Ingatlan Adás - vétel


osztap # 2022.09.18. 12:31

fa.evica,

Továbbiakban mit kell tennem, jönni fog a vevő, írassak alá vele egy nyilatkozatot, hogy visszalép?
Ne írjon semmi. Ehelyett vond be az ügyvédet.
Ha a szerződésben nincs a vevőnek elállási jog direkt kikötve, akkor a vevőnek muszáj teljesítenie (feltéve, ha Te eddig mindent szerződésszerűen teljesítettél). Amint alább írtam, ha nem teljesít, te póthatáridőt szabsz, ha akkor sem teljesít, akkor Te állhatsz el és tarthatod meg a foglalót. (Olyan, hogy "visszalépés", nincs a Ptk-ban. Elállás van.)

Persze, közös megegyezéssel dönthettek úgy, hogy megszüntetitek a szerződést, és Te visszaadod neki a foglalót. De ez a Te döntésed, nem az övé. Ha nagylelkű akarsz lenni, annak nincs akadálya...

Majordomus # 2022.09.19. 19:19

Néhány napot várhat a vevőd,különösen ha az ügyvéded elmagyarázza neki mennyit veszithet.

Mindenképpen már holnap menj ügyvédhez. Mert téged fognak csőbe húzni.

LipT # 2022.09.20. 16:40

Sziasztok!

Ez az ügy sajnos soha nem ér véget...

Ott tartunk, hogy a vevőm külföldről kapott egy nagyobb összeget, meg is érkezett, de nem írják jóvá, mivel orosz állampolgár ezért a bank biztonsági ellenőrzést végez, bekérte a szerződést, a pénz ingatlan eladásból származik. 7 munkanapot mondtak neki, nekem azt mondta az ügyfélszolgálat, hogy nem tudnak biztosat mondani.

Közben nekem lejárt a határidőm az általam foglalózott lakásra. Az eladó 1 hét türelmi időt adott.

Tudtok esetleg valami tanácsot adni, amivel meg lehet sürgetni a bankot jogi úton? Ha esetleg emiatt nem tudok fizetni, az mennyire vis maior? Gondolom az én foglalómat nem érinti.

drbjozsef # 2022.09.20. 18:40

LipT,

Megírtuk, a Ptk. alapján mit tehetsz te egyoldalúan.
Póthatáridő, elállás.
Közös megegyezéssel meg szinte bármit, ha te mindig adsz neki napokat, akkor adsz.

A neked adott foglalót megtarthatod, ha póthatáridő után elállsz, mert nem fizetett.
Az általad adott foglalót elveszíted, ha határidőre nem fizetsz, szintén póthatáridőt kellene adjon.
Feltéve, hogy nincs eltérés a szerződésekben a Ptk.-tól.

Majordomus # 2022.09.20. 19:45

Tájékoztasd az eladódat és kérj két hét türelmet....

LipT # 2022.09.25. 11:22

Nagyon köszönöm az eddigi segítséget! Még egy legutolsó kérdésem lenne az üggyel kapcsolatban.

Nem szeretném elbukni a foglalót/lakást ezért kölcsön kértem, amire egy lakás lesz a fedezet a következő módon: A lakást eladom a hitelezőnek, kapok rá egy x hónapos bejegyzett vételi jogot, hogy visszafizessem. Természetesen a szerződést átnézetem majd ügyvéddel, csak szeretném kikérni előzetesen a véleményeteket, hogy van-e valami buktatója a dolognak.

drbjozsef # 2022.09.25. 14:13

LipT,

Persze, rengeted, mint minden nagy értékű ügyletnek. Pont ilyenben vagy benne most is nyakig...

osztap # 2022.09.25. 15:56

LipT,

van-e valami buktatója a dolognak.

Az egyik, hogy szerintem a Ptk. 6:99. § tiltja az ilyen ügyleteket:
[Fiduciárius hitelbiztosítékok semmissége]
Semmis az a kikötés, amelyben fogyasztó követelés biztosítása céljából tulajdonjog, más jog vagy követelés átruházására vagy vételi jog alapítására vállal kötelezettséget.

És a Ptk. indoklása szerint: "A törvény alapján a jövőben ez a tilalom kizárólag a fogyasztói ügyletekre, valamint a fogyasztók egymás között kötött, de fogyasztói szerződésnek nem minősülő ügyleteire terjed ki. Ennek megfelelően az ilyen jogügyletekben semmis lesz az a kikötés, amelyben a fogyasztó a vele szembeni követelés biztosítása céljából tulajdonjog, más jog vagy követelés átruházására vagy vételi jog alapítására vállal kötelezettséget. Fontos kiemelni, hogy ez a semmisségi ok részleges érvénytelenséget eredményez."

Érdemesebb lehet a jó öreg jelzálognál maradni. Közjegyzői okiratba foglalva azonnal végrehajtható. Nincs kilakoltatási moratórium sem, ha most közjegyző előtt nyilatkozol, hogy más ingatlan használatára jogosult leszel - ami így lesz, mert a pénzből egy másik lakást veszel (Vht 182/A. § (3) a)).

Majordomus # 2022.09.25. 17:37

Ügyvédet vonj be!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.27. 05:24

(A kommentár elfelejti, hogy a fogyasztó egy viszonyfogalom - ezért olyan, hogy "fogyasztók egymás közti szerződése", nincs. Más kérdés, hogy esetleg egyes bírók hasonlóképp megfeledkeznek erről.)

Majordomus # 2022.09.27. 18:36

Akárcsak a társasházi perekben. Nincs két egyforma itélet ugyanabban a témában.

fa.evica # 2022.09.29. 10:19

Üdvözletem! 09. 16.-án írtam és kértem tőletek tanácsot. Most azért írok újra üjra, mert bonyolódik a helyzet. A vevőm eláll az ingatlan megvásárlásától, jövő héten szerződésbontás lesz, mondván hogy nem adja meg a bank a hitelt neki, mert nincs hivatalos szolgalmi út rögzítve. Ezt én elmondtam neki, mikor megnézte az ingatlant, hogy van a bejárás, ennek ellenére megkötötte velem az adásvételi szerződést és a banknál az szerződés kötés után derült ki, hogy így nem ad hitelt. Belefizetett Xmillió forintot, amiből Xmillió a foglaló. Most a szerződés bontáskor visszaköveteli mind a nekem átutalt Xmilliót. Még a szerződést író ügyvéd, aki lekezelően beszélt velem, is azt mondta visszajár neki a foglaló, mert nem az ő hibája, hogy el kell állni a vételtől, viszont nincs külön kitétel a szerződésben, hogy ha eláll visszajár foglaló. Szeretném megkérdezni, hogy ez tényleg így van? Visszajár neki, pedig ő nem volt körültekintő? Akkor ez esetben engem nem véd semmi? Hisz elutasítottam miatta több érdeklődőt és nem hirdettem tovább az ingatlant, valamint elvesztettem, azt amit megszerettem volna venni. Köszönöm szépen a segítséget. Felajánlottam, hogy felezzük meg a foglalót, de nem járult hozzá, sőt még az elállási szerződés díját is közösem kellene fizetni azt mondta. Köszönöm szépen a segítséget!

drbjozsef # 2022.09.29. 12:07

fa.evica,

Látatlanban nem tudunk neked biztosat mondani.

A főszabály, és a bírósági gyakorlat az, hogy ha a vevő nem kapja meg a hitelt, akkor az az ő érdekkörében felmerülő meghiúsulási ok, a foglalóját elveszíti, ha határidőre nem teljesít. Ez az esetek 98%-ában a hitelképességgel függ össze, vagy ha a bank nem értékeli elég magasra az ingatlan értékét. Ezek egyértelműen az ő baja.

Esetedben ismerni kellene a körülményeket. Egészen nyilvánvaló, hogy egy idegen telken keresztül kell bemenni? Kellő gondosság mellett ezt egy laikus vevő is megállapíthatja. A földhivatali térképből egyértelműen kiderül, hogy nincs közút kapcsolata a teleknek?
Ha igen, akkor jó eséllyel ez megintcsak a vevő baja. Az, hogy ezt mondtad neki, önmagában kevés. Szerepel ez a szerződésben? Vagy bármilyen írásban?

Ha meg akarod tartani a foglalót, írd meg neki tértivevényes levélben, hogy érvényes szerződés van közöttetek, várod a határidőra való teljesítást, ha az elmúlt, akkor 3 nap póthatáridőt tűzöl neki átvételtől számítva, ha azt nem teljesíti, akkor szerződést szegett, a foglalóját elveszíti. A felbontásért pedig ne fizess. Csak kérd vissza az ügyvédtől a tulajdonjog bejegyzési engedélyt, nehogy ott maradjon, ha adtál olyat letétbe.

drbjozsef # 2022.09.29. 12:08

"megállapíthatja." helyett természetesen : "megállapíthatja?"

fa.evica # 2022.09.29. 13:57

drbjozsef
Az ingatlant csak szolgalmi úton lehet megközelíteni, a szomszéd üres telkén keresztül, mivel nincs közúttal összekötve, de évtizedek óta így van a be- és kijárás, viszont sehol nincs lefektetve írásban. Én ezt elmondtam a vevőnek, megmutattam a térképet is hogy is vannak a viszonyok. Az ügyvéd és a vevő hitelügyintézője már csak az adásvételi szerződéskötés megkötése után kérték le a térképet. A a vevő mondta az ügyvédnek, hogy bele kellene írni a szerződésbe a szolgalmi utat, de az ügyvéd azt mondta nem szükséges. Nekem 3 hrsz-on van az ingatlan, ezen belül van egy út, ami a terület egyik végétől a másikig tart.
Most a vevő szerződést bont, de a szerződés szerint a banki kifizetés legkésőbb november 30. lett volna.

fa.evica # 2022.09.29. 14:10

drbjozsef
Ha vissza kell adnom a foglalót, akkor engem mint eladót semmi nem véd jogilag, pedig nem az én hibám ez az egész, mert én tájékoztattam a vevőt mindenről.

drbjozsef # 2022.09.29. 16:32

Na, ha ezt igazolni is tudod, akkor nincs különösebb teendőd sem, félnivalód sem.

Majordomus # 2022.09.29. 19:19

És ez lesz nehéz. Szó elszáll.
Én azt mondom tartsd meg a foglalót hirdesd tovább az ingatlant,és add el.
A vevő meg pereljen és a bíróság eldönti kinek van igaza. Valószinüleg nyerni fogsz.

fa.evica # 2022.09.30. 08:55

Köszönöm a segítséget! Egyébként tudom bizonyítani és most már csak e-mailben kommunikálok a vevővel, meret az írás megmarad, a telefonbeszélgetés meg elszáll az éterben.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.30. 10:31

(Az emil nem minősül írásbelinek.)

drbjozsef # 2022.09.30. 10:43

fa.evica,

Az emaillal azt igazolod legfeljebb, hogy a gépedbe valamit bepötyögtél. De az meg nem érdekel senkit.
Az számít, amit a másik fél MEGKAPOTT (vagy nem vett át). Az pedig a tértivevény.
Természetesen ha vita van, akkor a bíróságokon szabad bizonyítás van, akár hangfelvételt, akár emailokat is bemutathatsz - de hogy azt minek fogadja el a bíró, és hogyan értékeli, az több, mint kétséges.

nantu # 2022.09.30. 11:02

Üdv.
Augusztusban költöztünk be egy családi házba. Szeptemberben klíma felszerelése közben kiderült, hogy a 10cm-es szigeteléssel eladott házon csak 6cm szigetelés van. A hirdetésben és az energetikai tanúsítványban is 10cm szerepel homlokzat szigetelésként. Az eladáskor mi is többször rá kérdeztünk a vastagságra, amit 10 cm-nek állítottak az eladók.(Most már tagadják) Az ingatlanos és az energetikus is azt mondta, hogy a tulajdonos elmondása alapján készítettek hirdetést illetve tanúsítványt. A volt tulaj tagadja azt mondta Ő nem tudta hány cm a szigetelés úgyhogy Ő nem felelős semmiért. Mi az adás-vételi aláírása előtt elolvastuk az energetikai tanúsítványt és csak utána írtunk alá.
Peren kívül szerettünk volna megegyezni amitől az eladó elzárkózik. Érdemes perelni helyreállításért vagy érték csökkenésért? Mi a teendő?
Most +5cm szigetelést nemesvakolattal bruttó 7Mft-ért vállalnák. (Kb. 400nm állványozással)
Köszönöm a válaszokat.

Majordomus # 2022.09.30. 19:35

Nem tűnik nyerőnek az ügy. Főleg az nem hogy neked 7 millió ft-ot visszafizessen a vételárból.
Az energetikus és az ingatlanos nem hunyó az ügyben,ők aditt adatokkal dolgoztak.
.
A kérdés ott dől el,hogy ki végezte a házon a szigetelést?
.
Ha az előző tulaj, igy vette, akkor elvileg ő sem tudhatta.

Ennek nézz utána.

Ha az eladód szigeteltette,akkor viszont nem állithatja azt hogy nem tudott a szigetelés vastagságáról.

drbjozsef # 2022.10.01. 08:53

nantu,

Ptk. 6:157.§ (1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek.

Esetedben a szerződés jöhet szóba. Beleírtátok az adásvételibe az ingatlan főbb jellemzői, például, hogy milyen vastag a szigetelés?
Ha nem, az hiba, kellett volna.
De szerintem így sincs veszve, határeset ez, a kérdés mit tudsz bizonyítani. Ha igazolható, hogy 10cm szigetelést mondott, akkor lehet keresnivalód. Azért ez egy ingatlannak fontos jellemzője, pláne a mai energiaválságos időben, ez most fontos szempont vásárlásnál. Ha írásban nincs meg ez sehol, akkor is jól állsz, hiszen legalább ketten tudják tanúsítani, hogy 10cm szigetelést mondott az eladó : az ingatlanos és az eneregetikai szakember. Utóbbi biztosan nem hasra dolgozott. Bíróságon csak nem mernék letagadni.
Lehet, hogy nem lesz ebből 7millió forint, de néhány talán igen...

Majordomus # 2022.10.01. 19:16

Deritsd ki hogy ki szigetelt...