T. fórumozók!
Valakinek sikerült ilyesmi?
'978-as évjáratú OPEL Manta/1897 cm3/ szgk-t szeretnék eladni , lehetőleg jó áron külfödre.
Hol hirdethetem és mi a jog procedúra?
köszi
Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?
Azonnal nem tudtok elállni, kijavítást lehet kérni, ha pedig nem gazdaságos a javítás, akkor nyilván majd a kötelezett fogja felajánlani az eredeti állapot helyreállítását.
Kozben megis meglett a szerzodes, melyben ez all :"A gepkocsira a kereskedo 6 honap szavatossagot vallal, fo alkatreszre (motor, valtora). Elado, mint a hasznalt gepjarmu ertekesitoje, tajekoztatta a vevot mindazon gepjarmuvet erinto informaciokrol, amely a vevo veteli szandekat befolyasolhatja." Ez ugye nem tortent meg, mivel a az auto turbohibas volt. Van esely arra, hogy utolagosan ellaljunk a szerzodeskotestol es visszakajuk az auto arat? a javitas nem lenne gazdasagos a kereskedonek sem, mert komplett motort kell cserelni, ami alaphangon fel millio forint.
Tisztel Mindenki!
Igen nagy problemaval kapcsolatban szeretnek tanacsot, utmutatast kerni.
2 hete vettunk egy kereskedesbol egy hasznalt autot (dci motorost) 1,2 M forintert. allitasa szerint teljes szervizen esett at az auto, amirol papirt sajnos nem mutatott. Mar az uton hazafele elfolyt a valtoolaj, de a kereskedo keszsegesen elszallittatta es megjavittatta az autot. Ezek utan hosszabb utra indultunk most a hetvegen, a 200 km-re elo szuleimhez. hazafele az autopalyan a motor dadogott egyet es valoszinuleg elszallt a turbo, mert ettol fogva hangosan sivitott. felhivtuk ujra a kereskedot, aki azt tanacsolta, reggel ovatosan guruljunk be vele a szervizbe ujra, megnezeti. am a szerviz fele ut kozben a motor felrobbant. tuzoltok, mentok, rendorseg es minden ami kell, jegyzokonyv felvetel stb. ilyen esetben van-e barmi esely arra, hogy a kereskedo visszaadja a vetelarat vagy teritesmentesen megjavitassa az autot? Az atiras mar megtorent a multheten. (a szerzodes most nincs nalam sajnos hogy atolvassam, mert egy oraja tortent mindez...) barminemu tanacsot, segitseget elore is nagyon koszonok!
Nemigen mert városban nem nagyon szokás 5. és 6.-ik fokozatot használni. Én legalábbis max. 4esben megyek nem terhelem a váltót és a motort 1000 körüli fordulatszám tartományban.
"5. és 6. fokozatban búg)"
Kipróbáláskor nem tűnt föl?
Mint rutinos kérdező tudhatod, hogy a két soros, konkrétumoktól mentes kérdésekre szavatosság témában, semmit nem lehet válaszolni.
Sziasztok
Kereskedésből való kocsira mennyi garanciát kell vállaljon az eladó. Ismerősöm vett kevés kilométeres viszonylag fiatal autót, és a váltója hibás neki (5. és 6. fokozatban búg) Bontott darab 80-160e ft között mozog plusz a csere munkadíja, vagy felújítás ami ugyan ennyibe lenne.
Üdv. mindenkinek!Nekem hasonló gondom van,mint mindenkinek.Vette egy autót február 10-én.Viszont csak tegnap derült ki a turpisság,a tavaszi nagy szerviz közben.Egy roncsot vettem,ami elméletileg friss műszakival,de ezt valószinü megvették a műszakit.Visszavitem a tulajnak de ő nem hajlandó vissza adni a pénzt.Közben minden bizonyitékkal ügyvédhez fordultam.Még a szervizben kapot bizonyitékokkal is.Mivel későn kaptam meg a törzskönyvet,már teljesen kifutottam a 15napból,és érvénytelen a szerződés,mert arról hiányzik a törzskönyvszám.Jól cselekedtem,vagy nem!Fő probléma az autón,hogy a motortartó bölcsőt csak lélek tartja össze,és bármikor meghalhatam volna ha a kerékre a motor rádől menetközben,mondjuk 100-nál!érthető!
Polgári jog, azon belül hibás teljesítés.
T.Szakértők.Azt szeretném megtudni, hogy a használt autó vásárlása után kiderült problémák ügyében a jogászat melyik szaka a legilletékesebb, mire szakosodott ügyvédet a legcélszerűbb megkeresi?
Büntető, közlekedési, vagy melyik szakot?
Lehet, hogy van, de ahhoz hogy ezt meg lehessen mondani, egy sokkal részletesebb tényvázlatot kellene adni.
Kedves Fórumozók és Szakértők!
Az alábbi problémám miatt kérnék tanácsot, hogy mitévő legyek. Mit tehetek?
Karácsony előtt magánszemélytől vásároltam egy VW gépjárművet. Semmilyen hibáról nem tett említést az eladó. Másfél hónap után az autóm megállt. A motor teljesen tönkre ment. A szerelő azt mondta, hogy az autó előzőleg törve is volt valamint a motor már jelentős (szakszerűtlen) javításon esett át. Most komplett motorcserére van szükség, aminek költsége legalább 500.000Ft lesz.Van lehetőségem ebből valamennyi költséget áthárítani az eladóra?
Nagyon szépen köszönöm a választ Uram!!!
Most egy kicsit megnyugodtam:-)
„Ha esetleg nem akarják aláírni, akkor mit tudok tenni?”
Picit szerintem túlfontoskodták ezt az okmányirodán. Egyrészt semmisségre csak a korlátozottan cselekvőképes kiskorú érdekében lehet hivatkozni. [Ptk.13/B§(1)] Másrészt az sem biztos, hogy érvénytelen a szerződés, mert a korlátozottan cselekvőképes kiskorú is szerződhet a törvényes képviselőjének hozzájárulása nélkül is a saját keresménye erejéig.
„Erre munkadíjjal és alkatrészekkel együtt 90ezer ft mondott. ”
Első sorban az eladóhoz kell fordulnia a kijavítás igényével, ha nem vállalja, vagy nem ismeri el a felelősségét, akkor lehet mással megcsináltatni.
Nem tudom mit kell azon érteni, hogy "akad" a hátramenet? Nehezen veszi be, vagy beragad? Ha a többi fokozatban nem "akad", akkor nem kuplung és végképp nem kinyomócsapágy problémáról lehet szó. Ez inkább váltókulisszára utaló hibajelenség. Ha szükség lesz rá, akkor majd el kellene vinni egy olyan szerelőhöz, aki ért hozzá...
Tisztelt Szakértők!
Szertnék tanácsot kérni az alábbi ügyben:
Eladtam az autómat, de sajnos csak az okmányirodában vettük észre, hogy a vevő még nincs 18 éves (idén márciusban tölti be). Így nem írják át az ő nevére, csak ha az egyik szülő aláírja. Messze laknak, ezért csak levélben tudtam őket megkeresni, amire eddig nem válaszoltak. Ha esetleg nem akarják aláírni, akkor mit tudok tenni?
Válaszokat előre is köszönöm!
Kedves Fórumozók Kedves Szakértők!
Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy párom 2012.01.25.én vett egy Opel típusú személy autót, amit kipróbált megvétel előtt. Tolatáskor mikor tesztkörre mentek az eladóval, a rükverc akadt, kérdezte hogy gyakran csinálja e, azt mondta az eladó, hogy nem csinált még ilyet. Másnap mikor elmentünk kifizetni, akkor nem akadt a rükverc, normálisan sebességbe tudta tenni. Télen a nagy hidegekben sem volt semmi baj. Egy hete megint elkezdett akadni, már egyest is nehezen vette. Tegnap párom elvitte szerelőhöz aki megnézte, töltött bele váltó olajat, de így is akad a lükverc. Megnézte és kiderült hogy a kinyomó csapágyat, kuplungtárcsát és valami mechanikus váltórendszert cserélni kell. Erre munkadíjjal és alkatrészekkel együtt 90ezer ft mondott. Számlát mindenről ad. Kérdésem mit lehet ebben az esetben tenni? Az eladót felelősségre lehet vonni?
Segítségüket előre köszönöm!
Karesz42
Nagyon amatőr hibákba futottál bele. Nem tudsz tenni semmit, azzal hogy feljelentesz bárkit is. Az autó ami a tiéd már, neked kell rendezni a dolgait.
Nem kell leadni a rendszámot az okmányirodába a forgalomból ideiglenes kivonáshoz.
Szerintem a régi tulaj vonatta ki ideiglenesen,hogy ne kelljen á fizetni semmit.A kereskedő ezt beszámolta egy másik autóba,és leműszakiztatta,meg kihozta a rendszámot az okmányirodábol.Azért nem világos az ügy számomra,mert az okmányirodában sem tűnt fel senkinek,hogy ki van vonva a forgalomból.?Vagy nem értem.Ahhoz,hogy egy leadott rendszámot kiadjanak,ahhoz nem feltétele a forgalomba visszahelyezés?Hogy ment át igy a műszakin?
Nem védik az autókereskedőket.Nézd meg, mi miatt vonták ki az autót ideiglenesen a forglomból.
Kedves Gabicsek!
Azt értem,hogy én is hibás voltam,hogy nem néztem meg a forgalmit,de azért nonszensz dolognak tartom,hogy csak én lennék ezért felelős.Miért nem megyek semmire a feljelentéssel?Ennyire védik az autókereskedőket?
- szépen kifizeted a bírságot, legfeljebb utána fiizetési meghagyás formájában behajtod a kereskedőn. (és még a következő száz büntetést is, ha nem rendezitek a papírügyeket, ezt köszönd magadnak)
- az azért kicsit nem életszerű, hogy veszek egy autót és „sajnos nem néztem meg a forgalmit rendesen.”
Ha az autó rendesen le van műszakiztatva és visszahelyezve a forgalomba, vajon miért van ideiglenesen kivonva a forgalomból? Ezt kéne először tisztázni. (nincs esetleg a biztosítás fizetve, vagy miért?)
Saját magad tedd rendbe az autódolgaidat, saját hibáid miatt nem mész semmire a feljelentéssel.
Tisztelt Szakértő!
2 dologban kérnék segitséget-az első,esetben egy gyorshajtási birsággal kapcsolatban.Volt a nevemen egy gépjármű,melyet eladtam egy autokereskedőnek bontásra.Papir sajnos nincs róla,mert ismerős kereskedő.Ő ezt a gépkocsit leműszakiztatta,és kötött rá biztositást,eladta,úgy,hogy én nem irtam alá semmi féle meghatalmazást.Ez még nem elég,ezzel az autóval elkövettek 2 gyorshajtást,egy napon.Kiküldték nekem a birságot.Az egyiket kifizették,a másikat nem,a mai napig.Bizonyithatóan nem én vezettem az autót.Mit lehet tenni ebben az esetben?Sokszor szóltam mr neki,hogy rendezze,de csak igéretek voltak,sőt már azt is mondta,befizették.Viszont a police oldalon végrehajtás adásba szerepel az ügy.
_a másik ügy:szintén ettől a kereskedőtől vettem egy gépjárművet,sajnos nem néztem meg a forgalmit rendesen.A gépjárműn nem volt műszaki,se rendszám.Ő levizsgáztatta,kikérte a rendszámot az okmányirodából,én megvettem.A napokban egy közúti ellenőrzés során kiderült,hogy ideiglenesen ki van vonva a forgalomból.Az ő hibályából feljelentett a rendőr.Mit tudok tenni?
Én arra gondoltam,hogy mind két ügy miadt feljelentem a biróságon.
Köszönettel:Karesz
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02