Ingatlanügyek


nanemaaa # 2015.01.26. 09:18

Hogyan használhatod? Erővel, egészséggel. :)
Azért a sorompót ne a szomszédba tedd, hanem a saját telkedre (magánutad területére). ;)

tigris88 # 2015.01.26. 10:35

nanemaaa "Erővel, egészséggel." Remélem is! Ennyi bosszúság és felesleges pénz kidobás után nagyon megérdemelném..Tehát a magánutamat a volt kerítésem vonalán sorompóval teljesen lekeríthetem. Köszönöm!

Zöldövezeti11 # 2015.01.26. 13:24

T. Sáringerné !

illetve ha kötelező akkor hol lehet ezt igényelni”.
Elviekben kötelező. De nem igényelni kell, hanem rendelni. És lehet alkudni.
Ha eladó az ember, akkor minél jobb értékűt kérjen. Mint az eladó menyasszonyt, lehet szépíteni.
Ha vevő az ember ne feltétlen higgyen az ott leírtakban, habnem járjon utána a valóságnak.
Bázisnak persze jó, de ügyes tanúsító úgy fogalmaz, hogy sokféleképpen lehet érteni.
Egy lakóház/lakás vételnél ez a passzus úgy a 23 . szempont szokott lenni.
Ha egyáltalán egy vevő eljut addig.

Timpet # 2015.01.26. 23:40

Tisztelt Fórum!

A tanácsát kérném, mert lakásvásárlás előtt állok és nem találom biztonságosnak a helyzetet.

A gondom az, hogy a kiszemelt lakást nem tudom megítélni, hogy gond nélkül megvásárolhatom-e, hogy mindenképpen bízhatok-e a földhivatali tulajdoni lapnak: ha az tisztának mutatja a lakást, akkor nincs mitől félni?

A kiszemelt lakópark fórumán olvastam erről, majd cikkeket is találtam a NET-en:

Olyan lakóparkban van a lakás, amit egy X Kft épített. 99%-os készültségi foknál eladtak lakásokat, garázsokat, tárolókat (nem mindet) az Y Kft-nek. Mindkét cégben tulajdonosként érdekelt egy ismert milliárdos. A két cég perben állt, mert nem tudták eldönteni, hogy ki nem fizetett, kinek és kit illetne az eladás joga. A per közben a jóhiszemű lakók tulajdoni lapjára hol felkerült egy perfeljegyzés, hol lekerült. Az általam kiszemelt lakás tulajdoni lapján nem látszik perfeljegyzés.

Az is szóba került, hogy a lakók elveszthetik a lakásaikat, vagy újra ki kell fizetni a vételárat, mert akitől megvették, nem volt jogosult az eladásra.

Az ügyvédemet nem érdeklik ezek a hírek, csak a tulajdoni lapra koncentrál.

Hogy tudhatom meg, hogy lezárult-e a per, ki nyert, most biztonsággal vehetek-e lakást egy ottani tulajdonostól ha nem látszik semmi gond a tulajdoni lapon és vehetek-e tárolót az Y Kft-től (mert neki még van eladó). – vagy bármikor elveszthetem az ingatlant, amit most akarok vásárolni? – az én lapomon is megjelenhet bármikor egy perfeljegyzés? – ki jogosult az eladásra?

Tudom-e az adásvételi szerződéssel biztosítani magam? – vagy elegendő, ha az eladó szavatolja a szerződésben az ingatlan per, teher és illetékmentességét?

Előre is köszönöm a választ!

dikosz # 2015.01.27. 17:22

Lányom lakást vásárolt.Első lakás.Az ügyvéd haszonélvezeti jogot javasolt az illeték csökkentésére.Nekem mint az édesanyja a haszonélvezeti jog után keletkezik illetékfizetési kötelezettségem?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.27. 17:48

Igen. És kedvezményt se kapsz. Nem volt ez egy okos tanács.

boruzs008 # 2015.01.28. 10:17

t forumozok.az ugyben kernek tanacsot hogy ket honapja kivettem egy lakast alberletbe,az allitolagos tulajdonos igerte hogy lessz szerzodes de mivel az orszag tulso feleben lakik mondta ha jon irunk eggyet nemregiben jott is de azt mondta o nem ir szerzodest,ketnapja meg kozolte egyhet mulva koltozzunk ki mert jon a kulcsert,az ido rovidsege miatt nemvaloszinu hogy talalunk masik alberletet,raadasul fenyegeto sms-t is kuldott,megbeszelni nem lehetett vele semmit mert kinyomta a telot,negy gyermekkel vagyunk a dijat idoben fizettuk,mit tudunk tenni?valaszokat koszonom

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.28. 11:21

Hát ne költözzetek ki. Használati díjként se nagyon kell többet fizetni, mint a kialkudott bérleti díj.

btt77 # 2015.01.28. 11:31

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az apósom elhunyt, és a házasságba legénykori szerzeményként egy saját építésű félkész házat vitt be. Ezt a házat a házasság alatt az anyósommal befejezték, melyhez gazdasági épületek is készültek közben. Született 3 gyermek, és most, hogy apósom elhunyt, azt szeretném megkérdezni, hogy ez hogy kerül felosztásra. Továbbá házasságban vettek egy zártkerti ingatlanként bejegyzett tulajdont, ami az anyósom nevén van. Az anyósom még rendelkezik egy kis értékű bankbetéttel. Ezek felosztásra kerülhetnek-e, mert a közjegyző azt mondta, hogy a három gyermek között kerül felosztásra, és az anyósomnak nem jár semmi.

Mindvégig házasságban, és egy háztartásban éltek.

Mit tehetünk, hogy ne kerüljön az utcára?

Köszönettel:

Tímea

boruzs008 # 2015.01.28. 12:21

ertem de mit tegyek ha idejon egy hustoronnyal fenyegetozik stb egyaltalan ajtot nyissak beengedjem?

dikosz # 2015.01.28. 13:10

Köszönöm a választ,egy kicsit erre gyanakodtam én is.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.28. 13:44

Boruzs, ez nem igazán jogi kérdés. Ha mégis annak tekintem, akkor azt mondom, kihívhatod a rendőröket.

derg # 2015.01.29. 17:28

Jó estét!

A helyzet a következő, amiben segítséget kérnék: nagyapám mostohatestvérének (pici kora óta "testvérek") van egy tanyája, amit nekem ajándékozna. Amikor ezt felvázoltuk az ügyvédnek azt válaszolta, hogy csak egyenesági rokonok között lehet szó ajándékozásról, ezért adás-vételi szerződést kell kötnünk, kifüggesztés, stb... Valóban végig kell járni a procedúrát, fizetni x összeget, várakozni hátha a szomszéd föld tulajdonosa megveszi?

A válaszokat és a további lehetőségeket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.01.31. 10:51

Valóban.

btt77 # 2015.02.02. 18:43

Tisztelt Ügyvéd úr!

2015. 01. 28-án írtam Önnek örökléssel, haszonélvezeti témával kapcsolatban kérdést, de sajnos még nem kaptam választ.

Kérem, szíveskedjen válaszolni, mert fontos lenne.

Köszönettel:

Tímea

seattle # 2015.02.07. 01:21

Tisztelt Szakertok,

Kulfoldon elo resz-tulajdonos vagyok. Oten orokoltunk egy tarsashazat, ebbol ketten mi az USA-ban elunk. Mivel szemelyesen nem tudunk jelen lenni az adas-vetel szerzodeskor, az okmanyok elkuldese utan hogy lehetunk benne biztos, hogy mi megkapjuk a minket megilleto vetelar reszet? Van e megbizhato escrow szolgaltatas Debrecenben?
Elore is koszonom a valaszt.

seattle # 2015.02.07. 01:21

Tisztelt Szakertok,

Kulfoldon elo resz-tulajdonos vagyok. Oten orokoltunk egy tarsashazat, ebbol ketten mi az USA-ban elunk. Mivel szemelyesen nem tudunk jelen lenni az adas-vetel szerzodeskor, az okmanyok elkuldese utan hogy lehetunk benne biztos, hogy mi megkapjuk a minket megilleto vetelar reszet? Van e megbizhato escrow szolgaltatas Debrecenben?
Elore is koszonom a valaszt.

seattle # 2015.02.07. 01:22

Tisztelt Szakertok,

Kulfoldon elo resz-tulajdonos vagyok. Oten orokoltunk egy tarsashazat, ebbol ketten mi az USA-ban elunk. Mivel szemelyesen nem tudunk jelen lenni az adas-vetel szerzodeskor, az okmanyok elkuldese utan hogy lehetunk benne biztos, hogy mi megkapjuk a minket megilleto vetelar reszet? Van e megbizhato escrow szolgaltatas Debrecenben?
Elore is koszonom a valaszt.

dika1969 # 2015.03.02. 10:16

Tisztelt Szakértők!
Egy családiházban 50%-os tulajdonrészem van, jelenleg is ott élek. Másik 50% az édesanyámé. Tudomásomra jutott, hogy édesanyám az Ő részét odaajándékozta a két nővéremnek 25-25% ban.Kérdésem, hogy ezzel tulajdonképpen kitagadott engem édesanyám halála után járó 1/3-os részem ezzel elveszett-e,ezt meg teheti-e?
Erről én értesítést sem kaptam a földhivatal azt válaszolta, hogy nem is kell értesíteni engem.

köszönöm a választ előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.02. 11:14

ezt meg teheti-e?
Hiszen látod.

narada # 2015.03.02. 13:09

Tisztelt Szakértők!

Ingatlan tulajdonrész ajándékozása esetén (Férjem az édesanyja nevére íratná a tulajdonrészét) milyen költségekkel kell számolnunk? (Ügyvédi költségen kívül?)

A választ köszönöm előre is: Kiss Adrienn

gamek # 2015.03.02. 14:25

Tisztelt Szakértő!

2014 májusában eladtam egy panel lakást,melyen 2014 júniusában-ugyanazért az összegért-vettem egy családi házat.Ez az összeg édesanyámék házára van ráterhelve.
2014 szeptemberben férjhez mentem és kötöttünk egy ajándékozási szerződést-már az eladás előtt is együtt éltünk-a ház felét illetően.
Azt tudjuk,hogy visszavonható,de mi pont azt szeretnénk elérni valamilyen módon,hogy ez ne történhessen meg.
Mi lenne a jogi menete a dolognak?
Ha csak tanúk vagy ügyvéd jelenlétében írunk egy megállapodást,hogy semmilyen körülmény miatt nem vonom vissza elég-e? És ezt elfogadják-e a jogi szervek?
És még az lenne a kérdésem,hogy ez az ajándékozás örökölhető-e és hogy van-e elévülési ideje az ajándékozásnak?

Köszönöm gamek

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.02. 14:42

Ingatlannyilvántartási eljárási díj, 6 600,- Ft.

Hogyis Vanez # 2015.03.03. 03:29

T. ügyvéd urak!

A köv. ügyben kérem tanácsukat. Az egyik nagy ingatlaniroda által megtekintettem egy lakást, amely rögtön megtetszett, és én mint laikus, első vásárló, nulla tapasztalattal, a következő napon Vételi Ajánlatot is tettem rá (10.5m forintra) 100 ezer forint biztosíték letételével. Mivel nem volt ügyvédem, az ingatlanértékesítő felajánlotta egy velük gyakran együtt dolgozó ügyvéd szolgáltatásait. Erre én nem reagáltam, az értékesítő jelzett vissza, hogy akkor az ügyvéd felvállalta ennek az ügynek az intézését. A Vételi Ajánlatra az eladó visszajelzett Eladói Nyilatkozatban, hogy a foglaló 2 millió forintra emelésével elfogadja az ajánlatomat. Én ezt egy Vételi Nyilatkozat aláírásával elfogadtam. Az aláírás után, amikor az ingatlanértékesítőnél ISMÉT a nullás igazolásokat feszegettem, derült ki, hogy ezen az ingatlanon többszázezer forint értékű kifizetetlen közüzemi számla és közös költség van, amit elhallgattak. Ezek után kiderült, hogy az 1 éves(!) bemutatott tulajdoni lapon is egy tíz éves jelzálog ill. egy szülő holtig tartó haszonélvezeti joga áll fenn (ami egyértelműen az én hibám, hogy nem vettem észre, mert nem olvastam át részletesen a tulajdoni lapot, de az értékesítő is elhallgatta azt). Az értékesítő által szerkesztett Vételi Ajánlatból is gondosan kimaradt, hogy "a vevő tisztában van az ingatlant terhelő összes tartozással és teherrel". Én ezek után jeleztem az értékesítőnek, hogy addig egy lépést sem tudok tenni ennek az ingatlannak az ügyében, amíg fillérre pontosan nem tudom az ingatlanon felhalmozott összes tartozást (aminek a teljes összegét a mai napig nem tudom, de vsz. 1 millió Ft feletti nagyságrend). Ezután egy nappal az ügyvéd leküldött minden érintettnek emailben egy szerződéstervezetet.

A dolog vége az lett, hogy elálltam a szerződéstől. Mivel az Értékesítő és az őt képviselő Irodavezető megszegték ennek a nagy ingatlanügynökségnek az Etikai Kódexét kb. 50 %-ban, és erre írásban rávilágítottam, úgy döntöttek előzetes nemleges válasz után, hogy mégis visszaadják a 100ezer forint biztosítékot.

A gondom most már csak az, hogy a velük rendszeresen együtt dolgozó, fent említett ügyvéd úgy véli, hogy őt viszont megilleti az ügyvédi díjazásának fele, és ki akar nekem számlázni 50 ezer forintot. Én nem értem, hogy mi alapján, mert egy pár perces telefonbeszélgetésen túlmenően (ami akkor volt, amikor számon kértem az értékesítőt, hogy miért hallgatta el a terheket, ami alapján alacsonyabb ajánlatot tudtam volna tenni, vagy elállni, és ami után rögtön megálljt is intettem ennek az ügyletnek) ő semmit nem tett az ügy érdekében. Egy nappal azután, hogy jeleztem, hogy álljunk meg, tudnom kell, mennyi a tartozás, küldte le az ügyvéd a szerződés tervezetet (amit én nem kértem). Ő úgy véli, hogy mivel egyeztetett az eladóval a tehermentesítésről és elkészített egy szerződéstervezetet, ez alapján megilleti őt az ügyvédi díja fele.

Ez így van? Tényleg tartozom az ügyvédnek a díja felével, vagy jogtalan a követelése?

Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.

huntah # 2015.03.03. 13:55

Nem feltétlen kellett volna kihátrálni ebből, de ha már így van, és a pénz is visszajött, akkor ez szerencse.

A szerződéstől elállni akkor lehet, ha az megköttetett. De akkor jár a munkadíj.

Itt viszont úgy tűnik, a szerződés nem jött létre és a vevő részéről megbízás sincs az elkészítésére. Így nem jár.
Ha az ingatlanos bízta meg, akkor neki számlázhat, de ez kettejük dolga.

Oda kell figyelni, mert az ingatlanközvetítő-hitelközvetítő-ügyvéd trió néha bepróbálkozik ilyen csapdával. Ügyvéd ezt sosem ismerné el, pedig személyes tapasztalat.

A következő lépés pedig legyen a neten megtalálható összes ingatlanos élménybeszámoló elolvasgatása, érdemes.