gondnokság alá helyezés


Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.21. 18:44

Pedig de. A gyakorlatban azt csak a házastársra értik. (Az élettársra nem kell, ugyanis, hiszen olyan élettárs, aki nem él együtt, nincs.)

Majordomus # 2023.01.30. 20:37

A másik topicban leírtam.

funyl # 2024.07.31. 13:04

Sziasztok,

A segítségeteket szeretném kérni. Nemrég kaptam egy végzést a kormányhivatal/járási hivatal gyámügyi osztályáról aminek tárgya "Idézés személyes meghallgatás céljából", a meghallgatás tárgya pedig "XY gondnokság alá helyezésének ügye". Anyám gondokság alá helyezéséről van szó, viszont nem tudom, hogy ezen levél alapján mire számíthatok, hol tarthat ez a folyamat vagy mi az elvárás felém, illetve számos egyéb felmerülő kérdésem is van. Lényeg a lényeg, hogy szeretném körüljárni ezt a témát, felkészülni még a meghallgatás előtt, hogy mire számíthatok, milyen kimeneteli lehetőségek vannak és ezek hogyan érithetnek engem vagy anyámat.

Igyekszem röviden összefoglalni a hátteret és ami ezt a folyamatot triggerelhette: Anyámnak van egy tizenéves fia aki már jó néhány éve nevelőszülőknél él mivel anyám nem tudta ellátni a nevelését egyrészt anyagi/lakhatási körülmények, másrészt pedig mentális állapota miatt. A probléma, hogy mentális állapotából kifolyólag ő ezt nem igazán tudja elfogadni és sok esetben feljelentget, szóban balhézik a gyámüggyel vagy annak képviselőjével, esetleg fenyegetőzik is, mindenkiben ellenséget lát. Anyám munkával többnyire nem rendelkezik, jövedelme nem igazán van és bár elég problémás, de ezeket a gyámügyes témákat leszámítva máshol, mással, más területen nem szokott vele baj lenni.

Én a fővárosban élek míg ők vidéken, tehát az érintett gyámügy is a vidéki gyámügy, viszont én a végzést a Pest Vármegyei kormányhivataltól kaptam. Az öcsém gyámügy által kirendelt gyámjával telefonon időnként kapcsolatban vagyunk mert az öcsém rendszeresen eltölt nálam 1-1 hétvégét, viszont anyámról nem szokott szó esni. Alapvetően én igyekszem kicsit egyengetni anyám és öcsém ügyeit is.

Igyekeztem kicsit utanaolvasni a gondnoksággal kapcsolatos témáknak, látom, hogy van részleges vagy teljes is illetve, hogy gyámügy vagy hozzátartozó által indított per szükséges hozzá, továbbá, hogy a gondnok lehet hozzatartozó vagy gyámügy által kirendelt. A gyámügy által kirendelt gondnok esetében feltételezem, hogy sok jóra nem lehet számítani, ha én lennék a gondnok azzal kapcsolatban pedig az az aggodalmam, hogy milyen felelősségeket vagy terheket róhat ez rám. Továbbá az egyik legnagyobb aggodalom ami felmerült bennem, hogy esetleg bezáratják valami borzalmas intézménybe. A legszerencsésebb kimenetel talán az lenne ha nem történne meg ez a gondokság alá helyezés, erre viszont ezen a ponton nem tudom, hogy van-e még esély. Illetve öcsém csak néhány év múlva lesz nagykorú és addig továbbra is fennálhat ez a gyámüggyel balhézás amiről jó eséllyel nem tudom meggyőzni hogy hagyja abba.

A fő kérdés, hogy mire számíthatok és mit tudok tenni ebben az esetben, érdemes lehet esetleg egy ügyvédet keresnem és vele átbeszélni a témát? Fontolgattam, hogy kötök egy DAS jogsegély biztosítást, hogy tudjak tőlük ebben és más témában is tanácsot kérni, viszont elég megosztó véleményeket olvastam róluk és így nem szerettem volna 3 évre elköteleződni.