Próbaút kockázata


bonny # 2016.10.11. 08:03

Kedves Bea1!

Véleményem szerint megfontolt ember motorkerékpárt próbaútra csak a teljes vételár letétbe helyezését követően enged elvinni, tehát ebben egyetértünk. Az Ön által említett esetleges lopásnak a kockázata ily módon tulajdonképpen a nullával lesz egyenlő. Általánosságban az is elmondható, hogy a próbautak nagy többségében semmilyen rendkívüli esemény nem történik, ám a motorozás sajátosságából adódóan egy tapasztalatlan motoros egy idegen géppel könnyen eleshet, ami egy tiszta műanyag elemekkel teli robogóban igen komoly anyagi kárral járhat együtt. Én erre az esetre szeretnék megoldást találni, valamiféle előszerződés formájában azért, hogy az ilyen esetet követő parttalan vitát megelőzzem. Hiszen gondoljuk csak végig: törik a motor, nálam van a vételár. Mekkora a kár? Mennyit adjak vissza a károkozónak? Ha bármennyit visszaadok és a kárérték több lesz mint a nálam maradó összeg, akkor hogyan hajtom be a különbözetet? És mi a helyzet az értékcsökkenéssel? Egy csomó olyan kérdés adódik, ami vitára, rosszabb esetben jogvitára adhat okot. Én arra keresek megoldást, hogy mindezt elkerüljem. Nem vagyok jogvégzett ember, de véleményem szerint két nagykorú ember szabad akaratából arra szerződik amire akar. A kérdésem arra vonatkozik, hogy mindezt milyen formában tegyük e témakörben ahhoz, hogy az jogszerű is legyen?
Köszönöm a hozzászólását.

Bea1 # 2016.10.11. 01:31

Természetesen lehetőséget kell adni kipróbálni a robogót, de természetesen kérheted, hogy tegye le addig a vételárat az asztalra.

Hiszen egy autónál próbaút során be tud az ember szállni a próbáló mellé, egy robogó esetében lehet akkor látod utoljára, amikor átadod a kulcsot, és felteszi a bukósisakot.

Ha vásárolni jött, van nálla pénz, ha motorozgatni, akkor nincs.

bonny # 2016.10.10. 18:28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Mindenek előtt köszönöm a gyors válaszát. A helyzet az, hogy a nevezett motor egy nagytestű robogó, amely elmúlt hat éves, és tele van műanyag idomokkal. Nagyon kevés futott kilométerrel, így aztán ez, és a sérülésmentes állapota az, ami miatt a piaci ára magasan van. Mindketten tudjuk, hogy egy esetleges törés esetén a biztosító agyon avultatná, és a valós kárérték töredékét fizetné ki kártérítésként, ami után vagy bontott alkatrészekkel kéne helyre állítanom, vagy ha új alkatrészekkel tenném mindezt, akkor a többletköltséget soha ki nem venném belőle, nem is szólva az értékcsökkent állapotról amit a töréssel okoznak. Nos én éppen ezt szeretném elkerülni... Arról nem is beszélve, hogy a biztosítási díjat meghaladóan nyilván még önrész is terhelne a káreseményt követően, tehát ott vagyunk, ahol az elején. Éppen ezért szeretném ha az esetlegesen kárt okozó vevő jogszerű keretek között "kötelezné magát" arra, hogy az általa összetört motort megveszi.
Köszönöm a válaszát.

Dr.Attika # 2016.10.10. 17:34

Kössön a motorkerékpárra minden káreseményre vonatkozóan biztosítást. Ez a megoldás.

bonny # 2016.10.10. 17:20

Tisztelt Jogi Fórum!

Évekkel ezelőtt egy barátom a motorkerékpárja eladásával próbálkozott. A hirdetésre jelentkező vevőjelölt a próbaút során a motorját összetörte, majd megköszönve a lehetőséget tovább állt. Most én állok motorértékesítés előtt, és szeretném magam "bebiztosítani", nehogy hasonlóan járjak mint a barátom egykoron. Mivel a motorom egy sérülésmentes teljesen gyári darab, ezért azt szeretném elérni, hogy egy esetleges próbaút alkalmával a vevőjelőlt által okozott káresemény esetén a károkozó tegye le a vételárat és "egye meg amit főzőtt". Persze tisztában vagyok azzal, hogy elvileg a károkozó felel az általa okozott kárért, és persze teljeskörűen, javitási költség, meg értékcsökkenés stb., ám mindnyájan tudjuk, hogy ez nem olyan egyszerű, és pláne nem gyors megoldása egy ilyen balul sikerült történetnek. Arról nem is beszélve, hogy a sérülésmentes motor ha törik, az már soha nem lesz sérülésmentes. Ezért tehát úgy gondolom, az lenne a legegyszerűbb, ha a próbautat megelőzően a vételár letétbe kerülne, és szerződésbe foglalnánk hogy amennyiben a motor törik, akkor az adás-vétel "megköttetik". Tisztában vagyok azzal, hogy egy adás-vételt az eladó oldaláról senkire rákényszeríteni nem lehet, ezért arra gondoltam, hogy a vevő oldaláról lehetne esetleg megfogni a kérdést. Talán, ha az ingatlanokhoz hasonlóan a vevő tenne egy vissza nem vonható vételi ajánlatot arra az esetre ha töri a járgányt, az járható lenne. Nem vagyok jogász, ezért nem tudom, hogy egy ilyen szerződés megállna-e a bíróság előtt, ha az ügy netán odáig fajul. Amennyiben ez nem működik, szeretném megkérdezni a tisztelt fórumozókat, hogy van-e valamiféle lehetőség arra, hogy szándékomat olyan írásba foglaljuk amely teljesen jogszerűen garantálja azt, hogy ne járjak pórul.
Mindenki segítségét előre is köszönöm.