Ingatlanügyek


drbjozsef # 2022.06.04. 09:48

Ahogy Majordomus mondaná : ÜTH - az ügyeletes társasházi hülye.

Nincs vele teendőtök a leírásod alapján. Pert indítani nem tilos, ezzel sajnos nem tudtok mit kezdeni, ha nem érti meg magától, hogyan működik egy társasház. Ha van szakértő véleményetek, akkor az pont elég lesz. A többi meg amit összehordott arról, hogy ki miért felelős, vagy nem felelős, az pont hülyeség.
Természetesen a társasház tulajdonosai felelősségre vonhatóak, hiszen ők a társasház tagjai, ha úgy alakul, de nem a szavazások miatt, hanem az esetleges tényleges károkozásért, vagy annak elhárításának elmaradásáért. De leírásod alapján nemigen van mitől tartanotok.

PRoland38 # 2022.06.04. 09:43

Tisztelt Majordomus!
Én a társasház (egy belvárosi régi építésű "bérház" önkormányzati és magántulajdonban lévő lakásokkal) egyik lakója vagyok, de nem én perelnék. A házban az egyik lakástulajdonos aki perelné a társasházat (lakókat). Azt állítja, hogy a lakók nem váltják le a közös képviseletet (ami nem gondoskodik megfelelően a ház karbantartásáról -szerinte- részben beázás miatt omlik a vakolat (olyan helyen is omlik ahol ezt nem lehet beázásra fogni), ill. megsüllyedt a ház egyik sarka ami miatt pl az ő lakásának a mennyezete megrepedt) és ezért azt állítja ,hogy közvetetten felelősek az ő lakásának és a ház állapotának romlásáért. Többször feljelentést tett a NAV-nál is és a házat kötelezték bizonyos munkák elvégzésére pl.a tető egy részének ill. az ereszcsatorna javítására aminek a ház eleget is tett. Kb 5x 10x járt műszaki szakértő a házban (ami nem kevés pénzébe került a háznak) és az említett és kijavított hibákon kívül mindent rendben találtak. A lakása feletti padlás területét, gerendázatot ill. a födémet is megvizsgálták és ezt is rendben találták. Továbbá előírtak évenkénti felülvizsgálatokat a padlás ezen szakaszára. Szerinte - mivel ő minden közgyűlésen a közgyűlés kezdetekor a jelenléti ívre külön ráírja, hogy semmivel nem ért egyet (bármiről is legyen szó) minden felelősség alól mentesül, de a többi tulajdonos aki "igen" -el szavaz (bármely napirendi pontra) az felelős az ő lakásának és a háznak az állagromlásáért. Ebből következően ő nem tartozik anyagi kártérítéssel ezért, de mindenki más igen..

Majordomus # 2022.06.03. 18:45

Nem. Azt kell perelned aki a döntést hozta.
Ha ez közgyűlési határozat volt,akkor a társasházat kell perelned. Ami egyszerübb is mint 13 tulajdonossal pereskedni.

A tulajdonodban keletkezett kár megtéritésére és a hiba kijavitására a társasház köteles,feltéve persze ha a közös tulajdon meghibásodása miatt szenvedtél kárt. Például tetőbeázás.

Konkrétan mi a gond?

PRoland38 # 2022.06.03. 18:37

Tisztelt Szakértő!
Szeretném kérdezni, hogy ha egy társasház lakóközössége szavazás útján olyan döntést hoz hogy ennek következtében egy tulajdonostársnak akár anyagi, vagy akár más jellegű érdeksérelmet okoz akkor a lakóközösség ez ellen a diolog ellen szavazó tagjai felelősségre vonhatók-e ill. anyagi kártérítésre kötelezhetők-e? Pl. Ha a lakók egy közgyűlésen nem szavaznak meg egy felújítást és ez miatt egy lakó ingatlanában kár keletkezik akkor a lakók közül a felújítás ellen szavazók kötelezhetők-e kártérítésre / a kár helyreállítására, vagy nem?

Üdvözlettel!

Roland

AggOdalmas # 2022.06.03. 11:37

drbjozsef: köszönöm a gyors választ, nekem is így logikus.

drbjozsef # 2022.06.03. 11:00

AggOdalmas,

A felvett csokhoz szerződést kötöttél. Azt módosítani nem lehet szerintem. De a lebonyolító a bank, megkérdezheted, célszerűen a jogi osztályt céloznám. Pláne, ha van nem szakértőd, aki szerint ha igen, akkor gondolom meg is jelölt ehhez paragrafusokat a 16/1016 rendeletből. (12.§ a már felvett támogatás után másikat felvenni, és 59.§ a továbbköltözéssel kapcsolatos szabályokról)

Ha másik lakást veszel/építesz, akár a csok lejárata után, akár előtte ha átviszed oda a meglévő felvett csokot, akkor a különbözetet még fel tudod venni, ha akkor is megfelelsz a személyi feltételeknek, és az ingatlan is megfelel az "emelt" csoknak.

MOST szerintem ezt már elbuktad, ha megkötötted a támogatási szerződést.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

AggOdalmas # 2022.06.03. 09:43

Elnézést, nem találtam CSOK topikot.
Felvettük a 3 gyerekes CSOK hitelt új házra, de nem a teljes összeget (igen, ennyire bénák vagyunk) és kíváncsi lennék fel lehet-e venni a maradékot még... (nem szakértő szerint igen...)
Előre is köszönöm a segítséget.

Csaladi gazda # 2022.06.03. 09:14

drbjozsef
A szerződésben annyi van, birtokba adták, onnantól szedi a hasznát és viseli a kárát . Az eladó is meglepődött ,hogy mit művelt a területen, a favágásról engedélye sem volt. Nem erdő terület, rét, szántó de kb. 100m3 fát vágott le.

Csaladi gazda # 2022.06.03. 09:04

drbjozsef
A szerződésben annyi van, birtokba adták, onnantól viseli a hasznát és a kárát . Az eladó is meglepődött ,hogy mit művelt a területen, a favágásról engedélye sem volt.

drbjozsef # 2022.06.03. 08:41

Csaladi gazda,

Ez minden bizonnyal az adott szerződéstől is függ, miben állapodott meg az eladó a vevővel. Mert te abba a szerződésbe léptél be, elfogadva annak minden feltételét. Van, ami a leírtak közül szerepel benne, vagy csak saját szakállára tevékenykedett?

Mindenesetre, ami nincs benne, azt meg te követelheted tőle, a felvett föld alapú támogatást mindenképpen.

Csaladi gazda # 2022.06.03. 08:31

Rájelentkezéssel vásároltam mezőgazdasági ingatlant, a kifüggesztés ideje alatt az eredeti vevő, bokrokat, cserjét és fákat, gyümölcsfákat is vágott ki az ingatlanról. A területen áthaladó árkot, (az árok nem is tulajdonunk) tavat betemettette. Ezek költségeit most követeli tőlem, megjegyzem ,hogy a letermelt sok köbméter fát eladta, a terület egy részén lucerna van ,azt lekaszálta elvitte, jogtalanul igényelte a földalapú támogatást. kérdésem jogos-e a követelése?

Majordomus # 2022.06.02. 18:59

Üljetek le együtt és beszéljétek meg. Az apai rész pénzben nevesithető.
Ebből számoljatok.

drbjozsef # 2022.06.02. 12:01

Mi ilyenkor az ügymenet, illetve hova menjek?
Ügyvédhez. Ő szerkeszt okiratot, eladják/elajándékozzák neked a részüket, és kész.
Az ár persze megegyezés tárgya.

Számít-e valamit a kifizetett jelzáloghitel?
Nem. Ha te vetted fel édesanyáddal, ti költöttétek el, tesóknak nincs közük hozzá, akkor nem.
Ha ebből JELENTŐS értéknövelő beruházást végeztetek az ingatlanon (nem csak sima felújítást, karbantartást), akkor beszámítható, de nem mag a hitel számít, hanem az ingatlanra fordított kiadások.

nanemaaa # 2022.06.02. 11:39

Megállapodás kérdése. De én fordítva gondolkodnék. A testvéreid gálánsak voltak veled annak idején, hogy lemondtak az apai örökségről. Itt lenne az alkalom, hogy viszonozd nekik.

Istvan1985 # 2022.06.02. 11:10

Szép napot!
Próbálom röviden leírni..
Édesapám halála után a két testvérem lemondott az apai részről, és átengedtek nekem.
Ezután Édesanyámmal éltünk az ingatlanban. Ketten vettünk fel jelzáloghitelt az ingatlanra, Anyu a hitel lejárta előtt meghalt..
Én továbbra is maradtam a lakásban, és kifizettem a hitelt, tehermentes az ingatlan. Mára már a feleségemmel élünk itt, és a testvéreimet
most szeretném kifizetni,és ők is ezt szeretnék. Mi ilyenkor az ügymenet, illetve hova menjek? Számít-e valamit a kifizetett jelzáloghitel?
Előre is köszönöm a válaszukat.

Majordomus # 2022.05.29. 19:12

Hát azért én nem fizetnék 25 millát a 85 millióból.

PamiGlobi # 2022.05.29. 17:42

drbjizsef,

Nagyon szépen köszönöm válaszodat .

PRoland38 # 2022.05.29. 16:27

Kedves drbjozsef!

Köszönöm a gyors választ!

Üdvözlettel!
Roland

drbjozsef # 2022.05.29. 16:25

PamiGlobi,

Itv.72.§(1) : Az egy évi érték a huszada forgalmi értéknek : 85M árnál ez 4,25 millió forint.

Ha nincs külön rendelkezés arról, hogy az egyidejű haszonélvezet az előbb elhunyt haszonélvező halálával megszűnik, akkor a főszabály szerintem az, hogy a haszonélvezet a később elhunyt esetén szűnik meg. Ez esetben a fiatalabb szerint számítandó a haszonélvezet értéke, tehát a 65 év alatti alapján. Az ő esetében a 6-szorosa az érték, tehát 25,5 millió forint.

Ez megoszlik közöttük úgy, ahogy a (4) pontban ki kellene számolni az értéket : egy 6 és egy 4 szeres érték van, tehát 6:4 arányban oszlik meg közöttük ez az összeg. Tehát a 65 év alattinak 15,3 millió forint jár, a 65 év felettinek 10,2 millió.

Ha nem tévesztettem el.

drbjozsef # 2022.05.29. 16:01

PRoland38,

Már nem szükséges. Nem kapnak értesítst se, terveket se, beleegyezésük se kell, véleményezni sem tudják.
A szabályokat be kell tartani, ennyi.

PRoland38 # 2022.05.29. 14:48

Kedves Szakértők!

Meg szeretném kérdezni, hogy családi ház építése előtt az építési engedélyt a szomszédokkal alá kell -e íratni (kell-e a szomszédok beleegyezését kérni az épület építése előtt?), vagy ez a jelenlegi szabályok alapján már nem szükséges?
Üdvözlettel!
Roland

PamiGlobi # 2022.05.29. 14:41

Sziasztok

Megnéztük a tulajdoni lapot.
Lakás eladásnál a kis család( 2 tulajdonos 2 haszonélvező) az irányt mutató számítás alapján szeretnének osztozni. Sikeresen megállapodtak ebben.
Haszonélvezőnél az van a tulajdoni lapon holtig tartó haszonélvezeti jog közösen illetendő.
Kérdésem, hogy akkor ez mit is jelent. 85 millió eladási árnál.65 év alatti és 65 év feletti a két szülő de elváltak már.
Segítségeteket köszönöm.

Majordomus # 2022.05.28. 09:29

Annyi amit a haszonélvező kér.Más kérdés hogy megadják e? Az illetékszámitásnál használt kulcsok csak iránymutatók.

drbjozsef # 2022.05.28. 05:21

PamiGlobi,

Ilyenkor miért nem kérdeted meg, hogy "figyejjmá hallod hogy számoltad ezt ki???" ?
És rögtön értenéd a különbséget. Meg hogy miért annyi amennyi.

Majordomus # 2022.05.27. 20:06

Alku kérdése. De a tulajoknak kell ezt megoldani.