elvett jogosítvány


Nyenye1982 # 2021.12.09. 09:36

Ami a rendőri jelentésben áll, feleségem hívta ki őket kb 10:30-körül azt mondta, hogy mikor megérkeztem látta rajtam, hogy ittas vagyok. El akart küldeni melegebb éghajlatra csak nem bírt felkelteni, így gondolta hogy majd rendőri segítséggel megoldja. Egy a lakcímünk ház 50/50 közös. Nem tartózkodtam jogellenesen a házban. Tudom hogy nem ittam vezetés előtt. A csomagtartóban volt ajándékba kapott pálinka abból ittam, majd úgy mentem be. Nem tudom mennyit ittam kb 2,5 dl hiányzott belőle. Na most azt tudom hogy visszaszámolással ki tudják számolni ittas voltam-e a kocsi vezetésekor. Mivel nem tudtam megmondani akkor a vért vevő dokinak mennyit ittam azt hiszem 1 dl. Írt be. Rendőri jelentésben is az áll, hogy megérkezést követően fogyasztottam alkoholt elmondásom szerint. Mivel jóval többet ittam mint egy deci, akkor kihozhatják, hogy ittasan vezettem? Jogos volt a jogsi elvétel 11:05-ös szondáztatásnál?

gerbera317 # 2021.12.09. 09:03

Ez így nem tűnik jogszerűnek, legkevésbé sem. A dolog szépséghibája, hogy csak a te verziódat ismerjük, a rendőrök pedig valószínűleg valaki másnak a verziója alapján intézkedtek.

Nyenye1982 # 2021.12.09. 08:53

Üdvözlök mindenkit.
2021.12.04. 09 óra 37 perckor leálltam a gépjárművemmel saját házam előtt. Utána elfogyasztottam 10 óráig 4-5 feles pálinkát. Bementem a lakásba, feleségemmel válunk június óta, tehát nem felhőtlen a kapcsolatunk. Nem kiabáltam kötöszködtem, lefeküdtem aludni éjszakás műszak után.
A pálinka kiütött, következő kép, hogy 2 rendőr áll az ágyam mellett és megkérnek hogy menjek ki a kocsimhoz. 11 óra 05 perckor szondát fújattak ami 0,85 légalkoholt mutatott. Majd elvittek vér-vizelet vételre. 12 óra 05 perckor kaptam egy átvételi elismervényt, miszerint ittas vezetésért elvették a jogosítványomat. Azóta semmi információt nem kaptam. Lehet ilyet csinálni? Úgy tudom nem volt teljesen jogszerű intézkedés.
Mert ha van egy haragosod, és látja, hogy mondjuk picit felöntöttél a garatra, bejelenti, hogy látta hogy vezettél, kijönnek a rendőrök, szondát fújsz másfél óra múlva, akkor elveszik a jogsid?
Nem emlékszem vérvételen mit mondtam az orvosnak mennyit ittam.

Paby1 # 2021.11.09. 09:55

Hello wers!
Nekem az állandó lakcímem M.o.on van ! Csak ideglenes volt kint ahonnan ki is jelentkeztem amikor lejárt a szerződésem ! Az első levelembe ez állt hogy nekem ott van az állandó lakcímem ,és áprillis 1-óta ott vagyok!
Ami nem igaz én május közepén kezdtem ott dolgozni! A fönököm elfeljtett bejenteni(ideglenes lakcímre) csak az incidens uttán tette meg!
Ez ellen ment a fellebezés,amit állitolag elkezdték felül vizsgálni!
De ez már több mint 1hónapja volt azóta semmi! Még a büntetésről sincs semmi (gondolom nem kevés) ! Írtam h M.o leszek mivel itt van a lacímem !
Köszi a vàlaszod Paby

wers # 2021.11.09. 05:15

Paby1
Elvileg tényleg vissza küldik és csak osztrákoknál nem vezethettek ?

Ezt EU irányelv szabályozza, szerintem a külföldi jogosítványokat haladéktalanul vissza kell küldeni a kiállító ország hatóságának. Külföldi hatóság csak a saját országa területére korlátozhat. Azt az osztrák jog szabályozza.

Tehát szerintem vissza kell, hogy küldjék Magyarországra. Előbb-utóbb meg fog érkezni a lakcímed szerinti kormányablakba (ha több is van a településen akkor abba, amelyik okmányiroda volt.
Persze több mindent kellene tudni, pl. hogy milyen a magyar státuszod, anno bejelentetted-e, hogy külföldön élsz végleges szándékkal, és külföldön élő magyar állampolgár vagy-e. Én a helyedben azt nyilatkoznám az osztrák hatóságnak, hogy hazaköltözöl Magyarországra, és küldjék haza a jogsidat. Emellett tudomásul veszed, hogy Ausztriában nem vezethetsz, ameddig az előírt vizsgákat le nem teszed. Hogy ezt ki tudod-e kerülni azt nem tudom.
Ha hazaér a jogsid itt is lenyilatkozod, hogy tudomásul vetted, hogy Ausztriában nem vezethetsz, vissza fogják adni a jogsidat.

OFF
szerintem elsőre is akartam válaszolni, de megújult jogi fórum, és olyan frankó lett, hogy sokszor nem tudok hozzászólást írni, csak többszöri belépés után, ami némiképp csökkenti a hozzászólási kedvemet
Az üzemeltetőnek szántam, de nem hiszem, hogy meghatja őket.
ON

Paby1 # 2021.11.08. 20:01

drbjozsef! Köszönöm válaszod!
Ha mégis haza küldik a jogsim! Akkor itthon számitanom kell uttánképzésre vagy hasonló?
Köszi mégegyszer
Üdv Paby

drbjozsef # 2021.11.03. 12:10

Paby1,

Feltehetőleg azért sem kaptál választ, mert az osztrák jogot nem nagyon ismeri itt senki.
Hogy ott mik a szabályok nem tudjuk.
Ha az osztrákok tiltanak el a vezetéstől, akkor az csak arra az országra vonatkozik.

A hivatal malmai lassan őrölnek. Fel, mindenkit.

Paby1 # 2021.11.03. 09:35

Drbjozsef!
Ittas vezetésért vették el a jogisítványomat és kárt is okoztam(persze kifizettem)! És kb 7 hétre jött 1 levél h azonnal adjam le a jogsimat 11hónapra! Csak úgy kapom vissza ha uttánképzésen veszek részt+ pszihologiai teszt! Uttána kérdeztem 1 2 dolgonak azt mondták mivel csak ideglenes lakcímem van ezért nem vagyok köteles elvégezni! Az első kérdés ez tényleg így van? Nem vagyok köteles ezt ott megcsinálni?? De a határozatban az volt bele írva hogy állandó lakcímen vagyok ! Ez ellen fellebeztem kb 1hónapja ! Mert ez nem igaz!! Semilyen válasz azóta se jött!A második kérdesem ! Elvileg tényleg vissza küldik és csak osztrákoknál nem vezethettek ?
Várom a válszod kösszi

drbjozsef # 2021.11.03. 06:20

Paby1,

Úgy kapod vissza, hogy kinyújtod a kezedet, és az ügyintéző belerakja.
Minden más részletről nem lehet fogalmunk, hiszen nem írtad miért vették el. Attól is függ, hogy kell-e valamilyen utánképzést csinálnod. De szerintem fogsz kapni róla valami levelet.

Paby1 # 2021.11.02. 20:15

Hello kedves Wers Nem akarom hogy a kérdesemmel zavarjalak !
De nagyon fontos lenne a válaszod nekem !
Köszönöm Paby1

Paby1 # 2021.10.26. 10:51

Hello nem rég tettem fel kérdést de választ nem kaptam !
Várom a válaszod köszi

Szomorú örökös # 2021.10.19. 17:33

wers

Ott van elferdítve a történet...

Egészen pontosan itt:

Másnap betelefonált, hogy most így mi lesz mikor kaphatja meg a jogosítványt ha megkaphatja egyáltalán, azt mondták neki a telefonba ,hogy majd várja ki a döntés hozatalt ,amit postai úton fognak kiküldeni !

Tehát másnap, mikor betelefonált, már nem volt szüksége tolmácsra. :-D :-D :-D

wers # 2021.10.19. 10:39

Ha mégis akar, hívjon magának.

Nem egészen. A "hív magának" úgy zajlana, hogy előállítják, és a hivatal hív neki. Jó eséllyel 3-4 óra várakoztatás után 72 órán belülre adnak egy időpontot, hogy mikor jelenjen meg újra, ahol is tájékoztatják, hogy a szondáztatás eredménye ennyi és ennyi, ezért eljárás indul és a jogsi egyelőre náluk marad.

Persze odahívhatja ismerősét, de azt a rendőrnek nem nagyon kell megvárnia.

drbjozsef # 2021.10.19. 07:34

Így értem. Nyilván eljáráshoz kell, de itt még arról nem volt szó. Ha mégis akar, hívjon magának.

wers # 2021.10.19. 07:30

drbjozsef, hivatali eljárásnál nem hívhatsz akárkit, ráadásul a hivatalnak kell biztosítania.

Ott van elferdítve a történet, hogy a hivatali eljárás csak akkor folytatódik le az út szélén, ha a rendőr helyszíni bírságot szab ki. Ittas vezetésnél nincs helyszíni bírság! Ausztriában sem.
Ha a hivatal beidézi, kihallgatja, vagy bírósági tárgyalást tartanak, akkor kérhet tolmácsot. Praktikus az értesítés kézhezvétele után előre jelezni, nem ott a helyszínen, mert odavarázsolni nem tudnak tolmácsot.

drbjozsef # 2021.10.19. 06:52

Én csak azt nem értem, hogy miért nem annak kell tolmácsot hívnia, akinek érdekében áll? Aki akarja, hogy legyen tolmács...

Szomorú örökös # 2021.10.19. 06:03

vargay_eva

Ha egy ember beszél hozzám németül, én nem értem, de próbálok vele egy harmadik nyelven boldogulni, azzal mit jelzek?

Kb. azt, hogy nem értem. De hidd el, amíg nem kell előállítania, addig ez őt rohadtul nem fogja érteni. Egyértelműen tudja a kérdező is, hogy a férjét miért állították meg, felesleges ezt a tolmács dolgot túlragozni. Helyszíni eljárás esetén soha nem fogsz kapni tolmácsot, hiába is szeretnél.

nincs értelme tovább a történeten lovagolnod

Te lovagolsz még mindig rajta, már a képzett jogászokkal is vitázol és mindenféle hülyeséget bele akarsz magyarázni, hogy igazad legyen, de ettől még nem lesz az.

Itt szimplán az a kérdés, hogy az illető ittaságának mértéke enyhe szabálysértés, vagy esetleg bűncselekmény.
Ezt nem tudjuk

Hogyne tudnánk! Mivel nem állították elő, csak a jogsiját vették el, így nagy valószínűséggel kisebb súlyú a történet. De ettől még nem fogja erre a tolmács-marhaságra hivatkozva visszakapni. :-)

Viszont akkor lásd az én sztorimat:
Anno egyszer még nagyon régen lemeszeltek 104 km/h-val (80 volt a megengedett) Vajdaságban. Kérték a papírjaimat, nem is tiltakoztam az eljárás ellen, mert igazuk volt, tudtam, hogy gyorsabban mentem. És a végén, hogy bebiztosítsák az 1000 dináros bírság kifizetését, megtartották az útlevelem maguknak. Tudom, hogy ez szabálytalan volt részükről, mert az a magyar állam tulajdona, de magasról tettek rá és tudták, hogy így nem fogok tudni hazautazni. És rohadtul nem érdekelte őket, hogy nem egy nyelvet beszélünk. Nekem kellett a közeli faluban segítséget kérnem, hogy egyáltalán az kiderüljön, melyik rendőrségen keressem majd az útlevelem. Szerencsére kiváltották nekem, de ettől még akkor sem hívtak a helyszínre egyből tolmácsot, mert én nem beszéltem szerbül, nekem kellett megkérnem valakit, hogy segítsen.

vargay_eva # 2021.10.19. 05:27

Örökös, amit te csinálsz az játék a szavakkal.

Ha egy ember beszél hozzám németül, én nem értem, de próbálok vele egy harmadik nyelven boldogulni, azzal mit jelzek?
Nyilvánvalóan azt, hogy szeretném érteni miről beszél, szeretnék vele kommunikálni. Még ha nincs is (szó szerint) kimondva, hogy jól jönne egy tolmács, de a szándék egyértelműen erre utal.

Itt szimplán az a kérdés, hogy az illető ittaságának mértéke enyhe szabálysértés, vagy esetleg bűncselekmény.
Ezt nem tudjuk, tehát nincs értelme tovább a történeten lovagolnod.

Szomorú örökös # 2021.10.18. 18:29

vargay_eva

Magyarországon egy bizonyos szint felett bűncselekmény és itt is úgy kezdődik, hogy elveszik a jogosítványt.

Itt akár kicsi, akár nagy az alkoholszint, a jogsi ugrik a zéró tolerancia miatt.
Max a büntetés mértéke függ majd attól, hogy szabálysértés vagy bűncselekmény kategória.

Szomorú örökös # 2021.10.18. 18:27

vargay_eva

a hozzászólásából csak annyit tudni, hogy kért tolmácsot.

Te ezt merre olvastad? A kérdező egészen konkrétan ezt írta:

mivel ő nem beszéli a német nyelvet, a rendőr pedig angolul nem beszélt így a férjem semmit sem értett !

Tehát szó nem volt benne tolmácsról, azaz nem kért tolmácsot.

Ha az ittas vezetés Ausztriában kisebb súlyú jogsértés

Na ez az, amit kétlek. Ausztriában úgy tudom, hogy talán 0,05 % az engedélyezett alkoholszint vezetés közben (kb. egy sör az ebéd mellé) ergo ha csak ennyi lett volna, akkor nem vették volna el a jogsiját. Nagy valószínűséggel ennél több volt, de azt nem tudhatjuk, hogy mennyivel.

Egyébként egyszerűbb lenne, ha a magyar konzuli szolgálat oldalán olvasgatnád az infókat:

Komolyabb szabálysértés, például.....ittas vezetés esetén.....az intézkedő rendőr eljárást kezdeményez, melynek keretén belül többféle intézkedést is foganatosíthat.....Azt ajánljuk, hogy – a nyelvi korlátokból adódó félreértéseket elkerülendő – a gépjármű vezetőjénél legyen egy német nyelvű írásos dokumentum, hogy ő nem jogosult a fent említett „Organstrafverfügung” vagy „Anonymverfügung” átvételére és a magyar fél ragaszkodik a közigazgatási eljárás formális lefolytatásához. Az eddig leírtakból következően ugyanis csak így őrizhető meg a jogorvoslat lehetősége. A vezetőnek azonban ebben az esetben is készpénzben vagy bankkártyával a helyszínen ki kell fizetnie a helyszíni kauciót, amennyiben az kivetésre kerül. Szeretnénk ugyanakkor jelezni, hogy egy esetleg negatív eredménnyel záró közigazgatási eljárás nagyobb mértékű bírságot von maga után, mint annak fent említett egyszerűsített változatai.

És még egy aprócska dologra felhívnám a figyelmedet, ha már ennyire felületesen ismered a kérdező hozzászólását:

Másnap betelefonált, hogy most így mi lesz mikor kaphatja meg a jogosítványt ha megkaphatja egyáltalán, azt mondták neki a telefonba ,hogy majd várja ki a döntés hozatalt ,amit postai úton fognak kiküldeni !

Nekem roppantul furcsa, hogy másnap már tudott németül, amikor felhívta őket. Egyébként is érdekes, hogy Ausztriában dolgozik, de nem beszéli a nyelvet. Neked nem tűnt fel? Nekem igen! ;-)

Szóval bonthatod ezt akárhány részre, akkor sem fogja megúszni a büntetést és a jogsi átmenetileg ausztriában nem lesz számára használható, ergo lehet a munkahely is ugrik sajnos. És itt mi max. együtt tudunk vele érezni.

vargay_eva # 2021.10.18. 17:11

Örökös! Bontsuk ketté a dolgot.

Ha valakit egy sima "utcai igazoltatásra" megállítanak, nyilvánvalóan nem kell tolmács, teljesen egyetértek, ezt sehol nem vitattam, túltárgyaltuk.
De ha a megállításból fakadóan valamilyen eljárást kezdeményeznek vele szemben és az illető kér (fontos!) tolmácsot, akkor biztositani kell neki, kivéve - a kisebb súlyú vétségeket, jogsértéseket. (Ez az irányelv, - nem én írtam)
Ha az ittas vezetés Ausztriában kisebb súlyú jogsértés, - vagy konkrétan Esio férj esete az, akkor tévedtem, de a hozzászólásából csak annyit tudni, hogy kért tolmácsot.

Magyarországon egy bizonyos szint felett bűncselekmény és itt is úgy kezdődik, hogy elveszik a jogosítványt.

Paby1 # 2021.10.18. 16:36

Hello! A helyzet a következő szezon munkás vagyok ausztriában, elvették a jogsimat 11hónapra azt írták hogy csak akkor kapom vissza ha meg csinálok itt 1 uttánképzést és 1pszihologia tesztett! Persze vissza irtam h nekem itt csak ideglenes lakcímem van otthoni az állandó lakcímem Mo -on van most várnom kell 1 hónapot mire felülvizsgálják! Kérdésem az lenne hogy haza küldik e jogsim és ha igen hogyan kapom vissza köszi előre is a választ

Szomorú örökös # 2021.10.18. 14:46

vargay_eva

  1. Nem tudjuk, hogy milyen szintű ittasság volt. Ha csak szabálysértés, akkor nem kötelező előállítani, és ahogy wers írta, az eljárás a jogosítvány elvételével indul.
  2. Ha szabálysértés, akkor nem is értem, hogy miért emlegettél büntetőeljárásra vonatkozó szabályokat.
  3. Tök mindegy úgyis, mert erre a „tolmács dologra” hivatkozva sem fogják ellene ejteni az eljárást.

Ivott? Igen!
Ittasan vezetett? Igen!
Elvették a jogsiját? Igen!
Csak akkor fogja Ausztriában visszakapni, ha kifizeti-letölti a büntetést? Igen!

Minden más csak felesleges hablaty!

vargay_eva # 2021.10.18. 12:09

drbjozsef

Aha, értem. Szóval ha valakinek bevonják a jogsiját és egy adott országban soha nem vezethet többet az tipikus "utcai igazoltatás". Világos.

gerbera317 # 2021.10.18. 11:46

Ez is valami? Léteznek emberek, akiknek úgy van több százezer vagy millió eurós szerződés miatti vitája osztrák/német céggel, hogy amikor külföldi bíróság elé akarják idézni, az idézés átvételét arra hivatkozva tagadja meg, hogy nem érti az idézés nyelvét.