Hagyaték


oligaliga # 2023.01.04. 09:48

atari

Sajnos nem ismerem az elérhetőségét (A papíron, amit kaptam, csak az van, hogy Budapest XX. kerület Településszintű cím)

Szerintem egyenlőre ez is elég bizonyíték az együtt nem élésre. A településszintű cím azt jelenti, hogy az illető hajléktalan, akit a XX. kerületben regisztráltak. Ha édesanyád lakása egy másik városban van, akkor még könnyebb annak valószínűsítése, hogy nem éltek együtt a halál időpontjában.

Ha van hozzá idegrendszered és időd, telefonon megkeresheted a kerületi hajléktalan szállókat, hogy mit tudnak a férjről.

petrik123 # 2023.01.19. 16:02

Sziasztok,
Tanacsra lenne szüksegem kanadai örökseggel kapcsolatban. Nagynenem 2021 vegen hunyt el Kanadaban es egy nagyobb összeget örököltem. Csak most ertesültünk erröl, es a kanadai jogaszok utjan tudtuk meg, hogy nemsokara lezarul az eljaras. Kerdesem: Mivel Kanadaban nincs ugynevezett örökösödesi ado, azonban 'Income Tax' (vagyis jövedelemado) igen, amit le is vonnak az öröksegbol kint.
Na mar most: Magyarorszagon felmerülhet-e barmilyen ado ezzel kapcsolatban, amit be kell vallanom? A magyar öröksegi törveny ugy szol, hogy
''Az öröklési illetékkötelezettség
• A belföldön levő hagyatékra minden esetben kiterjed.
• Magyar állampolgár, illetve Magyarországon élő nem magyar állampolgár vagy
belföldi székhelyű jogi személy által örökölt, külföldön levő ingóhagyatékra,
valamint a külföldi hagyatékba tartozó vagyoni értékű jogra abban az esetben, ha a
hagyaték helye szerinti államban öröklési illetéket vagy ennek megfelelő adót nem
kell fizetni. A külföldön történt illeték- vagy adófizetés tényének bizonyítása az örököst
terheli.''

Vagyis szerintetek, ha ugyan nincs Kanadaban örökösödesi ado mint olyan, de Income Tax igen, ez a magyar adojog szerint azonos lehet azzal, amit mi örökösödesi adonak hivunk? Ergo, nekem Magyarorszagon nem merülhet fel mas ado kivetese, mert a Kanadaban kirott es befizetett 'income tax' mar 'fedezi' ezt es mentesülök itthon ez alol, ugye?

Köszönom a hozzaszolasokat!

(En magyar, nagynenem pedig magyar-kanadai kettös allampolgar volt, ha esetleg ez szamit az elbiralasban valamit).

drbjozsef # 2023.01.19. 16:12

petrik123,

Igen, ez alapján mentesülhetsz itthon, csak tudd igazolni okirattal, hogy ott kellett fizetni ezt az "income tax"-ot, a hagyaték után kellett, és azt ténylegesen ki is fizetted, vagy levonták az örökségből.

petrik123 # 2023.01.19. 16:25

drbjozsef,
nagyon köszönöm a gyors valaszt. Igen, a hagyateki elszamolasban mint levonasra kerülö dijtetelkent szerepel (amit egy ugynevezett visszatartott összegalapbol rendeznek) a teljes hagyatekbol. Gondolom az okirat alatt erre gondolsz, vagy esetleg egy külön nyilatkozatra a kanadai ügyvedektöl?
Ha külön okmany kiallitasa kell erröl (vagyis ha nem elegendö maga az hagyateki elszamolas), akkor ezt nekem csak akkor kell bekernem a kinti ügyvedektöl, ha a NAV vizsgalodast indit (a nagy összegröl, amit haza fogok utalni magyar szamlara), vagy pedig mar ezt megelözöen kell ezt beszereznem? Egyebkent ha adoznom nem is kellene ezutan (Magyarorszagon), akkor bevallani sem kell, ugye?
Köszönom!

tmsnmeth80 # 2023.01.19. 19:23

Kedves Szakértők!

A szomszédomban lakott egy idős nyugdíjas házaspár. A néni meghalt 2022. februárjában, a bácsi pedig 2023. januárjában. A bácsi még kért kölcsön tőlem pénzt 2021.-ben melyről kölcsönszerződést készítettünk 2 tanuval aláírva. A kölcsönszerződésen a kölcsönfelvevő a bácsi, a néni nem. Ha jól tudom a házastárs is felelős a tartozásért jogszabály szerint. Van nekik egy örökbefogadott lányuk, aki tele van tartozással, Bírósági Végrehajtó tiltja a fizetését már amikor van neki. Szándékosan feketén dolgozik már amikor dolgozik, hogy ne tudjanak tiltani a béréből. A néni hagyatéki tárgyalása februárban lesz. Itt már jelezzem a Közjegyzőnek, hogy tartozik nekem a néninek a férje? Mi lenne a jó megoldás? A néni és a bácsi 50 – 50 %-ban tulajdonosai egy háznak. Szerintem ha az örökbefogadott lányuk örököl azonnal ráugranak a Végrehajtók. A bácsinak van kb 500 000 forint OTP tartozása is. A lányának nem tudom mennyi tartozása van.

drbjozsef # 2023.01.19. 19:30

petrik123,

Szerintem nem kell bevallani sem, de nem vagyok biztos benne.
Én a helyedben megkérdezném a NAV-ot, konkrétan megfelel-e egy ilyen irat, van-e egyáltalán teendőd.
Szerintem az az irat is jó, ha azt a kanadai közjegyző (vagy az annak megfelelő ottani hatóság, amelyik a hagyatéki ügyet intézi) állítja ki.

drbjozsef # 2023.01.19. 19:44

tmsnmeth80,

Én mindenképpen kérném, azzal nem vesztesz semmit.
A Ptk. Negyedi könyv. VI. cím alapján (Házassági vagyonjog) kérném, hogy az elhunyt feleség örökrészének terhére az adott szerződésből eredő tartozás házastársra eső 1/2 részében hagyatéki hitelezői igényként vegye be a tartozások közé.
Konkrétan a 4:46.§(1) törvényi vélelme és a 4:49.§(1) és (2) alapján.

Ha az elhunyt örököse az igényedet nem ismeri el, akkor valószínűleg fel fog szólítani a közjegyző, hogy indíts pert 15 napon belül, és ennek tényét igazold neki 8 napon belül, ez esetben a hagyatékot legfeljebb ideiglenes jelleggel adja át (ami elidegenítési tilalmat is jelent az örökösnek), és a per kimenetelétől függően véglegesíti majd. Ha ezt elmulasztod, akkor a hagyatékot véglegesen adja át, ez esetben is indíthatsz pert, csak akkor már nem védi semmi a hagyatéki vagyont.

drbjozsef # 2023.01.19. 19:46

... és ne "itt jelezzed" a közjegyzőnek, hiszen elvileg te nem is leszel idézve a hagyatéki tárgyalásra (ha lesz egyáltalán), hanem már most, tértis levélben vagy személyesen nyújtsd be az igényedet.

tmsnmeth80 # 2023.01.19. 20:02

Ha az elhunyt örököse az igényemet elismeri, akkor valószínűleg nem fog fizetni nekem, csak megfogja ígérni a Közjegyzőnél. Sajnos túl jól ismerem, ő ilyen. Most ugye megfogja örökölni a ház felét majd később a másik a felét.

Ha nem fizet nekem, akkor ezzel a jogerős Közjegyzői hagyatékátadó végzéssel mehetek Bírósági Végrehajtóhoz?

drbjozsef # 2023.01.19. 20:12

A hagyatéki végzésben ha az örökös nem vitatja a tartozást, akkor az szerintem igen, (ebben a tekintetben legalábbis) közvetlenül végrehajtható okiratnak számít. Ez ilyenkor lényegében "egyezségnek" felel meg a felek között.

És beállhatsz a sorba a többi követelő közé...

tmsnmeth80 # 2023.01.19. 20:23

Sajnos én azt látom, hogy kénytelen vagyok beállni a sorba a többiek közé. A Közjegyzőnek csatolom a kölcsönszerződést. Megkérdezem, hogy eredeti vagy másolat szükséges. Ilyen esetben számomra ingyenes a Közjegyzői eljárás? Az ingatlant 14,2 millió forintra értékelték fel a hagyatéki leltárban. Mekkora összegű tartozásnak kell lennie, hogy árverésre küldjék?

Majordomus # 2023.01.19. 20:30

Ha a tulaj az ingatlanban lakik akkor 500 ezer ft felett (legalábbis közös költség pernél igy van).

Attól függ melyik hitelező kéri az árverezést.

tmsnmeth80 # 2023.01.19. 22:09

Ilyen esetben egy végrehajtást kérőnek kell, hogy tartozzon az adós minimum 500 000 forinttal, vagy az is jó, hogy ha több végrehajtás kérőnek tartozik összesen minimum 500 000 forinttal?

drbjozsef # 2023.01.20. 05:36

A Közjegyzőnek csatolom a kölcsönszerződést. Megkérdezem, hogy eredeti vagy másolat szükséges. Ilyen esetben számomra ingyenes a Közjegyzői eljárás?
Csatolhatod a másolatot, eredetit legfeljebb bemutatni kell. Számodra ingyenes.

Az ingatlant 14,2 millió forintra értékelték fel a hagyatéki leltárban. Mekkora összegű tartozásnak kell lennie, hogy árverésre küldjék?
Ilyen esetben egy végrehajtást kérőnek kell, hogy tartozzon az adós minimum 500 000 forinttal, vagy az is jó, hogy ha több végrehajtás kérőnek tartozik összesen minimum 500 000 forinttal?

Nincs ilyen összegszerű szabály. Ha a tartozás(ok) a végrehajtási eljárással belátható időn belül megtérülhet, mert működik az inkasszó, és folyamatos a térülés a letiltásból, akkor nem árvereznek vagyontárgyat. Ha igaz, hogy nincs elérhető számlája, és feketén dolgozik az adós, vagyis csekély a megtérülés, akkor bármikor kérheti a jogosult, hogy árverezzen a végrehajtó, akár az ingatlant is. Ez alacsony összegű tartozás esetén is működik, hiszen ha nincs mi mást behajtani, az árverés kitűzése már önmagában egy kényszerítő eszköz lehet, ilyenkor szoktak magukhoz kapni az adósok, és gyorsan rendezni az ilyen tartozást.

oligaliga # 2023.01.20. 09:11

Nincs ilyen összegszerű szabály. Ha a tartozás(ok) a végrehajtási eljárással belátható időn belül megtérülhet, mert működik az inkasszó, és folyamatos a térülés a letiltásból, akkor nem árvereznek vagyontárgyat.

Sajnos tavaly december óta van: Vht. 139.§ (9) alapján még becsérték sem állapítható meg. A 304/K.§ (10) bekezdés szerint az összes tartozás összesített tőkekövetelésének kell meghaladnia az 500 ezer forintot ahhoz, hogy becsérék megállapítására, árverés kitűzésére sor kerüljön.

petrik123 # 2023.01.20. 09:19

drbjozse, nagyon köszönom az utmutatast, megerkeklödöm a NAV-nal is a teendöket.

drbjozsef # 2023.01.20. 09:47

oligaliga,

Igazad van, köszönöm a javítást.

tmsnmeth80 # 2023.01.21. 15:16

Kedves Szakértők!

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget.

tmsnmeth80 # 2023.01.22. 01:40

Kedves Szakértők!

Eszembe jutott egy kérdés. A kölcsönszerződésben én vagyok a kölcsönnyújtó és a bácsi a kölcsönfelvevő. A tartozást, hogy lehetne úgy behajtani, hogy a nevem és a címem titkos maradjon az örökös előtt, a hagyatéki tárgyaláson és a Végrehajtónál is? Eladhatom a tartozást, vagy milyen más megoldás létezne arra, hogy az örökös ne tudja meg a nevemet és a címemet? A bácsi (adós) jó ember volt, viszont az örökbefogadott lánya (örökös) egy büntetett előéletű drogos prostituált és nem szeretném, hogy zaklasson engem és a családomat.

drbjozsef # 2023.01.22. 11:18

tmsnmeth80,

Nem nagyon.
Mint magánszemély, eladhatod (és vehetsz is) követelést, ha azt nem üzletszerűen végzed.
Ugyanakkor ha az általad eladott követelést Gipsz Jakab fogja követelni az adósodtól, akkor szerinted mi alapján fogják megállapítani, hogy Gipsz Jakab követelése jogos-e? Igen, bizonyára már te is rájöttél : az engedményezési szerződés (amiben benne vannak az adataid) és persze az eredeti kölcsönszerződés (amiben szintén benne vannak az adataid) alapján. Máshogy nem megy az, és hát ha igényed van, nincs nagyon jogalap arra, hogy ezt titkosan kelljen kezelni.

Harley Quinn # 2023.08.30. 07:58

Tisztelt Jogászok!

A hagyatéki eljárás díját le lehet vonatni a hagyatékból? Mi történik ha valaki nem fizet időre? Automatikus lemondást jelent?
Illetve mi van akkor ha a hagyatéki eljárás többe kerül, és befizetés után derül ki, mint amennyi maga a hagyaték?

drbjozsef # 2023.08.30. 08:06

Harley Quinn,

A hagyatéki eljárás díját le lehet vonatni a hagyatékból?
Ennek nincs értelme. Egyiket kapod, másikat adod, nincs kapcsolat közöttük. Fizetheted abból is ("levonod te"), de a saját zsebedből is. A közjegyzőnek aztán tökmindegy.

Mi történik ha valaki nem fizet időre? Automatikus lemondást jelent?
Dehogy, sőt. Fizetési meghagyással, végrehajtással behajtja a közjegyző. Tekintve, hogy EGYETEMLEGES a közjegyzői díjtartozás, több örökös esetén és bármelyiktől behajthatja az egészet, aztán egymás között játsszák le ahogy akarják az örököstársak.

Illetve mi van akkor ha a hagyatéki eljárás többe kerül, és befizetés után derül ki, mint amennyi maga a hagyaték?
Semmi. Így jártál. Azért az befizetés előtt kiderül, de már a végzés után esetleg, de akkor is általában már késő visszakozni - bár bizonyos feltételek esetén egy fellebbezés és öröklés visszautasítása működhet esetleg.

drbjozsef # 2023.08.30. 08:09

A hagyatéki eljárás díját le lehet vonatni a hagyatékból?
Ha esetleg úgy érted, hogy majd a közjegyző molyol ezzel, akkor azért nincs kapcsolat, mert a közjegyző csak papíron adja át a hagyatékot, egy végzéssel, ő abból nem vonhat le semmit. Te mész el a bankba a pénzért - ha van.

Harley Quinn # 2023.09.13. 14:16

Köszi, és a hagyatéki eljárás díjának megfizetése után, azonnal lehet a végzéssel menni a bankba levenni a pénzt?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.09.13. 16:27

Nincs ilyen összefüggés.