Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


v_sanyi # 2012.02.28. 17:23

T.Szakértők.Azt szeretném megtudni, hogy a használt autó vásárlása után kiderült problémák ügyében a jogászat melyik szaka a legilletékesebb, mire szakosodott ügyvédet a legcélszerűbb megkeresi?
Büntető, közlekedési, vagy melyik szakot?

guba" # 2012.02.29. 10:34

Polgári jog, azon belül hibás teljesítés.

dr.lacko # 2012.02.29. 18:27

Üdv. mindenkinek!Nekem hasonló gondom van,mint mindenkinek.Vette egy autót február 10-én.Viszont csak tegnap derült ki a turpisság,a tavaszi nagy szerviz közben.Egy roncsot vettem,ami elméletileg friss műszakival,de ezt valószinü megvették a műszakit.Visszavitem a tulajnak de ő nem hajlandó vissza adni a pénzt.Közben minden bizonyitékkal ügyvédhez fordultam.Még a szervizben kapot bizonyitékokkal is.Mivel későn kaptam meg a törzskönyvet,már teljesen kifutottam a 15napból,és érvénytelen a szerződés,mert arról hiányzik a törzskönyvszám.Jól cselekedtem,vagy nem!Fő probléma az autón,hogy a motortartó bölcsőt csak lélek tartja össze,és bármikor meghalhatam volna ha a kerékre a motor rádől menetközben,mondjuk 100-nál!érthető!

Atis77 # 2012.03.02. 08:45

Sziasztok

Kereskedésből való kocsira mennyi garanciát kell vállaljon az eladó. Ismerősöm vett kevés kilométeres viszonylag fiatal autót, és a váltója hibás neki (5. és 6. fokozatban búg) Bontott darab 80-160e ft között mozog plusz a csere munkadíja, vagy felújítás ami ugyan ennyibe lenne.

guba" # 2012.03.02. 08:55

Mint rutinos kérdező tudhatod, hogy a két soros, konkrétumoktól mentes kérdésekre szavatosság témában, semmit nem lehet válaszolni.

Ádee # 2012.03.05. 12:36

"5. és 6. fokozatban búg)"

Kipróbáláskor nem tűnt föl?

Atis77 # 2012.03.05. 14:13

Nemigen mert városban nem nagyon szokás 5. és 6.-ik fokozatot használni. Én legalábbis max. 4esben megyek nem terhelem a váltót és a motort 1000 körüli fordulatszám tartományban.

enzsuzsa # 2012.03.12. 10:25

Tisztel Mindenki!
Igen nagy problemaval kapcsolatban szeretnek tanacsot, utmutatast kerni.
2 hete vettunk egy kereskedesbol egy hasznalt autot (dci motorost) 1,2 M forintert. allitasa szerint teljes szervizen esett at az auto, amirol papirt sajnos nem mutatott. Mar az uton hazafele elfolyt a valtoolaj, de a kereskedo keszsegesen elszallittatta es megjavittatta az autot. Ezek utan hosszabb utra indultunk most a hetvegen, a 200 km-re elo szuleimhez. hazafele az autopalyan a motor dadogott egyet es valoszinuleg elszallt a turbo, mert ettol fogva hangosan sivitott. felhivtuk ujra a kereskedot, aki azt tanacsolta, reggel ovatosan guruljunk be vele a szervizbe ujra, megnezeti. am a szerviz fele ut kozben a motor felrobbant. tuzoltok, mentok, rendorseg es minden ami kell, jegyzokonyv felvetel stb. ilyen esetben van-e barmi esely arra, hogy a kereskedo visszaadja a vetelarat vagy teritesmentesen megjavitassa az autot? Az atiras mar megtorent a multheten. (a szerzodes most nincs nalam sajnos hogy atolvassam, mert egy oraja tortent mindez...) barminemu tanacsot, segitseget elore is nagyon koszonok!

enzsuzsa # 2012.03.12. 10:52

Kozben megis meglett a szerzodes, melyben ez all :"A gepkocsira a kereskedo 6 honap szavatossagot vallal, fo alkatreszre (motor, valtora). Elado, mint a hasznalt gepjarmu ertekesitoje, tajekoztatta a vevot mindazon gepjarmuvet erinto informaciokrol, amely a vevo veteli szandekat befolyasolhatja." Ez ugye nem tortent meg, mivel a az auto turbohibas volt. Van esely arra, hogy utolagosan ellaljunk a szerzodeskotestol es visszakajuk az auto arat? a javitas nem lenne gazdasagos a kereskedonek sem, mert komplett motort kell cserelni, ami alaphangon fel millio forint.

guba" # 2012.03.14. 16:05

Azonnal nem tudtok elállni, kijavítást lehet kérni, ha pedig nem gazdaságos a javítás, akkor nyilván majd a kötelezett fogja felajánlani az eredeti állapot helyreállítását.

papesz49 # 2012.03.14. 17:19

T. fórumozók!
Valakinek sikerült ilyesmi?
'978-as évjáratú OPEL Manta/1897 cm3/ szgk-t szeretnék eladni , lehetőleg jó áron külfödre.
Hol hirdethetem és mi a jog procedúra?
köszi

guba" # 2012.03.17. 06:09

A mobile.de oldalon például, de sok hasonló oldal létezik. Nem valószínű, hogy jó áron megvegyék külföldre, szerintem, de hirdetni nem kerül semmibe.

Sonny # 2012.03.21. 09:01

ÜDV!
Az lenne a kérdésem hogy most készülek egy használt motorkerékpért venni egy magánszemélytől amely elvileg kitűnő állapotban van, megnéztem kipróbáltam. Van e esetleg valami formanyomtatvány vagy elég ha az adásvételin beirjuk a megjegyzéshez hogy ha mondjuk 15 napon belül előjön valami rejtett hiba pl motor, váltó, zerkezeti hiba stb akkor nekem visszatéritse a pénzt vagy ez hogy működk? köszönöm előre is

dr.lacko # 2012.03.24. 12:33

Sziasztok!Vettem egy autót,de kiderült hogy rejtett hibája van.Friss műszakival rendelkezik,ami azt jelenti hogy a szerelők szerint feketén lett vizsgáztatva.Tudok-e feljelentést tenni a tulaj,vagy az az előtti tulaj ellen.Előre is köszönöm!

guba" # 2012.03.24. 15:14

Feljelentést nem érdemes tenni, polgári jogi igényed lehet, de hogy alapos-e, az a leírásodból nem derül ki.

dr.lacko # 2012.03.26. 16:16

Miért nem tehetek feljelentést a tulajdonosokra,ha bizonyíték lehet rá,hogy feketén vizsgáztattak autókat.Ezzel veszélyeztették az enyém és más életét.Mint írtam vettem egy autót,és kiderült hogy rejtett hibája van,a motortartó bölcső kontár javítása,és hibája miatt.A motort csak a lélek tartja a helyén.A tulaj nem hajlandó elismerni a hibát,és nem hajlandó a pénzt sem visszaadni.Akkor miért nem jelenthetem fel,gondatlan emberélet veszélyeztetése miatt.Akkor mit tegyek?

guba" # 2012.03.27. 17:44

A műszaki vizsgán való megfelelés felelősségét nem a tulajdonos, hanem a vizsgabiztos viseli. Ha tehát mindenképpen azt a felelőst keresed, akkor ott kell. Azért nincsen értelme, mert nem lesz ettől jobb a te helyzeted, és anélkül, hogy láttam volna az autódat merem állítani, hogy a sikere is eléggé kétséges. Ha az eladó nem hajlandó elismerni a hibát, akkor szavatossági igényt támaszthatsz vele szemben. Először egy műszaki szakértővel vizsgáltasd meg, ő majd megmondja, hogy mennyire alapos a kifogásod.

csillag34 # 2012.03.27. 21:01

Tisztelt Szakértők,T.Fórumozók!

A köv.problémához kérnék segítséget,tanácsot.
Novemberben eladtuk Audi A4-es gépkocsinkat,közvetítőn keresztül.Kb.2héttel később jelezte az új tulajdonos (autókereskedő),h.lehet,h.a váltóval gond van(egy adategyeztetés miatt kerestük meg őt mi telefonon).
Azóta nem jelentkezett,ma felhívott,hogy a váltó cserére szorul,szakértővel megvizsgáltatta,és ha nem fizetünk,kárigényét peres útra tereli.

Amit az autóról tudni érdemes:10éves,hibátlan bőr karosszériával,150e km volt benne eladáskor,végig szakszervízben javított,ellenőrzőtt.
Mi a garancia arra,hogy valóban rejtett hibás volt,miért csak most jelentkezett a vevő,mennyit vagyunk kötelesek átvállalni a váltócseréből,egyáltalán,ennyi idő és ilyen körülmények között kötelesek vagyunk-e..?
Mindenki hozzászólását,segítségét előre is köszönöm!

guba" # 2012.03.28. 07:29

A vevőnek kell bizonyítania a hiba tényét, mibenlétét, és azt, hogy a hiba oka már az adásvétel idején fennállt. Ezek után lehet latolgatni egy esetleges perbeli esélyeket.

TTGabor # 2012.04.11. 17:53

Üdvözlöm a fórumozókat !!

Motort szeretnék vásárolni, ez lesz az első "ügyletem", tehát tanácsot szeretnék kérni. Magánszemélytől vásárolnék.

Először is adásvételi, ez meg felelő lenne??? www.proviti.hu/…des_2011.rtf

Ha nem, megkérem linkeljenek egyet!!!

Másodszor beszéltem személyesen az eladóval , sok mindent elmondott őszintén, elmondta hogy ütközött vele de csak a váz sérült motorikusan semmi probléma nincs , és teljes vázcsere volt, a külsőjét látom tényleg nincs vele probléma, de a motorikusan nem bízom a szavában és itt kérnék ismét segítséget az adásvételi szerződésben valahogy belefoglalhatom , hogy X ideig az eladó garanciát vállal , hogy nem lesz semmi probléma vele ? Vagy , hogy írhatnám bele ? Eltitkolt dolgokat ilyesmi ? Adásvételkor egy szakembert viszek magammal , de ő sem lát "belsejébe".

Köszönöm a válaszokat

guba" # 2012.04.12. 10:54

Igen, szerződésben lehet jótállást vállalni.

wers # 2012.04.12. 11:54

alahogy belefoglalhatom , hogy X ideig az eladó garanciát vállal
Adásvételkor egy szakembert viszek magammal , de ő sem lát "belsejébe".
A Te szemszögedből igazad van, de nézd onnan, hogy az eladó sem lát bele. Használt járműt venni mindig rizikó, beleírni lehet a szerződésbe, kérdés, az eladó aláírja-e.
Kérd el a szervízkönyvét, és menj be a szervízbe, esetleg az eladóval együtt, ahol csináltatta, szerintem attól okosabb leszel.

Vandor12 # 2012.04.12. 16:39

Tisztel Fórumozók!

Problémám a következő, amelyben szeretnék gyors útmutatás kérni, hogy mi lenne az optimális lépés:

Pontosan 1 hete autókereskedővel elcseréltünk egy BMW-t + készpénzt, egy Mazdára.(A teljes készpénz átadásról nem készült papír.) A kereskedő kipróbálta az autót, mi is, átíratás megtörtént. A kereskedő tegnap perrel fenyegetett mert, hogy a BMW motorja nem megfelelő, így az autót szeretné visszacserélni. Arról a bizonyos problémáról nem tudtunk semmit, viszont állítása szerint van annyira súlyos az ügy, hogy perre viszi, ha nem cseréljük vissza.
A kérdés: milyen lépést javasol a szakember? Visszalépjünk a cserétől, vagy belemenjünk egy perbe.

Tisztelettel: V

TTGabor # 2012.04.12. 17:05

köszönöm a válaszokat!
ez a problémám , hogy nem szakszervizbe hanem egy az ő szavait idézve " gyerek kora óta szerel motorokat" srác csinálta, meg mindig ő csinálta, ezért is akarok íratni vele. tehát szervizkönyv nincs, ha lenne akkor én sem vonnám kétségbe a szavait. Tudom , hogy benne van a rizikó , nem akarok tanuló pénzt fizetni.
Még annyi , hogy akkor az adásvételi az megfelelő amit linkeltem ?? hogy fogalmazzam bele, ezt a jótállást féleséget , addig tisztában vagyok , hogy a 9. egyéb pont. De a szöveg ?? Kérem Ügyvéd Úr segítsen .

guba" # 2012.04.13. 09:54

TTGabor, jó az mintaszerződés.
" Jelen szerződés aláírásától számított X hónapig eladó jótállást vállal a mkp minden később jelentkező hibájáért. A felek tisztában vannak a "jótállás" jogi fogalmának jelentésével."

Vandor12, a te kérdésedre nem lehet a tényállás pontosabb ismerete nélkül tanácsot adni. Ismerni kellene a hiba pontos okát és mibenlétét. Minden esetre szavatossági igényként első körben kijavítást, vagy árcsökkentést kérhetne.