Piros lámpán átlógás?


kovacspeter2 # 2016.07.15. 11:54

Sziasztok,

Az lenne a kérdésem, hogyha nem hajtottam át a piroson, csak a piros lámpánál megállást jelző vonalon haladtam túl (remélem érthetően fogalmaztam meg, bocsánat ha nem szakszerű), akkor az milyen szabálysértésnek minősül?

Egy olyan kereszteződésnél álltam meg így a piros jelzésnél, ahol egy zebra volt a lámpa után és picit rálógotam a zebrára is. Hátratolatni már nem tudtma, mert mögöttem már állt a másik autó, tehát nem tudtam visszamenni a piros lámpás megállást jelző vonal mögé, de hátratolattam vissza, amennyire tudtam.

Ez minek minősül? Ez nem piros lámpán való áthajtás, ugye?

gerbera317 # 2016.07.15. 12:19

Nem közlöd a részleteket, ezért csak találgatni lehet. A piros és sárga lámpák:
KRESZ 9. § (4) c) a kör alakú folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél - a kijelölt gyalogos átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt - meg kell állni; ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni;
d) a kör alakú folyamatos piros fény a továbbhaladás tilalmát jelzi: a c) pontban meghatározott helyen meg kell állni;

Megállni tehát a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt kell. Ha a piros lámpánál úgy álltál meg, hogy áthajtottál ezen a jelen, akkor megszegted a továbbhaladás tilalmát. Ha ezt látták és rögzítették, akkor véged.
Ha viszont nem látták és nem rögzítették, hanem csakis azt látták, hogy már ott állsz, másodfokon, vagy végső soron a bíróság előtt előadhatod, hogy te a sárga jelzésre álltál meg, azonban csak utólag derült ki, amikor már átcsúsztál a megállás helyét jelző útburkolati jelen, hogy biztonságosan már nem tudsz megállni, és inkább tovább kellett volna haladnod. Visszatolatni pedig a mögötted álló miatt nem tudtál. Itt arra kell kihegyezni a történetet, hogy te olyan közlekedési megatartást tanúsítottál, ami tőled az adott helyzetben elvárható volt, ezért nem alkalmazható ellened szankció.
Innentől csak rajtad múlik, meg tudod-e magadat védeni.

kovacspeter2 # 2016.07.15. 12:48

Gabera, nagyon köszönöm ezt a korrekt, részletes választ.

Jól tudom, hogy 50 ezer forint a bírság?

bundori # 2016.07.15. 15:19

ez úgy néz ki, hogy a sárga jelzést sem vetted figyelembe és az utánad jövő azt hihette, hogy továbbhaladsz, így megállt a záróvonal elött.
Vajon miért álltál meg későn?
Elég gyakori és életveszélyes malőr, nem is értem, miért csinálják.