Típus azonosság kérédése


Syrakusa # 2016.05.05. 11:17

A kérdéseim a következők lennének.
Mi számít típus azonos motornak?
A lényege az lenne a kérdésemnek,hogy adott egy autó,amiben jelenleg egy 1600 köbcentis 4 hengeres 16 szelepes Zetec motor van.
Ehhez az autóhoz van egy 2000 köbcentis 4 hengeres 16 szelepes Zetec motor,természetesen azonos típusú autóból(Ford Mondeo).Én ezt a nagyobb hengerűrtartalmú motort szeretném belerakni/rakatni.Az lenne a kérdésem,hogy ez típus azonosnak számít(mivel ezt a gépkocsit szerelték ezzel és azzal a motorral is)?Vagy ehhez átalakítási engedély szükséges az NKH-tól?
Ha típus azonos akkor mi a teendőm a motor csere után?
Műszakin ha nem olvasható a motorszám akkor mi az eljárás(természetesen a blokk és a hengerfej valamint a szelepfedél is ránézésre teljesen azonos)?Műszakin egyáltalán ellenőrzik a motorszámot?
Eladni a kocsit nem akarom valamint megtartom az eredeti motort is.

Atis77 # 2016.05.05. 16:16

Típus azonos= ugyan az a motorkód. Ha papírozni akarod akko regadóval számolni kell a ccm különbség mértékében, és ugy tudom csak szemlézik. Itt mifelénk nem is fotóznak motorszámot csak alvázszámot a műszakin, ami hajlamos amúgy is rozsdásodni. Olyankor motorkódot és egy műszaki adatlapot kapsz a vizsgán, amivel be kell ballagni az okmányirodába ahol uj okmányokat kap az autó.

Syrakusa # 2016.05.07. 12:44

Köszönöm a választ!