Ingatlanügyek


Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.26. 11:52

(Még mielőtt haálra ijedne, tegyük hozzá, hogy a legtöbb végrehajtó nem ennyire rámenős. :) De elviekben teljesen igazad van.)

drbjozsef # 2022.04.26. 11:17

Marcsás,

Gyakorlati problémád elvileg nem lehet. Szép kifejezés ez így együtt, nem...? :)

A lakcímbejelentés semmilyen jogot nem keletkeztet az ingatlannal kapcsolatban. Tehát elvileg nem lehet semmi bajod.
De pl. ha az illető esetleg végrehajtásba fut bele, és a végrehajtó a te lakásodban akar ingóságokat foglalni, akkor magyarázkodhatsz, hogy már hónapok óta nem lakik itt, nincs itt semmilye a világon. Amiről nincs számlád, azt foglalhatja, és majd neked kell igényperrel mókolni, hogy megszüntessék. Például.

wers # 2022.04.26. 10:55

Lakóhely lakcímbejelentést csak úgy megszüntetni nem lehet. Vagy másik lakóhelyet jelent be, vagy fiktiváltatni tudja a lakással rendelkező.

Marcsás # 2022.04.26. 10:32

Tisztelt Szakértők!
Tulajdonomba lévő ingatlanba szeretne bejelentkezni állandó lakcímmel férjem barátja. Az a kérdésem, hogy problémám lesz-e belőle a későbbiekben, ha én szeretném megszüntetni az állandó lakcímét nálam, de mondjuk ő nem akarja. Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.26. 10:20

Hogy lehet a kákán is csomót keresni? ;)

wers # 2022.04.26. 08:53

Én értem ám, hogy rossz a megrendelő szájíze, ha a kormány a lakáshoz jutást akarta támogatni az áfa csökkentésével, ehelyett a "szegény , nyomorgó" vállalkozó - kivitelező zsebét tölti vele.
De jó volt a kivitelező ügyvédje, jól fogalmazta a szerződést. Ennyi.

A generálkivitelező az általa 27% áfa tartalommal megvásárolt építőanyagot 5% áfával számlázta nekem tovább, azonban a számlája nettó értékét a 22% különbözettel megnövelte

Etikusan hangzik.

Majordomus # 2022.04.26. 07:32

Hogy mit tudnak problémázni egyesek.
.
Kötött egy szerződést X összegre,annyiról kapta a számlát. Akkor mit rágja a csontot,hogy a vállalkozó hogyan adózik?

Szomorú örökös # 2022.04.26. 03:50

Kisvacak

A generálkivitelező az általa 27% áfa tartalommal megvásárolt építőanyagot 5% áfával számlázta nekem tovább, azonban a számlája nettó értékét a 22% különbözettel megnövelte, ezt adóalapnak véve hozzáadott 5%-ot, így a számomra kiállított számlája bruttó végösszege, azaz az általam neki megfizetendő összeg nem csökkent 22%-al.

Mivel ezt írtad: „A szerződés nem tartalmazott további leírást az adóalapról illetve a vállalkozói díj számolását illetően”, innen kezdve úgy gondolom, hogy ezek után egyedül közöd max. a számla végösszegéhez van. Ha az fillérre pontosan annyi, mint amire szerződtél, akkor teljesen korrektül járt el a vállalkozó.

Nem tudom, hogy visszaigényelte-e bármit a NAV-tól. Jogszerű módon járt el a generálkivitelező, vagy ez adócsalásnak minősül?

Ha ezt megtette, akkor bizony ez az ő haszna a történetből és teljesen jogosan csinálta így. Neked meg nem sok közöd van szerintem hozzá.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.25. 18:16

Most akkor mennyit fizettél? Mert ha a szerződés szerinti bruttót - és nem többet -, akkor teljesen rendben van.

Kisvacak # 2022.04.25. 18:02

Tisztelt Szakértők!
Magánszemélyként generálkivitelezőt bíztam meg új családi ház építésével, az anyagot is ő vásárolta meg, és szerződésünk szerint „a bruttó vállalkozási díj (anyag és munkadíj), amely 5% áfát tartalmaz”. A szerződés nem tartalmazott további leírást az adóalapról illetve a vállalkozói díj számolását illetően. A generálkivitelező az általa 27% áfa tartalommal megvásárolt építőanyagot 5% áfával számlázta nekem tovább, azonban a számlája nettó értékét a 22% különbözettel megnövelte, ezt adóalapnak véve hozzáadott 5%-ot, így a számomra kiállított számlája bruttó végösszege, azaz az általam neki megfizetendő összeg nem csökkent 22%-al. Nem tudom, hogy visszaigényelte-e bármit a NAV-tól. Jogszerű módon járt el a generálkivitelező, vagy ez adócsalásnak minősül?

bevasarlotura # 2022.04.21. 06:57

Kedves Szakértők!

Utólag is köszönök minden tanácsot, ami a a félszoba-szoba kérdéskörre vonatkozott. Azóta aláírtuk a szerződést. Mivel a vevőnk maga is jogász, inkább rákérdeztünk arra, hogy nem jelent-e számára problémát az, hogy a valóságban és a tulajdoni lapon szereplő szobaszám nem fedi egymást. Azt mondta, nem érdekli, így megoldódott a kérdés.

Sziszi65 # 2022.04.18. 15:18

Sziasztok!
A helyzet, amivel kapcsolatban már egyszer írtam és köszönöm az eddigi segítséget. Most egy kicsit több kérdésem lenne.
Röviden: idős szüleim (80+) vettek egy házat júliusban lesz 5 éve hogy aláírták a szerződést.Egy zsákutcában, ahol az összes ház egyforma, 2010-ben épült, az építtető 1 évet lakott benne, majd 2011-ben eladta az előző tulajnak, akitől a szüleim 2017-ben megvették.
Az előző tulaj épített hozzá egy nyitott kocsibeállót, amely a házhoz gerendával csatlakozik, térkővel, tetővel, csatornával.
Egyenlőre nem tudtuk kideríteni hogy mikor építette, az esély meg van rá hogy több mint 10 éve de ez nem biztos.
A előző tulaj, aki most a közvetlen szomszédos újabb házba költözött innen, feljelentette a szüleimet, hogy úgy "véli" engedély nélkül épült
objektum van a szüleim házához építve. Rosszindulat a köbön, mivel ő építette, nagyon jól tudta, hogy nincs rá engedély.
Természetesen a vételkor ezt nem közölte, így nem is tudhattuk. Akkor derült ki amikor az építésügy szólt hogy jönne szemlézni.
Amikor kiderült jeleztük nekik írásban, hogy jóhiszeműen jártunk el és jelen állapotában vettük és a feljelentő építette a beállót, aki ráadásul még közvetlen telek szomszéd is. A válasz az volt, hogy utána kellett volna nézni, hogy van -e rá engedély, meg majd lehet pereskedni.
Nagyon életszerű, hogy egy nyitott kocsibeállóval kapcsolatban kutakodjunk. Ingatlanirodán keresztül, ügyvédi ügyintézéssel vették.
Az építésügyi hatóság múlt héten szemlézett, de nagyon szűkszavúak voltak. Annyit mondtak, hogy a törvény szerint járnak majd el, a mostani tulajdonossal szemben.
Az azóta felmerülő kérdéseim a következőek: Amennyiben meg jön a határozat, mit tartalmazhat. A fennmaradásit ők is felajánlják, vagy azt csak a bíróság dönti el, ahol fellebbezni lehet? Ha bíróságra megyünk, az halasztó hatályú, mondjuk ha bontást rendelnek el? Ha lebontjuk és kérünk rá utána engedélyt, újra lehet építeni?
Hol ellenőrzik hogy mikor épült a beálló? Amennyiben nem találják ők sem a légi felvételeken, akkor mit vesznek alapul?
Esetleg van olyan portál, ahol én is utána tudok nézni dátumra hogy mikor keletkezett az építmény. A googlemaps-en sajnos még nincs feltöltve, úgy láttam.
Az előző tulajjal szemben polgári peres eljárást lehet kezdeményezni, értékcsökkenés, félrevezetés, kártérítés stb. miatt ? (a rosszindulat nem jogi kategória,) Olvastam hogy esetleg kellékgaranciával kapcsolatban lehetne eljárni, mivel 5 éven belül vagyunk.Ez külön eljárásban kell elindítani?
Vajon milyen esélyekkel indulunk? Hová érdemes még ebben az ügyben fordulnunk?
Nagyon köszönöm annak, aki a hozzáértő tanácsaival és esetleg az ötleteivel segíteni tud.

osztap # 2022.04.12. 22:27

Anita76,

Menj el az önkormányzat honlapjára, és nézd meg a helyi építési szabályzatot. Először az ahhoz tartozó térképen keresd meg, hogy ez a terület milyen övezeti besorolás. Utána az önkormi HÉSZ rendeletében keresd meg, hogy ahhoz a besoroláshoz mekkora beépíthetőség tartozik. Lehetnek további szabályok is, pl. hogy hol kell állnia a háznak, mekkor a zöldfelület, stb. Hasonlítsd össze azzal, amit élőben láttál. Megfelel a HÉSZ-nek legalább első látásra?

A Földhivatal Online-ról töltsél le egy térképmásolatot. Rajta van az épület? Ha nem, az gond.
(Meg lennék lepve, ha zártkertben 20 m2-es ház szabályos lenne egy 119 m2-es telken.)

Jut eszembe, a tulajdoni lapokat ugye Te töltötted le a földhivatal honlapjáról? Ha az eladótól kaptad, akkor töltsd le magad is, frissen. Vannak leleményes eladók... És különösen alaposan nézd meg a III. részt. Van ott valami?

Anita76 # 2022.04.12. 20:54

Solness!
Rájöttem:) Családon belül 2x1/4+ 2/4.Az pont egy egész:) Apa és fiaié

SolnesM # 2022.04.12. 20:15

A.... !

1/4 2/ 4 jelölések vannak..Ez mit jelent
Annyit , hogy valami nem stimmel. Mert 1/4 + 2/4 az 3/4 és nem egész.

Anita76 # 2022.04.12. 18:44

Sziasztok ! Visszatértem a tényekkel.Elkértem a tulajdoni lapokat.
A helyzet az , hogy ez a kiszemelt terület 3 hrsz számon van
Egy kis fásított terület gazdasagi épülettel 119m2.
Ennék kérdésem , hogy szabályos-e hogy 20m2 ház van rajt.

Másik két terület kb.200+500 m2 Fasitott terület+szőlő.

A helyzet nagyon laikus vagyok. A tulajdonosonál is csak azt látom , hogy volt öröklés stb.
1/4 2/ 4 jelölések vannak..Ez mit jelent
Az tuti, hogy művelés alatt álló, kifüggesztéses ez már tudom mit jelent
Bocs ,a sok buta kérdésért!

bodza # 2022.04.12. 10:56

Teljesen igazatok van:)))Csak tapogatózok a sötétben:)))

Ezentúl csak tényekkel jelentkezem! Azért köszi!!!

drbjozsef # 2022.04.12. 10:04

bodza,

Ha nem láttál tulajdoni lapot, vagyis még te sem tudod mi ez, akkor mi igazán sokat segíthetünk...

drbjozsef # 2022.04.12. 10:03

bodza,

150nm az egész zártkert egy 40nm-es házzal? Az biztos nem szabályos, de nem is hiszem, hogy 150nm-es zártkerti parcella létezik...

drbjozsef # 2022.04.12. 10:01

1ügyfél,

A mostani CSOK rendeletben ez van :

16/2016 Korm.r.
49. § (1) Új lakás építése esetén a hitelintézet felmondja a támogatási szerződést, ha a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének alapját képező építési munkák megkezdését 30 napon belül a hitelintézet részére nem jelenti be, vagy ezen építési munkák elvégzését a támogatási szerződésben meghatározott határidőn, de legfeljebb az építés megkezdésétől számított hat éven belül - vagy ha építési engedélyhez kötött munkálatok esetén az építtető támogatott személy az építésügyi hatósági engedély hatálya meghosszabbítását a hitelintézet részére igazolja, az építési engedély meghosszabbított hatályának lejártáig - a támogatott személy használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal, illetve az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal a hitelintézet részére nem igazolja.

Nem keresem elő a 2006-os hatályos szocpol rendeletet, de tartok tőle, abban is lesz ilyesmi.
Az a kérdés, hogy kaptad meg az utolsó részletet, hogy nem vette észre a bank, és miért nem mondta már fel a szerződést 2006-ban?

bodza # 2022.04.12. 09:49

Bocsi, nincs kivonva művelés alól..csak többet nézegetek és keverem...150 m2 a fás rész nevezetű ez van egy Hrsz számon, tul.lapot még nem néztem ezt mondták még csak telefonon.. van egy nagyobb terület az meg szőlő elnevezésű papíron

drbjozsef # 2022.04.12. 09:43

bodza,

megjegyzem, ha művelés alól kivont, akkor nem tartozik az Fftv. hatálya alá, nem kell kifüggesztei, nincs elővételi jogosult, sima adásvétel egy két nap megvan.

drbjozsef # 2022.04.12. 09:25

bodza,

A "pici területről" eddig nem írtál semmit. Lehet szabályos, de ehhez látni kellene a tulajdoni lapot, a térképszelvényt, és a helyi szabályokat.
Én megkockáztatom, hogy elég kicsi eséllyel szabályos.

bodza # 2022.04.12. 09:07

"Hétvégi háznak" szeretném használni, azért keresek kicsit
Az érdekel, hogy ilyen pici terület ekkora házzal van beépítve lehet-e szabályos..
művelés alól kivont, ki kell függeszteni stb azt már tudom, bár mennyi idő a lepapírozása, ahhoz van tapasztalatotok?

Köszi a segítséget!.

nanemaaa # 2022.04.12. 06:52

A kérdés, hogy mire akarod használni? Ha befektetésnek akarod venni, az nem érné meg, mert vélhetőleg az életben nem fogod tudni eladni. Ekkora telek mindenhez kevés. Az pedig érdekes, hogy egy 119 m2-es telek 780 m-es része szőlő, és erdő.