Ingatlanügyek


drbjozsef # 2022.04.12. 05:27

Anita76,

Ennyiből?
Hogy a házban fafűtés legyen, a gazdasági épületben meg hordók. És akkor az erdőt is, szőlőt is fel tudod okosan használni.

Anita76 # 2022.04.11. 20:43

Sziasztok!
Érdeklődnék mire figyeljek.Adott egy ingatlan 119m2 -es terület fásított terület és gazdasagi épület az egyik Hrsz.Ezen egy 20m2 es ház.
Másik:Szőlő és erdő 780 m2 .
Tulajdoni lapot még nem láttam.Ennyit tudok.
Minden tanacsot megfogadok mit kell megfontolni ha megvenném..köszi

1ügyfél # 2022.04.11. 19:19

Tisztelt Szakértők!
A következő esethez kérnék segítséget, tanácsot, véleményt:
Még 1996-ban ingatlan építéshez szoc.polt igényeltem, vettem fel. Az ingatlan építése a következő évben befejeződött, be is költöztünk.
A használatba vételi eljárásról teljesen megfeledkeztem. Most 2022-ben a Kormányhivatal vizsgálódik.
Mire számíthatok, visszakérhetik a felvett összeget? Mit kellene tennem vagy mit tegyek?

bodza # 2022.04.11. 09:30

Mindenki válaszát köszönöm, ezért is kérdeztem, mert sok a kérdőjelem:) és nem merek belevágni!

nanemaaa # 2022.04.11. 08:53

Mivel a 15 év (valójában 10 is elég lenne) építési idő szempont, akkor az épület minden bizonnyal engedély nélkül épült és szabálytalan is. Hogy te, mint újonnan belépő az ügybe honnan fogod tudni bizonyítani az építés és a használatbavétel idejét, valóban kérdéses. Hogy mindezt miért vállalod át az eladótól, szintén nehezen érthető.
Fura lenne, és benne is van a pakliban, hogy mégse 15 éve épült, és nem is tudnád bizonyítani, a hatóság pedig elrendelné a bontását. Vajon akkor még benned lenne-e a megnyugtató érzés, hogy akkor is árában vetted a telket?

A magam részéről biztosan csak tiszta ügyletbe mennék bele, először kérjen fennmaradási engedélyt az eladó, tüntettesse fel az épületet az ingatlan-nyilvántartásban, és onnantól nem lesz kérdés, hogy mit vettél mennyiért? Ellenkező esetben szerintem nem beépített zártkertet, hanem zsákbamacskát veszel.

drbjozsef # 2022.04.11. 06:09

bodza,

Ha én megvétel után legalizáni akarom, mi a teendő?
Attól függ.
Egyrészt, hogy szabályos-e, másrészt, hogy mit értesz "legalizálás" alatt.
Ha azt, hogy feltüntessék a térképen is, akkor ahhoz az kell, hogy teljes egészében szabályos legyen. A mérete (ha itt még 3% a beépíthetőség, akkor pl. minimum 1340nm legyen a telek), az elhelyezkedése, az építési módja, meg minden, ami az adott övezetben építésügyi előírás.
Ha engedéllyel épült az épület és az meg is van (és a mostani szabályoknak most is megfelel), és van használatbavételije, akkor csak egy földmérő kell aki felrajzolja, és benyújtja a földhivatalhoz.
Ha engedéllyel épült az épület és az meg is van (és a mostani szabályoknak most is megfelel), csak nincs használatbavételije, akkor kérni kell azt a kormányhivataltól, és utána egy földmérő kell aki felrajzolja, és benyújtja a földhivatalhoz. Ha használták közben, akkor némi bírságra lehet számítani.
Ha engedély nélkül épült az épület, de minden szabálynak most is megfelel, akkor kell egy tervező, aki megcsinálja a terveket, azt be kell nyújtani a kormányhivatalhoz, büntetést fizetni, és földmérő, etc.

Ha az épület nem felel meg az előírásoknak, akkor használatbavételit nem kaphatsz, legfeljebb hatósági bizonyítványt, ha 10 évnél régebben áll, akkor se büntetés nincs, se le nem bontathatják, de nem fogják feltüntetni a térképen, sose lesz 100%-ban legális. Használhatod, de csak így tudod eladni, ami azzal jár, hogy soha nem fog kapni vevő bankhitelt vagy állami támogatást hozzá (ahogy te sem most).

Szomorú örökös # 2022.04.11. 05:45

bodza

És addig gondolom belülről felújíthatom

Én a helyedben még ezt sem tenném.
Felesleges a legalizálás előtt bármit is tenni.

bodza # 2022.04.11. 05:05

Kedves Mindenki!
Egy kis segítség kellene.
Vennénk egy művelés alól kivont zártkerti ingatlant. Tulajdoni lapján nem szerepel a 40m2-es ház ami rajt áll, állítólag 15 éve építették.
Ha én megvétel után legalizáni akarom, mi a teendő? Hogyan tudom bizonyítani hogy 15 éve épült? Hogy induljak el? Milyen költségekkel számoljak?
És addig gondolom belülről felújíthatom, de hozzá nem építhetek?

Köszönöm!!

Majordomus # 2022.04.10. 17:25

Az eladónak természetesen.
Amit nem kérdeznek meg,arra nem kell válaszolni.

SolnesM # 2022.04.10. 11:44

Maradj csendben csak a kérdésekre válaszolj.
Ez a téma boncolóinak, vagy a problémát felvető eladónak szól é ?

Majordomus # 2022.04.10. 10:54

Nem kell bonyolitani a helyzetet.
A megtekintett álapotban veszi meg.
Látta.megfelel neki fizet. Pont.
A többi legyen az ő gondja.
Lehet hogy pont ez a vonzó,hogy van egy féldzoba a gyereknek?!

Maradj csendben csak a kérdésekre válaszolj.

osztap # 2022.04.10. 06:24

megvan a vevő és készpénzes.

Én eladnám neki mint 2+1 fél szobás lakást, nem vacakolnék a helyiségekkel, meg a földmérővel. A szobaszámba később sem köthet bele, hiszen ha felméretné, akkor háromszobás lenne, nem 2+1 fél. Azért nem is vetném fel neki ezt a témát.

SolnesM # 2022.04.10. 03:41

bevasarlotura
Ha csak ez a probléma, akkor a szoba szót kerülni kell és helyiségnek nevezni. Pl. lakóhelyiség 3 db.
És mint MD korábban írta alaprajzos hirdetést kell közzétenni.
De hát ha készpénzes vevő van a láthatáron akkor itt okafogyottá vált a problém.

bevasarlotura # 2022.04.09. 21:48

Osztap, úgy néz ki, megvan a vevő és készpénzes. Nem tudom, mennyire érdemes neki ezt az anomáliát feltárni, bár gondolom, már lekérték a tulajdoni lapunkat és látták, hogy 2+1 félszoba van rajta. Legalábbis remélem. Nem tudom, nekem mennyire érdemes ezt a témát firtatnom.
Nem tudom, vajon az ügyvédjük találhat-e kivetnivalót a dologban, mert a szerződésbe is bekerül a szobaszám, ha minden igaz.

De egyébként ha most nem lenne a vevő, szerintem azt tenném, amit írtál, 3 szobássá minősíttetném a lakást a tiszta helyzet kedvéért.

SolnesM, a banki értékbecslőre gondoltam, aki akkor jön, ha a vevőm hitellel szeretné megvenni a lakást. És azt az infót kaptam, hogy ők szeretnek belekötni mindenbe.

ricso49 # 2022.04.09. 16:38

groszfater@gmail.com - Hálásan köszönöm .

drbjozsef # 2022.04.09. 14:43

Neki semmire. A vevőjének.

Azt az információt kaptam, hogyha olyan vevőm jön, aki CSOK-ot vagy bankhitelt akar felvenni

SolnesM # 2022.04.09. 13:38

bevasarlotura !

Többször is említetted az értékbecslőt.
De hát minek az ?
Az árat mindig az eladó határozza meg.
Ha túlbecsüli az ingatlanát, akkor korrigál.

groszfater@gmail.com # 2022.04.09. 13:32
ricso49 # 2022.04.09. 10:51

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni: 1983- ban költöztem saját építésű családi házamba. Szomszédom 1985-ben kezdte meg az építkezést, de időközben tulajdonos váltást történt, az eredeti tulajdonos eladta félkész házát , a jelenlegi tulajdonos azóta sem fejezte be az építkezést.Jelenleg van érdeklődő az ingatlanra. A vevőjelölt műholdas térképen észlelte, hogy a szomszédom háza ráépült a telkemre. Földmérőt hívtunk, aki a mérés alapján megállapította, hogy a szomszéd ház 1,3 m-ren a saját telekhatáromon belül van. Minderről ez ideig nem volt tudomásom, amíg a vevőjelölt nem hívta fel a figyelmemet és a főldmérő nem erősítette meg ezt a tényt. Jelenlegi tulajdonos nem hajlandó velem ez ügyben tárgyalni, ez ügyben nem ő az illetékes, mivel nem ő építette oda házat. Kérem a szakértő véleményüket. Segítségüket hálásan köszönöm.
Több mint 30 éve befejezetlen, állagmegóvás nélkül álló romos épületről beszélünk. Többszöri szóbeli felszólításomra a tulajdonos kénytelen volt a tetőszerkezetet lebontani, mert életveszélyes volt, az idő folyamán elkorhadt és darabjai hullottak az udvaromba. Az oromfalak és a kémény nem lettek visszabontva,szerintem ezek is veszélyt jelentenek már személyes biztonságomra. A szomszédom telke sosem volt gondozva, az összes bontott tetőanyag és egyéb építési anyag szanaszét hajigálva, úgy néz ki mint egy szemétlerakó telep.

Majordomus # 2022.04.09. 10:14

Eleve tervrajzos hirdetést kell feladni.

osztap # 2022.04.09. 06:03

bevasarlotura,

Én két dologra mennék rá:

  1. Megszüntetni az eltérést a földhivatal papírjai és a valóság között. Ezért kihívnám a földmérőt, és beadnám a rajzokat a földhivatalba, a az adatváltozási kérelemmel, hogy háromszobás a lakás (az eredeti félszobát "felminősítve"). Nem idegeskednék az újonnan kialakított helyiség miatt. Ha nincs 8 m2, akkor az nem szoba. A rajzokból az is világos lesz, hogy az nem konyha
  2. Keresni vevőt a háromszobás lakásra, mindegy, hogy kp-s vagy hiteles. Csak hozza a pénzt. :)
bevasarlotura # 2022.04.08. 21:25

Osztap, ez így van, beleköthet az értékbecslő. Viszont nem látom, hogy mit tudnék csinálni? Hiszen az "új" (fél)szobámat nem fogják szobaként bejegyezni. És félszobaként sem ezek szerint. Esetleg "meggyőzöm" a földmérőt, mert az érintett szoba egy fal beugrása miatt 7.8 nm, alig kisebb, mint 8 nm. Őszintén nem tudom, mitévő legyek.

Vagy csak készpénzes vevőnek adom el, de ez eléggé leszűkíti a vevők körét.

Majordomus # 2022.04.08. 19:50

..tura
100 értékbecslő nem ér fel egy vevővel!

osztap # 2022.04.08. 18:42

bevasarlotura,

Köszi, hogy megírtad a választ.

Ez marketingnek sem rossz. Van egy ismerősöm, aki egy egy plusz két fél szobás lakásban szerénykedik, majd megmondom neki, hogy szedje össze magát, háromszobás lakásban is lakhatna. :)

így kb. az összes budapesti lakásba beleköthet, ahol félszoba szerepel a tulajdoni lapon .
Neked bőven elég, ha egy elhivatott értékbecslő pont a Te lakásodba köt bele...

bevasarlotura # 2022.04.08. 17:26

Sziasztok! Kaptam választ a földhivataltól (meglepően gyorsan, 1 nap alatt!)

"Társasházi önálló ingatlan szobaszámával kapcsolatos kérdésére az alábbiakról tájékoztatom.

A hatályos építési szabályok nem rendelkeznek fél szobáról. A korábban fél szoba megjelöléssel nyilvántartásba vett lakások esetében ez a tájékoztató adat a tulajdoni lapon továbbra is szerepel, azonban új lakások bejegyzése során fél szoba már nem kerül feltüntetésre, fél szoba megjelöléssel sem módosítást, kijavítást nem lehet foganatosítani.Amennyiben a lakásban lévő helyiség legalább 8 m2 alapterületű, és műszakilag megfelel a 253/1997(XII.20.) Korm.rend. 105 § (2) bekezdésében foglalt feltételeknek, úgy lakószobaként feltüntethető a tulajdoni lapon.
Szobaszám változásának átvezetését, mint ingatlan adatváltozást az ingatlan tulajdonosa kérheti, jogi képviselet nélkül is megindítható eljárásban. A kérelemhez a szobaszámot és alapterületet tartalmazó hatósági bizonyítványt , vagy földmérő által készített alaprajzot kell csatolni."

Engem nagyon meglepett a válasz! Eredetileg a lakásunk 2+1 félszobás. De ezek szerint a mai szabályok szerint ez már 3 szobásnak számít? Akkor viszont fél Bp.-nek nem stimmel a szobaszáma a tulajdoni lapon, így innentől nem értem, hogyan köthet bele az értékbecslő ebbe az adatba, ami a földhivatal szerint egyébként is csak tájékoztató jellegű.

Az újonnan konyhából kialakított szobánk viszont minimálisan kisebb, mint 8 nm, tehát azt a fentieknek megfelelően félszobának már be sem lehet jegyeztetni, szobának pedig nem lehet, mert nem éri el a 8 nm-t. Ergo az olvasatom szerint nem tudok mit tenni, legfeljebb azt, hogy a tulajdoni lapon 3 szobás lakást csináltatok a lakásomból és lesz ezen felül egy meg nem nevezhető helyiség. De ennek meg nem látom értelmét, mert ahogy írtam, nem lenne logikus, hogy ebbe belekössön az értékbecslő, mert így kb. az összes budapesti lakásba beleköthet, ahol félszoba szerepel a tulajdoni lapon .

Mit gondoltok? Jó a gondolatmenetem?