Ingatlan Adás - vétel


LipT # 2022.09.08. 17:22

Kedves Tagok!

Eladtam egy lakást, augusztus 31. volt a fizetési határidő. Vevő kérte, hogy toljuk ki szeptember első hetére a dolgot.

Ezt egy e-mail váltással tettük meg, amit az Ügyvédnek írtunk. "Beleegyezem a kifizetés, illetve birtokbaadás dátumának kitolásába." Ügyvéd ezt nyugtázta "ezzel a szerződés meghosszabodott."

Ez így valóban szabályos? Sehol egy konkrét dátum. Szerződés szerint 10 napon túli nem fizetés esetén elállhatok az eladástól. Tehát akkor ez a 10 nap 7-től ketyeg? Sajnos továbbra sem történt kifzetés és az eredeti 10 nap hétvégén lejárna...

Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.08. 18:11

Szigorúan véve nem lehet ingatlanadásvételi szerződést szóban módosítani. Így a fizetési határidő sem hosszabbodott meg.

Majordomus # 2022.09.08. 19:37

Nem tűnik korrektnek a vevő. Rajtad múlik meddig vársz a pénzedre.

drbjozsef # 2022.09.09. 05:47

LipT,

Szigorúan véve szóban nem lehet módosítani - de persze neked jogod van akkor követelni a kifizetést, majd elállni esetleg a szerződéstől, amikor akarod - persze az elévülési határidőn belül.

Vagyis ha korrekt akarsz lenni, nincs különösebb teendőd : ha a szóban megállapodott határidő is lejár, másnap írsz neki egy tértivevényes levelet, tűzöl neki egy póthatáridőt, mondjuk a levél kézhezvételétől számított 3 nap, leírva azt is, hogy ha addigra nem teljesít a szerződés szerint, akkor elállsz a szerződéstől, és a foglalóját természetesen megtartod, tekintve, hogy a szerződés meghiúsulása az ő nem teljesítése miatt következett be.
Már ha ezt akarod.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.09. 13:48

Ez a Ptk. szerinti eljárás. Ha jól értettem, akkor a szerződésben ettől eltértek. Értsd, nem is kell már újabb felszólítást küldenie, póthatáridőt tűznie. Egyből elállhat. Az elállással szemben annyi a formai követelmény, hogy írásban történjen. (A postai út, a könyvelt küldeményként feladás, pláne a tértivevény nem kötelező.)

LipT # 2022.09.09. 15:08

Köszönöm Mindenkinek!

Az a gond, hogy hétfőn vennék lakást, emiatt sürgős a dolog. Még egy kis segítséget kérnék. Vevő vállalta, hogy fizet további foglalót. Meg tudjuk ezt oldani egymás közt? Milyen papírt írjunk róla? Annyit kért "cserébe" hogy még egy héttel toljuk ki a fizetési határidőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.09. 18:57

Na. Hát ezt írjátok le! (És alá- .

Majordomus # 2022.09.09. 19:55

Papiron tanukkal!

detti789 # 2022.09.13. 16:09

Tisztelt Fórumozók!

Lakásom eladása azért állt meg, mert a térképrajz alapján a ház sarka és egy minimális telekrész olyan, mintha az utcán lenne közterületen, így jogilag rendezetlen besorolást kapott az ingatlan. 15 éve kb, mikor vásároltam, minden jó volt a térképrajzon. Azóta az utcában csatornázás történt, ami miatt papíron "kiszélesítették" az utcát, így több háznál is probléma ez, nem csak nálam. Kb mindenkihez fordultam akit javasoltak, de nagyjából se a földhivatal, se az önkormányzat, se a jegyző, se senki nem szeretne vagy tud ezzel foglalkozni. Nagy nehezen elértem, hogy a helyi önkormányzat kiadott egy egy mondatos papírt: "......Önkormányzat Képviselő Testülete az ingatlant nem kívánja kisajátítani és annak bontását kezdeményezni". Ezzel viszont nem jutottunk előrébb, a bank ezt se fogadja el. Egy éve tart ez az egész kálvária, most lett nagyon elegem belőle. A lakásomat megvennék, lefoglalózták, én lefoglalóztam egy másik házat, szóval innentől nagyon súlyos anyagi következményei is vannak hogy emiatt eladhatatlan az ingatlan. Kihez, hova lehetne fordulni még ezzel kapcsolatban? Az ügyet jogi útra kell terelnem, mert azt hiszem nincs más megoldás. A telekhatár átrajzolásáról senki, semmilyen információt nem kapott, úgymond váratlanul szembesültünk a fent jelzett problémával, mikor megnéztük a térképrajzot.
Bárkinek, bármilyen segítségét nagyon szépen köszönöm, ha tudna ötlettel, bármi egyébbel segíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.13. 17:12

Keressen a vevő másik bankot! Vagy te keress olyan vevőt, akinek nem kell kölcsön a fizetéshez.

detti789 # 2022.09.13. 17:27

Csok-os hitele lenne a vevőnek, csak a rendezett térképmásolat jó nekik...

osztap # 2022.09.13. 18:06

detti789,

Első körben szerintem menj be a földhivatalba, és kérd ki azt az iratot, ami alapján a térképet megváltoztatták. (Attól, hogy Te nem kaptál semmit, ott még lehet valami.) Jó eséllyel "csak" újra felmértek/térképeztek, és ott történt a hiba.
Itt egy cikk a problémáról és a javítás lépéseiről: https://geodebrecen.hu/…-kijavitasa/
Ha ez történt, akkor a helyedben keresnék egy földmérőt, hogy segítsen végighajtani a folyamatot.

Különben marad a kp-s vevő, amint KBS írta.

detti789 # 2022.09.13. 18:16

Osztap, köszönöm a cikket, olvasom...

A földhivatalnál elmondták hogy ők semmit se fognak változtatni, majd ha kötelezi őket valaki.

Nem hibáról van szó, vagyis nem véletlenről, egyszerűen így oldották meg hogy szélesítik az utcát :-( Jogtalanul ugye.

osztap # 2022.09.13. 18:32

detti789,

Derítsd ki (Te vagy az általad megbízott földmérő), hogy pontosan mi van abban az iratban, ami alapján változtattak a térképen. Ha szélesítették is az utat, ahhoz iratokat kellett gyártani. Nem úgy változtatják a földhivatali térképeket, hogy szabadon engedik Micikét egy ceruzával a térképtárban...
Majd ha ezt ismered, akkor lehet végiggondolni, hogy mit lépsz.

Majordomus # 2022.09.13. 19:59

A földmérő javallott!

fa.evica # 2022.09.16. 07:26

Üdvözletem!
Tanácsot szeretnék kérni. Augusztus 29.-én kötöttem adásvételi szerződést, én vagyok az eladó. Megírtuk a szerződést, a vevő fizetett nekem x összeget a vételátba, melyben szerepel foglaló is. A fennmaradó összeget banki hitelből fizetné, viszont a bank elutasította neki, vagy én úgy érzem a család lebeszélte a vásárlásról, most visszalép. Állítóag azért utasította el a vevőt a bank, mert az ingatlan szolgalmi úton megközelíthető, de erről én a vevőt tájékoztattam még akkor amikor megtekintette az ingatlant, térképmásolatot is megmutattam, viszont a vevő a bankot erről nem tájékoztatta, csak az adásvételi szerződéskötés után, tehát nem volt elég körültekintő. Én mindent becsületesen elmondtam az ingatlanról a vevőnek mindent, a térképmásolatot is megmutattam. Az ügyvéd tájékoztatott bennünket, hogy tudjuk-e mit foglal magában a foglaló. A szerződésben nincs külön rendelkezés arra vonatkozóan, hogy mi lesz a sorsa a foglalónak, ha a bank nem adja meg a hitelt, viszont van egy olyan kitétel, hogy amennyiben a bank nem teljesíti a vételár teljes összegét, abban az esetben a vevő azt önerőből kifizeti. Most emiatt én elveszítettem azt a házat, amit ebből a pénzből megtudtam volna venni és amire már én vételi ajánlatot tettem. Sajnos abban a megyében esélyem sem lesz másikat ingatlant találni számomra megfizethető áron. Az a megye az otthonom, 69 évig ott éltem, a lányom miatt jöttem ide, de ő meggondoltam magát és maradt ott, ahol most él. Engem is kár ért, mert a vevő miatt az ingatlanossal közösen (be volt adva az ingatlanirodába is, de én is hirdethettem) 11 érdeklődőt utasítottunk el. Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben mi lesz a foglaló sorsa? Köszönöm szépen a segítséget!

osztap # 2022.09.16. 12:16

fa.evica,

A foglalót megtarthatod, mert a szerződés meghiúsulásáért a vevő a felelős. A földhivatali térkép közhiteles nyilvántartás, hogy ő azt nem nézte meg rendesen, az az ő baja. Hasonlóan az is, hogy nem kapott hitelt. Tűzz ki egy tértis levélben mondjuk a kézbesítéstől számított egyhetes póthatáridőt, hogy fizessen, azzal, hogy ha nem fizet, Te elállsz (Ptk. 6:154. §). Ha nem fizet, akkor Te visszautalod neki a kapott pénz foglalóval csökkentett összegét, aztán menjen Isten hírével.

Az ügyvédet érdemes a fentiekről folyamatosan, tértis levélben vagy személyesen átvetetett levelekben tájékoztatni, nehogy kiadja letétből a bejegyzési engedélyt, ha te visszautalod a foglaló feletti összeget a vevőnek, de a vevő utána mégis elutalja neked a ma még meg nem fizetett vételárrészt. (Gondolom, letétbe helyezted a bejegyzési engedélyt az ügyvédnél.)

Majordomus # 2022.09.16. 20:16

Nincs mit hozzátenni.
Ez igy van.
Az ügyvéd az elsö akit értesits!

LipT # 2022.09.17. 06:22

Sziasztok!
Ha a szerződésben nincs szó elállásról, akkor az eladó csak póthatáridő kitűzése után léphet vissza késedelmes fizetés esetén? Sajnos még mindig késik az általam eladott lakás összege, és lassan rendeznem kell az újonnan vásárolt vételárát.

osztap # 2022.09.17. 13:15

LipT,

Nem, de akkor elállásnál neked kell bizonyítanod, hogy a teljesítéshez fűződő érdeked megszűnt. Ptk 6:154. §. Ezt a másik fél jó eséllyel vitatni fogja, és így elpereskedtek majd egy-két évig. Ha póthatáridőt tűzöl, akkor nem kell bizonyítani az érdek megszűnését.

Miért gond a póthatáridő? Nem muszáj annak hosszúnak lennie.

LipT # 2022.09.17. 17:21

Köszi, nem fogalmaztam egyértelműen. Attól félek, hogy az általam kinézett lakás eladója akar majd elállni. Szóval semmi gond a póthatáridővel, pár napon belül végre megkapom a pénzem. Szerintem meg tudjuk majd beszélni, de jobb minden helyzetre felkészülni.

fa.evica # 2022.09.17. 20:05

osztap, Majordomus köszönöm szépen!

fa.evica # 2022.09.18. 11:02

osztap
Pár hozzászólással lejjebb bejegyzéshez...Még lenne egy kérdésem. A vevő ma közölte, hogy visszalép. Továbbiakban mit kell tennem, jönni fog a vevő, írassak alá vele egy nyilatkozatot, hogy visszalép?

fa.evica # 2022.09.18. 11:19

osztap
A vevő még azt is közölte, hogy neki visszájár a foglaló is, nem csak a vételár előleg, holott ő lép vissza, mert bonyolult a banki hitel.

Szomorú örökös # 2022.09.18. 11:25

fa.evica

A vevő ma közölte, hogy visszalép.....még azt is közölte, hogy neki visszájár a foglaló is, nem csak a vételár előleg

Ebben szerintem óriásit téved a kedves ex-vevőd. Már korábban is leírták, hogy ő nem járt utána foglalózás előtt kellően körültekintően. Látnia kellett volna - sőt a banknál sem ártott volna a kérelem elindítása előtt elmondani, hogy mit is vesz. Ne hagyd magad, de mostmár jobb lenne ügyvéddel intézni.