Ingatlan Adás - vétel


FarkasTamas # 2018.11.22. 08:26

Köszönöm a választ, ez megnyugtató!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.21. 14:43

Nem teheti meg. A foglaló nem bánatpénz.

FarkasTamas # 2018.11.21. 14:23

Kedves fórumozók!

Egy újépítésű társasáházi lakás vásárlása során fény derült arra, hogy az ingatlan egy komoly szerkezeti hibát tartalmaz. A műszaki átadás során én, a vevő kértem az eladó generálkivitelezőt, hogy a hiba leírását és a kijavítás határidejét vegyük jegyzőkönyvbe. Az eladó ezt megtagadta, azt mondta, hogy így nem hajlandó aláírni az átadás-átvételi jegyzőkönyvet, inkább eláll a szerződéstől (akár a foglaló kétszeres visszafizetése mellett is), és eladja az ingatlant másnak. A vételár teljes egészében ki lett fizetve. Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben megteheti ezt az eladó? Elállhat a szerződéstől a saját hibás teljesítése miatt? Már bent lakunk az ingatlanban, nem szeretnénk kiköltözni, a hiba javítását szeretnénk elérni.

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.20. 17:55

Megkaptátok a vételárat, és még a garázs is tietek maradt. Szerintem ez nem akkor probléma.
(Ja, az adót ki kell fizetni, ha ez a kérdés.)

marisom # 2018.11.20. 16:27

Tisztelt Fórumozók!
1993-ban eladtuk a garázsunkat, most derült ki, hogy a vevő nem jegyeztette be a Földhivatalnál a nevére az ingatlant. Nekünk 25 év után a nevünkre garázs adót küldtek ki. Mit lehet tenni?


Tisztelt Fórumozók!

1993-ban eladtuk a garázsunkat, 2017-ben szembesültünk vele, hogy a vev? nem rendezte az átírást. Nagy nehezen értük el,és k

Laszlo30 # 2018.11.20. 15:15

Köszönöm válaszát, tovàbbi szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.20. 15:12

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Nem kap.

Laszlo30 # 2018.11.20. 15:01

A tényállás, amit már az alábbiakban leírtam, miszerint tulajdonosként szeretném a lakásunkat egy másik ingatlanra cserélni. A lakást édesapám vásárolta 10 éve, ő a haszonélvező, én pedig a tulajdonos. A kérdés csupán csak annyi, hogy a felesége akivel 2 éve házasok, a csere után kap e haszonélvezeti jogot, mivel tudtommal beleesik a házasság alatt szerzett vagyonba az ingatlancsere is.

Laszlo30 # 2018.11.20. 14:47

Köszönöm gyors válaszát! És a kérdés első felében említve, ingatlancserekor már megkapja a haszonélvezetet, vagy csak a férj halálakor végrendelet hiányában?

ObudaFan # 2018.11.20. 14:40

A túlélő házastárs haszonélvezetet örököl a közösen lakott lakáson. Ezt végrendelettel ki lehet zárni, de ekkor is megilleti kötelesrészként a haszonélvezeti jognak olyan korlátozott mértéke, amely szükségleteit biztosítja, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat.

Laszlo30 # 2018.11.20. 14:14

Sziasztok! Ingatlan cserénél, melyen édesapám a haszonélvező, én pedig a tulajdonos,kap e az új feleség (akivel nem régóta házasodott össze) a csere bekövetkezése után haszonélvezeti jogot, hiszen házasság alatt közösen megszerzett vagyonnak tekinthető. A haszonélvező halála után az özvegy amúgy is kap, ha jól értelmeztem a ptk-t. Kiküszöbölhető ez valahogy, hiszen nem szeretném, hogy a felesége részesüljön az ingatlan jogaiból. Elôre is köszönöm a válaszokat!

tszabck # 2018.11.20. 13:20

Köszönöm szépen a válaszokat!

drbjozsef # 2018.11.20. 11:27

tszabck,

a szerződésben azt írtok, ahogy akarjátok, a pénzt oda utaltatjátok ahova csak akarjátok - de azzal tisztában vagy remélem, hogy ez természetesen nem befolyásolja az esetleges adózást, és azt tulajdonrész arányosan kell bevallani és megfizetni (ha kell).

lajcsó # 2018.11.20. 11:09

"Ez megoldható egyszerűen csak úgy, hogy ezeket az arányokat írjuk a szerződésbe,"
Ha kp-ban lesz a vételár, akkor szerintem igen. Ha bank is van közben (pl. hitel) akkor, konkrétan és személy szerint meg kell határozni a jutó összeget.

tszabck # 2018.11.20. 10:32

Tisztelt Fórumozók, az alábbi kérdésben szeretnék véleményt kérni.

Jövőre szeretnénk eladni egy lakást, ahol hárman vagyunk tulajdonosok, a tulajdoni lap szerint 1/6 - 2/6 - 3/6 arányban, de a majdani vevővel úgy szeretnénk megkötni az adásvételi szerződést, hogy abban mindhármunknak 1/3 rész jusson a vételárból (tehát 3 bankszámlára kellene majd három egyenlő részletet utalnia).

Ez megoldható egyszerűen csak úgy, hogy ezeket az arányokat írjuk a szerződésbe, vagy valamilyen bonyolultabb eljárás szükséges (valamilyen külön nyilatkozat, vagy földhivatali ügyintézés stb.)?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.19. 16:01

Fincike, szerintem ne olvasd el, amit Sebi23 írt. Annyi köze van a joghoz, hogy egyszer ő is kérdezett már itt. (Igaz, a válaszokat nem értette meg.)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.19. 15:58

Az ügyvédet a vevő hozza és ugy irja a szerződést az ügyvég hogy a vevőnek biztos jó legyen
Ebben is tévedsz. Ha nincs mindkét félnek saját jogi képviselője, akkor a szerződést szerkesztő ügyvédnek mindkettőjük érdekét szem előtt tartva kell eljárnia.

(Hogy nem segített a válasz? Erről az jut eszembe, hogy lerángathatod a lovat a folyóhoz, de erőszakkal megitatni nem tudod.)

Sebi23 # 2018.11.19. 15:25

fincike
ha nem fizetett előleget akkor nincs gond.
Ha viszont be tudta jegyezni a földhivatalba hogy az ingatlant meg akaja venni.. volt olyan dokumentuma, adásvételi előszerződés pl. akkor már csak akkor szabadlusz szerintem a vevőtől ha ő is akarja. Nézd meg mi van az előszerződésben ahogy az előttem hozzászoló is ajánlotta hogy abban mi van fizetési határidőnek. És az a határidő milyen fizetést ir, teljes vételárat vagy részletet, valamint azt hogy van e más jog is részletezve benne..pl hogy ha nem sikerül pénzt szerezni akkor meddig huzhatja ezt. Ezeket az előszerződésben leírták. Ha nem akkor szerződéses hiba. Ha a földhivatalba be van jegyezve a vételi szándék akkor az 6 hónapig ott lesz ha dokumentummal azt nem töröltetik.Addig nehezen fogsz vevőt találni...

Sebi23 # 2018.11.19. 15:14

kedves Kovács_Béla_Sándor
nagyon jól tudjuk hogy szükség van ügyvédre, ez a hozzászólás nem segített..Ha tudnánk hogy helyesen jár el akkor nem kérdezősködnénk. Az ügyvédet a vevő hozza és ugy irja a szerződést az ügyvég hogy a vevőnek biztos jó legyen

lajcsó
Köszi akkor a válasz megvan. Mert ha szerződést kér akkor már bukta..abban az esetben ha nem kap hitelt! A földhivatali bejegyzés meg ott van.. addig amig az onnan le nem kerül ..nincs eladás...

drbjozsef
Persze hogy tudom hogy mi a foglaló és az előleg..
De amit leírsz nem helyes, hisz földhivatali érkeztetést kér a bank ..irja Lajcsó...akkor már késő. Akkor már be van jegyezve az ingatlan nyilvántartásba a széljegyzetre hogy valaki eladási szándékot jelzett...

drbjozsef # 2018.11.19. 12:16

Gondolta? Mondta? Mit számít?

Ott a kezedben az előszerződés. _Kifejezetten_ foglalóként szerepel benne az átvett összeg? Van határidő megjelölve a fizetésre?

Ha igen és igen, akkor megvárjátok, míg letelik a határidő, tűztök neki írásban még két hét póthatáridőt, ha arra sem prezentálja a vállalt fizetést, akkor elköszöntök tőle, a foglalót megtartjátok. És kerestek másik vevőt.

fincike # 2018.11.19. 11:52

Tisztelt fórumozók!
Segítségetek szeretném kérni az alábbi adás vételben.
szeptember 30.-án nézte meg a vevő az ingatlant akkor ott helyben meg kívánta venni, elfelejtette velünk közölni hogy nincs meg a vételár összege sőt még azt is mondta hogy nem probléma számara ha a saját ingatlanát nem tudja eladni, úgy gondolta, hogy ő majd csak április végével (kulcsátadás) fizet nekünk de ezt sem adta a tudtunkra. Abból kifolyólag hogy csak januárban kötünk szerződést elengedtünk fél millió forintot a vételárból (nekünk nem kell adót fizetnünk) de ő akkor már pontosan tudta hogy a vételárat sem szeptemberben sem januárban nem fogja tudni prezentálni. Balszerencséjére ragaszkodtunk hozzá hogy legyen egy elő adásvételi mivel így mi is és ő is biztonságban van, ekkor kettő millió forintot letett foglalónak. Most pedig varia van hogy ő így meg úgy gondolta és hogy majd ő részletben nekünk ezt kifizeti. nagyon úgy érezzük hogy döntő jelentőségű információkat hallgatott el előlünk csak azért hogy nekik adjuk el. Ti mit tennétek a helyünkben? köszönöm

drbjozsef # 2018.11.18. 17:09

Hitelbírálathoz talán még nem, de a szerződéskötéshez minden bizonnyal.

Sebi,
tisztában vagy a "foglaló" és az "előleg" fogalmi különbségeivel? Nem ugyanaz, és sokat számíthat, ha valami okból elbukik a hitelfelvétel, és meghiúsul az adásvétel.

Szerintem hitelbírálatot kér a vevő, felmérik a lakást, megmondják mennyi hitelt adnak (fizetés és az ingatlan alapján), ha az megfelel (értsd megvan a többire az önerő), akkor meg kell kötni az adásvételi szerződést, ki kell fizetni mindent a hitelrészen felül, érkeztetni kell a szerződést a földhivatalba, tulajdonjog fenntartással, a banknak igazolni, hogy a hitelen kívül minden ki van fizetve, ekkor a bank a többit átutalja közvetlenül az eladónak, bejegyezteti a jelzálogát, az eladó kiadja a tulajdonbejegyzéshez az engedélyt, bejegyzik a vevőt, és onnatól fizeti a hitelt mint a katonatiszt.

lajcsó # 2018.11.18. 16:41

"Az aggály az az hogy ha nem kap hitelt..mert az ingatlannyilvántartásban már az előleg kifizetésével a szeéljegyzetre feljegyezték hogy vásárlás alatt áll a lakás."
Ez kinek aggályos? A bank a hitelbírálathoz földhivatal által érkeztetett szerződést kér.

"fizessen a vevő előleget, vagy elég a foglaló is?"
Az első vételár részlet minősítése megállapodás tárgya. A hitel mellé saját forrásra mindenképpen szükség van.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.18. 14:18

Kötelező az ügyvédi közreműködés, az eljáró ügyvéd mindenre válaszol.Egyébként nagyrészt úgy, ahogy akarjátok. No meg ahogy a bank kéri.

Sebi23 # 2018.11.18. 12:56

Sziasztok, Ingatlan adás-vátel témában. Vevő hitelre szeretne tőlem ingatlant venni. Foglalót és adásvételi szerződésben foglaltak szerint előleget szeretne fizetni. majd ez után állna elő a teljes vétel árral ha a banktól megkapta a hitelt. Az aggály az az hogy ha nem kap hitelt..mert az ingatlannyilvántartásban már az előleg kifizetésével a szeéljegyzetre feljegyezték hogy vásárlás alatt áll a lakás. Van valakinek ebben a témában tapasztalata hogy ezt hogyan szokták csinálni..ha a vevő hitelre szeretne lakást venni? Hogyan zaljik az adás vétel, fizessen e illetve kell hogy fizessen a vevő előleget, vagy elég a foglaló is? köszi üdv