Ajándékozási szerződés megtámadása

MajorDomus # 2020.09.04. 19:16

Teljesen egyetértünk!

Szomorú örökös # 2020.09.03. 17:55

MajorDomus

Esélyes,hogy nem volt olyan a viszonyotok a mamával,főleg a tiéd,ami elvárható lett volna.....Talán nem véletlen,hogy nem az unokájának hanem a feleségének ajándékozott.

És ilyenkor ezt illik is tiszteletben tartani.

MajorDomus # 2020.09.03. 17:49

Esélyes,hogy nem volt olyan a viszonyotok a mamával,főleg a tiéd,ami elvárható lett volna.
Szerintem a másik menye ápolta és gondozta. Talán nem véletlen,hogy nem az unokájának hanem a feleségének ajándékozott.

drbjozsef # 2020.09.03. 06:08

zsoficka,

Egyátalán létezhet az, hogy a mama 3 hónappal a halála előtt még cselekvőképes volt egy ilyen betegségben és érvényes az a szerződés?

Létezhet. Miért ne létezhetne? Ennek ellenkezőjét nektek kellene bizonyítani, ami utólag általában meglehetősen esélytelen.

(Ha amúgy is ketten örököltek volna, eléggé nyilvánvaló, hogy a világon semmilyen értelme nem volt az ajándékozásnak azon kívül, hogy titeket kitúrjanak belőle.)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.03. 05:54

Én inkább a köteles részre mennék.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.27. 14:02

Van.

briell # 2020.04.27. 12:11

Jó napot kívánok! Fél ingatlan elajandekozásának megtámadására van e 5 év múltán is lehetőség, lakhatás veszelyeztetés esetén, szóval ha ki akarnak tenni az ingatlanból? Birtok közös használata viszont rögzítve van a szerződésben... Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.11. 06:36

Ha az örökhagyót több tartásra köteles gyermeke közül csak az egyik tartja, gondozza, akkor az hagyatéki hitelezőként felléphet. De csak azzal a feltétellel, hogy a tartást, gondozást örökségi ígéret ellenében teljesítette. A konkrét helyzetet bonyolítja, hogy a köteles rész jogosultja nem felel a hagyatéki terhekért.
Tehát a köteles részből semmiképpen nem lehet levonni a gondozás értékét, legfeljebb a köteles rész alapjából, de én ebben is kételkedem.)

ObudaFan # 2014.10.11. 06:19

Akkor ha jól értem, ha beperel a lakás köteles részének beszámítása miatt, akkor meg is nyeri?

Legalábbis valamennyi kötelesrész jár neki. Azért a gondozásod ellenértéke levonható lesz a kötelesrész alapjából.

ObudaFan # 2014.10.11. 06:17

Akkor, ha a szülő eladja az egyik gyerekének adásvételivel, még akkor is, ha valós pénzmozgás nincs, akkor nem számít be a köteles részbe, ha elajándékozza, akkor igen?

Ha valós pénzmozgás nincs, akkor az egy színlelt ajándékozás, és akkor van kötelesrész. De azt, hogy nem volt valós pénzmozgás, a kötelesrészre jogosultnak kell igazolnia.

gibaeva # 2014.10.10. 20:24

Köszönöm a hozzászólásokat!
Akkor ha jól értem, ha beperel a lakás köteles részének beszámítása miatt, akkor meg is nyeri?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.09. 03:18

Az ajándék nem számít a hagyatékhoz
Nem is. De a köteles rész alapjához - az ajándékozást követő 15 éven belül - igen.

lajcsó # 2014.10.08. 20:13

"A köteles rész, amit kap, több, mint a fél lakás értéke lenne!"
Ez meg, hogy lehetséges? 2012-ben történt az ajándékozás, akkor szerepelt a szerződésben egy (forgalmi) érték. Nem hiszem, hogy azóta ennyire felment az ingatlan ára.

Sherlock # 2014.10.08. 19:41

Az ajándékozás beleszámít a kötelesrész alapjába, jogos ez az igénye - ennek nincs köze az osztályrabocsátáshoz. De menj el ügyvédhez, mert az összegszerűséggel meg fog vezetni.

gibaeva # 2014.10.08. 19:39

Kedves Fórum!
Még 2012-ben édesanyám nekem ajándékozta a lakását, a szerződés ügyvéd által történt teljesen szabályosan. Addig is, azután is én gondoztam (bár nem laktunk együtt) orvoshoz hordtam, hétvégeken nálunk étkezett, takarítottunk nála stb. a szomszédok tudják igazolni, hiszen látták. Az öcsém nagyon ritkán látogatta.
Idén tavasszal sajnos meghalt az anyukám. Most a közjegyzőnél a hagyatékin az öcsém részt követel ebből a lakásból, hogy neki jár belőle a köteles rész. A köteles rész, amit kap, több, mint a fél alkás értéke lenne!
Az osztályrabocsátás nem volt benne az ajándékozási szerződésben.

Követelhet a lakás után valamit? Jár neki köteles rész, vagy bármi?
Előre is köszönöm a segítséget!! Éva