Hagyaték


drbjozsef # 2022.01.23. 14:48

epervt,

Lásd : Hetv. 32.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Vagy a helyi jegyzőtől (hagyatéki ügyintézőtől), vagy a közjegyzőtől lehet kérni ideiglenes intézkedést, akár értékesítést.

Merti741 # 2022.01.26. 18:12

Tisztelt Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni!
Testvérem együtt lakott Édesanyámmal több évtizede. Volt egy vidéki ingaltan melyet kettőnkre szeretett volna hagyományozni mint ági vagyont. Testvérem és Felesége 2020. augusztusában közjegyzőnél ajándékozási szerződést irattak vele alá, ami testvérem 2021. februárban bekövetkezett halálakor jutott tudomásomra. Sajnos 2021. márciusban Édesanyám is elhúnyt. Mint Magyarországon élő egyetlen rököse, fia nekem volt kötelességem a temetést, valamint a hagyatéki eljárást intézni az illetékes hatóságnál. Én ezt meg is tettem és féltestvéremet aki Floridában él egyidejüleg értesítettem.
l.) 2021. május 24-én megtörtént a hagyatéki leltár, melyben szerepelt a vidéki ingatlan és az utolsó havi fel nem vett nyugdij.
2.) Az iratok át lettek adva a közjegyző részére az értékbizonyítvánnyal további ügyintézésre. Tavaly év végén lett volna egy tárgyalás, ami elmaradt, mert a közjegyző bekérte az özvegytől az ajándékozási szerződést, amit az óta sem láttam, tartalmát nem ismerem.
3.) A mai napra (01.hó 26) lett kitüzve a hagyatéki tárgyalás, melyre kaptam egy telefont a közjegyzőtől, hogy a sógornőm családjában betegség lett, nem tudnak megjelenni, ezért elhalasztják azt. Elhúnyt testvéremnek egy nagykorú fia és egy kiskorú lánya van. Én egy kiskorú gyereket nevelek.
Nagynéném hagyatéki teherre igényt nyújtott be, mivel Ő adta a pénzt a temetésre. Felhívta ma a Közjegyzőt és azt a felviléágosítást kapta, hogy nem is lesz hagyatéki tárgyalás, mert nincs hagyaték. Lekértük a tulajdoni lapot, miszerint Sógornőm 2021. december 26-án a telket 3x 1/3-ad tulajdonjoggal bejegyeztette a Füldhivatalban. Akkor ezért nincs hagyaték?

Lehet hogy kicsit hosszú voltam, amiért elnézést kérek, de nem akartam lényesges dolgot kihagyni.

Tisztelettel kérdezem, teljesen reménytelen a helyzetem, hogy a köteles részhez hozzájussak?
Minden választ nagyon szépen megköszönök!

Sombokor # 2022.01.27. 05:15

@Merti741

Hívd fel a közjegyzőt, és mond meg neki, hogy köteles rész igényed van az elajándékozott ingatlan után. Az, hogy mennyi, attól függ, hogy a mellesleg megemlített féltestvéred anyai vagy apai testvér e.

drbjozsef # 2022.01.27. 06:25

Sombokor,
Ha nincs hagyaték, és nem lesz végzés, akkor feleslegesen írogat a közjegyzőnek.

Merti741,
Ha bejegyezték a tulajdonszerzést a földhivatalban, akkor eléggé valószínű, hogy ott nincs keresnivalód, az okirat megfelelő volt, édesanyád halála miatt pedig azt se lehet már kapargatni, hogy mi lehetett az igaza akarata anno.
Jól értelek a 3 x 1/3-ból, hogy a sógornőd és a két gyereke lett bejegyezve? Ebből feltételezem, hogy az ajándékozás bejegyzése már régen megtörtént, és a testvéred után előbb lezajlott a hagyatéki tárgyalás, az alapján lettek bejegyezve ők, mint örökösök.

Ha - jobb híján - neked megfelel a köteles rész is, akkor az viszont jár az ajándékozás után is. A testvéredtől kellene kérni, de mivel ő elhunyt, ezért a jogutódjai, vagyis az örököseitől követelheted.

Én a helyedben megszerezném azt az ajándékozási szerződést, elsősorban, hogy a beleírt értéket megnézzem. Ezt elkérheted a közjegyzőtől, de ha kell, kikérheted a földhivataltól is (mint öröklésben érdekelt, jogosult vagy rá, lehet, ezt igazolni kell, édesanyád halotti anyakönyvi kivonatával). Aztán összevetném ezt az értéket az ingatlan tavalyi értékével, mondjuk hasonló ingatlanok hirdetései, esetleg ingatlanszakember segítségével. Ha feltűnő a különbség, akkor az utóbbi alapján írnék egy tértis levelet a sógornőnek, hogy a Ptk. XII.cím alapján jogosult vagy az ajándékozott ingatlan után köteles részre, az ingatlan akkori értéke szerinted X forint volt, ezért kéred a három örököst, hogy közösen összesen fizessék meg az X/6 értéket részedre (felét örökölted volna, annak harmada jár köteles részként), mondjuk 30 napon belül.

Ha nem fizetnek, úgyis neked kell pert indítanod.

drbjozsef # 2022.01.27. 06:27

kiegészítés : ha nincs hagyaték, ezért nem lesz hagyatékátadó végzés, akkor kérd meg a közjegyzőt, hogy állítson ki a részedre egy öröklési bizonyítványt. Ezzel tudod majd igazolni bárhol, ahol szükség lenne rá, hogy örököse vagy az elhunytnak.

sowy01 # 2022.01.27. 12:49

Kedves Fórumosok,
Tanácsot szeretnék kérni egy örökösödési ügyben.
Édesapám és én gyakorlatilag sosem éltünk együtt, bár időnként felfrissitettük a kapcsolatunk, találkoztunk, jo viszonyt ápoltunk felnőtt koromban. Később kiderültek stiklik az életében, amit édesanyám és ellenem elkövetett. Nem rendesen fizetett gyermektartásdíj, válás utáni vagyon megosztásnál 2700 forint ki nem fizetése miatt a nevén maradt a lakás tulajdonjogának a fele,ez akkor 180 000 ft volt.
Amikor ez kiderült mi elbírtoklási pert inditottunk ellene, ekkor felszólított,hogy mondjak le minden örökösödési jogomról,akkor Ő ajándékozási szerződéssel nekem adja az említett lakás felét. Közben új családja lett, féltestvérrel és ingatlannal,stb.
Ekkor én ezt kikértem magamnak és jeleztem,hogy ha elmegy akkor majd eldöntöm mit kezdek a tőle származó örökséggel, lemondok a testvérem javára,stb. Ekkor megfenyegetett, hogynem lesz örokségem Azóta nem igazán jó a kapcsolatunk. Néha keresett, hülyeséget kért, próbáltam megadni, de végén mindig ellenem fordult.
Az örökséggel kapcsolatos fenyegetéseit beváltotta. Az ingatlanjait átíratta az unokákra és a testvéremre.
Van-mód,hogy mégis örököljek az apám után?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdv sowy01

drbjozsef # 2022.01.27. 17:06

sowy01,

Nincs. Örökölni nincs.
Életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar, arra hagyja, vagy annak ajándékozza, akinek akarja.

Viszont a köteles részből csak nagyon különleges esetben tud kizárni (életére törsz, ilyenek). Tehát amit végrendelettel másra hogy, vagy a halálát megelőző 10 évben bárkinek ingyenesen juttat, abból jár neked köteles rész, annak az 1/3 része, mint amit az előbbiek nélkül örököltél volna.

Sombokor # 2022.01.27. 17:28

@drbjozsef

Úgy gondoltam a köteles rész mindenképp egyfajta hagyatéki igény, és a hagyatékot intéző közjegyző foglalkozik vele akkor is, ha nincs hagyaték, mert mindent elajándékozott a néhai. Ezek szerint nem. OK.

(Bár ha nincs hagyaték átadás, akkor nem is állapítanak meg értéket a házra gondolom. Így majd azon is jól el lehet vitatkozni, hogy mennyi a köteles rész alapja. És akkor még ott van a néhai édesanya testvére a költséggel. Gyönyörű.)

Merti741 # 2022.01.29. 12:48

Tisztelt Szakértők!

Nagyon szépen megköszönöm, hogy válaszoltak kötelesrész témában feltett kérdésemre!

Szeretném kiegészíteni, hogy még nem történt meg a hagyatéki végzés részemre.

Két szálon futott a hagyatéki ügyintézés.
Először én jelentettem az illetékes hivatalnál, hogy Édesanyám elhunyt. A neve kezdő betüje szerint illetékes hivatal inditotta az eljárást. Testvétem nevének kezdőbetűje szerint egy másik közjegyző intézte az özvegy hagyatéki ügyét. Nem tudom, ezt a hagyatéki ügyet nem egy eljárásban kellett folna intézni? Én mindkét közjegyzőnek benyujtottam minden ügyiratot és bejelentettem a kötelesrészre az igényemet. Az én közgyezőmnél még érdemi tárgyalás sem volt, Sógornőm közjegyzője meg is hozta a végzést a tulajdonjog bejegyzéshez.

Köszönöm szépen.

Marcsi # 2022.02.20. 19:47

Tisztelt Fórumozók! Próbálok rövid lenni. A nővérem eltartási szerződést kötött az édesanyámmal, így az anyai rész még életében az ő tulajdona lett. Az apai részt, édesapánk halálát követően fele-fele arányban már megörököltük. Az édesanyánk halálát követően a nővérem nem kérte hagyatéki tárgyalás megtartását. Ebben az esetben hagyatéki végzést nekem kellett volna-e kapnom, mint törvényes örökösnek, még akkor is, ha az édesanyám nem hagyott rám semmit?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.20. 22:30

NIncs hagyaték - nincs hagyatékátadó végzés.

drbjozsef # 2022.02.21. 05:10

Marcsi,

Ilyenkor nincs végzés sem, ha szükséged van rá, hogy bárhol igazolni tudd azt, hogy anyukád örököse vagy (lennél), akkor öröklési bizonyítványt kérhetsz a közjegyzőtől. Előfordul, amikor kell.

Marcsi # 2022.02.21. 19:45

Köszönöm szépen a válaszokat!

nagykrisztina # 2022.02.22. 00:38

Tisztelt Szakértők!

Elnézést kérek, ha már volt hasonló kérdés, de bátorkodom feltenni:
Nagymamám elhunyt januárban ( édesanyám 15 éve, nagyapám 20.) , édesanyám húga ápolta a mamát és 3 éve ő él a lakásban, részben felújította,stb.
Az elhalálozással 50-50% lett a tulajdonjog. Nagynéném nyugdíjas korú, ergó hitelt nem fog tudni felvenni, kifizetni nem fog tudni, ha eladjuk a lakást, a feléből nem fog tudni másikat venni magának. Van bármilyen lehetőségem arra, hogy a lakásból vmilyen formában pénzt kapjak? Kérjek albérlet díjat? Nem vagyok jártas a témában, kínos a helyzet, köszönöm, ha válaszolnak. Üdvözlettel.

drbjozsef # 2022.02.22. 05:38

nagykrisztina,

Pusztán jogi szempontból : ez egy egyszerű közös tulajdon, a tulajdonostársak mindegyike jogosult az egész ingatlan használatára és birtoklására – azonban ezt a jogát nem gyakorolhatja a másik tulajdonostárs jogainak sérelmére.

Vagyis, ha jelzed a nagynénédnek, hogy beköltöznél te is az ingatlanba - vagy esetleg bérbe szeretnéd adni valakinek -, és ezt ő elutasítja mint pillanatnyi birtokos, akkor a te részed használatáért többlethasználati díjat követelhetsz tőle. Enélkül nem!

Ezen kívül ha máshogy nem megy közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthatsz. Ha nem tudja/akarja megváltani a másik részét egyikőtök sem, akkor elárverezik, és a pénzt elosztjátok.

Tekintve, hogy ő ápolta a nagymamádat, és hogy pénzt költött az ingatlanra, a legjobb az lenne, ha leülnétek, és megbeszélnétek.
Nagyon úgy néz ki, hogy hamar nem látsz belőle sok pénzt, csak ha jogi útra tereled...

Megjegyzem, egy csomó költséget neked is fizetned kell, attól függetlenül, hogy nem te vagy a birtokos-használó.

Majordomus # 2022.02.22. 07:45

Bizony,például a felújitási költségek fele.

Mekkora a lakás? M2,helyiségek stb.

nagykrisztina # 2022.02.22. 19:44

drbjozsef, Majordomus

Köszönöm a válaszokat. A lakás 61nm. Panel lakásról van szó, egyéb helyiségek nincsenek. A felújítási költségek felét persze állom, ezt eddig is fizettem volna, ha megkér, de nem is igazán voltunk beszélőviszonyban...
Tehát, ha írásban nyilatkozom, hogy albérlőt szeretnék oda vinni és ő ezt elutasítja, akkor kérhetek többlethasználati díjat, egyébként nem.
Vagy, ha én megveszem az ő részét és akkor fizetne albérleti díjat.
Köszönöm, hamarosan úgyis beszélnem kell vele.

Majordomus # 2022.02.22. 19:57

albérlőt felejtsd el.
A Ptk szerint minden tulajdonos jogosult az ingatlant használni. Jelentsd be hogy odaköltözöl az egyik szobába. Ennyi.
Kérdés: nagynénédnek nyugdijasként nincs saját lakása? Eddig mit csinált?

Kitenni nem tudod,mert tulajdonos,csak a többlethasználat jön szóba,az sem falrengető összeg.
Javasolj neki egy összeget amiért eladod neki a lakás felét, ezt részletekben is kifizetheti neked. Hogy honnan szerez pénzt az legyen az ő dolga. Miért nincs saját lakása?

osztap # 2022.02.22. 20:36

nagykrisztina,

Vagy, ha én megveszem az ő részét és akkor fizetne albérleti díjat.
Esetleg köttök egy életjáradéki szerződést. A Tied lesz a lakás aláíráskor, de ő a holta napjáig nyugodtan benne lakhat (pl. haszonélvezetet alapítotok az egész lakásra), és minden hónapban fizetsz neki egy néhány tízezer forint nagyságrendű összeget. Nincs egyszeri nagy kiadás, és az aláírástól Neked ketyeg az ő részén is az ingatlanár-emelkedés, ami azért 5-10+ éves távlatban már látható mértékű.

nagykrisztina # 2022.02.22. 21:07
"Javasolj neki egy összeget amiért eladod neki a lakás felét, ezt részletekben is kifizetheti neked. Hogy honnan szerez pénzt az legyen az ő dolga. Miért nincs saját lakása?" --
  • > Nincs saját, annó a lakás kezdő részével lelépett az ügyvéd, sok más embert is becsapva... Azóta, meg, hogy miért nem jött össze egy saját lakás neki, az már nem az én dolgom. Nyilván nem véletlenül költözött a mama mellé néhány éve, úgyhogy tudtam, hogy eljön az ideje ennek a beszélgetésnek.
Az életjáradék szerződés ötletét átgondolom, köszönöm. Igaz, hogy akkor a gyerekei nem kapnak maaaajd semmit, de próbáljak meg most az eszemmel és nem a szívemmel gondolkodni, ugye....

Köszönöm mindenkinek.

Majordomus # 2022.02.23. 10:02

A gyerekei nem kapnak majd semmit?

A kora alapján a gyerekei is felnőttek már.
Most miért nem segitenek neki kifizetni téged?

Akkor ne csodálkozzanak rajta ha nem jut semmi.
Osztap javaslata okos.

Ez is egy jó megoldás.
Bár ha megéri a 90 évet akkor a gyerekeid látnak pénzt belőle.

lion71 # 2022.02.28. 08:02

Sziasztok ,érdeklődnék hogy öröklésnél az öröklő fél tovább ajándékozhatja e az örökölt 25% -át az ingatlannak (75%) a nevén van már ! illetve hogy kinek teheti illeték mentesen ......saját gyermek és annak házastársa pl egyenes ági rokonságnak számít ????

drbjozsef # 2022.02.28. 08:27

lion71,

Mindenki azt csinál a saját tulajdonával, amit akar.
Ha megörökölsz valamit, akkor azzal tetszésed szerint rendelkezhetsz (ha más teher, igény nincsen).

A mostani szabályok szerin illetékmentesen ajándékozhatsz a házastársadnak, a testvérednek, és az egyeneságbeli rokonaidnak (gyerek, unoka, dédunoka, ükunoka, satöbbi, illetve szülő, nagyszülő, dédszülő, ükszülő, satübbi)

lion71 # 2022.02.28. 14:15

drbjozsef ,pontosítva a kérdésemet akkor az após ,vő nem egyenes ági ............

Majordomus # 2022.02.28. 20:03

Nem.
"ferdeági"