Köszönöm. Egy próbát megér.
Örökölt ingatlan eladása
- 1
- 2
Ha hajlandó lenne ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratban megállapodni a közös tulajdon megszüntetéséről, akkor elkerülhető lenne a peres út.
A szülőktől családi házat örököl két testvér. Szóban megegyeznek, hogy az egyik (aki be is költözött az ingatlanba)megveszi a másik részét, hogy így 100%-ban tulajdonos lehessen.Viszont hiába telik az idő, bár az anyagiak a rendelkezésére állnának,többszöri kérés, felszólítás ellenére nem fizet. Az a kérdésem, hogy az esetleges bírósági pert megelőzően, milyen lépéseket lehetne tenni,hogy fizetésre kényszerüljön?
Atti,
ha a lakás a lényeg és a lakhatásotok, akkor édesanyád ajándékozza neked a részét, esetleg vedd meg tőle, és ő ajándékozza a pénzt a testvérednek. Mindkét verzió illetékmentes, mert egyenesági rokonok között történik, utóbbi akkor adómentes anyukádnak (a jövedelem amiért megveszed a részét), ha már több mint 5 éve a nevén van a tulajdonrésze, ajándékozásnál meg értelemszerűen nincs jövedelem se.
Az esetleges többi későbbi hagyatékot meg elég elrendezni ha lesz, amikor tényleg elhuny édesanyád.
"Mi van akkor ha én a testvéremet a teljes örökségből ki szeretném fizetni."
Amúgy honnan tudod, hogy BIZTOSAN te leszek majd az (egyik) örökös...
Az még nem biztos ám!
Csak eléggé valószínű, kis szerencsével.
A még ÉLŐ ember vagyonáról te nem intézkedhetsz!
Hisz, ahhoz még semmi közöd....
Arról CSAK ő intézkedhet!!!!!!!!!!!!!!!!
Hogy jössz te ahhoz, hogy
azon töröd a fejde még az életében,
hogy hogyan is fosztod ki őt ?
- -
Természetesen, Ő hozhat olyan döntést,
hogy átrendezi vagyonát, megszabadul tőle.
- eladja (bárkinek)
- ajándékba adja (bárkinek)
Ha Ő is úgy látja jónak, hogy vagyontalan legyen.
Így akár az is lehet, hogy egyikőtöknek sem jut belőle...
HA speciel úgy dönt, hogy a részét CSAK neked juttatja.
Akkor ezt is megteheti, ki is hagyhatja a tesót a buliból.
De fordítva is eljárhat! csak a tesónak jut.
Ezek mind-mind az ő lehetséges döntései!
Amibe nektek MÉÉÉÉÉG nincs beleszólásotok, hisz MÉG él!!!! és cselekvőképes ezért szabadon dönthet a vagyonáról.
Nem is szép dolog már most a leendő örökségen agyalni.
- -
Kivéve, ha a családi tanácskozás közösen jut
olyan döntésre, hogy elrendezik a dolgot....
Ekkor az anya SZÁNDÉKÁT és ÉRDEKEIT is figyelembe véve több megoldás lehetséges.
A legegyszerűbb és legolcsóbb, ha az anya nem akar pénz belőle, hogy
- neked ajándékozza az egész részét
- te a tesó részének az árát az anyának ajándékozod
- az anya a pénzt tovább ajándékozza a tesónak
Ezzel csak az gond, hogy az ajándék
MÉG 10 évig a kötelesrész igény alapja lehet.
Ha 10 éven beül hal meg netán.
A másik út az adásvétel.
Annál nincs ilyen 10 éves csapda.
Viszont illeték köteles (4%)....
Ekkor megveszed a teljes anyai részt és aztán anya azt tesz a pénzzel amit akar.
Ha akarja elkölti, ha akarja ajándékba adja.
(ajándék estén persze megint felmerülhet a kötelesrész kérdése is adott esetben)
- -
Szóval, el lehet rendezni a dolgot, de nem sima ügy.
Hisz egy még élő ember vagyona...
Szóba jöhetnek más szerződés típusok is, de azok még nyűgösebbek, bizonytalanabbak...
Köszönöm a választ! Ez így meg is felelne de felvetödött még egy kérdés! Mi van akkor ha én a testvéremet a teljes örökségből ki szeretném fizetni. Tehát édesanyám utáni részből is aki még remélem sokáig élni fog. Köszönöm
Mivel ő az édesapátok után örökölne, illetéket ő biztosan nem fizet, és ha a hagyatéki eljárásban megállapított értéken veszed meg, akkor ő szja-t sem. Te viszont a tőle vett rész után 4% vagyonszerzési illetéket fogsz fizetni.
Tisztelt mindenki!
Sajnos édesapám elhunyt. Van egy ingatlan amiben édesanyám és én a családommal lakunk. Még nem volt hagyatéki, de szeretnék felkészülten menni. Van egy nővérem akit szeretnék "kifizetni" az örökségéből és Ő nem is ellenkezik. Mivel van lakástakarék megtakaritásom abból szeretném rendezni. Kb a ház értéke 16millió. Kérdés: hogy lehetne megoldani hogy Ő se adózzon a vételár után (8millióért nemigen kap ingatlant) illetve nekem mennyit kell ezután az állam felé befizetnem? Köszönöm.
Igen a lánya! Köszönöm! Nekünk nagynéni, én írtam félreérthetően!
Köszönettel:
Bernadett
unokahúg akart lenne, elnézést, félreütöttem.
Várjál.
„Nagynéni halála után lánya egyedül örököl egy ingatlant.”
Ez most mit jelent?
Az örökhagyó és az örökös egyenesági rokonok? Vagyis nem az unokahúgy örököl? Csak mert a nagynéniről elsőre azt hittem.
Ha az örökhagyó lánya örököl, akkor nincs illetékfizetési kötelezettség, egyenesági rokonok között nem kell illetéket fizetni.
Ha unokahúg örököl a nagynénitől, akkor 9% ingatlannál.
Ingatlan öröklése esetén a hagyatéki érték 9%-a az öröklési illeték.
Köszönöm, gyors válaszát! És mennyi illetéket kell fizetni öröklés után?
Köszönettel:
M.Bernadett
Makovinyi,
Illetéket az öröklés után ugye kell fizetni, de utána az ingatlan eladása esetén akkor nem kell azonnali eladás után SZJA-t fizetni, ha az eladási ár nem több, mint az ingatlan hagyatéki végzésben szereplő értéke.
Ha tehát pl. ténylegesen is 20M forint van beleírva a hagyatéki végzésbe értéknek, és ennyiért, vagy kevesebbért adja el, akkor nem kell SZJA-t fizetni. Ha többért adja el, akkor a különbözet után 15% SZJA-t kell fizetni.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagynéni halála után lánya egyedül örököl egy ingatlant. Kb. 20 Millió forint értékű házról van szó.
Ha értékesíti azonnal az ingatlant (nem vár 5 évig) kell-e Szja-t fizetni neki?
Köszönettel:
M.Bernadett
Az eladási árból le kell vonni a hagyatéki eljárásban megállapított értéket, valamint a megfizetett illetéket, és a különbözet 15%-a lesz az szja. De az adásvételi szerződést készítő ügyvédtől majd megkérdezhetitek pontosan.
Gyermektelen, özvegy testvérem után két testvér(a nővérem, és én), valamint egy unokahúg (elhunyt nővérem leánya)örököltünk egy lakást. Ha lezárul a hagyatéki eljárás, azonnal el akarjuk adni. Hogy kell adóznunk a vételár ránk eső része után? (illeték fizetése után).
Kedves Fórumozók!
Apósom anyukája meghalt. Az ingatlant 50-50%-ban örökölték testvérével. A hagyatéki eljárásban az ingatlan értékeként feltüntetett összeg 4 millió forint volt. Az ingatlant 1,5 éven belül eladták 4 millió forintért.
1453-as bevallás 161. sorába : Bevétel: 2 millió, Költség: 2 millió, Jövedelem: 0 Ft ??
Előre is köszönöm a segítséget.
Köszönettel:
N. Attila
"kell-e SZJA-t fizetnünk az eladás után?"
Nem kell.
"Az eladásból kapott összeget be kell vallani az adóbevallásban?"
Szerintem nem. Az adó bevallásban csak az adóköteles jövedelmet kell szerepeltetni.
"Ha én a kapott összegből a lakáshitelemet akarom visszafizetni, akkor adómentes a kapott összeg?"
Mivel a bevétel adómentes ez (meg a további) a kérdés értelmetlen. (Egyébként nem lenne adómentes.)
2013. decemberben meghalt a nagynénénk. Végrendelet alapján hárman örököltük a házát, melyre az örökösödési adót befizettük. Most a házat el akarjuk adni azon az áron, amire felértékelték. Azt szeretném megtudni, kell-e SZJA-t fizetnünk az eladás után? Testvéreim már nyugdíjasok, én még dolgozom. Az eladásból kapott összeget be kell vallani az adóbevallásban? Ha én a kapott összegből a lakáshitelemet akarom visszafizetni, akkor adómentes a kapott összeg? És ha a hiteltörlesztés kevesebb, mint a kapott összeg, ezt, ill. az örökösödési illetéket le lehet vonni belőle, és csak a különbözet után kell SZJA-t fizetni? Válaszát előre is köszönöm.
Amit leírt az van, de nem így. Például örökösödési adó magyarországon nincs. A táblázat, amit leírt, az a lakáscélú ingatlan értékesítéséből befolyt adóköteles jövedelem adózására vonatkozik. Ha az örökölt lakás célú ingatlant az öröklés évében a hagyatéki végzésben megállapított érték+ öröklési illeték nagyságú összegért értékesíti, akkor nem kell fizetni szja-t, de be kell vallani. A lakáscélú ingatlanra fordítás 2008. január 01.-től indiferens, mert ez a kedvezmény megszűnt.
Kedves Fórumzók!
Köszönöm szépen a válaszokat, de engem nem a tiszta haszon utáni 25%-os személyi jövedelem adó érdekel és az illeték (főleg hogy az már ki lett fizetve) mert ezzekkel tisztában vagyok.
Hanem úgy tudom, hogy ha 5 éven belül adunk el egy örökölt ingatlant, akkor örökösödési adót kell fizetni és ennek megvannak a sávjai.
Úgy tudom, hogy ezek most így néznek ki (jól tudom?):
0.év: Öröklés évében az ingatlan árának 25%-a (100%)
1.év: Következő éveben az ingatlan árának 25%-a (100%)
2.év: Következő éveben az ingatlan árának 22,5%-a (90%)
3.év: Következő éveben az ingatlan árának 15%-a (60%)
4.év: Következő éveben az ingatlan árának 7,5%-a (30%)
5.év: Következő éveben az ingatlan árának 0%-a (0%)
Az már más kérdés, hogy az eladott ingatlant nem fordítom újabb lakásvásárlásra és így a tiszta haszont SZJA terheli (mivel készpénz jövedelem). Ezt is jól tudom?
Ergo az első évben eladom és nem fordítom lakásvásárlásra, akkor 25% örökösödési adó + 25%-os SZJA-t kell fizetnem?
Illetve ha eladom 5 év után akkor meg csak 25%-os SZJA-t?
Várom válaszaitokat, előre is köszönettel,
Zééé.
60% X 25% = 25% X 60%
60%25% = 25%60%
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02