Örökölt adósság végrehajtása


Piroska1988 # 2024.09.13. 16:08

Jó napot kívánok,szeretnék segítséget kérni, ha lehet! Anyukám halála után kiderült,hogy anyukám a bátyámra hagyta végakaratában az értékes házát, a húgom és én így csak 1/9-ed,1/9-ed részt fogunk kapni. A házzal viszont adósság is érkezett,részben anyukám kölcsönt vett fel, részben az abban a házban lakó bátyánk nem fizette a közüzemi tartozásait. Két hete zárta le a jegyzõ a hagyatékit, és most rám írt egy behajtó,hogy a teljes összeget rajtam akarják behajtani és majd az én dolgom lesz a bátyámtól és a húgomtól igényelni a rájuk esõ részt. A testvéreim azonban nem fognak fizetni: a bátyám nem akar, a húgom pedig nem tud. Tényleg az egész tartozást nekem kell fizetnem? Nem 1/3-ad 1/3-ad arányban fizetünk? Tudok valamit tenni?
Elõre is köszönöm a választ!

Szomorú örökös # 2024.09.13. 18:16

Piroska1988

Tényleg az egész tartozást nekem kell fizetnem? Nem 1/3-ad 1/3-ad arányban fizetünk?
Igen, a szolgáltatónál egyetemlegesen feleltek a tartozásért, nem pedig tulajdoni rész arányában.

drbjozsef # 2024.09.13. 20:09

Piroska1988,

Bár a szolgáltatónak egyetemlegesen tartoztok, vagyis bármelyikőtöktől követelheti teljes tartozást, ez NEM írja felül azt a Ptk. szabályt, hogy az örökös az örökölt tartozásokért csak az örökölt vagyon értékéig felel, a saját vagyonoddal nem.

Mi az az 1/9, amiről írsz? Az értékes ház része, vagy van más is amit örököltél?

Az örökös főszabály szerint a hagyaték tárgyaival felel a hitelezőnek. Írd vissza a végrehajtónak, hogy ezt és ezt örökölted - mellékelheted a hagyatéki végzést -, ezekből a tárgyakból elégítse ki magát. Az ingatlan(rész)t foglalja le, ha ingóságot örököltél, kérdezd meg hova küldjed neki, ha a végzés szerint készpénzt is örököltél, akkor annyit fizess meg neki, ne többet.