Ingatlan Adás - vétel


osztap # 2023.05.08. 13:06

Bihari,

15% SZJA-t kell fizetniük, ahol az adó alapja az eladási ár és a hagyatéki végzés szerinti érték különbsége. Ezt lehet csökkenteni felmerült költségekkel, pl. közjegyzői díj, ügyvéd, stb.
Emellett az adó alapja idővel fokozatosan csökken, úgy, hogy az 5. évtől már nulla. De ez csak a halálesetet követő második évben kezdődik.

Majordomus # 2023.05.08. 20:01

Az 5 év hosszú idő kivárni ha a házat nehezen tudod fenntartani.

Inkább adjátok el.
Ha lakásba fordítod a pénzt,akkor csak a jövedelem után kell adóznotok.

Szomorú örökös # 2023.05.08. 21:56

Majordomus

Ha lakásba fordítod a pénzt,akkor csak a jövedelem után kell adóznotok.

Ha nem, akkor is tök mindegy, hogy mibe fordítod az árát, a jövedelmet meg fogják adóztatni.

drbjozsef # 2023.05.09. 05:31

Ááá, még csak kb. húsz éve szűnt meg ez a kedvezmény, és ez négyezerszer lett leírva.
Idő kell még, nem könnyű ez.

Majordomus # 2023.05.09. 20:43

Akkor fáziskésésben vagyok..

Feri77 # 2023.05.15. 11:23

Vételi ajánlatot tettünk egy ingatlanra ingatlanoson keresztül, amit alkufolyamat során az eladó elfogadott. Elkezdte készíteni az ügyvédünk az adásvételit, már szinte aláírásra mentünk volna, amikor az ingatlanos közölte, hogy az eladó aznap eladta másnak az ingatlant. Nekünk sem az eladó, sem az ingatlanos nem jelezte még azt sem, hogy van rajtunk kívül más érdeklődő (amikor alkudtunk, még biztosan nem volt), az egész kb. 1,5 hét alatt zajlott le, az új vevő a szerződéskészítési folyamat közben nézte meg az ingatlant. Tehát még az a lehetőségünk sem volt meg, hogy megadjuk a másik vevő által kínált összeget.
Tehetünk-e valamit? Nyilvánvalóan a másik adásvételit nem lehet semmissé tenni, de valamilyen kártérítést követelhetünk-e? A szóbeli megállapodás is megállapodás, ráadásul itt több fél (ingatlanos, a mi ügyvédünk, az eladó ügyvédje) is igazolhatja, hogy a megállapodás létrejött, bár valóban, még nem írtuk alá a (szinte kész) adásvételit.
(Nem is értjük, hogy miért nem szóltak, max. azt mondtuk volna, hogy nem adjuk meg azt az árat.)

osztap # 2023.05.15. 12:18

Feri77,

A szerződés létrejött, amikor az ajánlatodat elfogadta az eladó. Az továbbra is érvényes. Mivel másnak is eladta a házat, és a másik vevő tulajdonjogát gondolom be is jegyezte a földhivatal, nem fog tudni neked teljesíteni. Az eladó ezzel szerződésszegést követ el.

Egyrészt, attól függően, hogy pontosan miben állapodtatok meg a szerződésszegés következményeit illetően (és mit tudsz abból bizonyítani), lehet követelésed. Pl. adott foglaló kétszerese jár vissza, a meghiúsulási kötbért követelheted, stb.

Másrészt, ezeken túl kártérítést követelhetsz, ha bizonyítani tudod, hogy károd keletkezett, és az a kötbért/foglalót meghaladja. Keletkezett? Ha megmaradt a pénzed, csak nem kaptál érte házat, akkor nem.

Olvasgasd a Ptk. 6:137-152. és 6:179-180. §§-t
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Feri77 # 2023.05.15. 15:54

Foglaló még nem volt, az adásvételi aláírásakor lett volna aktuális. Konkrét károm annyi keletkezett, hogy valamennyi pénzt fog kérni az ügyvéd a szerződés előkészítéséért, illetve felmérettük a házat egy statikussal, aki szintén számlázott pár hónapja (persze akkor még nem volt vételi ajánlat).

osztap # 2023.05.15. 18:13

Feri77,

Akkor a károd az ügyvédi díj, mert csak az történt az ajánlat elfogadása után. Ezt joggal követelheted. A kérdés, hogy mennyire akarod behajtani. Tértis levél? Fizetési meghagyás? Per? Másodfok? Kúria? Fedák Sári?

Zoltanuss # 2023.05.15. 18:22

Nos Feri77 egy vételi ajánlatot kellett volna tenni-nem szóban, hanem írásban. És némi pénzt mellékelni.
A lényeg az hogy addig mással nem tárgyal az eladó. Elvileg.

Elkezdte készíteni az ügyvédünk az adásvételit,” csak a tervezetet.

Mondjuk a te ügyvédenek tudni illet volna / tudta csak nem szólt /hogy az ajánlat tétel írásos és pénzzel alátámasztott.
Nevezik bánat pénznek is.

Majordomus # 2023.05.15. 19:07

Az eladónak pénz kell.

Ez itt a pénz beszél kutya ugat esete..

Aki előbb fizet az viszi a házat.
.
Az a minimum hogy leteszek 10 % foglalót..
Utána nincs miről beszélni és panaszkodni sem.

Az ügyvéded egy ft-ot sem érdemel...

Feri77 # 2023.05.16. 11:39

Azért azt tudni kell, hogy a házat 1,5 éve hirdették, kutyának nem kellett, érdeklődő sem volt rá igazán, ezért nem siettem én sem a foglalóval, főleg, ha 1 hét alatt lezajlik az adásvétel. (Ki gondolja, hogy 1 hét alatt hirtelen előkerül valaki a semmiből, az meg pláne nem életszerű, hogy az eladó meg sem kérdez. Nem az az érdeke, hogy létrejöjjön egy licit és minél többet kapjon érte?)
Na, mindegy, tanultam az esetből.

Zoltanuss # 2023.05.16. 13:07

Feri77 így jártam 12 éve.
Az egyik cs . tagnak vettem /vettem volna /lakást.
Különféle ingatlan irodák kínálatából válogattam.Úgy 3 hét után ráleltem a nekem tetsző lakásra. Megnéztem alaposan,bemutattam az érdekelt félnek is.Felkerestem a közös képviselőt.Némi műszaki kérdés,főleg a fűtés korszerűsítéssel kapcsolatban,meg néztem másodszor, sőt harmadszor is.Akkor a szomszéd idős asszony adta oda a kulcsot.Majd jelentkeztem a közvetítőnél,hogy ok készen állunk a vételre.A meg sajnálattal ,inkább büszkén közölte, hogy „"eladtam a lakást ”".Hoppon maradtam.3 évíg kínálták ...3 hét alatt elment.

2010 volt akkor a válság idején.

Egy lakás vételnél gyorsnak és határozottnak kell lenni.Ilyenkor a környezet segítségét is igénybe kell venni.
Viszont a melléfogás ilyenkor is lehetséges.

Ok.adhattam volna vételi ajánlatot.... vagy akár foglalót..... csakhogy ilyenkor az utca már egyirányúvá válik.

Feri77 az ügyvédi díj csak töredéke a bánatpénznek vagy a foglalónak.Na meg nem időben (korán ) fogadtad fel az ügyvédet.

sem az eladó, sem az ingatlanos nem jelezte még azt sem, hogy van rajtunk kívül más érdeklődő” Miért kellett volna! ? Nézhették azt 25 -en vagy csak ketten. Sőt a jó eladó olyan,hogy még az első érdeklődőnek is azt mondja „tolonganak az ingatlanért”.Hazugság,de hát a marketting már csakilyen.
illetve felmérettük a házat egy statikussal,”Na ez is pénz. Meg felesleges .Olyan ez mint a magyar egészség ügy. (vizsgálnak vizsgálnak) az hozza a pénzt aztán nem meggyógyítanak, hanem csak gyógykezelnek.

Az ügyvéded egy ft-ot sem érdemel...” MD.
Nem tudni,mindenesetre egy szemrehányás megilleti.
Kettő ügyvéd egyingatlanos és az eladó és lukra fut az ember.
Apropó.A sok mustra során az tapasztaltam,hogy az ingatlanosok titkolják a tulajt. Jártam én is így, aztán mit csináltam.Becsengettem a szomszédba és infót kértem a tulajról...a szomszéd pedig készségesen megmondta amit tudott..... vagy nem.

Majordomus # 2023.05.16. 19:47

Ez van.
Minimum 200 ezer ft-al indulok lakást nézni,hogy le tudjam foglalózni ha...

mucogi # 2023.06.12. 06:33

Üdv!
Bő 1 éve elhatároztuk, hogy eladjuk ingatlanunk. Szerződèst kötöttünk egy ingatlanossal 1 évre, aki gyakorlatilag letojta az egészet, majd a szerződés lejárta előtt 3 héttel hozott vevőket, mondvàn kp-s vásárlók. Aláirtuk az adás vételit, ahol kibukott, hogy baromira nem kp-s vevők, hanem Csok+hitel...a gond ezutàn kezdődött..a szerződès aláírása után 5 héttel írták alá a hitelcsomagot, majd az ingatlanos ismét felszívódott, aztán 4.héten mikor már az igszolások majdnem lejartak felbukkant..hozzateszem, hogy az ingatlanos lett először kifizetve a foglalóból, amiről számlát mai napig nem kaptunk, hiába kértünk...lényeg, hogy a teljes kifizetèstől 60 napunk van költözni, de legkésőbb júl.30...viszont ezidáig még nem lettünk kifizetve, gyakorlatilag borultak a dátumok, nem tudjul tartani hisz ha ma utalnának is a 60 nap már augusztus..tudjuk hogy ilyenkor modosítani kell a szerződést, csak nem történik semmi..ertékbecslő 1x volt kint, akkor belekötött a csok miatt egy dologba, azt kiküszöböltük, de hetek óta megint nem történik semmi...az ingatlanost nem lehet elérni, semmire sem reagál..
Mi a fenét lehetne tenni hogy felgyorsuljanak a dolgok vagy egyaltalsn törtènjen vmi..?.
Mikor mi ezt vettük, 3 hét alatt lezongoráztuk az egèszet, most marcius közepe óta csak ideget eszi mindenki, mert költözne már az összes érintett család. Most attol tartunk, nem fognak módosítani semmit, hanem minket fognak sűrgetni kifizetés után...valami ötlet?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2023.06.12. 07:52

Kérdezd az eljáró ügyvédet. Ő ismeri a szerződést is.

Zoltanuss # 2023.06.12. 14:11

Érdekes ez a mucogi eset .

Szerződèst kötöttünk egy ingatlanossal 1 évre, aki gyakorlatilag letojta az egészet, majd a szerződés lejárta előtt 3 héttel hozott vevőket, mondvàn kp-s vásárlók.
Eleve felesleges az ingatlanos, ha valaki a saját lakásában lakik és azt kínálja eladásra. Tény hogy hirdetési felületet nehéz találni meg némiköltség.Habár egy molino bakfity.
Sokkal munkásabb a lakás bemutatása. De hát ha ott lakik valaki csak megoldja.Némi cs.tagi segítség azért el kell.
hozott vevőket, mondvàn kp-s vásárlók. Aláirtuk az adás vételit, ahol kibukott, hogy baromira nem kp-s vevők
ha már ott vannak és komolyra fordul az ügy csak rákérdezünk, hogy mennyi az a kp. ? Csak mond valamit,ha gyanús esetleg bankszámla kivonat. Anno amikor én voltam vevő.. az ingatlanosok makacsul ragaszkodtak... néha tiltották.... az eladóval való kommunikációt..Néha szelíden néha durván helyre tettem őket.

Aláirtuk az adás vételit, ahol kibukott,......a gond ezutàn kezdődött..a szerződès aláírása után

Tény hogy az adásvételit majd mindig a vevő ügyvédje konstruálja (ügyvédül - szerkeszti ),de ez nem jelenti azt,hogy az eladó ne nézne bele és ha valami gond van csak szóváteszi.Márpedig az eladó részére az egyik legfontosabb a pénz... azért adja el. Tehát a készpénz szónak annak a mozgásának benne kell lennie. Ha nincs akkor visszautasítjuk.
Tény,hogy a kp-s. vevő ritkább,de valamit valamiért.

az ingatlanos lett először kifizetve a foglalóból, amiről számlát mai napig nem kaptunk,
Olyan szerződést kell kötni ahol az ingatlanos a sor közepén.... végén va.. vagy nem szerződünk.
Figyelmeztetni kell, hogy számlát illik adni.

augusztus..tudjuk hogy ilyenkor modosítani kell a szerződést, csak nem történik semmi..ertékbecslő 1x volt kint, akkor belekötött a csok miatt egy dologba,
Mi köze az eladónak az értékbecslőhöz ? Az mindig a vevő érdeke,mint ahogy a különféle szakértők.. álszakértők is. A vevő fogadja fel ő fizeti...mindig a vétel előtt.

az ingatlanost nem lehet elérni, semmire sem reagál.”.

Megkapta a pénzét, miért foglalkozna vele??

Mi a fenét lehetne tenni hogy felgyorsuljanak a dolgok vagy egyaltalsn törtènjen vmi..?.

Bízni a szerencsében és türelmesen várni.Máskor máskép kell csinálni.

Pl.a pénzes vevő az első, a többi szereplő csak utána jön a sorban.
Persze a pénzes vevő a mustra során mond ezt azt néha meredeket a lakásról... el kell engedni. a lényeg, hogy fizessen.

Majordomus # 2023.06.12. 19:23

Végül is az ingatlanos hozott vevőt.

Teljesen jogos, ha bennlaksz a házban nem kell ingatlanos.

Tényleg nem lenne köze az eladónak a Csokhoz de a vevőnek van, különben nem kap hitelt.

Bő egy éve lógatod a lábadat, vársz a csodára és a vevőre.

Magánúton rég eladtad volna.
Miért kellene az ingatlanost elérned? Amit vállalt teljesítette. Hozott vevőt, megkapta a pénzét,pont.

Inkább az ügyvédet csöszögesd mert ő téged is képvisel az ügyletben.

recece # 2023.07.19. 16:26

Üdv! 2860m2 területű tanyám körül lévő, 4.5 hektár 4 tulajdonossal osztatlan közös erdő,legelő,szántó művelési ágú területből szeretnék megvenni akkora területet,hogy az enyém kb.1 hektár legyen.A térképen L2, L3, L4 ,E, stb. jelöléssel vannak tagolva a területek és méretek is megvannak adva,a mellettem lévő L2 1104m2 és L3 5811m2 ezeket szeretném megvenni. Ha a tulajdonosok eladnák van lehetőség a megvételre és az egybevonásra? Remélem érthetően írtam.

Majordomus # 2023.07.19. 19:53

Ha eladják,akkor természetesen.
.
H mindhárom terület a tiéd akkor lehet kezdeményezni a telekegyesítést bár nem értem erre mi szükség van?
.
Ennél azért bonyolultabb a dolog.

Meg kell felelned a földtörvény előírásainak a szerzésnél.

recece # 2023.07.20. 03:24

Nem fontos az összevonás csak egy ötlet volt,ha nem lesz a megvásárolandó és a jelenleg nevemen lévő terület 1 hektárnál nagyobb akkor nem kell aranykalászos gazdának lennem?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.07.20. 05:17

Nem, akkor nem kell földművesnek lenned.

Majordomus # 2023.07.20. 19:36

Csak fizetőképesnek!

recece # 2023.08.03. 17:48

Külterületi ingatlan tanya eladás esetén 5 év után nem kell adózni jól tudom? Egy ismerősöm szerint külterületen 10 év után adómentes.

Majordomus # 2023.08.03. 19:11

Ingatlanra 5 év...