Külföldi rendszám-magyar vezető


Véleményem # 2012.02.17. 18:32

13. Egyénileg kiválasztott és az egyedileg előállított rendszámtábla

58. § (1) Az igazgatási szolgáltatási díj megfizetése ellenében, kérelemre engedélyezhető a sorozatban előállítható, de még le nem gyártott rendszámtábla kiválasztása (a továbbiakban: egyénileg kiválasztott rendszámtábla), továbbá – ha közerkölcsbe vagy jogszabályba nem ütközik – a legalább 4, legfeljebb 5 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 2 folyamatos számjegyből, együttesen 6 jelből álló rendszámtábla legyártása és használata (a továbbiakban: egyedileg előállított rendszámtábla). Az egyedileg előállított rendszámtábla esetében a 0 számjegy önállóan nem alkalmazható.
(2) A járműre felszerelt sorozatban előállított rendszámtábla a jármű tulajdonosának kérelmére egyénileg kiválasztott rendszámtáblának minősíthető.
(3) Az egyénileg kiválasztott rendszámtábla megválasztását és az egyedileg előállított rendszámtábla legyártatását a Hivatal, a sorozatban előállított rendszámtábla egyénileg kiválasztott rendszámtáblává történő átminősítését a közlekedési igazgatási hatóság engedélyezi.
(4) Az egyénileg kiválasztott, vagy az egyedi rendszámtábla az engedély kiadását követően a járműre első forgalomba helyezésével, Magyarországon már forgalomba helyezett jármű esetében átrendszámozással kerül a járműre.
(5) Az egyénileg kiválasztott és az egyedi rendszámtáblát annak jogosítottja a közlekedési igazgatási hatóság engedélyével a tulajdonában, vagy használatában lévő más járműre is átszerelheti.
(6) Amennyiben az egyénileg kiválasztott vagy az egyedileg előállított rendszámtábla jogosítottja a rendszámtáblát más, a használatában lévő járműre kívánja átszerelni – a kérelem tartalmától függően – az eredeti járművet a forgalomból ki kell vonni, vagy át kell rendszámozni és a rendszámtáblát a jogosítottnak az érvényesítő címke eltávolítását követően vissza kell adni.
(7) Amennyiben az egyénileg kiválasztott vagy az egyedileg előállított rendszámtábla jogosítottja a jármű üzemben tartója, a rendszámtábla csak a jármű tulajdonosának írásos hozzájárulásával szerelhető fel a járműre.
(8) A rendszámtábla egyéni jellegéről annak jogosítottja lemondhat. Ebben az esetben az egyénileg kiválasztott rendszámtáblát a sorozatban előállított hatósági jelzésekre vonatkozó előírások szerint, a járműhöz hozzárendelten kell kezelni. Az egyedileg előállított rendszámtábla egyedi jellege nem szüntethető meg.
(9) Az egyénileg kiválasztott és az egyedileg előállított rendszámtáblák új típusú rendszámtáblaként kerülnek előállításra.
(10) Nem engedélyezhető 4 betűjelből és 2 számjegyből álló egyedileg előállított rendszámtábla legyártása iránti kérelem, ha a kiválasztott rendszám 4 betűjel karaktere közül az első karakter S vagy R betűjel.
59. § (1) A rendszámtábla egyéni kiválasztására vagy egyedi legyártására, vagy a legyártott egyedi vagy egyéni rendszámtábla jogosítottjának személyében történő változás bejegyzésére irányuló kérelmet a közlekedési igazgatási hatóság a rendszámnyilvántartásban történő ellenőrzést követően – az igazgatási szolgáltatási díj megfizetése ellenében – engedélyezi.
(2) A rendszámtáblának az egyénileg kiválasztott és egyedileg előállított jellegét a forgalmi engedélyben és a nyilvántartásban jelölni kell.

Itt a végén kaptok választ az utolsó mondatban!

Kassad # 2012.02.17. 18:35

Ezt egy német forgalmiban a rendőr, honnan a jézuskrisztusból fogja tudni :) ?

Véleményem # 2012.02.17. 18:37

97. § (1) Az ellenőrző hatósági személy a hatósági engedélyt és jelzést a helyszínen elveszi, ha

  1. a jelzés nem felel meg az 53–63. §-ban meghatározott szabályoknak,
  2. érvénytelen külföldi hatósági engedéllyel és jelzéssel vettek részt a közúti forgalomban,
  3. azért érvénytelen a hatósági engedély és jelzés, mert a járművet a forgalomból korábban végleg kivonták, vagy
  4. a járművet a forgalomból hivatalból ideiglenesen kivonták, de a jármű hatósági engedélye és jelzése nem került leadásra.

(2) Az ellenőrző hatóság által a 96. § (6) bekezdése alapján megküldött hatósági engedélyt, jelzést a közlekedési igazgatási hatóság bevonja, illetve visszavonja.
(3) A közlekedési igazgatási hatóság az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott külföldi hatósági engedélyt és jelzést a határozat egy példányával a Hivatalnak megküldi. A Hivatal viszonosság esetén megküldi azt a kiadó külföldi hatóságnak.

Véleményem # 2012.02.17. 18:39

A minimum két rendőrből álló igazoltatáskor, csak össze tudnak hozni ennyit németül... vagy kérnek segítséget telefonon.

Kassad # 2012.02.17. 18:43

Szerintem nem :)

Kassad # 2012.02.17. 18:50

Vegyétek fel az egész fórumot az ignore listára.

Kassad # 2012.02.17. 18:59

Az ignore-olt fórumozóktól kérdezem, hogy ki mennyit tenne arra, hogy Moncsi annyira magányos, hogy képzelt magának egy egész családot, akiknek a nevében most írogat?

StefanAti # 2012.02.17. 19:04

En felteszem ra a nemet rendszamom!!!

Véleményem # 2012.02.17. 19:13

jógibece

Csak azért másolok, mert ha linket adok akkor lusta vagy utána nézni, ha megmondom mely rendelet bekezdése írja le, lusta vagy megnézni. Ide másolom azért hogy te is lásd mi van leírva. Mindenki láthatja mi van leírva. Meg lehet vitatni, de olyat hiába akar bárki ami a törvény megkerülésével jár. Csak azt másolom ide ami publikus és jogszabály.

Neve nincs ember vagyok, a hátterem meg olyan amilyen, senkinek se kötöm az orrára. Engem mondjuk az sem érdekel hogy ti 10 diplomások vagytok, meg Nyugatiak meg mindenkinél okosabbak. Ez a személyeskedő része ami nem ide tartozik.

StefanAti # 2012.02.17. 19:13

Jogibece
Csakhogy papirokat olyanok szereznek be mint en, aki jelen pillanatban is a nemet rendszamu automban ulok Budapesten a belvarosban... Ezt nem tudta megerteni apukad sem, pedig annyiszor elmagyaraztam hogy ennyi ido alatt a kutyam is megertette volna!!!

zolltomi # 2012.02.17. 19:15

Jógi...

Nagyon sok sületlenséget hordasz össze! Hiába mindig más néven, társat próbálsz keresni magad mellé, hogy együtt szidhassátok a magyart...

Nem veszed észre magad?

zolltomi # 2012.02.17. 19:47

:-)

Kassad # 2012.02.17. 20:01

Azt áruld már el te nagyeszű, hogy miért kell mindenáron kivigye az országból a kocsit ahhoz hogy ne használja? :)

Véleményem # 2012.02.17. 20:11

jógibece

Amit ti csináltok az is egy megoldás. Nem jöttök át magyar területre a külföldi hatósági jelzéssel ellátott autótokkal. Ez ellen senkinek nincs kifogása. Lehet ezt csinálni, hogy ahányszor jöttök az országba kint hagyjátok az autót. ( még egy tanácsnak is jó, ha másoknak elmondod ezt, de ez nem jelenti azt hogy amit mi "buta keleti magyarok" mondunk nem lenne jó! )

Vagy a munkáltatótól szereztek egy megfelelő igazolást, ezt is választhatjátok és jöhettek a saját autóval.

Régi rend nem fog vissza állni, esetleg korrigálnak a jogszabályon. Lényegében nem fog változni szerintem.

Brüsszel meg nem egy piti kis jogszabály miatt "rúgja ki" Mo.-ot az EU-ból.
Ennél komolyabb gondok is vannak, ami miatt ez megtörténhetne, de nem fog. Előbb esik szét az EU mint, hogy abból Mo. kiváljon.

S8ABT # 2012.02.17. 20:17

Urak.
En a gondot ott latom,hogy ti mindannyian "MAGYARBAN" gondolkodtok.
Konkretan:En azt mondtam,hogy nem vehetik el az azonositot (egyedi)nem azt hogy nem buntethetnek!
Azutan europaban az azonosito barmilyen,megegyszer barmilyen lehet tehat akar 1 betu 1 szam is.
Nem kell bejegyezni azt hogy egyedi hiszen latszik rajta!
Az hogy ott mi az"egyedi" az egy dolog az pl.a nemetet vagy angolt nem erdekli...
Ne a magyar torvenyeket idezzuk ha kulfoldi azonositorol beszelunk.
Ez egyebkent szinten erdekes...
Meg kene tanulni mely allamnak mi a "STANDARD" azonosito tipusai.
Csak Eu-ra gondolok.

StefanAti # 2012.02.17. 20:32

Jogibece

  1. Miért vigyem ki ahhoz, hogy letegyem? Van pl garázsom is.
  2. Vigyem ki, tegyem le és vegyek másik autót. Aztán várjam hogy eltörlik? És ha nem, akkor hagyjam ott örökre????
  3. Ha elolvastad volna a korábbi hozzászólásaim tudnád, hogy már százszor megbeszéltük, hogy én MÁR legálisan használom. Mert az új jogszabály alapján is lehet használni, csak nem hagyod hogy megbeszéljük hogyan, mert teljesen ellehetetleníted itt a beszélgetést.....
Véleményem # 2012.02.17. 20:32

S8ABT

Valaki felvetette hogyan tudja a rendőr hogy az egyedi. A magyar jogszabály szerint, az be van jegyezve a forgalmiba.A magyar forgalmiba 100%.

Van egy magyar jogszabály ami lehetővé teszi a külföldi rendszám elvételét.
Ez fordítva is meg van más országok jogszabályaiban.

Az hogy milyen lehet egy magyar egyedi azonosító, azt is törvény szabályozza, mint minden mást.

S8ABT # 2012.02.17. 20:39

En kulfoldi azonositorol beszelek!!!

S8ABT # 2012.02.17. 20:41

Megint ugyanoda jutunk....
A kulfoldi egyedi azonositot nem vehetik el!

zolltomi # 2012.02.17. 20:41

Srácok!

A rendszámról miért vitáztok? Az senkit nem érdekel magyarországon egy ellenőrzésnél, hogy saját tulajdon-e! Amúgy magyarországon már minden rendszám saját tulajdon, meg kell vásárolni forgalomba helyezéskor. Nem veszik el, semmit se vesznek el. A bírságnak csak akkor lesz köze a kocsihoz ha le kell foglalni. Itt csak egy egyszeri bírságról van szó, igaz elég kemény bírságról.

S8ABT # 2012.02.17. 20:48

zolltomi

Rendben!En megertettem!

zolltomi # 2012.02.17. 21:05

A közúti közlekedésben résztvevőkre kell alkalmazni a törvényt...
Garázsban, útszélén állóra azért még nem!
:-)

Véleményem # 2012.02.17. 21:06

zolltomi

Tudom hogy más a téma, de sokan szeretik ezt a rendszám tábla kérdést is.

Amúgy szerinted ez mi:
53. § (1) A rendszámtábla olyan hatósági jelzés, amely a Hivatal tulajdonát képezi.

Csak a magyar rendszámról beszélek.
Amúgy a forgalmi engedély ugyan ez...

zolltomi # 2012.02.17. 21:26

Ezt nem tudom neked megválaszolni, úgy tudom a rendszámot már nem vehetik le, csak az érvényesítő matricát kell lekaparnia az ellenőrző hatóságoknak.

Kassad # 2012.02.18. 07:35

Ezt a matrica lekaparást műszaki alkalmatlanságra mondod, ugye? A külföldi rendszám kapcsán ugyanúgy leveszik, jól értem?