünk egy nyomtatványt, oszt annyi. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.27. 17:34

Pardon? (Tényleg ekkora tájékozottsággal vállalkoztál, alapítottál és működtettél céget?! Gratulálok!)

atish82 # 2017.10.27. 17:16

Üdv!
Érdeklődnék,hogy egy kft törlése a cégjegyzékből az pénzbe kerül e a cégtulajdonosnak? És ha ez a cégtulaj melynek már nincs üzlete perelhető e úgy,hogy lefoglaljanak tőle annyi értéket,mely a követelésben áll?
Köszönöm a válaszokat

Rexor # 2017.10.18. 12:21

Gondolom az ingatlannal is kezdeni akartok valamit (pl. később eladjátok, ahogy említetted korábban), gondolom a társaságnak lenne bevétele, tehát nem teljesen értem miért ne tudnátok visszafizetni a kölcsönt. Ha pedig meghíusul az árverés, akkkor rögtön vissza is tudja társaság fizetni, de ti tudjátok.

ispan29 # 2017.10.18. 11:45

Tisztelt Rexor!

Igen, rendelkezésre áll tagi kölcsönnel is az összeg, de mivel ingatlant veszünk belőle, ezért ez a tagi kölcsön gyakorlatilag soha nem kerül visszafizetésre. Mivel jelentős összegről van szó ezért nem maradhat hosszú évekig a könyvekben a tagi kölcsön.