üzembentartói szerződés


buxus # 2012.01.03. 17:35

Sziasztok! Üzembentartói szerződéssel kapcsolatban kérdeznék.
Ez év februárban lesz 2 éve, hogy eladtam a nevemen lévő gépkocsit – cégautó használat miatt – és a jelenleg a családban lévő 1 db személyautó a feleségem nevén van. Hogyan lehet megoldani, hogy a régebbi bonusz besorolásom megmaradjon, ne vesszen el a határidő lejárta miatt. Üzembentartói szerződésre gondoltam a meglévő autóra, talán az megoldás lehet? Vagy Ti mit ajánlanátok és ha ez járható út, milyen költségekkel számolhatunk?
Válaszotokat nagyon köszönöm!

guba" # 2012.01.04. 19:46

Megoldható így, de az üzembentartói jog bejegyzése is költségekkel jár. Hosszú távon valószínűleg így is megéri.

tazika073 # 2012.01.18. 18:39

Van egy autóm az öcsém használja és ő áll minden költséget, amely az autóval kapcsolatos. Be kell-e jegyeztetni a forgalmiba, hogy ő az üzembentartó?

tamáskodó # 2012.01.26. 11:43

Ha én vagyok a tulajdonos és a feleségemet akarom üzembentartónak bejegyezni miért kell vagyonszerzési illetéket fizetni? Amúgy is közös a vagyon, azaz az autóm fele az övé.

guba" # 2012.01.26. 14:23

Éppen azért ne jegyeztesd be. Lehetne az egyébként különvagyon is, éppen.

Gabicsek # 2012.01.26. 18:37

tazika073!
Ha nem akarod, hogy minden büntetés neked menjen, jegyeztessétek őt be üzembentartóként.

Dorka89 # 2012.01.30. 07:17

Tisztelt Fórum!

Az lenne a kérdésem, hogy van egy ismerősöm, akinek lízingelt az autója, tehát a bank a tulajdonos, ő pedig az üzembentartó, ebben az esetben van arra lehetőség, hogy az üzemben tartói jogot átvehessem tőle?
Ő maradna az adós, de az én nevem kerülne a forgalmiba, mint üzembentartó!
Remélem érthetően tettem fel a kérdést!

A választ, válaszokat előre is köszönöm!

guba" # 2012.01.30. 07:32

A bank hozzájárulása kell hozzá feltehetően, de ezt a szerződés ismerete nélkül csak valószínűsítem.

vadvirág (törölt felhasználó) # 2012.01.30. 09:08

Tisztelt Fórum.

Segtséget szeretnék kérni. Van a kft-nak már 12 éve egy Wolkswagen trasporter gépjármű.Tanácsot kérnék ,hogy melyik variáció lenne előnyöbb költség szempontjából.
1, maradjon a kocsi a kft nevén.
2, Vegyük ki a kft-ből és mint üzembentartó legyen a kft
3. vagy van jobb megoldás???

Elöre is köszönöm a válaszokat.

Zsuzsa

Buri0605 # 2012.02.01. 09:38

Üdvözlöm!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha én külföldre szeretnék utazni ( Union belül) egy olyan gépkocsival ami az édesapám nevén van, akkor kell-e üzembetartói vagy más okirat ?

A választ előre is köszönöm.

Üdv.

guba" # 2012.02.02. 15:11

Nem.

WolfQ # 2012.02.06. 11:36

Tisztelt fórum!

Sürgős kérdéssel fordulnék az itteni szakemberekhez.
Rövid és lényegre törő leszek:

testvéremnek van egy autója, amelynek az üzembentartója anyánk barátja.
Kapcsolatunk azonban a testvéremmel megromlott.
Az autó a tulajdonosnál van, az üzembentartó pedig nem tudja gyakorolni a jogát, nem tudja használni az autót, mivel a tulaj megtiltotta neki. Minden papír szintén a tulajnál van. Ráadásul nem is használja, csak azért nem vonatja ki a forgalomból, hogy az üzembentartó fizesse az adót és a biztosítást. Bosszúból.
Személyesen és telefonon is kerestük hogy szüntesse meg a szerződést, de nem tesz semmit.
Az okmányirodánál is érdeklődtünk, de ott azt mondták hogy csak és kizárólag a tulajdonos tudja felbontani az üzembentartói szerződést.

Kérdésem:
Az üzembentartó ilyen esetben mit tehet? Lemondhat üzembentartói jogáról?

Kiegészítő információk:

  • az autó műszakija már lejárt
  • a tulaj el akarja adni az autót, az üzembentartóit azonban úgy tűnik nem fogja felbontani

Kérem, segítsenek.
Köszönöm.

guba" # 2012.02.07. 16:28

Az okmányirodánál is érdeklődtünk, de ott azt mondták hogy csak és kizárólag a tulajdonos tudja felbontani az üzembentartói szerződést.

Az üzembentartói szerződés a különféle használatra vonatkozó szerződések gyűjtőfogalma. Itt vélhetően egy határozatlan időre kötött, ingyenes használati szerződésről van szó, amelyet haszonkölcsön szerződésként nevesít a Ptk. Nem felbontás, hanem felmondás. Mivel az autót a tulajdonos már birtokba vette a szerződés megszűnt, de ha nem így lenne, akkor is köteles lenne a haszonkölcsönbe vevő felajánlására, alapos ok hiányában visszavenni.
Ezt le kell írni egy nyilatkozatban, kérni az üzembentartói jog nyilvántartásból való törlését az okmányirodában.

sphinx # 2012.02.13. 13:16

Tisztelt Fórum!

Nagyapám nevén szerepel egy gépkocsi, mely pár éve ideiglenesen ki van vonva a forgalomból. Nagyapám ideadná nekem ezt a gépkocsit. Szeretném megtudni, hogy ha üzembentartó szerződést kötve hozzám kerülne a szóban forgó gépjármű, az milyen költségeket vonna maga után? Valamint azt, hogy mivel a gépkocsi ideiglenesen ki van vonva és természetesen nincs rajta műszaki sem, így az újboli üzembe helyezést hogyan lehetne véghezvinni? Először vissza kell helyezni a formalomba, műszaki vizsga stb. vagy először az üzembentartó szerződést kell megkötni?

Előre is köszönöm a segítséget!

guba" # 2012.02.14. 06:52

Először le kell vizsgáztatni, majd az üzembentartói szerződéssel bemenni az okmányirodába és bejegyeztetni, illetve ezzel egyidejűleg visszahelyeztetni a forgalomba. Előtte még a kötelező biztosítást megkötni.

chandana # 2012.02.14. 14:22

Tisztelt Fórum,

A testvérem birtokában van egy gépjármű, amit meghatalmazással szeretnék én értékesíteni. A kocsi ideiglenesen ki van vonva a forgalomból. A tulajdonos a testvérem, viszont az üzembentartó a volt barátnője akit nem tudunk elérni semmilyen úton módon. Az autóra már van vevő, de nem tudom, hogy ebben az esetben hogyan tudunk eljárni, hogy abból a későbbiekben ne legyen probléma.
A segítséget előre is köszönöm!

Atis77 # 2012.02.16. 09:24

chandana

Nem kell az üzembentartóval foglalkozni. Adjátok el írassa át

Bonyolult2 # 2012.02.21. 16:26

Tisztelt fórumozók!

Olvastam néhány problémát,valamint ezek egyszerű megoldási lehetőségét is!

Szorosan ide kapcsolódó,számomra bonyolult,de a válaszok,és kérdések alapján elképzelhető,hogy egyszerű helyzet megoldásához kérnék szakszerű tanácsot!

Egy barátom feleségének 2autója van (volt) még a házasságuk előtt! A hölgy felajánlotta a férjének az egyik gépjárművet,de csakis hivatalos üzembentartói szerződéssel adta át,ingyen,ellenérték nélkül!

Mára megromlott a viszonyuk,az autón érvényes műszaki vizsga ugyan van,de az üzembentartó nem fizeti a biztosítását,és a súlyadóját sem a járműnek!
A hölgy ismerősöm úgy tudja,hogy ilyen esetben a hivatal kivonja a járművet a forgalomból,de ez ellen nem tud tenni semmit sem,mert a volt párja még csak nem is hajlandó beszélni vele telefonon sem!

A tulajdonos rendelkezik kulcsokkal a járműhöz,de nem meri,nem akarja elhozni az autót,míg nem biztos abban,hogy legálisan cselekszik!

A kérdések ezzel a tényállással kapcsolatban a következők:
Vissza tudja-e vonni az üzembentartói szerződést egyoldalúan?
Ezt követően szabadon,és legálisan elhozhatja-e a saját kocsiját!?
Ha mindezt megteszi,kinek kell állnia a nem befizetett adót,illetve biztosítást,és lehet-e pluszban bármilyen anyagi vonzata az üzembentartói szerződés egyoldalú felmondásának!??

Előre is köszönöm megtisztelő válaszaikat!

Üdvözlettel:

Keresztes T.

guba" # 2012.02.21. 17:00

A szerződést a kocsival kapcsolatos költségek nemfizetése miatt azonnali hatállyal fel kell mondani írásban és felszólítani a férjet, hogy azonnal adja azt vissza. Ezt a felmondást az okmányirodán is be kell mutatni és kérni az üzembentartói jog kivezetését a nyilvántartásból. Elhozhatja következmények nélkül, ezek után. Az üzembentartónak kell állnia az eddig felhalmozott tartozásokat.

DNYdny # 2012.02.25. 15:10

Üdv mindenkinek!

Új autót vásároltam, ezért a régit a nővéremnek "adom el", üzembentartói szerződésben gondolkodunk, ajándékozással.

Az ügy menetét, azaz üzembentartó bejegyzését ajándékozással nem pontosan tudom.

Az én nevemen ez év március 1-ig van érvényes kötelező kötve, azután már nem szeretném fizetni. A netrisken keresztül kötött a nővérem a gépjármű adataival kötelezőt. Ezután kell bemenni egy kitöltött üzembentartóival, ajándékozási szerződéssel, régi forgalmival illetve a biztosítási kötvénnyel? Esetleg az ajándékozási szerződést mi is megírhatjuk, vagy ügyvédi/közjegyzői hitelesítés szükséges?

A költségeket tekintve én ezt számoltam ki, ez stimmel? (1598 ccm * 18) * 0,25 = 7191 Ft. Plusz a forgalmi: 6000 Ft. Plusz az első negyedéves kötelező díja. (Ha jól tudom ajándékozás esetén a vagyonszerzési illeték 25%-át kell csak kifizetni)

Válaszaitok előre is köszönöm!

guba" # 2012.02.25. 16:48

Ajándékozás esetén nem kell külön üzembentartói szerződést kötni. Az ajándékozási szerződést kell bevinni az okmányirodába és az alapján fogják nyilvántartásba venni a tulajdonosváltozást. Nem kell hozzá ügyvéd, internetről letöltött szerződésminta alapján meg tudjátok csinálni. Az illeték mértékét illetően tévedsz. Az a visszterhes vagyonátruházási illeték kétszerese.

DNYdny # 2012.02.25. 17:09

Kedves guba!

Ezt nem teljesen értem most, összezavartál :)

Én maradok a tulajdonos, a nővéremet szeretnénk üzembentartóként bejegyezni. Úgy tudtam van lehetőség az üzembentartói jogot ajándékként átadni egyenesági rokonnak, jelen esetben a nővéremnek. Egy helyen szó szerint ezt találtam, de akkor már lehet, hogy nem áll helyt az információ: "Attól függ, hogy pénzért vagy ingyen jutottunk hozzá az üzembentartói joghoz. Az autó átírási költségének, vagyis a köbcenti illetéknek a 50% ha ajándékba, 25% fizetünk érte."

Ezt én úgy értelmezem, hogy mivel az üzembentartói jogot ajándékozom, így a vagyonszerzési illeték 25%-át kell megfizetnem. (javíts ki, ha tévedek)

Ha a nővérem lenne az új tulajdonos (ugyanúgy ajándékozással) és nem üzembentartó, akkor hogyan alakulnának a költségek szám szerint? Sokkal magasabb lenne a végösszeg gondolom, mert plusz költségként jelentkezne új törzskönyv, eredetiségvizsga stb.

Segítségedet előre is köszönöm!

guba" # 2012.02.25. 17:25

Úgy tudtam van lehetőség az üzembentartói jogot ajándékként átadni egyenesági rokonnak, jelen esetben a nővéremnek.

Igen, ez így valóban félreérthető volt.:) Ebben az esetben arról van szó, hogy ingyenes használati szerződést köttök a nővéreddel.

Ezután kell bemenni egy kitöltött üzembentartóival, ajándékozási szerződéssel, régi forgalmival illetve a biztosítási kötvénnyel?

Nem, ilyenkor az üzembentartó szerződésről szóló szerződésmintát elég ennek megfelelően kitöltenetek, nem kell semmilyen ajándékozás mellé. Az illeték így valóban annyi lesz, amennyit írtál.:)

DNYdny # 2012.02.25. 17:41

Köszönöm szépen!

Utolsó kérdésem, hogy ilyen esetben akkor engem, mint tulajdonost nem terhel semmiféle illeték megfizetése új üzembentartó bejegyzéskor?

guba" # 2012.02.25. 17:49

Nem. Minden úgy fog történni, ahogy a kérdésedben leírtad, azzal a különbséggel, hogy itt nincsen ajándékozás, mert az tulajdonátruházó szerződés, hanem ingyenesen engedsz használati jogot a testvérednek.