válás Németországban

aurore # 2004.07.27. 10:42

Sziasztok!
A nemetorszagi valasi es tartasi gyakorlatrol erdeklödnek. A következök a kerdeseim:
kettös magyar-nemet allampolgarok hazassagot kötöttek Nemetorszagban polgari, Magyarorszagon egyhazi esküvö kereteben.
Valas eseten Nemetorszagban van egy kötelezö különelö ev. Ezutan, ha nincs vagyon amit fel lehetne osztani, a gyerekelhelyezesröl nincs vita, asszony es gyerektartast fizet a ferj, es ö szeretne valni, akkor ez milyen gyorsan lehetseges? Meddig huzhatja el a valast a feleseg ilyen feltetelek mellett, ha közös ügyvednel inteztek a különköltözest, a tartasdijak megallapitasat, tehat eddig gyakorlatilag minden közös megegyezessel zajlott?
Ha kimondjak a valast Nemetorszagban, Magyarorszagon is ervenytelenittetni kell az egyhazi köteleket egy ujabb hazassagköteshez? Ennek mi a modja.
Meddig kell asszonytartast fizetni? Eddigi infok alapjan amig a gyerek tiz eves nem lesz, ezutan akar elmegy dolgozni a volt feleseg akar nem, a volt ferjnek mar nem kell öt eltartania. Modosul-e ez a helyzet, mar ha egyaltalan igy van, ha idöközben ujranösül a volt ferj? Ebben az esetben is kell-e asszonytartast fizetni, es ha igen, ennek a szazalekos aranya valtozik-e?
Elöre is köszi a segitseget.

K.V.B. # 2004.07.27. 11:52

Egy dolog biztos: az egyházi esküvőt a magyar jog nem veszi figyelembe, így ha újabb házasságot akar kötni valaki, annak a már létező egyházi esküvő nem akadálya, vagy gátja. Újabb egyházi esküvőt maximum nem érhet meg az illető, mert pl. a katolikus egyház nem ismeri el a válás lehetőségét. A református minden további nélkül elismeri, református esküvője tehát még egy lehet az illetőnek. Ha pedig polgári jogi értelemben elváltak, akkor Magyarországon ugyanúgy köthet újabb házasságot az illető, mint Németországban, ez független az egyházi házasság létezésétől vagy nem létezésétől.

derill # 2004.07.27. 14:20

K.V.B-hez kiegészítésként. A magyar jogban elismerik a német biróságok itéleteit, és a Németországban kötött házasságokat is. Tehát elvileg az ott kimondott válást is, de attól, hogy itt csak egyházi volt, épp azért érvényes házasságot ismernek el, mert ott volt polgári esküvőd is, a biztonság kedvéért javaslom, hogy hivd fel telefonon az anyakönyvi hivatalt.

Az egyházi érvénytelenítését (a katolikus egyház csak ezt ismeri el - és Te is érvénytelenitést irtál, tehát nyilván tisztában vagy vele - , válást ugy tudom nem) ugy tudom a Vatikán csinálja, de ez ügyben érdemes lenne a vallásod szerinti papot megkeresni, és tőle megkérdezni, mert az eljárást itteni egyházon keresztül intézheted és ő vallásban tuti jobban képben van mint én.

A tartásdij kérdése nehéz ügy. Magyarországon ugyanis csak azért, mert a nő nem akar dolgozni, nem itélnek meg asszonytartást - legalábbis remélem, hogy nem - sőt, ez eleve megkérdőjelezi, hogy egyáltalán nála helyezik-e el a gyermeket, hiszen ha nem képes a tartására, elvileg nem helyezhetik el nála.

A német jogban mások a szabályok, annyit tudok erről, hogy ott akkor is megitélnek tartásdijat, ha a férjnek nincs jövedelme, ez esetben 100-400 euró közöttit, ha van, akkor magasabbat. Ha nem tudja fizetni kiutasithatják az országból, ha nem német állampolgár vagy nem német állampolgár is.

Hogy mennyire tudja a feleséged elhuzni a válást, szintén nem tudom, a német Fórum cimü lapban volt egy cikk, nem is olyan régen (ugy tudom havilap, tehát vissza tudod keresni, ugy március-április tájékán), ami arról számolt be, hogy az ottani biróságok igen tulterheltek, és előfordul, hogy a gyerek nagykoruvá válásáig el sem tudnak kezdeni egy-egy kapcsolattartási pert. A cikk az apai láthatásokról szólt.

Mindenesetre azért azt gondolom, hogy ha a nejed asszonytartást akar, akkor talán mégsem fogja elhuzni az ügyet, ugyanis azt nyilván csak akkor kapja meg, ha megállapitja a biróság. Ahhoz viszont, hogy megállapitsa, záros határidőn belül be kellene fejezni.

Szerintem nem ártana keresned egy olyan ügyvédet, aki német jogban is jártas.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu