Öröklés, végrendelet,köteles rész


miki75 # 2024.05.12. 11:12

drbjozsef,

Köszi az információkat.
"Minden más ingóságnál, külföldről, ha a szüleid célja is a kijátszásod (vagy legalábbis a tesód félrevezeti őket), akkor szinte semmit sem tehetsz. Kiforgathatnak simán."

Igazából itt szerintem nem releváns az, hogy az ember hol van, külföldön, vagy belföldön, mivel a végeredmény ugyanaz, és a leírásod szerint tenni sem igazán lehet semmit.

Azért nekem mégis eszembe jutott "valami", pedig én nem vagyok ügyvéd:

  • Az öröklési szerződésnél
  • Az ajándékozásnál (ezt te is megerősítetted)
  • és: az értékesítésnél

is ezeknek az ügyleteknek nyoma van az ingatlanok tulajdoni lapján, amit - külföldről is - pár kattintással le lehet kérni, akár havi / évi rendszerességgel is.

Ha pedig ez megtörténik - mert látom - akkor onnantól fogva elvághatom a kapcsolatot a szülőkkel teljesen.

  • Van valami hiba ebben a gondolatmenetben? És mégegyszer: van még egyéb "védekezési módom", amivel a piszkos trükköket fel tudom deríteni illetőleg proaktívan védekezni tudok?

Ja és ne: kérlek szomorú örökös csak most az egyszer ne írj "választ". Köszönöm! :)

drbjozsef # 2024.05.12. 12:56

Van valami hiba ebben a gondolatmenetben? És mégegyszer: van még egyéb "védekezési módom", amivel a piszkos trükköket fel tudom deríteni illetőleg proaktívan védekezni tudok?

Ingatlan esetén minden változást láthatsz a tulajdoni lapon (évente kétszer ingyen is ügyfélkapuval), a jogcímet és a szerzők nevét is, de más részletet nem - a változást megalapozó okiratot neked nem adja ki a földhivatal (hiszen most nincs közöd az ingatlanhoz).

Nem, _jogi_ értelemben nem tudsz előre "védekezni" szerintem. Nincs mit, nincs mi "ellen" valójában - mert bár untad, de én is megjegyzem, hogy a szülőknek természetesen joguk van tetszőlegesen dönteniük a vagyonukról.
Ez már mentálhigiénés kérdés, ki, miért, hogyan csinálja ezt a helyzetet, meg tudjátok-e beszélni közösen vagy sem, ki kinek hisz, mit gondol, milyen félreértés lehet egymás között. Ez már nem a jog területe.

miki75 # 2024.05.12. 13:10

drbjozsef:

"...a jogcímet és a szerzők nevét is, de más részletet nem ..."

Tulajdonképpen nem is szükséges látnom: ha jól gondolom, akkor az akciótervem az alábbi lesz:

  • Évente (jó)párszor lekérni az ingatlanok adatait fh-ból
  • Amint észlelem, hogy az előző verzióhoz képest eltérés van, "valaki" neve (modjuk a testvéré) felkerült valamilyen jogcímen valamelyikre, akkor -amennyiben a "részletek" nem világosak- egy jól intézett eldöntendő kérdést kell a szülők felé címeznem. Erre jöhet egy válasz, vagy éppen nem (a "nemválasz" is válasz, így egyértelmű a helyzet)
  • Minden más esetben látható a "szerzés" a tulajdoni lapon, azaz a helyzet egyértelmű

...ha pedig ez megtörténik, akkor még a szülők életében tudok családnevet változtatni, és abban a pillanatban a teljes családról "levágom" magam és a családomat.

Nagyjából ez jutott eszembe.

És még mindig oké, hogy mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar. Ez evidens, és nyilván így is van, de a cselekedetek következményeivel is mindig szembe kell nézni.

Szomorú örökös # 2024.05.12. 13:24

Ingatlan esetén minden változást láthatsz a tulajdoni lapon (évente kétszer ingyen is ügyfélkapuval)
15 éve külföldön élő személynek - ha hivatalosan elhagyta az országot - kétlem, hogy könnyedén lehetne ügyfélkapus azonosítót létrehozni.

ha pedig ez megtörténik, akkor még a szülők életében tudok családnevet változtatni, és abban a pillanatban a teljes családról "levágom" magam és a családomat
És ez sem jogi kérdés már...

Szomorú örökös # 2024.05.12. 13:37

Az öröklési szerződésnél.....is ezeknek az ügyleteknek nyoma van az ingatlanok tulajdoni lapján
Igen, viszont ügyfélkapu nélkül az interneten ezeket nem lehet lekérni. Az internetes földhivatal tudtommal csakis ügyfélkapus azonosítóval működik. Azt pedig hivatalos magyarországi lakcím nélkül nem nagyon tudsz létrehozni. Hiába veszed kötözködésnek minden egyes hozzászólásomat, rólam lepörög. Főleg hogy az öröklési szerződést azért írtam, mert köztem és anyukám között is volt ilyen, de hogy miért, az már nem tartozik rád, legyen elég, hogy nem én akartam, sőt anno még nekem így nem is lett ingyenes az öröklés, mert akkor még visszterhes vagyonszerzési illetéket kellett az örökségem után fizetni sajnos, ami igen nagy gondot okozott nekem. De a lényeg, hogy tudom, ha azt köt a testvéred, akkor nem sok mozgástered marad. És egyébként is szerintem épp most is hasznos dolgot írtam, hogy nagyon ne éld bele magadat. Az internetes földhivatal nem azért jött létre, hogy bárki bárhonnan, akár a világ másik feléről is beleláthasson bárki ingatlanának tulajdoni lapjába.

miki75 # 2024.05.12. 13:40

Látom szomorú örökös, már megint nem bírtad ki, hogy ne szólj hozzá valami elméset:

Megsúgom papa, hogy ennyi külföldön töltött idő után is van magyar személyi igazolványom is, sőt van "külföldi" személyigazolványom is. Tudod mi ez jogi nyelven gondolom. Bingó: kettős állampolgárság.
Amúgy nulla köze van az eredeti állampolgárságnak ahhoz, hogy ki hány évet élt vagy él külföldön.

Szóval, nyugi: van belépésem az összes online rendszerhez ügyfélkapuval.

miki75 # 2024.05.12. 13:43

szomorú örökös:
Atyaég! :)) (ez a második kommentedre vonatkozott... - bocs, ehhez nem tudok mást hozzáfűzni)

Ne vedd zokon, de ettől kezdve neked nem fogok válaszolni. Nyugodtan irogass csak.

Szomorú örökös # 2024.05.12. 15:06

miki75

Látom szomorú örökös, már megint nem bírtad ki, hogy ne szólj hozzá valami elméset
Te meg továbbra is egy igazi sületlen bunkó paraszt módjára válaszoltál rá, legalább megmutatod, hogy ki is vagy valójában. Ha a szüleiddel is így csevegsz, akkor szerintem már mindenki ért mindent itt. Csak kibújt a szög a zsákból. De ez nem engem minősít, én értelmesen írtam neked, te saját magad járatod így le, nem engem. Egyébként mesélj még, jó olvasni! :-)

miki75 # 2024.05.12. 15:34

Az, hogy személyeskedsz, épp téged minősít.

A trollkodásaidra pedig nem vagyok kíváncsi, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

Szomorú örökös # 2024.05.12. 15:43

miki75

Mesélj még! :-)