Albérlő jogai?

MajorDomus # 2015.05.29. 22:38

Bori
piros pont!

Nagyon jó a kérdés!

Esegleg egy telefon a képviselőnek?

Bori Bori # 2015.05.29. 14:36

Hamar ki kell fizetni a különbözetet. Vagy ez fel sem merült?

Sammrita # 2015.05.29. 12:59

Hogyan lehet bizonyítani, hogy a bérlő átadta a tulajnak a közös költség emeléséről szóló közgyűlési határozatot, és a közös képviselő hátralékos fizetési felhívását, amit a közös képviselő a postaládába dobott be.

Mi a teendő, ha az ekként bedobott tájékoztatás alapján a közös képviselő megindítja a fmh-t, vagy végrehajtást?

MajorDomus # 2015.05.26. 20:36

Lehet. nem lehet tragikus, ha 5 éve ott lakik.

1 év,, vevőriasztas,, után tegyen ajánlatot a lakásra!

Deep # 2015.05.26. 16:47

Sziasztok!

Olyan problémával fordulnék hozzátok hogy a párommal egy nagy ház szuterén részében lakunk a földszinten. A főbérlő fölöttünk lakik, és a probléma az hogy iszonyatosan a sarkukon járnak és dübörög az egész lakás, már kétszer szóltam miatta, de változás nem történt így viszont mivel ők este 11 órakor is a konyhában "rohangálnak" és reggel fél 7kor felkelnek (hétvégén is) pihenni nem lehet. A bérleti szerződésben benne van hogy minimum 1 évig béreljük a lakást, de mi így inkább költöznénk ha annyira sem hajlandóak hogy valami puha talpú papucsot felvegyenek. A kérdés tehát az feltudom mondani a bérleti szerződést a fent felvázolt okokra hivatkozva az 1 év lejárta elött úgy hogy a kauciómat visszakapjam?

Előre is köszönöm a segítségeteket.
Üdv:
Deep

SolnesM # 2015.05.25. 13:40

De lehet ez az egész móka kontraproduktív.

Miért ?
Nem tudhatjuk, hogy az az eladandó lakás és annak bérleti díja arányban áll e egymással. Mert lehet olyan alacsony hogy a bérbeadó azt már nem csökkenti tovább ha fejre áll a bérlő akkor sem.
Inkább bármi áron eladja.

SolnesM # 2015.05.25. 13:14

kivagyok.ws -nek !

Kérjél radikális lakbér csökkentést a 'látogatások' fejében !
Ha nem ért a szóból / az ajánlatból, akkor :
Amikor jönnek a látogatók csinálj ellenpropagandát - hogy pl. nem is olyan jó ez a lakás mint beállítják.
Zajos, etnikumok randalíroznak, meg gazdaságtalan.

( Legtöbb érdeklődő úgyis visszamegy a kísérő után senki sem tiltja ezt. ) Jó alkalom a befeketítésnek.
Lenyomod az árat és te leszel a sikeres vevő.
Gondolom a hívatlan vendégeskedéskor nem tiltanak ki a lakásból

Mit kell tennem, mi a helyes eljárás részemről?
Mit ? Hát megegyezel a tulajjal, mert végül is csak az övé az ingatlan.
Még egy javaslat : például nagybötükkel kiírod a lakásodban hogy :

nem mind arany ami fénylik
Majd csak leesik a tantusz nekik.
Ja és vedd figyelembe az előző írást is.

MajorDomus # 2015.05.25. 10:24

1.nem
2 . általad engedélyezett és egyeztetett idopontban
3.keress új alberletet ezt úgyis eladja és költöznôd kell.
4.vedd meg te!

kivagyok.ws # 2015.05.23. 14:31

Közel 5 éve bérlek egy lakást. A bérbeadóval zökkenőmentes a kapcsolat, minden kötelezettségemnek határidőn belül eleget teszek. Most a bérbeadó - hallván, hogy megugrottak az ingatlan árak - megpróbálja értékesíteni a lakást, szerintem irreális áron. A vevő szerzéssel egy ingatlanos céget bízott meg, személyesen nem vesz részt benne. Ettől kezdve kiszámíthatatlan gyakorisággal és időpontban (többször hétvégén) hoznak megmutatási szándékkal potenciális vásárlókat, s ezzel zavarják családomat a lakás használatában. Úgy tudom, hogy a bérlő alapvető joga, hogy a bérleményt otthonaként, háborítatlanul használhassa. Ezt is figyelembe véve, kell-e tűrnöm a folyamatos, nem kívánt látogatásokat? Mit kell tennem, mi a helyes eljárás részemről? Kérem segítségüket!

MajorDomus # 2015.05.11. 18:47

Valószínűleg elszámoló számla volt.

matthiasi # 2015.05.11. 13:18

wolf0088 ! akkor nekifussunk még egyszer ?
Rajta !
Mi nem bírók vagyunk, nem ítélkezünk, csak az elhangzottakat véleményezzük.

Néha jól, néha rosszul.
Tehát a bérbeadó a szomszédban lakik, ott van a mérő is !!! ?
Ha nem is naponta, de azért havonta egyszer az óra leolvasáskor csak rászabad volt nézni arra a mérőre ?
Az az 1000ft-os számla csak szemet szúrt, főleg úgy hogy tudod /tudtad mi a normális fogyasztás és mi nem.
Amúgy az a 28 000 ft -os rendkívüli számla sok mindenből összejöhetett. pl. ha átalány van, pl. az a 16 eft/hó az átalány, a különbözetből adódik a 28 eft. érdekes hogy egyből kifizetted azt a büntetést is.
Lehet hogy a bérbeadó manipulálta az órát- csak egy feltételezés. Mindenesetre az valamiért sántit, hogy egy elromlott mérőt csak 2,5 év után cserélnek. Azt azonnal be kell jelenteni !
Mindegy, majd az új helyen másként lesz.

És ez mind a lakáshoz tartozik vagy a tied ??

Hűtő A+, mikro, kávéfőző, vízforraló(új), cirkó, bojler(nem konnektorba dugva hanem direktbe kötve vagy mi, nem tudom miért), lcd tv, xbox, dvd, dekóder, mosógép(1,5éves), laptop, 6db mennyezet lámpa ebből 2 spottos, nagyjából ennyi
Kérdezem ezt azért, mert párnapja voltam a néhai birodalmi fővárosban, amit 70 éve szarrá bombáztak , de már nyomtalanul újjá épült.
Tehát ott voltam és egy apparmantot béreltünk /jó sok pénzért / 3 napra.
Ezek majd minden benne volt- kivéve a laptop, azt vittük a röpülön a kis gurulós böröndben.
Kivéve a mikrót, az nem volt a németeknél. Állítólag náluk nem divat.
A bérlőimnek azért ennyit cuccot nem adok. csak a beépített dolgokat. A többit hozzák, akkor lesz.
Já a németek ! Hát a kulcs a lábtörlő alatt volt, elmenetelkor pedig bent hagytuk a lakásban.

Zoltanuss # 2015.05.11. 12:34

Ha úgy érzed hogy igazad van, harcolj érte !!

wolf0088 # 2015.05.10. 17:35

Matthiasi,

Mielőtt reagálsz az irományomra figyelmesen olvasd el mert úgy veszem észre hogy egy-két sor fölött átsiklottál.

"majd egy égig nem fizetett és most sokallja a 28 eft -os számlát."
1 évig valóban nem kellett szinte semmit fizetnem, de a büntetést ezért is fizettem ki mert így korrekt.
Az óra csere után viszont sok lett a villanyszámla(havi 16000Ft), ezt végig fizettük kb. egy évig csak a 28ezres számlán sokalltunk be úgy hogy már jeleztem többször hogy kéne kezdeni vele valamit.

A villanyóra nem a mi udvarunkba volt, hanem a szomszédba a bérbeadónál, és én nem is férhettem hozzá! (Reagálva a manipulálásra)

majordomus:

Azért tűntem el egyik napról a másikra mert áram és gáz nélkül eléggé élhetetlen egy ház, szerintem.

Amúgy a fogyasztók, hogy ezzel ne tartozzak:
Hűtő A+, mikro, kávéfőző, vízforraló(új), cirkó, bojler(nem konnektorba dugva hanem direktbe kötve vagy mi, nem tudom miért), lcd tv, xbox, dvd, dekóder, mosógép(1,5éves), laptop, 6db mennyezet lámpa ebből 2 spottos, nagyjából ennyi,

Amúgy döntetlen lett az állás mondhatni mert nem ugattunk egymásnak hanem szépen eljöttem.

MajorDomus # 2015.05.10. 16:30

Csak elmondanám hogy létezik felmondási idő, kaució stb.
Olyan a leginkább esetben hogy holnapra költözzünk el!

S ha nekem 3 szoba komplett berendezését kell osszepakolnom,?

Nem beszélve arról,
Hogy előbb új lakást kell keresnem.

Semmi olyat nem mondtam ami nem jogkövető!

Ha a bérbeadó nem tartja a szerződést, ami ugye nincs, akkor a bérlő sem. Indítson a tulaj lakás kiürítési pert.

Itt mind két fél hibás, Jobb ha megegyeznek döntetlenre.

Egyébként véleményem szerint mindent szabad, amit a törvény nem tilt.

matthiasi # 2015.05.10. 11:58

Feltetelezesre, kitalaciora, hazugsag, ontorvenyeskedesre, (ne adj Isten buncselekenyre) nem osztonozhetjuk egymast.

by B. L.

Így van. Na de van un. nyomás gyakorlás is.
És egy notoríkusan nem fizető bérlő se nagyon a törvényesség útján jár. Minimum szerződést szeg, potyázik meg a többi.
Kárt okoz a bérbeadónak !

matthiasi # 2015.05.10. 07:44

Na ja.

Nem 2 -3 hónapról van szó hanem 2,5 évről, ami úgy 30 hónap.

MajorDomus # 2015.05.10. 07:33

Van benne valami.

Ha nem lenne sáros az ügyben, nem tűnne el egyik napról a másikra.

Azt továbbra sem tudjuk milyen aramfogyasztoi voltak a lakásban, de egy 3 tagú családnál havi 1.000 Ft áramdij fel kellett volna, hogy tűnjön.

matthiasi # 2015.05.10. 03:18

Akkor analizáljuk ennek a
"wolf0088#e-mail 2015.05.06. 20:50 " a hozzászólását.
Mint írta elromlott az villanymérő. kicserélték és sokalta a fogyasztást , erre nem fizetett

Még régen normális esetben 5-6000Ft volt a villanyszámla, ami reális is. Lassan már egy év is eltelt és az áprilisi hónapra 28000Ft jött ki. I
majd egy égig nem fizetett és most sokallja a 28 eft -os számlát.

Itt borult a bili, és mondtam hogy ezt nem vagyok hajlandó kifizetni. Mindent rendeztem, a 21000Ft-os gázszámlától kezdve mindent csak a villanyt nem.
Mit kellett volna tennie a főbérlőnek titulált bérbeadónak ,
??
Az ilyen panaszkodó nincs tisztában az alapvető fogalmakkal sem.
Majd tovább :
Ő erre azt reagálta hogy akkor holnapra költözzünk ki és most lekapcsolja a villanyt meg a gázt. Ez tegnap délelőtt történt, ma már nagyjából elcuccoltunk, szerencsére volt hova, holnap folyt. köv. S
A bérbeadó nyomást gyakorolt / ami így elméletileg tényleg nem jogszerű / mire a bérlő érezvén hogy azért nincs igaza , elköltözött máshová.
Ja és a korábbiakból ítélve talán a villanyórát is meg manipulálta.

Miért ???
.„ 2,5 éve elromlott a villanyóra és havonta mindössze kb. 1000Ft volt a villanyszámlánk. A főbérlő bejelentette az

Tudja pontosan hogy mikor romlott el az a mérő, sőt a büntetés kifizetése ellen se nagyon tiltakozott.
Tanácsot kér . A tanácsom a fizetnivalókat ki kell fizetni.

MajorDomus # 2015.05.09. 19:38

A birtokvédelem megilleti az albérlőt is.

A tulajdonjog nem jogosít fel visszaélésre. Áram kikapcsolása stb.

Hogy kinek milyen tanácsot adok, az nem a dolgod!

Adj jobbat ha tudsz.

MajorDomus # 2015.05.09. 11:19

Jav; megteheted

MajorDomus # 2015.05.09. 11:18

Jav; megteheted

MajorDomus # 2015.05.09. 11:17

Wolf

Nem!
26 évesen nekem sem volt (saját).

Azért, mert 1,5 éves gyerekkel, családot nem lehet letbizonytalansâgba vinni.

A bérbeadó jogtalanul kapcsolta le a közmûveket, ha olyan helyzetben lennél megtelepedett hogy birtokhaboritás miatt eljárást indítasz ellene.

Most is megteheted, hogy nem adod át a kulcsot, ha feltöri Beperled 1 millió ft-ra hogy eltűnt a laptopod és a feleséged ékszerei!

Újabb ajándék részemről erre a helyzetre!

,, a kibaszás az mindig társasjáték,,!

MajorDomus # 2015.05.09. 11:10

Nem kell közjegyzői okiratba foglalni!

De ajánlatos, ez viszont nem a bérlő hanem a bérbeadó érdeke, ugyanis így azonnal végrehajtható!

Én is így járok el.

matthiasi # 2015.05.09. 06:12

A főbérlőnek kb. 25 garázsa és 8 háza van kiadva, mind csak így feketén. ” És mi közöd van hozzá ?
Egyáltalán honnan tudod hogy feketén adja ki ?

A lényeg: a villanyóra csere után havonta 16000Ft körül volt a villanyszámla. Semmi extra nincs a házban ami ennyit fogyasztana
Akkor a szolgáltatóhoz kell fordulni. habár a villanyórák majdnem mindig jól mérnek. Inkább az fordul elő, hogy kevesebbet.
Ha már panaszkodsz, sorold fel az elektromos fogyasztó készülékeidet !!

matthiasi # 2015.05.09. 06:03

Jól jönne a gyors segítség. Aki valami okosat tud mondani az kérem segítsem!
írja

Laura27.
Hát keresni kell másik bérlete és ott a feltételeket alaposan megbeszélni.
De nézzük a problémákat :
nem kívánt róla számlát adni (ami tudtommal kötelessége, hisz minden jövedelem után adózni
A megállapítás kissé téves. Tény .hogy a bérbeadás után is kell adózni, de számlát nem feltétlenül kell adni. Vezetni, könyvelni kell a jövedelmet, bevallani és adózni utána.
Vagy rosszul tudom ??

Meg azt hiszem olyat is szeretne, hogy ő fizesse be a közüzemi számlákat, hogy mi adjuk neki oda ráa pénzt.
A legrosszabb megoldás.
Nálam pl. úgy van hogy a számlák hozzám jönnek. Megnézem van e hátralék, ha van szólok a bérlőnek a lerendezésre. És viszem a számlát hogy tessék befizetni. Pénzhez nem nyúlok mert az 'fertőző' lehet.
Eddig általában kiegyenlítették a bérlők a fizetni valót. Tehát mi a megoldás , Mint írtam más bérlete szerezni. A kaució ? Az visszajár. De amig keresitek a lakást addig is halmozódik a rezsiköltség. Akkor kell elmenni amikor a visszajáró kaució és a rezsi egyenlege nulla köröli lesz. Télen hamar bekövetkezik nyáron lassabban.
Sok sikert.