Póthagyatéki eljárás - örököltünk?


osztap # 2024.05.14. 19:17

szmektendo,

Odaáig eljutottam, hogy már egy hagyatéki tárgyalás megtörtént, póthagyatékit akkor szoktak, ha újabb dolgokra derülnek fények.
Igen. Nagybátyádé volt ez a két tulajdoni hányad, csak amikor meghalt, ki lett felejtve a hagyatéki eljárásból. Most előkerült, és meg kell állapítani, ki az örökös.

Ezt a levelet a jegyző küldte, ez indítja a póthagyatéki eljárást. Mivel még nincs vége (nincs megállapítva az örökös), ezért most a nagybátyád van a tulajdoni lapon, más tulajdonostársak mellett. Ha a végén Te leszel az örökös, majd a földhivatal a nevedre fogja írni a nagybátyád tulajdoni hányadát. A többi tulajdonos tulajdoni hányada nyilván nem változik, marad az övék.

Az adó- és értékbizonyítvány azt mutatja, hogy az egész ingatlanból a nagybátyád tulajdoni hányada mennyit ér a jegyző becslése szerint. Ez lesz az öröklési illeték alapja most, meg ha öt éven belül eladod, akkor ez lesz a megszerzésre fordított érték az szja kiszámításához.

szmektendo # 2024.05.14. 15:11

Üdvözletem!

A mai nap kaptuk az alábbi levelet, amit nem igazán tudunk értelmezni. Néhai (a fotón említett személy) nagybátyám már 1979-ben meghalt. Odaáig eljutottam, hogy már egy hagyatéki tárgyalás megtörtént, póthagyatékit akkor szoktak, ha újabb dolgokra derülnek fények. Az online Földhivatal rendszerén keresztül lekértem a tulajdoni lapokat és egyéb informácókat, ott az én nevem nem szerepel sehol, de az említett két birtoknak több tulajdonosa is volt egészen 1900-tól, illetve ha jól értelmezem, most is van, de az én nevemet nem látom. A dokumentum hátoldalán valami adó és értékbizonyítvány dolog is szerepel, melyben kb. 30.000 Ft van megállapítva. Ez lenne a tulajdonok értéke? Gondolom nem, hisz összesen 1600 m2-ről beszélünk. Miről van itt szó pontosan? Sosem hallottam az említett tulajdonokról illetve személyekről sem, kizárólag nagybátyámat ismertem, de 1979-től a mai napig nem kaptam ezzel kapcsolatban semmiféle levelet.

A fotó megtekinthető az alábbi linken, a Lightshot oldalán: https://prnt.sc/eJXkbXQ5LeCT

Köszönöm szépen szíves válaszukat!