Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


MajorDomus # 2017.10.20. 18:49

A víz almérők beszereléséről és az elszámolás módjáról a közgyűlés dönt.

Nem.

Kötelező az szmsz-ben meghatározni a vizdijelszámolás módját!

A mellékmérők felszerelésének engedélyezése annak a jogköre,aki a főmérő gazdája,esetünkben a közös képviselő.

Rózsika!

Fogadd meg amit nonolet tanácsolt,mert a közgyűlés kötelezheti a közös képviselőt az engedély kiadására.

Ha a tulajdoni hányadod több mint 10 k a társasházban,akkor kezdeményezd a közgyűlés összehivását,legalább egy szomszédodtól szerezz egy meghatalmazást! Szabályos legyen.
A közgyűlés napirendjére vetesd fel napirendi pontként: Rózsika vizóra bekötésének engedélyezése,a közös képviselő kötelrzése az engedély kiadáséra.

(2)43 Kötelező a közgyűlés összehívása, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban kérték. Ha a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a kérés kézhezvételétől számított 30 napon belüli időpontra a közgyűlést nem hívja össze, azt a harmincadik napot követő 15 napon belüli időpontra a számvizsgáló bizottság, ennek elmulasztása esetén az összehívást kérő tulajdonostársak vagy az általuk írásban megbízott bármely tulajdonostárs jogosult összehívni.

nonolet # 2017.10.20. 15:01

A többség dönt.

Ha nem jelent meg hát nem jelent meg, az ő dolga.
Akkor nélküle döntötök...

-

Sőt, ha ügyes és szerencsés vagy akár egyedül te is dönthetsz.

Akkor, ha az eredeti közgyűlésen
nem jön össze 50% szavazatot képviselő egyén.

ÉS!!!

Az eredeti meghívón szerepel, hogy ebben az esetben
mondjuk 30 perc múlva lesz a megismételt közgyűlés!
Amin már az ÉPPEN jelenlévők döntenek :-)

Akkor pedig már, ha csak ti ketten vagytok
és
a te részed a nagyobb, akkor is te nyersz.

- -

Javasolt irodalom a társasházi törvény !

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

rozsika101 # 2017.10.20. 11:38

T nonolet. Szerintem megvan az 50 % mert az Én lakásom a legnagyobb,és utána a közös képviselőjé,ami a Magyar állam eszközkezelő tulajdona 2. legnagyobb amit visszabérelnek,Akkor csak egy közgyülést kell összehivni,és a többség alapján beszertethetem az almérőt?Ha a többiek a további két lakás tulajdonosa nem jelenik meg a közgyülésen akkor mi van?Rózsika101

nonolet # 2017.10.20. 10:50

A víz almérők beszereléséről és az elszámolás módjáról a közgyűlés dönt.

Nomeg a közös költségről is...

Egyszerű tulajdoni hányad többséggel (szerintem).

- -

Összetudsz hozni többségi tulajdoni hányadot?
Akkor úgy lesz, ahogy a legalább 50% akarja...

Neked+vagyonkezlőnek mekkora tulajdoni hányada van?!
Megvan az 50%-otok?

Ha megvan, akkor ti döntötök, együtt persze :-)

A vagyonkezelőnek vélhetően érdeke a víz almérő és az az alapján történő elszámolás.

Kérj tőle meghatalmazást erre az ügyre ...

rozsika101 # 2017.10.20. 08:25

T. Major domus .Nincs szakmai ok,meglehetne csinálni,egyszerüen nem egyezik bele,mert akkor,nem kérhetne annyi közösköltséget,ha külön vizóra van.Ebben a lakásban az előző tulaj sem használt gyakorlatilag vizet,mert nem lakott ott,Én sem lakom ott és semmi vizet nem használok.Ezért szeretném a külön vizórát,és a közösköltségben benne van a vizfogyasztás .rózsika 101

MajorDomus # 2017.10.18. 18:27

Két különböző dologról van szó!

Nem a közös képviselő lakhatása itt a lényeg,hanem a tisztsége.
Ha az,adott épületben ez nem kivitelezhető vagy tűz és balesetveszélyes,akkor köteles megtagadni a hozzájárulást!

Vizóra ikresités nem létezik!

Biztosan van megalapozott szakmai oka annak ha nem járul hozzá! Miért nem kérdezed meg tőle?

rozsika101 # 2017.10.18. 08:55

T. szakértők. Nem az Övéké csak visszabérlik és 2024 -ig visszavásárolhatják,valószinüleg devizahitel miatt felajánlották a Magyar Állam eszközkezelőjének,nekem ezt mondta az ügyvédnő rózsika101

nonolet # 2017.10.18. 06:35

"Az egyik lakás az Ővéké,bár az ügyvédbő megnézte,és a tulajdonos a Magyarállam vagyonkezelője"

Akkor NEM az övéké!
Csak ők laknak benne...

rozsika101 # 2017.10.17. 21:04

T.Szakértő . Az egyik lakás az Ővéké,bár az ügyvédbő megnézte,és a tulajdonos a Magyarállam vagyonkezelője a lakásuknak,ebben az esetben meg tudja-e gátolni hogy a gázbevezetést és a vizóraikresitést Rózsika 101

nonolet # 2017.10.17. 20:40

Mi az, hogy: nem járul hozzá?

Nem is kell neki, miért is kéne?!
Neki csak végre kell hajtani a közösség döntését.

Hisz ő csak eljár a közösség megbízásából.

- -

Vagy ő is tulajdonos és tulajdonosként nem járul hozzá?
Az más eset ...

rozsika101 # 2017.10.17. 20:17

T szakértők. Mit lehet tenni ha a közös képviselő nem járul hozzá a gáz és egyéb felujjitáshoz?Rózsika 101

MajorDomus # 2017.10.09. 17:46

És továbbra is irogatsz ide.....

nonolet # 2017.10.09. 09:48

Leváltjátok... ehhez szerezz többséget!
(és aztán akár elvállalod te)

Elköltözöl.

Adam30 # 2017.10.09. 07:27

Tisztelt hozzászólók,

A segítségüket szeretném kérni. 6 lakásos társasházban a lakóközösség nem fogadta el a költségvetést, sem szóban, sem írásban nem értettünk vele egyet, viszont a képviselő hatására (“ha nem küldik a pénzt jelzálog lehet a lakásokon”) az összes lakó átutalta a pénzt a közös számlára. Ezzel szerinte ráutaló magatartással elfogadtuk a tervet!
Viszont nevetséges összegek alapján lett kalkulálva a közös költség. Pl. van benne közös helység takarítás! De valójában nincsenek közös területek jogilag! Minden saját kertként, útrészként van bennt a földhivatalban, úgy vettük a lakásokat! Minden lakásnak saját bejárata van, nincs közös folyosó, sem közös útszakasz. Elvileg a takarító a ház előtti térkövet söpri, ami szintén saját terület, mást nem is tudna csinálni, mert akkor bejönne a lakásba.
Alig 1 órát van itt, szétszórja a bejáratunk előtt a csikkeket, ordítva telefonál végig, minősíthetetlen! És mindezért alkalmanként 8200+áfát fizetünk a közös költségben. Ebből szeretnénk kilépni! Mivel jogilag nincs közös terület (direkt így építették a házat) kötelezhetnek továbbra is ennek a költségnek a megfizetésére közös költség formájában? Megírtam a képviselőnek hogy én csak azt a költséget utalom amiből levontam a ránk vonatkozó takarítási díjat, nem tartunk rá igényt, nem engedem be a jogilag is saját telekrészemre a takarítót! A képviselő szerint ha nem utalom a teljes összeget akkor felhalmozódik a tartozásom és előbb-utóbb végehajtás alatt lesz az összeg. Sajnos van két lakó akinek megfelel ez így mert összebarátkoztak a takarítóval, nem is nézik mit csinál, csak beszélgetőtársnak nézik. Egy harmadik meg semmivel nem törődik, nem is lakik itt, nem lehet elérni, nem jön el a gyűlésre sem! Így nincs meg a többség ha szavazással kéne ez ellen fellépni!

Mi a teendő ilyenkor? Köszönöm előre is!

Szomorú örökös # 2017.10.09. 05:07

varjas31

A képviselők többsége, tisztelet a kivételeknek úgy érzik ők a nagyfönökök, a ház lakói pedig az alkalmazottak.

Azért ez nem teljesen így van szerintem. Én nagyon sok közös képviselővel dolgozom együtt, mint szolgáltató vállalkozó, úgyhogy van bőséggel rálátásom a dologra. Kétségtelen, hogy ehhez a tevékenységhez kell egyfajta határozott fellépés, keménység, mert különben a renitens lakók rász...rnak a fejére, én valahol megértem őket, ha ilyenek és ez esetleg egy-két emberben visszatetszést kelthet. De ha nem ilyenek, akkor viszont ott a másik oldal, hogy aki nem fizet, az egy idő után direkt ráutazik a történetre, hogy úgysem büntetik meg érte. Már pedig ez így valahogy nem lenne kerek, ugye?

Azt viszont nem árt figyelemben tartani, hogy minden pitiáner ügyért, ami pénzköltéssel jár, nem lehet lakógyűlést összehívni. A közös képviselő nevében is benne van, hogy "képviselő", tehát titeket képvisel, ergo ismernie kell a ház várható akaratát minden pénzügyi kérdéssel járó döntésben. Ezt a ház úgy veszi észre, hogy minden működik a maga útján, nem látnak belőle semmit, hiszen ami elromlik, az rövid időn belül meg is javul. Jobb esetben ha meglát egy átlag lakó, akkor udvariasan megkérdezi, hogy mi jót csinálok éppen náluk és ha a hiba elhárul, akkor meg is köszönik, de ez ritka.

Mellesleg az is teljesen érthető, hogy van egy kialakult vállalkozói köre a közös képviselőnek, akikkel dolgoztat. Nem lehet minden egyes munka elvégzése előtt az "Arany oldalakat" böngészni, ezt te is megértheted. Engem is a saját szakterületemen ha kihívnak, akkor közlöm, hogy mikor tudok leghamarabb kimenni és ha ez megfelel neki, akkor a munka gyakorlatilag meg van rendelve. Kisebb munkák esetén szerződés sem szükséges, elég a szóbeli megrendelés és a végén a korrekt számla.

varjas31 # 2017.10.08. 22:06

Kedves szomorú örökös

Köszönöm hozzászolásod, jelenleg úgy néz ki, hogy az egyik lakó elindítja a leváltását.
Sajnos azt veszem észre ebben a világban megforditják a dolgokat. A képviselők többsége, tisztelet a kivételeknek úgy érzik ők a nagyfönökök, a ház lakói pedig az alkalmazottak. Pedig pont fordított a helyzet, megbizással mint vállalkozó képviseli a lakóközösség akaratát, kvázi a lakó közösség alkalmazottja. Nem engedem, hogy a ház pénzét munkásokon keresztül ( sogor koma ) elvigyék. Ha már öt év kemény munkájával sikerült több milliót megtakaritani, csökkenteni a közös költséget mert nem engedtünk minden kamu munkát, akkor mint lakó állok ki a házért !

Szomorú örökös # 2017.10.08. 18:29

varjas31

Egyik oldalról igazat kell adjak neked, mert micsoda dolog az, hogy se felmondólevél, sem átadás-átvétel nincs, szimpla sms-ben közli veled, hogy add át neki a raktárt és dobd be az utolsó számlát?

Másrészről viszont ott van az, hogy széllel szemben elég nehéz lesz elvégezni a dolgodat. Ha ő, mint közös képviselő, úgy dönt, hogy nem a férjed fog a továbbiakban takarítani, akkor az gáz, mert ha pénzt is szeretne a munkájáért, akkor azt hiszem, eléggé nehéz lenne ebben a pozícióban hosszú távon megmaradnia a férjednek.

Az pedig, hogy ő miként lett a házban közös képviselő, sajnos ebben a történetben irreleváns, az már egy másik történet. Jogod van vizsgálatot indítani ellene, majd kiderül, hogy mi lesz a vége. Ha egy kicsi szerencsétek van, akkor eltakarodik onnan és valaki átveheti a házból, kérdés, hogy akarja-e bárki...mert ha nem, akkor újra és újra beleszaladhattok ilyen történetbe még.

varjas31 # 2017.10.08. 18:04

Tisztelt hozzászólok !

Jelenleg ott tart a dolog,hogy eljött a felmondás utolsó napja. Eddig hivatalos felmondó levelet nem kaptunk ! A mai napon sms érkezett,hogy a takarítói raktárról vegyem le a lakatot és az utolsó számlát aminek az összegét megírta dobjam be a postaládába. Személyesen nem hajlandó találkozni. Én megirtam , hogy csak hivatalos átadás -átvételi jegyzökönyv kiséretében vagyok hajlandó átadni bármit is,illetve teljes elszámolás után, illetve kérem a hivatalos felmondásról szóló dolumentumot.
Továbbá kiderült,hogy a ház pár évvel ezelőtt egy kft. Kezelése alá tartozott ahol ő alkalmazottként dolgozott mint közös képviselő, és anélkül,hogy hivatalosan közgyülés által szavaztatta vol a meg magát, az egyik számvizsgáló engedélyével vette át a házat egyéni vállalkozásába. Erröl nincs közgyűlési határozat. Már elinditottam a vizsgálatott hivatalosan. Köszönöm az eddigi hozzászolásokat

MajorDomus # 2017.10.07. 20:20

1924
1977
2003 a társasházi törvények születési ideje.

MajorDomus # 2017.10.06. 16:54

Laca

Csalódást kell okoznom.A társasháztulajdon jogi formáját Magyarországon az 1924.május 10–én kihirdetett 1924 évi XII. törvénycikk hozta létre. A nemzetgyűlés 1924. április 5–én fogadta el, az Országos Törvénytár 1924. évi május 20 –i számában hirdették ki. A törvény végrehajtási rendeleteként született a társasháztulajdon telekkönyvezéséről szóló 30000/1925 (VII.2) IM rendelet. Több mint fél évszázadig volt hatályban ez a szabályozás.

Nem csak állami tulajdon volt!
Az 1930-as években elsősorban a középosztály kezdett társasház építésbe, először Budapesten, a Lágymányos illetve a Szent Imre város (ma XI. kerület) területén. A Horthy Miklós út (ma Bartók Béla út) környezetében gombamód szaporodtak a házak, melyekbe főleg állami hivatalnokok, tehetősebb polgárok költöztek. A Magyarországtól elcsatolt területek menekülő értelmisége, polgársága is ezeken a területen próbált tulajdont szerezni – ha tehette.
Szóval a közös képviselő intézménye hamarosan 100 éves lesz!

Szomorú örökös # 2017.10.06. 04:47

Hapcibenő

nem okoskodó kibickedőktől

Ezen a mondaton hatalmasat röhögtem.
Csak nem megtaláltad a magadra legmegfelelőbb jelzőt? :-D

Szomorú örökös # 2017.10.05. 21:13

Hapcibenő

Ez egy jogi fórum, ahol jogi ügyeket tárgyalnak ki jogászok és laikus hozzáértők és nem pedig ingyenes jogi tanácsadás üldözési mániában szenvedő idegbajos lakóknak. :-D

MajorDomus # 2017.10.05. 18:46

Valójában egyszer végig kellene olvasnod a Társasházi törvényt! Mi bizony megtettük.

Laca

Valószinűleg még meg sem születtél,amikor én már a társasházról szóló törvényből dolgoztam.

Azt viszont nem irtad,hogy tértivevényes ajánlott levélben (ahogy kell) felszólitottátok a közgyűlés összehivására s azt aláirta az összes tulajdoni hányad 10 %-a!

Ettől függetlenül,a hivatalban lévő közös képviselőt kötelesek vagytok meghivni a közgyűlésre,mert a ,,hivatalának,, átadásáról van szó! Vagyis a napirend tárgyában, ,ügyfélnek,, minősül.

drbjozsef # 2017.10.05. 13:35

Ez egy fórum. Ami nem tetszik, azt ne olvasd.

Hapciusz # 2017.10.05. 12:07

szörökös, téged ki kérdezed? Ki vagy te, hogy véleményt mondj? Ez jogifórum, és általában hozzáértőktől várnak itt segítséget, nem okoskodó kibickedőktől