Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


Krisztancs # 2010.07.18. 10:39

Az Építtető aláírhatja másképp? Ha aláírta az Alapító okiratot, akkor mint egyszemélyi alapító írta alá, nem?
Ez 2007. febr.7-én történt. Az alakuló közgyűlést 2010. október 27-én tartotta. A 2 dátum között 60 napnál jóval több telt el. Akkor az alakuló közgyűlés nem volt törvényes?

Krisztancs # 2010.07.18. 17:08

Az alakulót 2009. október 27-én tartotta, bocs, nem a jövőben! :-)

ragyasdezso # 2010.07.18. 19:44

Krisztancs

Mikor mérges vagy, ne menj törvényre - mikor nagyon mérges vagy, ne faragj verseket.

MajorDomus # 2010.07.18. 20:18

Azt dontsd el mit akarsz ebből kihozni. Sokat nem. Amennyiben 60 napon belūl nem tamadtad meg, a hatarozat tőŗvēnyes. Pont.

Krisztancs # 2010.07.18. 21:07

MajorDomus
Csak tudni szeretném, hogy a társasházi törvénynek megfelelően jártak-e el vagy sem. Kb. ennyi a célom.
Attól még, hogy 60 napon belül nem támadtuk meg (hiszen csak május elején derült ki a lakók számára, hogy tartottak alakuló közgyűlést), még nem jelenti azt, hogy törvényes volt, ugye?

ragysadezso
Nem vagyok mérges, de még lehetek. :-D

ragyasdezso # 2010.07.19. 07:05

Törvényellenes dolgok is megtörténhetnek a társasház életében. De a törvényellenességet csak bíróság végzés szüntetheti meg.

osmi # 2010.07.19. 10:34

"Amennyiben 60 napon belūl nem tamadtad meg, a hatarozat tőŗvēnyes."
Nem feltétlenül tv.-es, de érvényes.

"De a törvényellenességet csak bíróság végzés szüntetheti meg."
Nem szünteti meg, legfeljebb megállapítja.

ragyasdezso # 2010.07.19. 12:42

osmi
Mivel a bíróság kötelezi új határozat meghozatalára a közgyűlést, feltehető hogy a törvényellenesség meg is szűnik.

osmi # 2010.07.19. 13:35

Ahol én élek ott nem kötelezi.

Picc (törölt felhasználó) # 2010.08.08. 17:18

Társasházi jog témakörben szeretnék segítséget kérni, kérem ha van itt valaki aki kompetens az ügyben, válaszoljon nekem. Előre is köszi.

86 lakásos panel th vagyunk, 2008 ban, sajnos lemondott a közös képviselőnk, lett helyette másik, aki azóta nem tartott közgyűlést mióta megválasztottuk. Nem mintha más egyebet tett volna.
Most 2010 augusztus 10 re, összehívta 14 napirendi ponttal, ami már önmagában is azt sugallja nekem, nem nagyon akarja hogy részt vegyünk rajta, lévén a ház fele nyaralni van/lesz.

A napirendi pontok között szerepel, a 2008 és 2009 év pénzügyi beszámolója. Ami több sebből is vérzik.
Olyanoktól például, hogy a képviseleti díja érdekes módon 20% al több volt 2009 ben, és további 20 al 2010 ben.
Utána néztem, érdeklődtem, a képviseleti díj emelést meg kéne szavazzuk, de mivel kgy sem volt...hogy emelkedett akkor meg?
Az előző képviselőnek, megszavaztuk az utolsó közgyűlésen, hogy a 2009 évi megtakarítási alapból nem köt új lakáskasszát, majd csak 2010-ben, és ezt az összeget a lépcsőház elektromos felújítására fordítja az új kk, mert igen tetemes a villanyszámlánk. (két 10 emeletes emeletenként 4 lakás, világító udvaros természetes fény mellett évi 1,5 millió)
Az elektromos felújítás nem történt meg, de elköltötte az egész évi pénzt két lift kifestésére, és a földszinten felcsempéztette a lift környékét, cc 40 nm az egész. Erről részletesen nem számolt be, csak ennyit láttunk, illetve hogy a beszámolóban a felújítási alap el lett költve.

Aztán, mellékelt egy könyvvizsgálói jelentést, ami minden jel szerint hamis. Egy Bt csinálta akinek nincs könyvvizsgálói engedélye, csak az egyik kültagnak, aki meg a kk anyukája. A jelentést senki nem írta alá, erőst gyanítható vagy nem tud róla a Bt hogy csinált ilyet, vagy a nevét senki nem adja hozzá. Ami nem csoda, mert egy számviteli kifejezés nincs benne. Olyan épületes megállapítást tartalmaz, hogy: " A bevételek és kiadások szinkronban vannak" :) Meg a "Társasház a pénztárban készpénzt nem tart, így adóelszámolásra nincs szükség. A készpénzfelvételek azonnal felhasználásra kerülnek. " Most akkor nincs pénz a kasszában, vagy van csak azonnal felhasználják?:) Szóval elég vicces az egész jelentés.
Meg a beszámoló is.

Aztán arra is szavaznunk kéne, hogy a kk pályázatot adjon be, de nincs részletezve mire, és hova adja be, mennyibe lenne nekünk stb. Semmi. Ennyi a napirendi pont, hogy szavazás pályázat beadásról, és ehhez hozzájárulunk.
Vagy arról is kéne szavaznunk, hogy tudomásul vesszük, hogy a th ban nem cserélhetünk ablakot, mert az engedély köteles, megváltozik tőle a homlokzat, és nem tehetünk klímát sem. Ha mégis, akkor a társasház büntetésből visszaállítja saját költségünkön, az eredeti állapotot.
Aztán, az egyik napirendi pontban szavazzuk meg az oldalfolyosók elektromos felújítását a th költségén, a másikban meg szavazzunk arról, hogy ugyanezen oldalfolyosók térítésmentesen a tulajdonosok kizárólagos használatába kerüljenek.

Aztán olyanról is kéne szavaznunk, hogy a társasház pénzeszközeit, folyószámla helyett azonnal visszaváltható pénzügyi alapba forgassák a kk meg bizottság. Ez mit takar amúgy? Már az azonnal visszaváltható pénzügyi alap? Nekem elsőre a lóverseny ugrott be, na de én még csak könyvelő tanuló vagyok. Lehet nem jó helyen tanulok, mert az irodában sem hallott még ilyen kifejezésről senki. Tudna erről valaki felvilágosítani?

Nem mintha a többi napirendről nem tudnák még kérdezni, de egyelőre ennyi lenne.
Megkerestük a volt kk-nkat, és megmutattuk neki a meghívót, előbb felnyerített a röhögéstől, aztán kicsit pipa lett és azt mondta ez a kk nyerte el ebben az évben a "szakma szégyene" díjat Nála, de kérdezzünk meg mást is, nehogy az legyen ki akarja fúrni az utódját, már többen hívták vissza.

Nyilvánítana erről valaki más is véleményt, és hogy mit lehet ilyenkor tenni? Már azon túl, hogy remélem leváltjuk bizottságával együtt őket az első napirendi pontban. Nagyon sok nyugdíjas lakik a házban, azt gyanítom arra apellált ezzel a közgyűléssel, hogy azok majd mindenre rábólintanak.

nandy # 2010.08.08. 20:05

Törvény szerint évente egyszer, május 31-ig kötelező összehívni a közgyűlést! El kell fogadtatni az előző év beszámolóját, és a tárgyévi költségvetést. Ha ezt a közös képviselő nem tette meg, akkor lehetőség van a tul.hányad 10%-ának aláírásával összehívni a közgyűlést.

A közös képviselő díjazásáról csak és kizárólag a közgyűlés dönthet! Felhatalmazás hiányában jogosulatlanul vette fel a többletet. Ha a közgyűlés úgy dönt, hogy nem emel, kénytelen lesz visszafizetni a különbözetet.

A felújítási alapot nem költheti el csak úgy, kénye-kedve szerint! De ezt gondolom, ti is tudjátok. A lift kifestését én nem sorolnám a felújítások közé...

A beszámoló véleményezéséhez, ellenőrzéséhez elég a regisztrált mérlegképes könyvelő is. Ha cég csinálja, akkor vagy az alkalmazottnak, vagy a tagnak kell PM-regisztrációval rendelkeznie. Ha kétséges a beszámoló hitelessége, a közgyűlés dönthet úgy, hogy mással is átnézeti!

Mit tudtok tenni? Beszéljetek minden tulajdonossal (akivel tudtok...), fogjatok össze, és szavazzatok le minden napirendi pontot. Ha valaki nem tud elmenni a közgyűlésre, az adjon szabályos meghatalmazást valamelyik tulajdonostársnak. És a közgyűlés sikertelensége után kérjétek a közgyűlés újabb összehívását... az általatok megjelölt napirendi pontokkal... A levezető elnök, és a jegyzőkönyv vezetője, hitelesítők személye után rögtön a közös képviselő leváltása legyen a következő napirendi pont.

Az lenne jó, ha már most elkezdenétek másik kk-t keresni, beszéljetek a Számvizsgáló Bizottsággal is! Az általatok kezdeményezett közgyűlés napirendi pontján pedig legyenek rajta a jelöltek is, hogy rögtön tudjatok szavazni róluk!

Picc (törölt felhasználó) # 2010.08.09. 14:10

Köszönöm a választ Nandy, jól értem, hogy Te sem tartod feltétlenül jónak és érdekeinket szolgálónak amit leírtam?

nandy # 2010.08.09. 14:16

Nem valószínű, hogy a helyzet magaslatán áll a közös képviselőtők. A leírásod alapján arra tippelek, hogy totál amatőr, akiben túlbuzog a tenni akarás. De ez rátok nézve nagyon veszélyes!
Váltsátok le sürgősen.

Picc (törölt felhasználó) # 2010.08.09. 14:54

Köszönöm válaszod ismét:) Én is remélem, hogy sikerül leváltani.

Bajmoka # 2010.08.16. 14:36

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezzük. Az IB elnök felé intézett levélben a tv szerint meg kell jelölni az okot, napirendi pontokat és a határozati javaslatokat.
Ok: a legutóbbi közgyűlés határozatainak felülvizsgálata
Napirendi pontok: "szó szerinti határozatok" (így fogalmaz az IB)
Határozati pontok: ???
Illetve van egy csomó dolog, ami ellentmond a tv-nek és kapcsolódik a határozatok pontjaihoz. Ezeket fel kell sorolni ebben a levélben?

Például:
2 sz határozat: A közgyűlés elfogadja a Pénzügyi ellenőr 2009 évre szóló beszámolóját.

Kérdéseim ehhez a ponthoz az IB felé: június közepén? Hol van a számvizsgáló bizottság egy 45 lakásos társasházhoz? A pü ellenőr miért tagja az IB-nek?

Ugyan ilyen a könyvelő beszámolója is.
IB tag csak kettő van, a többi a könyvelő, pü ellenőr, hitelesítő ellenőr.

Ki az a hitelesítő ellenőr? A lakók közül senki sem hallott róla, sem mint titulusról sem arról, hogy az IB-nek lenne ötödik tagja.

NEUM # 2010.08.18. 17:39

Szép napot!
Azt szeretném kérdezni, tetőfelújítás a tulajdonosok hány százalékának igen szavazata után kezddheztő el.

ragyasdezso # 2010.08.18. 21:19

NEUM

A megismételt közgyűlésen 1 szavazat is elég.

MajorDomus # 2010.08.18. 22:01

Meg egy tartozkodas.
(ket tulajdonosnak kell a jegyzokonyvet hitelesiteni)

NEUM # 2010.08.19. 05:58

A RENDES KÖZGYŰLÉSEN MENNYI KELL? 51 ELÉG IRÁSBELI SZAVAZÁS LESZ!

nandy # 2010.08.19. 16:37

Most akkor rendes közgyűlés, vagy írásbeli szavazás?

Mondjuk én ilyen fontos kérdésben nem tartom jó ötletnek az írásos szavazást... szerencsésebb lenne összehívni a közgyűlést.
Ha mégsem megy, vagy kevesen mennek el, akkor jöhet szóba az írásos szavazás, de csak és kizárólag az SZVB véleményezésével ellátva!

MajorDomus # 2010.08.19. 23:06

Irasbeli szavazast a kozgyules rendelhet el, tehat celszeru ezzel kezdeni

adventure # 2010.08.20. 00:23

Van egy osztatlan közös tulajdonú telek X hrsz-on, ennek A, B és C albetétei alatt jegyezték be a társasházi lakásokat, és a telken 4 tömb van, és mind A, B és C albetétes lakásokra 1-1 alapító okiratot készítettek. Tehát úgy fest hogy 3 elkülönült társasház van aminek viszont közös a telke.
Ha a tul.társak a közös telken létesült játszótértrel kapcsolatban tartanak gyűlést, az társaházi közgyűlésnek minősül vagy a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályok szerinti tulajonostársak összehívott fóruma, amire nem vonatkozik a Tht.?

adventure # 2010.08.20. 00:23

Bocsánat, nem 4 hanem 3 tömb van.

NEUM # 2010.08.20. 06:07

Hát akkor választ még mindig nem kaptam arra, hogy
ha tetőfelújítást akar a társasház és irásbeli szavazás lesz akkor hány százalék kell ahhoz, hogy indulhasson a tetőfelújítás.

MajorDomus # 2010.08.20. 08:54

Neum
Az irasbeli szavazast a kozgyulesnek kell elrendelnie, ha ez megtortent, akkor az 50 %~os tobbsegi igennel indulhat a tetofelujitas.
Nem elmulasztani az szmsz-ben megnezni az irasbeli szavazas szabalyait.