veteránautó


Véleményem # 2016.07.30. 21:19

Az OT rendszámnak és veterán minősítésnek alaposan utána kell járni, hogy egyáltalán megkapja e az autó, és az autó "életkora" csak egy kis része annak, hogy átminősítsék a járművet.
Először érdemes a tulajdonjogot megszerezni és az után vizsgáztatni. Tulajdonjog váltáskor új vizsga.
Eladást követően az új tulaj dolga újra vizsgáztatni ahogyan épp akarja...
Az autóra tulajdonjogot kell szerezni utána lehet tovább gondolni. Öröklés osztozkodás van, akkor kár az OT rendszámról gondolkodni, amíg a jármű tulajdonjoga tisztázatlan, változhat stb.

( az autót meg kell venni így vagy új, tulajdonjogot kell szerezni rá, majd utána a veterán vizsga, persze az sem árt ha előtte utána jár az ember érdemes e belevágni megkaphatja e az OT rendszámot a vizsgán..., egyedüli tulajdonosként már nem örökli a papától más, a papa amíg él addig meg használhatja ha vissza adod neki, minden gond nélkül. )

dehira # 2016.07.27. 09:26

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Segítséget, tanácsot kérnék, hogyan lehet legjobban megoldani az alábbi szituációt.

Nagypapámnak van egy több mint 30 éves autója, forgalomban, mindennel ami kell. Ezt szeretnénk oldtimer vizsgára vinni, hogy ha a papa meghal (remélhetőleg csak sok-sok év múlva) ne a bontóba kerüljön hanem el lehessen adni mert értékes, jól megkímélt, de más nem akarja már használni a családból. Nagyapám eladná nekem jelképes összegért az autót mielőtt OT vizsgára vinném, de nekem nincs szükségem az autóra így ő használná továbbra is.

A probléma így összetett.

  1. Az OT vizsga érvényét veszti tulajdonosváltás (öröklés) esetén, így amikor el akarnánk adni ismét csak egy öreg autó lenne, OT nélkül.
  2. Ha öröklésre kerül a sor és 2-3 örökös közt oszlik meg az autó, hiába öltem bele a pénzt az ő tulajdonában maradó autó OT vizsgájára, nem lesz feltétlenül az enyém az autó.

Jogilag hogyan oldható meg ez tisztán? Előre bocsátom hogy jogsim van de autóm sose volt és nincs is rá szükségem, nagyváros közepén élve, csak szeretném ha nem kallódna el az öreg Wartburg.

Előre is köszönöm a válaszokat.