Szülöi ingatlan elajándékozása


kgeza # 2024.06.26. 07:19

Adott egy családi ház (szüleim háza) Pest megyében kb. 600 nm-es telekkel. Tesvérem a feleségével és a 3 gyerekükkel régóta ott élnek (kb. 10 éve), teljesen ingyen (se lakbért se rezsit nem fizetnek).
2020-ban apám megtakarításából egy új emelet lett ráépítve az ingatlanra és a tető is új lett mondván hogy a "tetőt úgy is meg kell csinálni, mert régi".

Testvéremék kaptak az alkalmon és kifestettek, berendezték stb, majd felköltöztek. Tavaly tavasszal pedig az történt, hogy anyám (a tudom nélkül) testvéremnek ajándékozta az Ö 50%-nyi tulajdonrészét ezután testvérem pedig a feleségének további 25%-ot ajándékozott.
Tehát a jelenlegi helyzet: apám: 50%, testvérem: 25%, testvérem felesége: 25%, anyám pedig az 50%-on haszonélvezeti joggal rendelkezik.

Ezekre utólag jöttem rá a földhivatali nyilvántartás alapján az ajándékozási szerződés tartalmát nem ismerem. Egyébként egészen addig amíg ez kiderült rendszeresen látogattam a szüleimet és egyáltalán nem értem, hogy mivel érdemeltem ezt ki.

2020-ban ugyan hivatalosan (e-napló) elkezdték a tetőtér bővítést de végül testvéremék saját kezüleg fejezték be és felköltöztek. A mai napig nincsen ez a tetőtér bővítés ténye hivatalosan bejegyezve. A papírok alapján ~ 80 nm-es az ingatlan és a közművek sincsenek különválasztva.

Megértem, hogy segíteni kell az esetlenebb testvért de egy ilyen mértékű (~ 60-70 M ft az ingatlan össz értéke) ajándékot túlzásnak érzek. Igaz, hogy én évek óta a magam lábán állok és saját házban lakom de van mellé egy 50 M ft lakáshitelem is.
A szüleim mindíg csak a testvérem körül ugráltak, Ők pedig szorgosan szülték a gyerekeket, ezáltal egy olyan közeget teremtve, hogy "úgy sem" fognak a szüleim tőlük se lakbért se semmit kérni, hiszen ott az a sok "éhes száj" :)

A következőket szeretném kérdezni:

  • A jelenlegi helyzetben milyen lehetőségeim vannak, tudok-e egyáltalán bármit is tenni vagy kb. kisemmiztek?
  • A fenti dolgok hogyan, merre befolyásolják a majdani öröklést? Ki-és mit fog majd örökölni?
  • Mit lehet csinálni a fel nem tüntettett tetőtérrel? (pl. egy későbbi hagyatéki eljáráson nem mindegy hogy egy 80 nm-es vagy egy 150 nm-es házról van szó)