Hagyaték


Szil14 # 2020.01.24. 13:58

T. Fórum!
5 évvel ezelőtt lezajlott egy hagyatéki eljárás. Az eljárás alatt egy örökös részéről felmerültek igények a hagyatékkal kapcsolatban.
A közjegyző figyelmeztette a törvényes örökösöket, hogy az ideiglenes hagyatékátadó végzéssel figyelembe nem vett igényeiket perrel érvényesíthetik. Mivel senki nem adott be igazolást a perindításról, a hagyaték átadása teljes hatályúvá vált, majd jogerőre emelkedett.
Most 5 évvel a hagyatéki után jelentkezett az illető, hogy neki igénye lenne a hagyatékkal kapcsolatban. Fenyegetőzik, hogy bírósághoz fordul.
Kérem szíves tanácsukat, hogy mire lehet számítani egy ilyen utólagosan jelentkező igénnyel kapcsolatban?
Előre is köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2020.01.21. 10:58

Levente81,

Én a helyedben vinnék a tárgyalásra egy két tanús okiratot, hogy a nagymamád is lemond az örökségről.
Feltehetőleg nem kell másik tárgyalásra menni, ha nem is fogadná el a közjegyző, majd nyilatkoztatja a nagymamádat, ehhez nem kell tárgyalás feltétlenül.
A hagyatékba a tartozás is be van jelentve? Mert ha a kiskorú gyereked nevében visszautasítasz, ahhoz kell majd a gyámhivatal beleegyezése is, jó, ha látják, hogy a tartozás több, mint a vagyon, így van esély rá hogy jóváhagyják.

De ez már elég sok macera. Ennél tényleg sokkal egyszerűbb, amit az ügyvéd úr írt tegnap : elfogadod az örökséget, és felajánlod az ingatlanrészt a követelés fejében. Ennyire vagy köteles főszabály szerint.

Levente81 # 2020.01.21. 09:35

Ha jól értem miután én visszautasítom az örökséget, akkor következő körben nagymamámnak kell nyilatkozni újabb hagyatéki tárgyaláson arról, hogy elfogadja vagy visszautasítja azt?
A holnapi hagyatéki tárgyalásról csak én kaptam értesítést, nagymamám nem.

Azt hittem, hogy csak gyermekem nevében kell visszautasítsam az öröklést és utána az államé lesz az örökség.

drbjozsef # 2020.01.21. 05:16

kbs,

Teljesen igazad van, én sem így értettem. Hanem úgy, hogy a nagymama is visszautasítja a hagyatékot, ez evidens. Ha a kérdezőnek nem éri meg, mert a tartozás vagy duplája a vagyonnak, és neki nem éri meg elfogadni azt, akkor a nagymamának aztán pláne nem éri meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.20. 15:58

Ha nincs más törvényes örökös
Él az örökhagyó anyja.

A jelzálogjog nem végrehajtási jog.

Az örökhagyó első sorban az örökség tárgyaival, másodsorban az öröksége erejéig felel. Szóval ha a nagymama nem akarja átengedni a hitelezőnek az örökölt 1/4-et, akkor nagyon is érintheti a tartozás minden más vagyontárgyát is.

A kérdező is megteheti, hogy felajánlja a hitelezőnek az örökölt hányadot, hogy abbó elégítse ki magát. Ha ezt megteszi, akkor más vagyontárgyaival ezért a tartozásért ő sem felel.

OFF
Mintha kicsit fáradt lennél mostanában.
ON

Levente81 # 2020.01.20. 14:50

drbjozsef, köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.01.20. 10:47

Levente81,

  1. Nem lemondasz, hanem visszautasítod. Ha nincs más törvényes örökös, akkor az államra száll a hagyaték. Ha nincs részletfizetés, és márciusban kellene egyben visszaadni, de nem történik meg, akkor majd a jogosult elindítja az eljárást, hogy a jelzálogot érvényesítse. Egy pár hétig hónapig biztos el fog tartani míg bejegyzik.
  2. Ha visszautasítottál, akkor semmit. Nem leszel örökös, nem leszel édesanyád jogutódja. A fentit teheti, megkapja az 1/4 részt. Nagymamád részét, ha nem szerepelt a szerződésben, ez nem érinti.
  3. A Ptk. közös tulajdonra vonatkozó rendelkezései szerint. Olvasd el alaposan : 5:73.§ - 5:84.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

4. Felszólít a fizetésre, majd pert és végrehajtást indít. Ha nem fizeted ki, letiltják a fizetésedből, inkasszóhaztják a bankszámládat, lefoglalhatják az inó vagy ingatlan vagyonodat és elárverezik.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.20. 10:32

Az öröklésről lemondani az örökhagyóval még életében megkötött, írásba foglalt szerződésben lehet.

Levente81 # 2020.01.20. 08:08

Sziasztok!
Segítséget kérek az alábbiakkal kapcsolatban. Édesanyám hagyatéki tárgyalására szerdán kerül sor, én mint egyetlen örökös kell nyilatkozzak az örökségről. Édesanyám egyetlen érdemi vagyontárgya egy zalakarosi ingatlan 1/4-e. Kb 600 m2 telek és egy nyaraló, beton alappal és garázzsal, rajta egy 20 m2-es faház.
Édesanyám tavaly márciusban jelzálog alapú személyi kölcsönszerződést írt egy magánszeméllyel, megterhelve az ingatlan 1/4 részét. 2020. március 31-én jár le a kölcsön fizetési határideje. A kölcsön összege 2 Mft, kamatoktól mentesen, a kölcsönt adó személy zálogjoga tavaly tavasz óta be van jegyezve az ingatlan 1/4 részére. Az említett ingatlan 3/4 részben -minden tehertől mentesen- nagymamámé, aki után szintén én leszek az egyetlen örökös.

Az egész ingatlan jelenlegi forgalmi értéke messze elmarad attól, hogy a negyede 2 MFt-ot érjen. Több, mint egy éve van piacon 5,5 MFt irányáron, de még komoly érdeklődő sem volt rá, 2-3 MFt lehet jelen állapotában a reális ára. Aki kölcsönadott édesanyámnak nem volt minden információ birtokában, ami a kölcsön biztosítékának értékét illeti.

Tekintettel a fentiekre és mivel nem áll módomban visszafizetni a kölcsönszerződésben szereplő összeget, felmerült bennem, hogy lemondjak édesanyám örökségéről, de van néhány kérdés, amelyekkel kapcsolatban előtte szeretnék világosan látni.

  1. Ha lemondok az örökségről az ingatlan tulajdonának negyed része a tartozással az államra száll, majd március 31-ét, a kölcsön határidejének leteltét követően kerül a zálogjoggal rendelkező magánszemély nevére?
  2. Milyen jogi lépéseket tehet annak érdekében az új tulajdonos, hogy az általa édesanyámnak adott összeget visszakapja és mennyiben érinti az nagymamám tehermentes 3/4 rész tulajdonát?
  3. Feltételezem, hogy az új tulajdonos megjelenését követően a beleegyezése szükséges minden továbbihoz az ingatlannal kapcsolatban. Hogy kell ezt elképzelni a gyakorlatban? Kötelesek leszünk kulcsot adni a nyaralóhoz? A beleegyezése nélkül végezhetünk-e bármilyen munkálatot?
  4. Amennyiben nem mondok le az örökségről úgy milyen lehetősége lesz a kölcsönadó magánszemélynek behajtani a tartozást?

Előre is köszönöm a segítséget.

Hapciusz # 2020.01.19. 12:49

Köszi, drbjozsef

drbjozsef # 2020.01.19. 11:01

Hapciusz,

Az elhunyt utolsó lakóhelye és elhunytának dátuma kijelöli a közjegyzőt. Ez megnézhető a MOKK.hu oldalon.
Vele kellene felvenni a kapcsolatot. Megkérdezni, miért nem volt hagyatéki tárgyalás. Tőle (nem bármelyik közjegyzőtől) kérhető az öröklési bizonyítvány. (Ezt pont akkor állítják ki, ha nem volt hagyatéki tárgyalás, tehát végzés sem).

Nem tudom, a nyufig ad-e így ki adatokat. Meg lehet próbálni. De őszintén szólva a mai GDPR zivataros időkben nem nagyon hinném. Esetleg egy kedves ügyintézőnek elsírni a problémát, hátha megesik a szíve.

Hapciusz # 2020.01.18. 17:35

Drbjozsef,
A bankszamlarol adhat infót a Nyugdijfolyosito? Mármint annyit, hogy utalassal kapta a nyugdíjat vagy a postás vitte ki?
Akkor el kell menni a testvérnek egy közjegyző höz öröklési papirert?? Azt hogy igazolja, a testvéri viszonyt?
Köszi a segítséget

drbjozsef # 2020.01.18. 17:29

Amúgy egyéb ingatlan is lekérdezhető, de ahhoz tényleg ügyvéd kell, a rendszerben lehet keresni is névre, ha esetleg gyanítható, hogy volt több is. Nem biztos, hogy ügyvéd tud ilyet, de a végrehajtók pl. simán tudnak névre keresni a rendszerben.

drbjozsef # 2020.01.18. 17:28

Tehát elhunyt valaki, akinek egyetlen törvényes örököse a testvére.

Nem volt hagyatéki tárgyalás. Miért nem? Ki intézte a hagyatéki leltárt, ki jelentette be a halálesetet, ki intézte a temetést?

A testvér ha jól értem, még a halálesetről sem tudott, ebből következően a vagyontárgyairól még kevésbé.

Innen elég nehéz az eset. Az ingóságokat elfelejtheti. Aminek esélye van az ingatlan, jármű, bankszámla. (Esetleg olyan ingóság, ami bejegyzett, mint egy könyvritkaság, vagy ilyesmi, de ha a létezéséről sem tud, akkor az is ugrott)

Az utolsó lakását könnyen meg lehet tudni, hogy az övé volt-e : megnézed ügyfélkapuval a földhivatalnál (kell a pontos cím), vagy egy ügyvéd némi pénzért megnézi neked a rendszerben.

Járműnek legalább egy rendszám kellene, azzal kormányhivatalnál lekérdezheti a tulajdonost, de ahhoz is előbb legalább egy öröklési bizonyítványt be kellene szereznie a közjegyzőtől, azzal tudná igazolni a jogosultságát.

Bankszámla esetén, ha nem tud róla semmit, akkor azt nemigen kerestetheti. Bírósággal is legfeljebb akkor, ha legalább a bankot meg tudja mondani, de ahhoz is pert kellene indítani. Mondjuk az ellen, aki az önkormányzatnál intézte a hagyatéki leltárt. Ezt például megpróbálhatná a polgármesteri hivatalnál megtudni.

Mindez egy meghatalmazott unoka által intézve csak nehezebb lesz, de nem lehetetlen.

Hapciusz # 2020.01.18. 17:00

Drbjozsef, a testvér. Viszont nem tudunk hagyatéki eljarasrol

drbjozsef # 2020.01.18. 16:32

Hapciusz,

Gondolom, olyan nagyon nem érdekel az ügy, végül is leszarod a kérdéseket, de én próbálkoznék az ért a kedvedért : ki volt az elhunyt örököse?

Szomorú örökös # 2020.01.18. 14:34

Hapciusz

az elhunyt hamvait meg a Dunába szórták, ami egy aljas húzás volt

Vagy ez volt az elhunyt végakarata. Azt pedig be kell tartani.

Hapciusz # 2020.01.18. 12:29

Drbjozsef,

Az elhunyt testvére, aki 80 feletti és gyermek vagy unoka járna el az ügyben.
Még csak a temetésrol se kaptunk infót, az elhunyt hamvait meg a Dunába szórták, ami egy aljas húzás volt

drbjozsef # 2020.01.18. 11:17

Hapciusz,

A te testvéred, vagy az elhunyt testvére? Az elhunytnak törvényes örököse?

Hapciusz # 2020.01.18. 06:35

Meghalt egy rokon, a testvér hogy juthat hozzá adatokhoz, mint a lakás adásvételi szerződése illetve feltételezett bankszamla? Mivel nem volt hagyatéki tárgyalás, így nem tudhatjuk a tényleges információkat.
Avagy mi kell a meghatalmazáshoz Földhivatali és Nyugdijfolyosito információkhoz?
Köszönöm előre is a segítséget!

NKara # 2020.01.17. 18:12

Mindenkinek köszönöm a segítő hozszólást!

A téma és a kérdés okafogyottá vált!

helyettes_017 # 2020.01.13. 15:21

NKara,

az unokának - mint kieséses örökösnek - mindenképpen nyilatkoznia kell az ajándék elfogadásáról, mert az ajándékozás kétoldalú jogügylet.

Az elfogadó nyilatkozatot meg lehet tenni szóban (személyesen vagy képviselő útján) a hagyatéki tárgyaláson, vagy akár írásban is.

drbjozsef # 2020.01.13. 14:26

Értem, így legalább érthető.

gerbera317 # 2020.01.13. 14:05

Nem is kérdezte senki.
Dehogynem. A kérdésből kimondatlanul is következik. Azt ugyanis a kérdező is tudja (legalábbis remélem), hogy kockás papíron megírt ajándékozási szerződéssel is továbbajándékozhatják az örökösök az autót, miután megörökölték azt. Mivel ő a közjegyző előtti megjelenést erőlteti a kérdésével, ebből következik, hogy az autót közvetlenül juttatná az unokának. És ennek a lehetőségét vitatom én.
Te már továbbgondoltad a dolgot a te verzióddal, de az a helyzet, hogy ezt sem kérdezte senki.

drbjozsef # 2020.01.13. 13:12

gerbera,

Teljes mértékben egyetértek veled, csak nem tudom hogy jön ez ide.

A visszautasítást nem írta sehol senki. Nem is kérdezte senki.

A közjegyző előtt nyilatkozással, egy okiratban, egyszerre megoldható a dolog, igen, megörökli, majd ott izibe melegen ajándékozza, amit a közjegyző a hagyatéki végzésben általában minden további nélkül rögzíti, legfeljebb egy kicsivel több díjra gombolja le az örökösöket. De a külön okiratban ajándékozás is pénzbe kerül, szóval mindegy.