Hagyaték


drbjozsef # 2022.01.10. 10:25

csosza,

A műszakiztatáshoz nem kell a tulajdonos személyesen, én odaadnám egy autószerelőnek, nézze át, készítse fel, és vigye el levizsgáztatni, intezze el azt is ő.

A 13. nyugdíj és a nyugdíjprémium a rendelete szerint jár, nem ismerem pontosan, de valahol volt hasonló kérdés, és valamelyikre benne volt, hogy annak jár, aki adott hónapban (talán tavaly október) joogsult volt a nyugdíjra. Vagy hasonló, nem emlékszem pontosan.
Mármint, ha az elhunyt nyugdíjára kérdezel.

wers # 2022.01.10. 10:36

én odaadnám egy autószerelőnek, nézze át, készítse fel, és vigye el levizsgáztatni, intezze el azt is ő.

Az enyém most volt műszakin, így csináltam, de kellett a meghatalmazásom. Én élek, így ez kivitelezhető volt.

Ki ad meghatalmazást ameddig a hagyatéki le nem zárul és meg kerül az örökös nevére?

gylab # 2022.01.10. 12:22

Részvétem. Műszaki most még nem kell, ha nem akarsz külföldre menni vele, vészhelyzetileg. Ha kell a műszaki, az igen problémás lesz, mert még ha minden papír, minden adat teljesen jó, és nem telt be a forgalmi, akkor is kell az üzembentartó meghatalmazása. Ha viszont bármi gond van (Pl. megint átnevezik a Samarát Ladára, beletesznek egy pontot), vagy betelt, akkor mindenképpen okmányiroda lesz, ott csak az üzembentartó, vagy meghatalmazottja járhat el, ráadásul az ő nyomtatványukon.

drbjozsef # 2022.01.10. 12:38

wers,

Én is így csinálom, és elintézi a szerelő... :o)
(bár lehet egyszer régen aláfirkantottam valamit)
Ja, lehet, nem szabályos, de ha fontos használni az autót, akkor megtenném simán, mert a műszaki vizsgaállomás nem fogja vizsga előtt grafológushoz küldeni a meghatalmazást...

drbjozsef # 2022.01.10. 12:41

Bár lehet, hogy nem fog menni, ha nem érvényes a szigszám... :(
https://totalcar.hu/…yalas_elott/

krisztmann # 2022.01.10. 13:59

Üdvözlök mindenkit.
A gondom a következő: meghalt Édesapám.
Őt testvérem ápolta, (édesanyámat én), és testvérem azt állítja, hogy édesapám jegyzőnél végrendelkezett, hogy a temetést testvérem intézze. És még mást is... így álll testvérem levelében. Kértem őt, hogy adja meg a jegyző elérhetőségét, hogy ezt az állítását ellenőrízni tudjam. Nme adja meg, majd... stb. Kérdésem: Mit tehetek, hogy megkapjam a közjegyző nevét? Mert gondolom: jogom van látni Édesapám végrendelkezését. - Köszönöm előre is a segítséget. Krisztmann

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.10. 14:57

Fogod látni. Ha van.

Csuklósbusz # 2022.01.15. 09:31

Közjegyzői hagyatékátadáson sokan lemondanak kis földterületekről, vagy esetleg tartozásos ingatlanokról, visszautasítják az örökséget mert sok az adósság.
A kérdésem: hivatalosan hogyan lehetne megoldani hogy ne az állam hanem mondjuk rám hagyják ezeket?

Mert pl egy földtörvényes ügyvédi szerződés 40 ezertől indul, de legyen akár adásvétel akármi, de sokszor nem ér annyit maga a terület pláne ha terhelve van mint az ügyvédi költség.

Árverésen legalább nincs ügyvédi költség, pláne mikor 10 ezer Ft-os ingatlanokra licitálok, de öröklésnél sem.

drbjozsef # 2022.01.15. 12:05

A kérdésem: hivatalosan hogyan lehetne megoldani hogy ne az állam hanem mondjuk rám hagyják ezeket?

Hivatalosan sokféle képpen (végrendelet, öröklési szerződés, halál eseti ajándékozás, stb), de ezek mind pont ugyanannyiba kerülnek, vagy még többe. Ha az a kérdés, hogy OLCSÓBBAN hogyan, akkor sehogy.

ciriket # 2022.01.17. 16:33

Abban szeretnék segítséget kérni,hogy adott egy ingatlan amit 9 ember örököl .A hagyaték után az egyik örökös fia megszeretne vásárolni.Mi a menete?Csak annyit akar érte fizetni ami a hagyatéki leltárra lett kb beírva.Kérhetünk e többet ,vagy mindenki külön -külön a részéért?Illetve ha valaki nem akarja eladni a részét akkor ,már nem is tudja megvenni?Addig is kit illet a ház kulcs és hogy működik elvihet e bárki bármit a többiek tudta nélkül.köszönettel!

Szomorú örökös # 2022.01.17. 17:40

ciriket

Csak annyit akar érte fizetni ami a hagyatéki leltárra lett kb beírva.Kérhetünk e többet ,vagy mindenki külön -külön a részéért?

A hagyatéki leltár nem szakértő által van többnyire felértékelve, nálam anno pl. bemondás alapján működött.
Hogy ki mennyit kér érte, és mennyit kap, az már más kérdés. Lényeg, hogy ha drágábban adod el az ingatlanrészed, mint a szerzéskori érték, akkor jó esetben adózni kell utána. Így már lehet nem is éri meg annyira többért eladni, ugye?

ha valaki nem akarja eladni a részét akkor ,már nem is tudja megvenni?

Dehogynem, csak az a rész special nem az övé lesz, nem ő rendelkezik felette.

drbjozsef # 2022.01.17. 20:07

ciriket,

Minden tulajdonos annyiért adja el a részét amennyiért akarja. Ehhez a többi tulajdonostárs beelegyezése nem kell, de elővételi joguk van az eladó részre. Akár te is megveheted valakinek a részét, ha pl. gyanúsan olcsón akarná eladni valakinek (akár ennek a bizonyos tulajdonostársnak).

Aki nem adja el, az nem adja el. Nem kötelező. Ha a gyerek nagyon akarja, akkor indíthat pert bíróságon a közös tulajdon megszüntetése iránt, és akkor majd szakértő által meghatározott árat kell fizetnie mindenkinek.

Mivel az osztatlan közös tulajdont minden tulajdonostárs egyformán jogosult használni, ha az a többiek érdekét nem sérti, ezért ez sok vita forrása lehet. Jobb eladni azt, de ne kótyavetyéld el.

exchange # 2022.01.20. 10:40

Üdv!
Rokonom örökölt egy házat amit ajándékozás címen én kaptam meg, most a földhivatal kiküldte a tulajdoni lapot és egy 6600 ft-s csekket, igazgatási szolgáltatásai díjat. Annó föld után ilyen díj nem volt. Ez most valami új? Vagy csak ingatlan esetén van ilyen földterületnél nincs.

exchange # 2022.01.20. 10:44

ja igen lemaradt, rokonnak haszonélvezti joga van.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.20. 11:18

Excahange, sose dolgozott a földhivatal ingyen, és az összeg is elég régóta ennyi.

Szomorú örökös # 2022.01.20. 18:05

exchange

Ez most valami új? Vagy csak ingatlan esetén van ilyen földterületnél nincs.

Nem új, ez a földhivatali tulajdonjog bejegyzés díja. Minden egyes földhivatali eljárásnak ennyi a költsége.
Próbáld meg lenyelni, és örülj, hogy az ingatlan átruházásnak nem volt más díja, mert családon belül volt.

exchange # 2022.01.20. 18:28

Köszi, nyilván nem vágott földhöz, csak meglepődtem, úgy emlékeztem hogy pár éve nem volt ilyen azért kérdeztem, hogy új-e igaz az osztatlan közös tulajdonú föld volt. De lehet hogy csak nem emlékeztem rá.

Szomorú örökös # 2022.01.20. 19:08

exchange

úgy emlékeztem hogy pár éve nem volt ilyen

Nagyon rosszul! Ez a díj már baromi régóta van.
Nekem már 2011-ben is kellett fizetnem az anyukámtól örökölt ingatlan után.

Irodakukac20 # 2022.01.22. 16:32

Mi történik, ha a hagyatéki tárgyaláson az örökösök nem tudnak egyből megegyezni? Pl. egyezséget kötni, ha az a cél, hogy ne legyen osztott a tulajdon (ingatlanok), hanem érték szerint mindenki 1/1 tulaj legyen majd valamely esetében. Lehet kérni, hogy az első tárgyalást követően legyen még egy tárgyalás vagy mindenképp úgy kell oda érkezni, hogy már megegyeztek?

BEM # 2022.01.22. 17:25

Irodakukac20
Nektek is a legjobb az, ha már úgy mentek a hagyatéki tárgyalásra, hogy megegyezetek és nincs vita köztetek, mert akkor a közjegyző rögtön át tudja adni az örökhagyó hagyatéki vagyonát az előterjesztett egyezségetek alapján, ha az a jogszabályoknak megfelel.

Ha a hagyatéki tárgyalásig nem tudtok megegyezni, de van remény rá, akkor kérhetitek a tárgyalás halasztását az egyezség megkötése érdekében.

Irodakukac20 # 2022.01.22. 17:30

Ezt ott, a tárgyaláson is kérhetjük? Sajnos előtte nem biztos, hogy tudunk egyeztetni, egyezkedni...

BEM # 2022.01.22. 19:41

Igen.

drbjozsef # 2022.01.22. 21:14

Irodakukac20,

Ha előtte több hónap idő nem elő, akkor utána még egy vagy két hónap sem lesz az. Felesleges.

Ha vita van az örökösök és/vagy a hagyatéki hitelezők között, akkor elhalasztja a tárgyalást. Nincs konkrét előírás, csak arra, hogy ha valamely érdekelt értesítése nem történt meg igazolhatóan, akkor el KELL halasztani. Más esetekben a közjegyző dönthet így, kérhetitek is, de nem köteles rá. Hagyatéki vita esetén is gyakran átadja ideiglenes jelleggel a hagyatékot, és per indítására utasítja a vitató felet, aztán majd dönt a bíróság. Ha csak az a vita tárgya a felek között, hogy hogyan osztják meg a hagyatékot úgy, hogy kevesebb közös legyen, az nem a közjegyző dolga. Lezárhatja, és hagyhatja, hogy majd ti utána elintézzétek egymás között (adott esetben jelentős illetékfizetéssel, ha nem házastársak, testvérek, vagy egyenes ági rokonok az örökösök), de ha szépen kéritek, akár el is halaszthatja, de ha meg is teszi, minden bizonnyal vastagon fog fogni a ceruzája a közjegyzői díj megállapításánál. Végülis egy újabb tárgyalással csak még keres rajtatok pénzt. Ha ez jó nektek...

epervt # 2022.01.23. 07:18

Segítséget szeretnék kérni. Az elhunyt nevén kukorica termény van a tárolóben, szolgáltatónál. A hagyatéki tárgyalás akár 6 hónap múlva is lehet. Az örökösök közül az egyik kiskorú. A szolgáltató nem tudja ennyi ideig tárolni. Mit lehet tenni?

Majordomus # 2022.01.23. 13:40

Elhozni.....