Gépkocsi adás - vételi szerződés


guba # 2010.12.25. 08:46

Akkor keresned kell tovább, míg meg nem találod azt a jogszabályt, ami alapján te vagy a kivétel. Feltételezem, hogy nem bontás céljára vetted az autót.

ártatlan1 # 2010.12.26. 07:06

Sok gond van az autón,nem stimmel az alvázszám,a motorszám,a volt tulaj hallani sem akar semmiről,én meg nem tehetem meg a pereskedést,így keresem a megoldást,hogy ki lehessen vonni a forgalomból akár ideiglenesen akár véglegesen,de sajna a törvény csak a sufnis autók tulajdonosait védi,aki kintről behozza az autót ott állhat hónapokig az udvarán és el is bonthatja,rájuk semmilyen átírási vagy bontási igazolás nem vonatkozik ez igazság?

Kellemes ünnepeket kívánok!

guba # 2010.12.26. 07:47

Eredetiségvizsga nélkül eleve nem lehetséges az átírás. Ha pedig leadod egy regisztrált bontóba, szintén nem.

sly085 # 2010.12.27. 21:44

Sziasztok!
Segítséget kérnék. Van egy kis autóm, amit szeretnék eladni. Lenne is rá vevő. A probléma annyi, hogy hitellel terhelt a kocsi. Én a vételárból tudnám kifizetni a hitelt, amíg nincs kifizetve addig a banknál van a törzskönyv, így addig nincs adásvételi. Valakinek van ötlete, hogy lehet ezt áthidalni?

Bruno05 # 2011.01.03. 19:23

Tisztelt Segítő!
Múlt év dec. 27-én magánszemélytől vásároltunk egy használt autót, ami a második kocsi a családban. Vásárlás után hazafelé a feleségem ment elöl a régi, én mögötte az „új” autóval. Kb. 30km megtétele után, amikor egyszer egy akadály miatt a feleségem lassított, én hátulról nekiütköztem, mert nem tudtam lassítani. A baleset belterületen történt, a megengedett sebesség és a szükséges követési távolság betartása mellett. A két autóban kb. 200-200ezer Ft-os kár keletkezett.
Nem voltam 100%-ig meggyőződve arról, hogy a fék hibája okozta a balesetet mindaddig, amíg az autót a szervizbe szállító autómentő vezetője nem jelezte, hogy amikor a szerviz udvarán lejárt a szállító gépkocsiról, nála sem fogott a fék. A kétkedésem oka az volt, hogy gerinctumor miatt – éppen az orvosi kezelésekre járás céljából vásároltuk a második autót, ami automata váltós – mindkét lábamon érzészavar jelentkezik, de úgy éreztem, hogy mindent megtettem az autó megállítása céljából és a „régi” autó vezetése során sem merül fel problémám a leírt egészségkárosodásom miatt. Egyébként 30éves vezetési gyakorlatom alatt eddig még semmiféle kárt, balesetet nem okoztam.
Felhívtam az eladót, aki azt mondta, hogy nála ilyen hiba soha nem jelentkezett (a próbaút során és az addig megtett úton nem is volt), és hogy nemrég nézette át a fékeket, a fékbetétek vastagsága bőven megfelelő volt (ettől függetlenül más alkatrész is okozhat fékhibát).
Kérdésem, hogy az eladótól lehetne-e valamilyenmódon kártérítést kérni vagy behajtani? Ha igen, szükséges-e hozzá igazságügyi szakértői vélemény vagy elegendő a szervizé?

Major87 # 2011.06.16. 15:44

Jó napot!

június 2-án vettem egy autót,amiről mostanra kiderült hogy nem tudom átíratni a nevemre mivel nincs hozzá törzskönyv.Utólag tudom én voltam a hibás mivel nem kezdtem el gyanakodni de gondoltam mivel régi az autó 88-as évjáratú így nem lehet neki.

Előbb nem tudtam intézni a munkám végett illetve eredetiségit és a biztosítást intéztem.
Szóval tegnap felhívtam akitől vettem az autót már más néven mutatkozott be,kiderült nem is ő a tulaj mivel nem egyeztettem a személyi adatait.
Így átíratni sem tudom sőt az sem biztos hogy nem lopott!
Így nem tudom mi tévő lehetek...jelentsem fel a rendőrségen vagy mit tudok csinálni
Elérni a mai naptól nem tudom sehogy sem!

Köszönöm előre is a választ!

ittike # 2011.06.21. 15:38

Üdv!

Külföldről behozott autót vásároltunk 3éve készpénzért a barátom nevére, majd megvettem tőle hitelre pár hónap múlva.
A héten kaptam egy levelet az adóhatóságtól, hogy adócsalás bűntette miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen, és nyilatkozzak az autóról (mikor-kitől- mennyiért vettem stb)
A reg.adó befizetésre került, hiszen anélkül nem helyezhettük volna - tudtommal -forgalomba. ÁFA-át
nem fizettek vajon? A Barátomat terhelheti-e felelősség ,hiszen Ő a magyarországi első tulajdonos?

köszönöm : " ittike"

Laox # 2011.08.22. 09:31

Üdv!

Az új, 2011-es, http://www.nyilvantarto.hu/…os/index.php?… -ról letölthető gépjármű adásvételi szerződésben miért nem szerepel a vételár? Ez az egyik legfontosabb része a szerződésnek, írjak hozzá magam egy ilyen pontot, vagy talán másik dokumentummal kell igazolni a vételár mértékét és az átadás tényét?

Válaszukat előre is köszönöm.

cehek86 # 2011.08.23. 07:50

Tisztelt Szakértő/Szakértők!

Autó eladással kapcsolatban szeretném a segítségetek kérni. 1,1 millió forintért adom el a jelenlegi autómat 850ezer forint készpénz adás-vételkori kifizetés mellett, majd a fennmaradó 250ezer Ft-ot pedig havonta 50 ezer forintonként törlesztené a vevő. A kérdésem tehát, hogy hogy lehet ezt hivatalosan megoldani, úgy hogy ha netán nem fizetné ki fennmaradó összeget akkor azt be tudjam hajtani vagy az autót visszakövetelni.
Fontos, hogy az autó már az eladáskor átkerüljön a vevő nevére mert külföldön használná és nem szeretném ha az esetleges szabálysértések engem terhelnének. Tehát mindenképpen be kell e vonni egy ügyvédet az adás-vétel lebonyolításába vagy van e ennek más módja is. Amennyiben be kell annak körülbelül milyen költsége lenne és azt a vevőnek vagy az eladónak kéne állnia.
Köszönöm!
Üdvözelttel:cehek

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.23. 08:30

Szakembert igénybe venni mindig tanácsos, ha az ügylet egy kicsit is bonyolultabb a szokásosnál, akkor pláne. Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya, szokásosan a vevőt terheli, de a felek megállapodhatnak másképp is.

Gabicsek # 2011.08.23. 08:58

közjegyzői okirat azonnal végrehajtható.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.23. 09:23

Az biztos. Csak a közjegyző sem tanácsot, jogi tájékoztatást nem ad feleknek, sem okiratot nem szerkeszt. Hozott anyagból dolgozik, közokiratba foglalja, amit elé tesznek a felek.

Vikitty # 2011.08.26. 12:04

Sziasztok,

eladtam az autómat és egy cég vette meg. Sajnos az adásvételit nem pecsételték le, ezáltal az okmányiroda nem fogadja el, nem veszik le a nevemről a gépkocsit.
A gond az, hogy cég pedig nem akarja lepecsételni, mert ez nem az ő érdeke.
Tudok vmit tenni, hogy elfogadják az adásvételimet pecsét nélkül?

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.26. 12:39

Van határozat az elutasításról? Fellebbezd meg!

Krisztina69 # 2011.09.02. 16:19

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni. Egy évvel ezelőtt kölcsön adtam a tulajdonomban lévő autót. Csináltunk egy kölcsönbeadási szerződést. Szóban úgy egyeztünk meg,hogy az autót ő helyre pofozza teljesen és akkor írunk egy adásvételi szerződést, megvásárolja tőlem az autót. Közben én a súlyadókról ahogy kaptam a csekkeket azonnal szóltam a srácnak, de nem vett róla tudomást, így azokat is én fizettem be. Az autót elvitte egy karosszéria lakatoshoz. az autót kihegesztették, meg nem tudom én mit csináltak vele. Jelenleg az autó felismerhetetlen állapotban van, ki van belezve. A karosszéria lakatost sem fizette ki. a szerződésünk lejárt. Ilyenkor mit tehetek? A karosszéria lakatossal beszéltem, ő közölte velem,hogy az autót onnan nem viszem el amíg nem fizetem ki. Neki 55,000 forint lenne az a munkadíj amit fizetnem kellene. Na ugye meg közben ott van,hogy darabokban van autó, mire azt összerakatom az megint kb ennyi. Akkor még fényeztetnem is kellene, megint 50-60,000 forint.
Mit tehetek? hova mehetek segítségért?
Köszönöm! Krisztina

guba # 2011.09.03. 05:39

A szóbeli megállapodásotok alapján kérheted, hogy fizesse ki a karosszériást, és javíttassa ki a kocsidat. A szóban kötött szerződések tartalmát viszont nehéz bizonyítani.
Végső soron, tulajdonosként kénytelen leszel elszenvedni mindazt a kárt, amit nem tudsz vele megfizettetni. Ezért kell jó szerződéseket kötni.

Krisztina69 # 2011.09.03. 15:36

A szerződésünk tól-ig szól. Ha ő nem hozza vissza az autómat...és nem hozta vissza akkor mi van? Nem tudja visszahozni mert a karosszéria lakatos nem adja ki a kocsimat, na meg azért sem mert még a kerekei sincsenek meg. Mit tehetek?

guba # 2011.09.06. 16:15

Kifizetheted a karosszériást, és követelheted rajta a javíttatás árát. De, mint mondtam ez igazából akkor lesz sikeres, ha bizonyítani is tudod, hogy vállalta a javíttatást.

Dr.Attika # 2011.09.13. 11:44

Jeromos!
Csak eggyel visszább kellene olvasni. A vételár meghatározása egy szerződésben lényeges tartalomnak minősül. Anélkül a szerződés "létre nem jöttnek" minősül. Tudom sokan azt írják be, hogy "megegyezés szerint", amit az okmányiroda be is "kajál". De ettől még a "szerződés" nem szerződés.

guba # 2011.09.15. 07:09

A vételár meghatározása egy szerződésben lényeges tartalomnak minősül. Anélkül a szerződés "létre nem jöttnek" minősül.

A vételárban való megegyezés lényeges, de annak az írásbeli szerződésben való számszerű feltüntetése nem kötelező. Annál is inkább nem, mert az egész szerződés érvényességét nem befolyásolja az, hogy egyáltalán bármit leírtak-e? Biztos hallottál már olyanról, hogy egy-egy kocsi többször is gazdát cserél időnként, írásbeli szerződés és átírás nélkül.

Dr.Attika # 2011.09.15. 07:51

A gépkocsi- lévén ingó dolog- tulajdonjogának átruházása nem kötött írásos alakhoz. Az okmány iroda sem követelheti meg. Láttál már amerikai filmet, amiben a delikvens beviszi a kocsiját a kereskedőhöz, majd egy másikkal távozik percek alatt?

Dr.Attika # 2011.09.15. 07:54

Ja mégegy. Ha már az írásbeliséget választják a felek, akkor viszont a vételárat pontosan meg kell határozni. Az nyilán úgy is lehetséges, hogy két véka búza, aranyóra stb. (Persze az ilyen esetekben cseréről beszélünk.)

guba # 2011.09.15. 10:02


Ha már az írásbeliséget választják a felek, akkor viszont a vételárat pontosan meg kell határozni.

Ingó adásvétele szóban is érvényes, de ha a felek írásbeliségben állapodtak meg, a vételár számszerű megnevezésének mellőzésével írásba foglalt szerződés sem lesz ebből az okból érvénytelen.

217. § (1) Jogszabály a szerződésre meghatározott alakot szabhat. Az alakiság megsértésével kötött szerződés - ha jogszabály másként nem rendelkezik - semmis.
(2) A felek által kikötött alak csak akkor feltétele a szerződés érvényességének, ha kifejezetten ebben állapodtak meg. Ilyen esetben a teljesítésnek vagy egy részének elfogadásával a szerződés akkor is érvényessé válik, ha az alakiságot mellőzték.

218. § (1) Ha jogszabály vagy megállapodás írásbeli alakot rendel, legalább a szerződés lényeges tartalmát írásba kell foglalni.

Szatti # 2011.09.29. 05:56

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket kérném az alábbi kérdésben:

Lízingeltem egy autót 2 éve, amit azóta is rendesen fizetek. Tulaj a bank, én üzembentartó.
Az autót szeretném eladni, de a vevő nem hitelképes, ezért olyan módon egyeznénk meg, hogy egy megállapodást kötnénk, hogy ő fizeti nekem a részleteket havonta, és amint lejár a hitel, az ő nevére kerül az autó.

Kérdésem, hogy tudok-e olyan megállapodást kötni, amely minden téren lefed engem, hogy valóban (a hátralévő 3 évben) fizesse a vevő a részleteket, illetve minden terhet ő viseljen a gépjárművel kapcsolatosan (büntetések, biztosítás, adó, stb.)?
Elegendő-e két tanú, vagy ügyvédi közreműködés szükséges (esetleg közjegyző)?
Mit tehetek akkor, ha az illető "eltűnik"?
Kérhetek-e valamiféle zálogot, biztosítékot tőle?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

Somatom # 2011.10.10. 08:28

Üdv Mindenkinek!

Ha a törvény lehetőséget ad arra, hogy szóbeli szerződéssel, vagy ráutaló magatartással vásároljon valaki egy gépjárművet,ugyanakkor kötelezi a vevőt a határidőn belüli átíratásra, akkor kell legyen lehetőség az ilyen módon vásárolt gépjármű átírására is. Azt szeretném megtudni, ilyen esetben mi az átírás menete a gyakorlatban?
Pl. arra gondolok, hogy a biztosító ez alapján hogyan köti meg a kötelezőt? Mert ha jól tudom, ez feltétele az átírásnak. Azután az okmányirodába együtt kell menjen a vevő és az eladó, és ott szóban, vagy ráutaló magatartással kell nyilatkozniuk? Hogyan lehet egyáltalán ráutaló magatartással hivatalosan nyilatkozni, mert mondjuk az eladó beszédhibás, vagy néma?